Tujina

Raketa zadela avtobus in ubila pet potnikov

Sana, 29. 06. 2011 18.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Najmanj 26 vojakov in 17 islamistov, pa tudi pet nedolžnih potnikov je umrlo v bojih za stadion v južnem jemenskem mestu Zanzibar. V opozicijske vrste je prebegnilo več kot 300 pripadnikov varnostnih sil.

V letalskem napadu na skrajneže, povezane z Al Kaido, je ena od raket zadela avtobus. Na fotografiji vojaki.
V letalskem napadu na skrajneže, povezane z Al Kaido, je ena od raket zadela avtobus. Na fotografiji vojaki. FOTO: Reuters

Islamistični skrajneži so zavzeli stadion v južnem mestu Zanzibar, ki ga je vojska uporabljala za podporo vojakom, ki si iz mesta prizadevajo izgnati skrajneže. Vojska si v protiofenzivi prizadeva ponovno osvojiti stadion, ki je bil zgrajen za nedavno regionalno nogometno prvenstvo. Po besedah neimenovanega predstavnika vojske bi dokončna izguba stadiona ogrozila bližnjo vojaško bazo. ''Nadzor skrajnežev nad stadionom bi ogrozil vzhodno stran vojaške baze,'' pravi.

Dopoldne je vojska v letalskem napadu ubila deset skrajnežev, a je eden od vojaških izstrelkov zadel avtobus, zaradi česar je umrlo 5 ljudi, 12 pa je bilo ranjenih. V bojih je sicer doslej življenje izgubilo najmanj 26 vladnih vojakov in 17 skrajnežev. Jemenska oblast je sicer poročala o uspehih v boju proti približno 300 skrajnežem, ki so maja zavzeli Zanzibar. Opozicija pa vladi očita, da je mesto predala skrajnežem, da bi na ta način razpihovala bojazni Zahoda, da bo odhod Saleha povzročil islamistični prevzem Arabskega polotoka.

Prebeg vojakov, obveščevalcev in policistov

Jemenska opozicija je dopoldne poročala o prebegu več kot 300 pripadnikov jemenskih varnostnih sil. 150 vojakov je zapustilo elitno republikansko gardo, ki jo vodi predsednikov sin Ahmed Saleh, in se pridružilo opoziciji. Prebegnilo je tudi 130 pripadnikov obveščevalne službe in 60 policistov. Najbolj je v javnosti odmeval prebeg generala Alija Mohsena, ki je skupaj z vojaki vladne vrste zapustil marca. Njegovi vojaki od tedaj varujejo protestnike v Sani.

Prebeg pripadnikov varnostnih sil je zadnji udarec za jemenskega predsednika Alija Abdulaha Saleha, ki v Savdski Arabiji okreva od posledic napada, ki se je zgodil v začetku junija. Najsiromašnejšo arabsko državo že več mesecev pretresajo protesti proti vladavini Saleha, aktivna regionalna celica Al Kaide in poskus odcepitve na jugu. ZDA in Savdska Arabija se bojita, da bo kaotične razmere Al Kaida izkoristila za pripravo napadov v regiji in širše.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.