Tujina

Rasistični sodni uradniki in policisti v Fergusonu: norčevali so se tudi iz predsedniškega para

Ferguson, 04. 04. 2015 10.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ameriške oblasti so medijem končno pokazale sedem elektronskih sporočil z rasistično vsebino, ki so si jih izmenjali sodni uradniki in policisti v Fergusonu. Predsednika Baracka Obamo so primerjali s šimpanzom.

Protest v St. Louisu
Protest v St. Louisu FOTO: Reuters

Ameriške oblasti so medijem končno pokazale sedem elektronskih sporočil z rasistično vsebino, ki so jih omenjali v poročilu o rasizmu v policijskih vrstah v Fergusonu.

Sporočila so si izmenjali sodni uradniki in policisti, navajajo tuji mediji in dodajajo, da okoli 50.000 sporočil ostaja javnosti nedostopnih.

Ferguson je postal ameriška točka upora temnopoltih, ko je belopolti policist ubil temnopoltega neoboroženega najstnika Michaela Browna.

Omenjena elektronska sporočila so si med leti 2008 in 2011 izmenjali zdaj odpuščena sodna uradnica Mary Ann Twitty in prav tako zdaj že nekdanja policista Rick Henke in William Mudd.

V sporočilih so se norčevali tudi iz aktualnega predsednika Baracka Obame in prve dame Michelle Obama.

Tako so so si v elektronskih sporočilih iz aprila 2011 izmenjali fotografijo nekdanjega predsednika Ronalda Reagana, ki je pestoval in hranil mladiča šimpanza, pod njo pa zapisali ''redka fotografija Ronalda Reagana, ki čuva Baracka Obamo leta 1962''.

V sporočilu iz oktobra 2011 pa so pod fotografijo razgaljenih afriških žensk med plesom zapisali, da je to ''srednješolsko srečanje Michelle Obama''.

A njihove tarče niso bili le temnopolti, ampak tudi druge manjšine. Norčevali so se tudi iz kamenjanja muslimanskih žensk.

Sporočila so bila prvič omenjena v poročilu pravosodnega ministrstva, ki je opravilo preiskavo diskriminacije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3