Tujina

Rak na prostati ne izbira

Ljubljana, 01. 04. 2011 13.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Smrtnost zaradi raka na prostati se manjša, a bolezen vseeno ni nedolžna. V Sloveniji vsako leto zaradi te bolezni umre okoli 350 ljudi. Z boleznijo pa se poleg našega predsednika države bori tudi veliko svetovnih politikov.

Roke kirurga
Roke kirurga FOTO: Reuters

Rak na prostati je najbolj razširjena oblika raka pri moških. Lahko ga dobijo moški že pri 40 letu starosti, V Sloveniji pa letno za to obliko bolezni zboli približno 1050 moških, umre pa jih tretjina. Okoli 340 smrti zaradi raka na prostati v Sloveniji predstavlja 11 odstotkov smrtnih primerov obolelih za rakom v Sloveniji. Z onkološkega inštituta so nam sporočili, da se rak prostate začne pojavljati po 50. letu, večina bolnikov pa je ob postavitvi starih 70 let ali več. V primerih, ko gre za nizko rizično bolezen, je po operaciji bolezen visoko ozdravljiva. V povprečju pa se rak prostate ponovi pri približno tretjini bolnikov, kar pa še ne pomeni, da vsi ti bolniki zaradi bolezni umrejo.

Najpogosteje bolezen odkrijejo v zgodnjem stadiju, v 10 odstotkih primerih pa gre za razsejano bolezen, kar pomeni, da se je rak razširil v druge dele telesa, največkrat v kosti. Če je bolezen odkrita v zgodnjem stadiju in je bolezen omejena zgolj na prostato, takoj zatem pa tudi uspešno odstranjena, običajno nadaljnje zdravljenje ni potrebno. Tako ni potrebno obsevanje, sicer pa samo okrevanje po operaciji traja še več tednov.

Slovenski predsednik je bil na prostati operiran v torek.
Slovenski predsednik je bil na prostati operiran v torek. FOTO: Reuters

V primeru lokalno napredovalih oblik raka prostate, kjer se bolezen širi v okolico prostate oz. je bolezen prisotna v kirurških robovih, po operaciji običajno sledi še obsevanje. V kolikor z operacijo ugotovijo prizadetost medeničnih bezgavk s karcinomom prostate, je na mestu tudi pooperativno zdravljenje s hormonsko terapijo.

V ZDA pa letno zaradi te bolezni umre 30.000 moških. Bolezen je celo bolj razširjena kot rak na pljučih, ki je bil leta 2002 najbolj razširjen tumor.

Zboleli tudi številni znani

Ti podatki kažejo, da je zelo pomembno pravočasno zdravljenje moških z boleznijo. Da pred boleznijo ni varen nihče, dokazuje tudi operacija predsednika Danila Turka, ki so mu v torek v Innsbrucku odstranili maligni tumor na prostati.

Raka na prostati naj bi imel tudi Nelson Mandela.
Raka na prostati naj bi imel tudi Nelson Mandela. FOTO: Reuters

Lahko pa si pogledamo, kdo so še drugi slavni ljudje, ki so zboleli za to obliko raka. Raka imajo tako nekdanji republikanski senator Bob Dole, aktivist za človekove pravice Louis Farrakhan, nekdanji newyorški župan Rudy Giuliani, demokratski senator John Kerry, nekdanji francoski predsednik Francois Mitterand, nekdanji ameriški zunanji minister Collin Powell in nekdanji poveljnik ameriškega generalštaba Norman Schwarzkopf, ki je vodil ameriške vojake v prvi zalivski vojni, ter nekdanji južnoafriški predsednik Nelson Mandela.

Poleg omenjenih politikov pa so za rakom prostate zboleli tudi pevec Harry Belfonte, igralec in režiser Robert De Niro, igralec Charlton Heston, golfist Arnold Palmer in pevec Frank Zappa.

Kot smo že zapisali, lahko za boleznijo zbolijo tudi moški, stari okoli 40 let, večina pa jih zboli po 65. letu starosti. Stopnja smrtnosti zaradi bolezni je hujša pri temnopoltih ljudeh.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Xxdproxx
04. 04. 2011 06.45
+1
itak da rak na prostati izbira.... če ne drugega pa spol....
Platon23
03. 04. 2011 10.54
-1
vav ker članek neki novga sem zvedu haha:) lahko bi VSAJ MALO opisali kako se zadeva odkrije, kakšni so znaki bolezni.... kaj me briga kdo vse je za tem zbolev! skratka 1A članek;)
divus
03. 04. 2011 08.11
Nikoli ga nisem marala, ker nekaj hudega skriva, sedaj pa ga sploh ne morem niti gledat več.
SuperBATman.3
03. 04. 2011 02.16
"Rak na prostati ne izbira" nobena bolezen ne izbira !
francl12
02. 04. 2011 23.01
+1
Zakaj pa tudi tureka niso dali na čakalno listo, tako kot vse ostale - le zakaj ti buđoti imajo vedno privilegije!
User723439
02. 04. 2011 22.56
Čisto vsak od nas bi šel v Avstrijo, če bi mel možnost in denar. Še posebno, če so tam vrhunski strokovnjaki. Jaz sem tudi raje šel na operacijo rame k strokovnjaku v drug kraj, čeprav splošni kirurg v našem kraju tudi opravlja tovrstne operacije.
Marjan Štimec
02. 04. 2011 21.39
Če bi predsednik šel na operacijo v Ljubljani brez čakanja, bi vsi tisti, ki sedaj govorite o nezaupnici našemu zdravstvu, govorili, da je velika krivica, ker je predsednik šel na operacijo preko vrstnega reda. Zaradi sebe bi tudi jaz tako ravnal, pa četudi na kredit. Vem pa tudi, da zdravniki dobro vedo kdaj je potrebno takoj, kdaj se pa lahko malo počaka, samo medijem in politiki ni treba biti zraven.
Tone 12345
02. 04. 2011 20.49
predsednik Turk je pravilno ravnal
cirenij
02. 04. 2011 07.44
+1
Četudi si je plačal sam, kot zatrjuje njegov pooblaščenec, je to nezaupnica našemu zdravstvu. In kako naj si plača delavec s svojim celoletnim zaslužkom? Pa da nič ne je in pije, ne postrga skupaj tega denarja.
cirenij
02. 04. 2011 07.42
Bolezen prostate takšna ali drugačna, je dejstvo moških po 50.letu. Maligno ali nemaligno. Ampak eni imajo dobre zdravnike, drugi pa čakajo v vrsti. In naš predsednik bi moral zaupati našim zdravnikom in deliti usodo naroda, kot je zaprisegel. Tudi, da se bo zavzemal za šibkejšpe. Pa o tem ni duha ne sluha. Samo potuje po svetu, narod pa si piše sodbo sam.
belibasta
02. 04. 2011 00.30
-1
Ponižujejo Danilota in ga primerjajo celo z Mandelo-drugorazredno!
nikanik
01. 04. 2011 18.49
@fortunat1: Samo en popravek. Težave z uriniranjem so res lahko znak povečane prostate, vendar je to v večini benigno (torej, treba je rešit problem, vendar ni smrtno nevarno). Rak prostate pa običajno ne daje nobenih znakov dokler se ne razširi (na kosti - kar potem boli) in je prepozno. Če je prostata povečana (hipertrofija), namreč kaj hitro stisne sečnico in urin ne more iztekat, rak se pa običajno bolj periferno začne - je tipen "od zunaj" (analno), sečnice pa še dolgo ne bo stisnil, da bi se to videlo kot težave z uriniranjem. Zato pa je treba it na preventivne preglede - da ga zatipljejo čim prej (ko še ni nobenih očitnih težav). Da ne bo panike pri tistih, ki težko lulajo in da tisti, ki so brez težav, ne bodo imeli izgovora za odlašanje preventivnih pregledov. :)
nada88
01. 04. 2011 18.12
-1
jaz bi naredil enako samo nimam dnarja.kaj bo pa bo...sem navaden smrtnik...
sandi101
01. 04. 2011 17.49
Politikov pa res ni škoda posebej takih,ki so neučinkoviti! Da ne govorim o naših primitivcih v parlamentu ...
erikon
01. 04. 2011 17.35
Torej bomo zdaj Slovenci vzeli vzgled našega predsednika in šli na operacije v Avstrijo.....upam da bo tudi nam naše zdrasvstvo plačalo stroške posega v tujini !!!
estelle.r
01. 04. 2011 17.24
Še vedno se mi ne zdi fer, da se je šel predsednik operirat v tujino. Zastopati bi moral našo državo, v dobrem in slabem in biti nanjo ponosen, saj druge funkcije predsednik v Sloveniji tak nima... to, da imam tako slabo zdravstvo pa..hej, sej si predsednik države ne? Do something.
moelmol
01. 04. 2011 16.49
a se pravi zj ko je mev predsednik maligno tvorbo ste mogli kr članek napisat? medtem ko so še druge vsakdanje bolezni veliko pogostejše ki jih ima skoraj vsak 5i zemljan pa ne pišete?
jurimuri1
01. 04. 2011 16.29
-1
predsednik slovenij epa je dal dobro brcio v r.. slovenskim zdravnikom, pokazal je tudi kolk mu je do slovenije, Turk first
FAUSTOS1
01. 04. 2011 16.14
vsi moski okoli 60 leta b se trebali dati pregledat,saj več kot polovica jih ima tezave pri uriniranju to pa je znak da je prostata povečana.res pa je da slo dr zelo malo operirajo oz se tesko odlocijo da ti svetujejo operacijo vedno govorijo da so pogoste komplikacije da postanes spolno nemočen itd zato je morda predsednik sel v avstrijo ter nakazal hitro pot do operacije.sam poznam veliko moskih ki do operacije v sloveniji ne morejho priti.
big brother
01. 04. 2011 16.05
Vi pa kr Nuklearne zidat še naprej, kot da že ni dovolj sevanja.