Tujina

V Ukrajini uporniki sestrelili vojaški helikopter

Moskva, 24. 06. 2014 13.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.R./Reuters/STA
Komentarji
57

Proruski uporniki so na vzhodu Ukrajine sestrelili vojaški helikopter, v katerem je bilo devet ljudi. Vsi so najverjetneje pri tem umrli. Nemški zunanji minister pa pravi, da bi morali premirje v Ukrajini v sodelovanju z Rusijo nadzorovati opazovalci Ovseja.

Helikopter ukrajinske vojske
Helikopter ukrajinske vojske FOTO: Reuters

Čeprav je ukrajinski predsednik Petro Porošenko enostransko razglasil premirje, pa na vzhodu še vedno divjajo spopadi. Proruski uporniki so tako v bližini Slavjanska sestrelili vojaških helikopter, v katerem je bila predvsem vojaška oprema.

To je že uradno potrdil tudi Kijev, ki dodaja, da je skupaj najverjetneje umrlo devet ljudi, od tega so bili trije člani posadke. Po besedah vojaškega analitika Dmitra Timčuka, je bil helikopter sestreljen z ročnim raketnim sistemom.

To se je zgodilo le nekaj ur za tem, ko so proruski separatisti v ponedeljek razglasili premierje, ki naj bi trajalo do 27. junija.

En helikopter so separatisti sesetrelili že 30. maja, pri čemer je umrlo 14 ljudi, med njimi je bil tudi general.

Porošenko grozi s končanjem premirja

Pozneje se je odzval tudi Porošenko, ki je dejal, da bi lahko zaradi sestrelitve preklical premirje. Porošenko je vojski na vzhodu države, kjer kljub uradni prekinitvi ognja prihaja do spopadov, dovolil, da odgovori na napade proruskih separatistov, so danes sporočili iz njegovega urada.

Kot trdi predstavnik vojske, so separatisti na vojake streljali 35-krat. Poleg devetih smrtnih žrtev, ki jih je terjala sestrelitev helikopterja, naj bi še dva vojaka umrla v drugih napadih.

Bosta premierje nadzorovala Rusija in Ovse?

Sicer pa se je s Porošenkom danes v Kijevu srečal nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier. Zavzel se je za to, da bi Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) v sodelovanju z Rusijo nadzorovala prekinitev ognja na vzhodu Ukrajine, ki so jo razglasili ukrajinska vlada in proruski separatisti. Pogoj za to pa je po njegovih besedah izpustitev osmih opazovalcev, ki jih že skoraj mesec dni zadržujejo proruski skrajneži.

Danes pa je predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso napovedal, da bo še ta teden z Ukrajino podpisana pogodba o sodelovanju. Gre za pogodbo, zaradi katere so se v Ukrajini konec lanskega leta začeli nemiri. Ker je nekdanji predsednik Viktor Janukovič ni želel podpisati, so več mesecev na ulicah Kijeva protestirali proevropski protestniki in na koncu strmoglavili njegovo vlado. Janukovič je nato prebežal v Rusijo. Evropska komisija bo pogodbo o sodelovanju podpisala tudi z Gruzijo in Moldavijo.

Putin zahteva preklic dovoljenja za posredovanje v Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin je zgornjemu domu ruskega parlamenta naročil, naj prekliče dovoljenje za vojaško intervencijo Rusije v Ukrajini, kjer se uporniške sile že dlje časa spopadajo z vladnimi silami. Zgornji dom je Putinu prižgal zeleno luč za vojaško posredovanje v Ukrajini 1. marca letos.

"S ciljem normalizacije vzdušja in rešitve razmer na vzhodu Ukrajine ter tudi v povezavi z začetkom tristranskih pogajanj o tem vprašanju, je Putin poslal svetu federacij zahtevo, da prekliče resolucijo," je sporočil Putinov tiskovni predstavnik Dmitri Peskov.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes pozval zgornji dom parlamenta, naj prekliče resolucijo, s katero so mu dovolili vojaško posredovanje v Ukrajini.
Ruski predsednik Vladimir Putin je danes pozval zgornji dom parlamenta, naj prekliče resolucijo, s katero so mu dovolili vojaško posredovanje v Ukrajini. FOTO: Reuters

Ruski parlament je Putinu odobril napotitev vojske v Ukrajino 1. marca po odstavitvi proruskega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, češ da so ogroženi rusko govoreči prebivalci v Ukrajini. Od takrat so naraščale bojazni pred možnim ruskim vojaškim posredovanjem v Ukrajini. Zveza Nato je Moskvo minuli teden obtožila, da je namestila nove enote ob meji z Ukrajino. ZDA pa so poudarile, da ne bodo dovolile ruskega posredovanja.

Putin: Razglasitev premirja ne zadostuje

Putin je predsednico zgornjega doma nagovoril pred odhodom na uradni obisk na Dunaj, kjer se mudi danes. O zahtevi bo zgornji dom odločal jutri. Do presenetljivega popuščanja napetosti je prišlo, ko so proruski uporniki na vzhodu Ukrajine pristali na začasno prekinitev ognja in pogovore s Porošenkom in to po tem, ko je Putin minuli konec tedna podprl Porošenkov mirovni načrt. Porošenko je potezo označil za prvi pravi korak Rusije k ureditvi razmer na vzhodu države.

Putin pa je danes med obiskom Dunaja dejal, da sedemdnevno premirje, ki ga je najprej razglasil Porošenko, prekratko. "Ni dovolj, da razglasite premirje. Ključni so izčrpni pogovori o samem bistvu problemov," je še dejal. Hkrati je zatrdil, da njegov poziv dumi, da prekliče dovoljenje za napotitev ruskih sil v Ukrajino, še ne pomeni, da Rusija ne bo več ščitila svojih interesov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nsiirhilnil
25. 06. 2014 11.55
+4
Je pa res, da je Putin dvignil raven dialoga v povsem, za mnoge ne dosegljive višave in prav je da se grizete, niste na nivoju!
nsiirhilnil
25. 06. 2014 11.46
+2
Teroristom bo zgleda zmanjkal frčoplovov, čas je za prostovoljne prispevke... par 10 eu pričakujejo tudi od Hrvaške unije, medtem ko je naše sdZ.. že izrazilo polno podporo okupatorskim zajedalcem!
bozicki
24. 06. 2014 21.30
+17
Ste edini SLOVENSKI PORTAL, ki CENZURIRA obisk PUTINA v KULTURNI PRESTOLNICI EVROPE - DUNAJU! Saj vem, ta obisk NI DOVOLJ POMEMBEN;) Avstrija ob obisku Putina zapečatila sodelovanje pri Južnem toku "Evropa potrebuje ruski plin"Ruski Gazprom in avstrijski OMV sta ob obisku Vladimirja Putina na Dunaju podpisala pogodbo o gradnji ruskega plinovoda na avstrijskem ozemlju. Pogodbo sta podpisala izvršni direktor OMV-ja Gerhard Roiss in prvi mož Gazproma Aleksej Miller, ki sta ob tem zagotovila, da je projekt skladen z evropsko zakonodajo. Po besedah Roissa je to naložba v varnost energetske oskrbe Evrope. "Evropa potrebuje ruski plin. Evropa bo potrebovala še več ruskega plina v prihodnosti, saj evropska proizvodnja plina pada. Menim, da se Evropska unija zaveda tega," je dejal direktor avstrijske energetske družbe. Evropska komisija trdi, da Južni tok ni v skladu s predpisi EU-ja oz. s t. i. tretjim energetskim svežnjem, ki prepoveduje, da bi bila ista družba proizvajalec, distributer in operater plinovoda na območju EU-ja. Miller je povedal, da je glede projekta tedensko, če ne celo dnevno, v stiku z evropskim komisarjem za energijo Güntherjem Oettingerjem. "Težave rešujemo, ko se pojavijo, zdaj mora biti rešena težava izgradnje plinovoda," je dejal. Gazprom in OMV sta se dogovorila, da si bosta delila stroške 200 milijonov evrov vrednega 50-kilometrskega avstrijskega odseka. Prve količine plina v Avstriji pričakujejo v letu 2017, medtem ko je poln zagon avstrijskega dela plinovoda predviden do januarja leta 2018. V avstrijsko plinsko vozlišče Baumgarten bo tako letno dostavljenih do 32 milijard kubičnih metrov ruskega plina. Nejasna usoda slovenskega odseka Skupna dolžina plinovoda Južni tok naj bi bila 2.600 kilometrov. Glavna trasa je predvidena pod Črnim morjem prek Bolgarije, Srbije, Madžarske in Slovenije do Italije, kraki pa naj bi segli tudi v nekatere druge države, tudi v Avstrijo. Kaj vrnitev Avstrije, ki se je iz projekta Južni tok enkrat že umaknila, pomeni za slovenski del plinovoda, pa še ni popolnoma jasno. Gazprom in OMV sta memorandum o soglasju glede izvajanja avstrijskega dela plinovoda podpisala 29. aprila, podpis pa je odprl vprašanje, ali in kako bo to vplivalo na izvedbo projekta v Sloveniji. Prejšnji mesec so v Gazpromu pojasnili, da memorandum o nameri za izvedbo plinovoda Južni tok z avstrijskim OMV-jem ne pomeni prekinitev del na slovenskem delu plinovoda. Avstrija je šele druga država, ki jo je Putin obiskal po izbruhu krize v Ukrajini. Avstrijski predsednik Heinz Fischer je branil njegov obisk, ki po njegovem mnenju pomeni priložnost za odprte komunikacijske poti s Kremljem.
LovecNaKomuniste
24. 06. 2014 23.20
-17
Avstrijci so Free Raiderski izdajalci Evropskega miru. Na račun svojega pohlepa po denarju spuščajo v Evropo trojanskega konja.
.jest
26. 06. 2014 12.47
Avstrijci morajo hraniti poleg sebe še ogromno slovencev, ki tam delajo. Oni se zavedajo, da Evropa in Amerika ne bosta kaj prida pomagali, če slučajno crknejo kot Slovenija.
skydrol7
24. 06. 2014 21.28
-7
glih zdaj bodo zaceli streljati na civilna letala...........
.jest
24. 06. 2014 23.08
+9
Če je premirje nimajo tam kaj leteti vojaška letala. Ali pa Ukrajina laže o premirju in malo prijateljsko napada federaliste. V helikopterju pa je bila samo vojaška oprema. To lahko razumemo kot puške, strelivo, bombe, rakete, kemično orožje...
bozicki
24. 06. 2014 21.27
+10
Minister za zunanje zadeve Poljske ,kandidat za šefa EU diplomacije SIKORSKi je BIVŠI TERORIST iz AFGANISTANA - član terorističnih odredov MUDŽAHEDINOV. Dokazov o tem je kot trave po medmrežju. Podkrepljeni so z množico fotografij. Človek je glede na svoje delovanje blizu terminu: VOJNI ZLOČINEC!!!! EVROPA bo z njim na čelu diplomacije dobila pečat TERORISTIČE ORGANIZACIJE!
bozicki
24. 06. 2014 21.23
+14
Putin: "Premerje v Ukrajini mora pripeljati do dijaloga, vendar se ne more zahtevati razorožitve vzhoda dokler Desni Sektor nosi orožje"!!! Besede Putina v uradnem govoru na Dunaju danes!
bozicki
24. 06. 2014 21.20
+15
No, sem še malo počakal z naslednjimi komentarji, pa vidim, da čakam zastojn: NOVINARJI POD MINOMETNIM OGNJEM! Novinarji Prvega kanala RUSKE TELEVIZIJE so bili napadeni z minometi. Ponovno. Tokrat so na srečo vsi živi. Napad se je zgodil v bližini Slavjanska. KJE PA JE SEDAJ ČLANEK O PRAVICI NOVINARJEV DO POROČANJA?
bozicki
24. 06. 2014 21.21
+5
!Lajtnga! je očitmo krajša kot 24 ur, kolikor je poteklo od zgražanja nad obsodbo novinarjev...
Mb128
24. 06. 2014 19.33
+1
Toliko o premirju. Zadeva postaja vedno bolj vroča in če vpleteni ne bodo kaj kmalu premogli trohico razuma zna stvar eksplodirati. In kaj potem?!
kaj pa pol
24. 06. 2014 19.24
-11
a ni ukrajina v NATO. pa bi jim ja oni pomagali će so napadeni.
Viggen
25. 06. 2014 00.38
+1
bozicki
24. 06. 2014 18.48
+13
Američane moti obisk ruskega ministra Lavrova v Sloveniji!!! Prihajajoči obisk ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova v Sloveniji je zmotil diplomacijo Združenih držav Amerike (ZDA), ki ga je v zadnjih tednih skušala tudi preprečiti. Na ministrstvu za zunanje zadeve so tako potrdili Dnevnikove informacije, da so se predstavniki ameriškega veleposlaništva v Ljubljani v zadnjem mesecu dni zanimali tudi o namenu prihoda Lavrova, piše novinar Primož Cirman. Obisk očitno ni pogodu ZDA!! Lavrov se bo 8. julija na povabilo Mestne občine Maribor udeležil slovesnosti ob odprtju spominskega centra vojnim ujetnikom nekdanje Sovjetske zveze v Meljah, ob tem pa se bo ločeno sestal tudi s slovenskim ministrom za zunanje zadeve Karlom Erjavcem. Z njim bo govoril tudi o plinovodu Južni tok. A prihajajoči obisk očitno ni bil pogodu ZDA. Kot so na Dnevniku neuradno izvedeli, naj bi predstavniki ameriškega veleposlaništva v zadnjih tednih sogovornike na slovenski strani večkrat skušali prepričati, da prihod Lavrova v našo državo v tem trenutku ne pomeni dobrega sporočila za enotno evropsko zunanjo politiko do Rusije. Plinovod Južni tok v nasprotju z interesi ZDA!! Teh navedb na veleposlaništvu niso zanikali. "Pojasnjeno nam je bilo, da bo gospod Lavrov Slovenijo obiskal v okviru kulturnega dogodka. Ne verjamemo, da je zdaj čas za takšen 'običajni' obisk," je povedal namestnik ameriškega veleposlanika David Burger. "Če bo Lavrov vseeno prišel, pričakujemo, da bo slovenska vlada to priložnost izkoristila za poudarjanje svojega stališča do dogajanja v Ukrajini," je še pojasnil. Obisk Lavrova sovpada z vrhuncem energetske vojne med Evropsko komisijo, ki ji ob strani stojijo tudi ZDA, in Moskvo. V njenem središču je gradnja plinovoda Južni tok, ki je v nasprotju z interesi ZDA. Poleg tega, da bi plinovod povečal energetsko odvisnost držav srednje in vzhodne Evrope od Rusije, bi ta z njim obšla "obrambni zid", ki ga Američani že več let gradijo na ruskih mejah.
pippo1
24. 06. 2014 20.25
-4
Plinovod Juzni tok ni v interesu vsakega ki se zaveda da ne obstaja zastonj kosilo.
dreko123
24. 06. 2014 20.44
+11
jaz ki kavbojski veleposlaništvo itak skenslu iz slovenije in blokiral vse klice iz washingtona... nimajo kaj srat in se utikat v suvereno slovansko državico slovenijo... kot da nas ni! - naj židki drugje diktirajo in lobirajo svoje pokvarjene interese... mi mormo poskrbet zase za naše gospodarstvo in za dobre odnose z bratsko rusijo od katere imamo precej več kot od cele eu z ameriko skupaj!
pippo1
24. 06. 2014 21.33
-9
Slovanska drzavica... Niso (nismo) vsi slovani v tej drzavici. Smo pa Slovenci z lastnimi interesi. Stalinist Putin bi se lahko spomnil in aneksiral Rusko kapelico pod Vrsicem tako kot Krim. Tisti trije cetniki pa bi pomagali urejat promet na kriziscu v Kranjski Gori, ker imajo ze izkusnje iz Krima. Tole sem zanalasc malo pretirano zapisal. Bratje z rusi gor ali dol, zastojn kosila od njih ne bomo dobili.
MarsAudiac
24. 06. 2014 22.46
+6
"zastojn kosila od njih ne bomo dobili"...to je sicer res,ampak bo pa občutno cenejše od konkurence :) pippo,pipo Slovan si,Slovan.Ni lepo,da hočeš utajiti svoje poreklo.Jaz recimo sem ponosen na svoje Slovanske korenine.In to seveda ne pomeni,da imam kaj proti Germanom,Latinom in ostalim.No...ravno toliko časa,dokler oni nimajo kaj proti meni.
.jest
25. 06. 2014 10.34
+2
Zastonj kosila ne bomo dobili od nikogar. Tudi zahodno kosilo bo vedno dražje.
tone078
24. 06. 2014 18.17
-12
ne moram verjeti da se jih še putin boji. jaz sem mislila da bo počilo
BlokiranZaradi24urFašizma
24. 06. 2014 18.35
+14
Malo poglej na Atlas velikost Ukrajine in število prebivalcev. Ob temu da se sedaj oborožujejo s pomočjo zahoda. Pa še na domačem terenu so. Kdo normalen bi si želel take vojne? Sploh ko so videli kako so goloroki stali pred puškami. Krim je stal Rusijo 50 milijard. Koliko bi jih stala vzhodna Ukrajina? Samo norc se nikogar ne boji. Istočasno pa je tudi politično težko doseči v Rusiji da bi se napadla Ukrajina, saj gre za zgodovinsko gledano bratska naroda. Med sabo se brez zadržkov pobijajo samo na Balkanu.
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
24. 06. 2014 18.59
+7
američani si želijo da bi rusija napadla, ker potem bi vse ukraince dobila na svoj stran!! putin je pa pameten in ne bo napadel bratskega naroda!!
dreko123
24. 06. 2014 20.47
+8
putin je spustil še eno diplomatsko šahovsko kajlo zahodu s to potezo... tako kot v siriji jim je odvzel razlog ki si ga tako želijo po krvi, vojni oboroževanju napadu itd... sedaj pač ne morejo več glumit da to počnejo zaradi rusije tako kot so v siriji imeli za izgovor kemično orožje... pa jim ga je putin lepo serviral - pa so spet ostali brez napada in vojne hehe
nevski
24. 06. 2014 20.58
+11
Putin dobro ve, da je pravi sovražnik ZDA in ne Ukrajina, zato je svojo strategijo usmeril proti ZDA in se ne bo pustil ujeti v ukrajinsko past.
Odin Ragnarök
24. 06. 2014 18.02
-14
Kdorkoli misli, da je nekaj dobrega, da na Ukrajinskem ozemlju umirajo Ukrajinski vojaki, se naj vpraša po mentalnem zdravju.
vesolj?ica1
24. 06. 2014 18.08
+18
Odin Ragnarök
24. 06. 2014 19.34
-2
Ate_ist
24. 06. 2014 20.45
+8
Viggen
25. 06. 2014 00.40
+1
"Kdorkoli misli, da je nekaj dobrega, da na JUGOSLOVANSKEM ozemlju umirajo JUGOSLOVANSKI vojaki, se naj vpraša po mentalnem zdravju." Zanalašč sem malo popravil. No pa še enkrat preberi ...
Ranunculus
25. 06. 2014 02.05
+1
Na kosovu so ga priznali Americani, na Krimu pa Rusi. Zadeva uravnotezena, ampak Americani se kar nekaj tezijo, medtem ko o Kosovu ni kaj dosti govora...
ferencz 1
24. 06. 2014 17.41
+13
He,he, dobro jih klatijo! Še bolj kot Afganistanci!
osnovna šola
24. 06. 2014 19.17
-3
Ni mi znano, da bi Afganistanci klatili Ukrajince.
Viggen
25. 06. 2014 00.41
+2
kolbek460
24. 06. 2014 17.18
+10
Kdo zna pač zna ,tako kot mnogokrat do sedaj,ima pamet moč in voljo in načelnost,mnogi mu to zavidajo,je pravi patriot je in bo poskrbel za vsakega posameznika ,ki v srcu čuti Rusijo,Gre po stopinjah velikega carja ,Petra Velikega,ki se je z velikimi črkami zapisal v zgodovino,
JURKO_22
24. 06. 2014 16.27
+8
Pravi strateg tale Putin. Malo se angeljčka dela X).
puspan
24. 06. 2014 15.50
-25
Koncno je mozakar spoznal, da aneksija samostojnih drzav v 21. stoletju ni tako enostavna, kot so si od zacetka zamislili.
nevski
24. 06. 2014 20.59
+4
alko82
24. 06. 2014 14.50
-22
S tem je Putin Ukrajini dal zeleno luč, da se lahko ponovno polastijo Krima. Upam si tud trdit, da Rusi nebi reagirali če bi neka X država izvedla vojaški udar na Ruskem ozemlju. Pred kratkim je iz Ukrajinske smeri padla granata ter ubila ruskega obmejnika. Kaj se je zgodilo? Popolnoma nič! Kaj se je zgodilo, ko je iz Sirije priletela granata na Turško ozemlje? Sirija je fasala cele salve granat s strani Turčije. Putin lahk razpusti svojo vojsko, saj je očitno ne potrebuje!
vesolj?ica1
24. 06. 2014 14.53
+18
rusije se noben več neupa napsti... od kar je bil upor zatrt v drugi svet vojni...
BlokiranZaradi24urFašizma
24. 06. 2014 18.37
-13
Rusija se bo sama razpadla. Od znotraj. Dobesedno prevelika je za eno samo državo.
dreko123
24. 06. 2014 20.48
+5
rusija ima preveč ponosa in patriotizma v narodu da bi razpadla... bolj se ti boj za zahodne kavboje... da bo tam zaropotalo in razpadlo ko bo folku enkrat kapnilo
Ranunculus
25. 06. 2014 02.10
+1
Zanimivo, kako so enim vsec agresivne drzave, ki na vsako provokacijo odgovorijo z orozjem... ampak samo ce so na na strani propagandnega stroja; ce bi rusija odgovorila z orozjem, bi jo obtozili agresije...
vesolj?ica1
24. 06. 2014 14.50
+9
mi najboljš da začemo tricikle razvijat... ker da bi začel elektriko izkoriščat smo preneumni...
dreko123
24. 06. 2014 14.45
+38
zopet zelo diplomatsko pametna poteza Putina... še ena kajla zahodu, ki si tako želi vojaško posredovati v ukrajini in valiti krivdo na rusijo... - iz tega bo zopet neka zelo pametna šahovska poteza proti zahodnim vojnohujskaškim satanistom
drJaser
24. 06. 2014 14.39
+35
v nobenem od sloveniskih časopisev ni danes niti sledu "Breaking News" novice, da je na Dunaju DANES DOPOLDAN podpisana pogodba o trasi JUŽNEGA TOKA PREKO AVSTERIJE in da je neposredno po podpisu pogodbe na Dunaj priletel ruski predsednik Putin in da je sprejet z vsemi državnimi in vojaškimi častmi.... zanima me kako bo Kahla pokometiral to v Dnevniku ... če so bodo sploh upali objavit.... ( GOOGLE is your best friend... od domačih ne boš nikoli nič zvedel..)
dreko123
24. 06. 2014 14.46
+8
na RT je slovenija še vedno v igri na zemljevidu da bo preko nje tekel tok do italije, iz madžarske pa v avstrijo
vesolj?ica1
24. 06. 2014 14.48
+5
ja dečko... sam ne bo tok pretoka... čez SLO...
dreko123
24. 06. 2014 17.49
+2
ne bom pameten ampak po tistem zemljevidu je plinovod narisan čez čist celo slovenijo od prekmurja do italije...
dreko123
24. 06. 2014 17.51
+7
najbrž bo sedaj zahod pa kaka klintonka spet začela s kakimi depešami groziti naši ovčkasti prodani vladi s sankcijami če ne bomo opustili tega posla z rusijo... podobno kot so nam grozili da naj prekličemo referendum glede vstopa hrvaške v eu... in kakšne bodo sankcije do slovenije - ker se demokratično izražamo :)
nevski
24. 06. 2014 21.02
+6
Avstrijci bojo zelo veseli, če se Slovenija odpove Južnemu toku. Več plina in denarja zanje.