Tujina

Rajski dokumenti razkrili nove povezave Trumpa in Putina

London, 06. 11. 2017 08.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Rajski dokumenti so med drugim razkrili nove povezave med ameriškim predsednikom Trumpom in ruskim predsednikom Putinom. Na dolgem seznamu podjetij in posameznikov, ki poslujejo prek davčnih oaz, so se znašli tudi britanska kraljica, Madonna, Bono in svetovalec kanadskega premierja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V Rajskih dokumentih tudi Ivan Simič
    02:26
    Iz 24UR: V Rajskih dokumentih tudi Ivan Simič
  • Iz 24UR: Poslovanje prek davčnih oaz
    02:40
    Iz 24UR: Poslovanje prek davčnih oaz
  • Iz SVETA: Anuška Delič o razkritju Rajskih dokumentov
    02:07
    Iz SVETA: Anuška Delič o razkritju Rajskih dokumentov
  • Iz SVETA: Anuška Delič o Rajskih dokumentih
    01:47
    Iz SVETA: Anuška Delič o Rajskih dokumentih
  • Iz SVETA: V Rajskih dokumentih omenjeni številni slavni
    02:16
    Iz SVETA: V Rajskih dokumentih omenjeni številni slavni
  • Iz SVETA: Kako lahko sploh zdaj ukrepa FURS?
    01:36
    Iz SVETA: Kako lahko sploh zdaj ukrepa FURS?
  • Iz 24UR ZVEČER: Rajski dokumenti razkrivajo, kako superbogati izkoriščajo davčne oaze
    03:06
    Iz 24UR ZVEČER: Rajski dokumenti razkrivajo, kako superbogati izkoriščajo davčne oaze
  • Iz 24UR ZVEČER: Brane Kastelic o tem, kako se bogati izogibajo plačevanju davkov
    02:15
    Iz 24UR ZVEČER: Brane Kastelic o tem, kako se bogati izogibajo plačevanju davkov
Po Panamskih dokumentih so novinarji iz 67 držav, tudi Slovenije, zdaj razkrili še Rajske dokumente.
Po Panamskih dokumentih so novinarji iz 67 držav, tudi Slovenije, zdaj razkrili še Rajske dokumente. FOTO: iStock

13,4 milijona t.i. rajskih dokumentov kaže predvsem, kako politiki, multinacionalke, slavni in bogati izkoriščajo zapletene strukture finančnih skladov, fundacij in slamnatih podjetij, da svoj denar skrijejo pred davčnimi uradniki ali opravljajo sumljive in včasih tudi nezakonite posle. 

Trumpov sekretar posloval z ruskim podjetjem, ki je povezano s Putinom

Morda eno najbolj zanimivih razkritij rajskih dokumentov je, da so v davčnih oazah poslovali tudi številni ministri, svetovalci in donatorji ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Znova so se namreč razkrile povezave z ruskim vladnim vrhom. Še posebej pomenljivo je razkritje poslovanja Wilburja Rossa, Trumpovega sekretarja za trgovino. Njegova ladijska družba je namreč zaslužila na milijone evrov na leto v poslih z ruskim podjetjem v lasti Kirila Šamalova, ki je poročen s hčerko Vladimirja Putina.

Rajski dokumenti razkrivajo tudi posle Wilburja Rossa (sredina) in ruskega podjetja v lasti Putinovega zeta.
Rajski dokumenti razkrivajo tudi posle Wilburja Rossa (sredina) in ruskega podjetja v lasti Putinovega zeta. FOTO: AP

Izkazalo se je tudi, da sta Twitter in Facebook iz davčnih oaz preko poslovnega partnerja Trumpovega zeta Jareda Kushnerja prejela na stotine milijonov evrov naložb, ki jih povezujejo z ruskimi državnimi finančnimi institucijami, piše britanski The Guardian

Na seznamu tudi Kraljica Elizabeta II. 

Britanska kraljica naj bi v davčne oaze na Kajmanskih otokih in Bermudih "naložila" za dobrih 11 milijonov evrov. BBC in The Guardian sicer poročata, da v teh poslih niso odkrili nobenih nepravilnosti ali izogibanja davkov, vendar pa je to razkritje v Veliki Britaniji sprožilo polemiko o tem, ali bi sploh smela monarhinja denar investirati v davčne oaze.

Iz podjetja The Duchy of Lancaster, ki skrbi za več kot 560 milijonov evrov vrednega zasebnega premoženja britanske kraljice, so se skušali nekoliko distancirati, saj so sporočili, da niso sodelovali pri poslovnih odločitvah skladov, v katere so naložili denar. Prav tako pa so poudarili, da kraljica ni vedela za posamezne naložbe, ki so jih opravili v njenem imenu.

Izkazalo se je namreč, da je nekaj denarja iz teh skladov romalo trgovcu, ki je obtožen izkoriščanja revnih družin in ranljivih ljudi, pa tudi verigi, ki davkariji dolguje skoraj 20 milijonov evrov.

Svetovalec Trudeauja se je morda izognil plačilu davkov

Na seznamu se je znašel tudi Stephen Bronfman, ključni svetovalec kanadskega premierja Justina Trudeauja. Njegovo podjetje je prek Kajmanskih otokov sodelovalo v večmilijonskih poslih s podjetji v ZDA in Izraelu, s tem pa bi se morebiti izognili plačilu davkom v lastnih državah.

Razkritje je za kanadskega preimerja precej nerodno, saj je namreč sam glasno zagovarjal zaprtje davčnih oaz. 

Srbski minister v oazah skriva 64 milijonov evrov

Televizija N1 poroča, da dokumenti kažejo, da ima v davčnih oazah okoli 64 milijonov evrov tudi srbski minister brez listnice Nenad Popović. S tem se je uvrstil med najbogatejše politike v Srbiji. 

Dokumenti razkrivajo tudi podjetje, ki je zagotovilo storitve tveganim strankam iz Irana, Rusije in Libije, pa tudi prepletanje finančnega sistema davčnih oaz s svetom korporacijskih velikanov. Tako razkrivajo "tako ali drugače netransparentne posle" korporacij, kot so Apple, Nike, Uber in Glencor.

Na seznamu vplivnih in znanih, ki imajo svoje naložbe v davčnih oazah so tudi jordanska kraljica Nur, soustanovitelj Microsofta Paul Allen, ustanovitelj eBaya Pierre Omidyar. Dokumenti razkrivajo tudi, da ima svoj delež v podjetjih za dobavo medicinskih pripomočkov pop pevka Madonna, pevec Bono pa v podjetju, registriranem na Malti, ki je denar vložilo v nakupovalno središče v Litvi.

Kako so Rajski dokumenti prišli  v javnost?

Večina oziroma skoraj sedem milijonov dokumentov izvira iz podjetja Appleby in njegovih podružnic. Podjetje s sedežem na Bermudih ponuja pravne storitve za podjetja, ki želijo poslovati v davčnih oazah. Dokumenti obsegajo obdobje od leta 1950 do leta 2016. 

Dokumenti izvirajo iz bolj ali manj izpostavljenih branikov finančne tajnosti, kot so Marshallovi otoki, Libanon ter karibska država St. Kitts in Nevis. Takšna razkritja dokumentov so pomembna, saj pogosto razkrivajo nepravilnosti.

Del dokumentov pa je iz Asiaciti Trusta iz Singapurja in iz 19 poslovnih registrov. Dokumente je pridobil nemški časnik Süddeutsche Zeitung, ki jih je nato posredoval več kot 380 novinarjem v 67 državah, med drugim tudi novinarjem časnika Delo, ki so del Mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev. Gre za elektronska sporočila, posojilne pogodbe v milijardnih zneskih in bančni izpiski, ki se nanašajo na vsaj 25.000 podjetij, povezanih z ljudmi v 180 državah.

Na razkritje so se že odzvali v podjetju Appleby, kjer pravijo, da so "zadovoljni, saj ni dokazov o kakršnihkoli nepravilnosti". "Ne toleriramo nezakonitega delovanja," so še dodali. 

Podrobnosti iz rajskih dokumentov bodo tako kot v primeru panamskih dokumentov novinarji razkrivali postopoma. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
07. 11. 2017 16.26
+1
Kako so se razpisali o tem, hkrati pa dodajajo da pri nobeni od duš na visokih položajih ni nič nezakonitega, nekatere so že sicer oproščene plačevanja davka, kot denimo britanska kraljica, čemu bi potem denar imela v oazah.
helter skelter
07. 11. 2017 13.19
+6
24 ur, zakaj še ne "razkrijete", da je vaš delodajalec - Pro plus (POPtv, 24ur.com, A kanal) v lasti off shore družbe s sedežem v davčni oazi na karibskem otoku Curasao.... Tja se zliva tudi ves dobiček, ki vam ga interesno združenje iz Forum 21 z oglasi zagotavlja iz slovenskih državnih podjetij v zameno za naročeno poročanje..... Seveda ne pišete niti o podjetjih večnega javnega funcijonarja Janeza Kocijančiča v davčnih oazah, vi pa se zgražate nad Simičem in Zavcem z mogoče nekaj deset tisoč evri.... Seveda, treba je prikriti resnične lopove.....
helter skelter
07. 11. 2017 11.52
+3
Družba KB 1909, ki je večinska lastnica Mladine, je lastnica Mark Medicala v Italiji, ta pa je lastnik Mark Medicala v Sloveniji. Oni je bil monopolni dobavitelj žilnih opornic slovenskim bolnišnicam .... In seveda poslujejo v davčnih oazah .... a bi še o tem kaj napisali?
appollyon
07. 11. 2017 09.16
+1
Za spisek naših vrlih državljanov bo treba še malo počakati, ker kot meni Super levica, ga je potrebno malo spremeniti, malo prekriti in malo preurediti predno jih plasirajo javnosti, kotto počnejo že zadnjih 76 let.
User1063544
06. 11. 2017 21.59
-4
Putinov zet je po novem Putin sam... Dobro da ni Putinov šofer ali pa čistilka... Samo da je Putin poleg je avtomatsko Putin kriv.... Putin je bil lani na izletu na nekem vulkanu ki je kasneje izbruhnilll PUTIN JE KRIV.... sploh ni dvoma.... Kakšni amaterji ste... sva čast...
nikhrast
07. 11. 2017 16.45
+2
Prav imaš, Putin je lopov, ni čudno da investicije ne laufajo v Rusijo, tako nam Rusija ne more nič ponuditi na potrošniški ravni, uvažajo pa za svojo elito.
Kolani
06. 11. 2017 19.49
+7
In naša imena so???
Kolani
06. 11. 2017 19.49
+16
Me je kr malo strah, ker pred leti sem tankal na OMV, danes je pa Bavčar v zaporu. Da me ne bodo povezali z Bavčarjem kot so Trumpa s Putinom...
RoccoS
06. 11. 2017 19.14
+11
Bolj je zaskbljujoče, da največji demokrati in zagovorniki človekovih pravic med zvezdniki ala Bono Vox in Madonna ne plačujejo davkov!!!!
Uporabnik 942
06. 11. 2017 18.32
+3
ta vlada ????? hahaha !! neka pokojnica je njega dni izjavila da ni vsaka svinjarija kriminalno dejanje in se je ne preganja, je še izjavila njega dni en čudna gospica a, majka nekega bebavška.....
sinhron
06. 11. 2017 16.55
-3
Bo Trampova vlada odstopila ?
Uporabnik 942
06. 11. 2017 15.53
+28
Gospod novinar. Kdo vas plačuje? Koga boli lulek za Trumpa in Putina tukaj pri nas. Objavi raje seznam Slovenskih mahinatorjev in skrivačev... Kaj to pa ne upaš oz. boš štrafan. Ne preusmerjajte pozornosti spet drugam. Res ste novinarji po letu 1995 postali sami pezdetje....
Pantokrator
06. 11. 2017 16.58
+9
nikhrast
06. 11. 2017 17.16
-1
Janez_53
06. 11. 2017 18.14
+12
Resnico bodo po vsej verjetnosti popolnoma razkrili tuji novinarji, na katere naši pomembneži nimajo vpliva! Nikhrast, ko se sprašuješ o nezakonitosti: zakaj hudiča bi nekdo šel skrivat denar v tujino? JA ZATO, DA NE BI PLAČAL LASTNI DRŽAVI TOLIKO DAVKA, KOT BI MORAL IN KOT MORAJO PLAČATI MALI LJUDJE OD SVOJIH BEDNIH DOHODKOV!
nikhrast
06. 11. 2017 19.35
-1
Pa zakaj bi plačeval davke če ti jih ni treba, saj je to legalno, samo ta sklad ne moreš voditi iz svoje države. Seveda pa to izkoristijo samo tisti ki imajo v lasti precej kapitala.
nikhrast
06. 11. 2017 15.29
-1
Ali niso to Paradise Papers? Pa saj je to legalno, ali sploh kdo govori da to ni legalno.
brabusednet
06. 11. 2017 15.21
+5
Zakaj pa Slovenija ni davčna oaza.Bi mi živeli od tujega denarja.Verjetno zaradi naše komunistične preteklosti in sedanjosti.
orel?ek
06. 11. 2017 16.21
+5
Slovenija je davčna oaza. Pssst; pa ne okrog govorit!!!
Infraping
06. 11. 2017 15.04
Fotografija ni isto kot risba, s svinčnikom narisana, Alyona.
Infraping
06. 11. 2017 14.58
O telepatiji ljudi brez rok in nog, da ne morejo krasti.
Infraping
06. 11. 2017 14.59
Lutra Lutra 1
06. 11. 2017 14.15
+4
Kakšen je rezultat afere Wikileaks, Panamski dokumenti in raznih drugih afer, ki so pretresle mednarodno javnost ali posamezne države? Naj....i so tisti, ki so jih razkrili. Kakšen bo epilog tokrat? Ni potrebno biti jasnovidec!
darlok
06. 11. 2017 13.41
+10
To pa je res močna povezava med Putinom in Trumpom: EDEN izmed Trumpovih sekretarjev je posloval s podjetjem, ki je v lasti moža Putinove hčerke. Haha. Upam, da ne bodo še mene obtožili, da sem kaj imel s Kordežem, ker sem pred leti kupil malo več stvari v Merkurju. Lol.
Fifi 24
06. 11. 2017 14.08
nikhrast
06. 11. 2017 15.31
-2
orel?ek
06. 11. 2017 16.22
jzkzfzmz
06. 11. 2017 13.21
Kaj še kar obračate pozornost z nekimi nepomembnimi inizimišljenimi dejstvi? Če bio toliko energije vložiži v resnico bi vas človek lahko pohvali, tako pa...
Adolph
06. 11. 2017 12.52
+2
So e komu kaj skodila ta razkritja? . . . .
User1094863
06. 11. 2017 10.59
+27
kaj pa naši politiki jih boste novinarji zopet zaščitili z izgovorom o varovanju zasebnih podatkov? kaj pa ljudje iz medijskih hiš in novinarji ni nobenega ki ima račune v oazah?..........................ali povejte resnico ali pa bodite tiho! LP