Tujina

Ranjena novinarja rešili iz Sirije

Aman/Homs/Ženeva, 28. 02. 2012 11.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ofenziva sirske vojske na mesto Homs se stopnjuje, a je ranjenima novinarjema uspelo ubežati iz obleganega mesta. Svetovna diplomacija na kriznem sestanku išče rešitev. Število civilnih žrtev se je od začetka nemirov povzelo že na 7.500.

Ofenziva sirske vojske in pritisk na upornike se stopnjujeta.
Ofenziva sirske vojske in pritisk na upornike se stopnjujeta. FOTO: Reuters
Uporniki poročajo, da je bilo v napadih na uporno sosesko Baba Amro doslej ubitih več sto ljudi. V mestu primanjkuje najosnovnejših dobrin, poleg zdravil in hrane pa primanjkuje tudi vode.

Sirska vojska še vedno oblega mesto Homs, ki je v primežu Asadove vojske že tretji teden, v soseske, ki so še v rokah upornikov, pa poleg vojske prodirajo tudi elitne oklepne enote. V napadih je umrlo najmanj 20 ljudi. Humanitarne organizacije poročajo, da se razmere iz ure v uro slabšajo, po dolgotrajnih prizadevanjih pa se je sirskemu Rdečemu križu uspelo prebiti do najhuje prizadete soseske Baba Amr.

Poleg napadov na Homs se zaostrujejo tudi napadi na center upora proti predsedniku Bašarju al Asadu, mesto Helfaja. Aktivisti so potrdili, da je v napadu na sunitske soseske umrlo 20 ljudi, v zadnjih dveh tednih pa je bilo v povračilnih napadih ubitih najmanj 100 ljudi.

Ranjena novinarja končno na varnem

Po večdnevnih prizadevanjih se je iz obleganega mesta uspelo rešiti tudi britanskemu novinarju in fotografu Paulu Conroyu in francoski novinarki Edith Bouvier, so potrdili diplomatski viri. Conroy in Bouvierjeva sta bila ranjena med obstreljevanjem sirske vojske, v napadu pa sta 22. februarja umrla novinarka ameriškega Sunday Timesa Merie Colvin in francoski fotograf Remi Ochlik.

Število civilnih žrtev se je v Siriji od začetka nemirov do danes povzpelo že na 7.500, poročajo mednarodni opazovalci.

Kot poroča BBC, je do zdaj potrjeno, da se je iz Homsa uspelo rešiti Conroyu. Da je njegov 47-letni sin na varnem, je potrdil Conroyev oče Les Conroy, iz mesta pa so ga na podeželje pomagali pretihotapiti sirski uporniki, v noči na torek pa so ranjenega novinarja prenesli v Libanon. Da je na varnem v Libanonu tudi francoska novinarka, je potrdil sam francoski predsednik Nicholas Sarkozy, ni pa znano, kaj se je zgodilo s trupli obeh ubitih novinarjev. Rosemarie Colvin, mati ubite novinarke Marie, je za BBC povedala, da upa, da bo lahko prejela hčerkino truplo. "Želim si, da mi vrnejo hčer, in ne morem se umiriti, mirno zaživeti, dokler so hčerkini ostanki v Siriji," je povedala.

Predsednik Asad vztraja, da se vojska bori proti teroristom, v državi pa potekajo demokratične reforme.
Predsednik Asad vztraja, da se vojska bori proti teroristom, v državi pa potekajo demokratične reforme. FOTO: Reuters
Omejitve ne veljajo retrogradno. 46-letni samodržec, ki državi vlada že od leta 2000, bi lahko po izteku sedanjega mandata (ta mu poteče leta 2014) državi vladal še nadaljnjih 14 let.

Uradni Damask: v Siriji poteka demokratizacija

Asadov režim si, medtem ko vojska obračunava z uporniki, prizadeva po 11-mesečnem nasilju svetu prikazati, da si prizadeva za demokratizacijo. Veljati je tako začela nova ustava, ki jo je po besedah uradnega Damaska na referendumu v nedeljo podprlo 90 odstotkov volivcev.

Kot zatrjuje Asad, bodo po sprejetju nove ustave v treh mesecih razpisane svobodne večstrankarske volitve, iz besedila pa je črtano tudi določilo, da stranka Baath upravlja tako državo kot družbo. Politični pluralizem in dejstvo, da lahko predsednik vlada državi le dva sedemletna mandata, sta po Asadovih besedah dokaz, da se v državi izvajajo demokratične reforme.

Bodo diplomati v četrtem poskusu le posredovali proti uradnemu Damasku?
Bodo diplomati v četrtem poskusu le posredovali proti uradnemu Damasku? FOTO: Reuters
Zasedanje je medtem zapustil sirski odposlanec v Združenih narodih Fajsal Kabaz Hamui. V govoru je mednarodno javnost obtožil podpihovanja sektarianizma in oborožene pomoči opozicijskim silam. Prav tako je obsodil sankcije proti sirskemu ljudstvu in poudaril, da v državi primanjkuje zdravil, goriva in elektrike, žrtev pa je prav sirsko ljudstvo.

Zadnje opozorilo uradnemu Damasku?

V Ženevi se je medtem na kriznem sestanku sestalo 47 članic Sveta Združenih narodov za varstvo človekovih pravic. V Siriji primanjkuje hrane, zdravil in goriva, humanitarna kriza pa zahteva hitro in odločno ukrepanje. Tarča brutalnih napadov sirske vojske so predvsem soseske, v katerih živi pretežno civilno prebivalstvo, poleg Homsa pa se razmere izrazito slabšajo tudi v mestih Deraa in Zabadani.

Osrednji organ, ki v Združenih narodih skrbi za varovanje človekovih pravic, je tako že četrtič obsodil brutalno nasilje sil, zvestih predsedniku Bašarju al Asadu, tokratno zasedanje pa so zahtevali Turčija, Katar, Kuvajt in Savdska Arabija. Ali bo v četrto le sprejeta resolucija za sirsko vprašanje, je odvisno predvsem od Rusije in Kitajske, ki sta posredovanju mednarodne javnosti v Siriji dosledno nasprotovali.

Svetovna diplomacija obljublja: krivci za storjene zločine bodo privedeni pred sodišče.
Svetovna diplomacija obljublja: krivci za storjene zločine bodo privedeni pred sodišče. FOTO: Reuters

Odgovorni bodo privedeni pred sodišče

Iranski zunanji minister Ali Akbar Salehi se je vnovič zavzel za pomoč mednarodne skupnosti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada, saj ima Sirija po njegovem mnenju strateško vlogo v regiji, zato je potrebno al Asadovi vladi pomagati pri uresničevanju reform.

Kot je ob začetku zasedanja že v ponedeljek povedal francoski zunanji minister Alain Juppe, je "glavna naloga zasedanja izraziti ogorčenost celotnega sveta nad gnusnimi zločini, ki jih sirska oblast izvaja nad lastnim ljudstvom". Francija zato zahteva, da se pristojne prijavi na mednarodno kazensko sodišče v Haagu. Britanski sekretar za zunanje zadeve William Hague medtem dvomi, da bi takšen sklep podprli Rusija in Kitajska, ki sta z vetom ustavili vse poskuse razrešitve sirskega vprašanja.

Izvedenci Združenih narodov so sestavili tudi zaupni seznam oficirjev sirske vojske in vladnih uradnikov, ki bi jim lahko sodili oziroma jih preiskovali zaradi suma zločinov proti človečnosti. Kot so ugotovili, se Sirija vse bolj militarizira, varnostne sile pa sistematično teptajo osnovne človekove pravice.

Kot je za BBC povedal libanonski poročevalec in poznavalec razmer v Siriji Jim Muir, je bil z grožnjo, da bodo odgovorni privedeni pred haaško sodišče, proti uradnemu Damasku izstreljen opozorilni strel, da bo mednarodna skupnost tudi v primeru premirja zahtevala ustrezno kazen za krivce.

K spremembam pozivajo tudi nekdanji zavezniki

Tunizija je izrazila pripravljenost ponuditi zatočišče sirskemu predsedniku Asadu in njegovi družini, če bi bil dosežen dogovor o umiku al Asada s predsedniškega položaja. Tunizijski predsednik Moncef Marzouki se je zavzel tudi za njihovo sodno imuniteto.

K spremembam v Siriji in organizaciji svobodnih volitev je pozval tudi iraški premier Nuri al Maliki. "Spremembe so nujne. Razmere brez sprememb ne bodo stabilne," je dejal Maliki, ni pa povedal, kakšne spremembe si želi v Siriji, poudaril pa je, da si Sirci zaslužijo več svobode.

Naj sodelujejo z Rdečim križem, ki si prizadeva pomagati civilistom, pa je danes oblasti v Damasku pozvala Rusija.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vagicaa 1
29. 02. 2012 08.40
+0
žalotno, v kaj se ljudje spremenimo, postanemo zveri,kam ta svet pelje se je za vprašat
LuckyBastardo
28. 02. 2012 21.47
-1
od kod protestantom tanki, odkod orožje, povejte resnico ze vendar 24 ur ...... povejta da v vsako vojno amerika priliva olje na ogenj.....
Mijta1
28. 02. 2012 18.32
-1
Asad, ne pusti se tej zahodni bandi!
MERDE-AVE-MERDE
28. 02. 2012 18.09
-2
Ti "uporniki" podprti in oboroženi iz strani amerike so šli preko vseh mej - teroristi navadni
RISHA.
28. 02. 2012 17.27
+3
Kje se zbirajo podpisi za izstop iz NATA in EU pakta ?
n0mistakez
28. 02. 2012 16.14
+6
Zaka sodna obravnava..? Ka se vam je zmešalo....Kot da je res sirijska vlada kriva za to kaj se je dogaja....pa kdo obrožuje opozicijo..??? AMERIKA...Kdo je začel te spopade...Bivši vojaki sirijske vojske ki jim je amerika plačala denar + oblubla da bo država njihova ko opravjo z toto vlado/režimom ko jo majo zdej..predolga zgodba...se mi res ne da razlagat zej..
T_one
28. 02. 2012 16.56
+1
hellbastard666
28. 02. 2012 14.05
+8
ne verjamem nic ameriski propagandi
mad-max
28. 02. 2012 14.01
+1
od kdaj ma pa asad modre foke.. haha.. hoče bit arijc.. cccc
RISHA.
28. 02. 2012 15.34
+0
od vedno, a ga nisi nikol videl na tv ? CCCC
Jimi1
28. 02. 2012 15.48
+2
Mene bolj skrbijo one povdarjene črne brčice pod nosom.... Samo na prečko se še počeše pa bo slika svojega "vzornika"....
janez6bb
28. 02. 2012 15.54
+3
ja Jimi pa še ameriške bankirje rabi za seboj, kot jih je imel, po tvoje ta vzornik , kar jih pa ta zgoraj nima, ker drugače se to ne bi dogajalo:)
bozur
28. 02. 2012 13.21
+9
89 % je glasovalo za novo ustavo, to pomeni da je 89% od 57% ki so sli na volitve podrzalo vodjo basarja...za americane in njihove marionete so 9%ki so bili proti VECINA.. sej to nas bodo prepricali cnn in podobni, nasi pa bodo samo potrdili..seveda bo usa kompanija poslala vojno pomoc upornikom, da bodo ustavili ubijanje"nalijmo se bencina na ogenj"
Jimi1
28. 02. 2012 15.49
+0
Pa ti verjameš temu politiki prirejenemu rezultatu?
janez6bb
28. 02. 2012 15.55
+0
bozur
28. 02. 2012 16.29
+2
bolj verjamem tem kot pa civilu, ki mu orozje raste na drevesu in v vrtu za hiso in v supergah z kalasnikom v roki strelja na legitimno policijo in vojsko v imenu
bozur
28. 02. 2012 16.30
+2
bolj verjamem njim kot pa pop tv ki se pravilni odstotek nezna napisat
ljx
28. 02. 2012 13.09
+0
Modeli so se mal preveč Rambo filmov nagedal,pol jim pa še razne agente uturijo da stvar podžgejo,ko pa se enkrat kri prelije,potem pa itak vrtinec nasilja sam posrka vse vase.