Tujina

Putin vojski ukazal polno bojno pripravljenost

Kijev/Washington/Moskva, 21. 06. 2014 12.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ruska vojska je po ukazu predsednika Putina v polni pripravljenosti. Putin je namreč ukazal vojaške vaje, ki bodo pokazale, kakšna je bojna pripravljenost celotnega sestava vojaških sil. Sicer pa v Ukrajini kljub enostranski razglasitvi premirja potekajo spopadi.

Ruske sile so se umaknile z gruzijskega ozemlja
Ruske sile so se umaknile z gruzijskega ozemlja FOTO: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je odredil polno bojno pripravljenost vojaških sil v centralni Rusiji. Gre za vojaško vajo preverjanja bojne pripravljenosti ruske vojske, ki bo potekala do 28. junija. "Glede na njegovo navodilo, je ruska vojska od 9. ure po srednjeevropskem času v polni bojni pripravljenosti, prav tako tudi vse njene enote," je Putinovo navodilo danes sporočil ruski obrambni minister Sergej Šojgu.

Namero o izvedbi vojaške vaje so iz Moskve sporočili v petek; v okviru vaje nameravajo preveriti bojno pripravljenost celotnega sestava vojaških sil centralne regije.

Do izvajanja vaje prihaja dan potem, ko je Kremelj potrdil, da Rusija kopiči svoje sile na meji z Ukrajino. V odzivu Kremlja je tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov v petek pojasnil, da pomeni kopičenje vojske ob meji z Ukrajino krepitev obmejne zone, kar je bilo odrejeno že pred tedni.

Medtem so ukrajinske obmejne straže sporočile, da proruski uporniki nadaljujejo napade na vladne sile na separatističnem vzhodu, in to kljub temu, da je v petek nov ukrajinski predsednik Petro Porošenko odredil enotedensko enostransko prekinitev ognja. Ranjeni so bili po podatkih službe ukrajinske obmejne straže trije vojaki.

Obama, Merklova in Hollande o Ukrajini

Ameriški predsednik Barack Obama je v petek po telefonu poklical nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskega predsednika Francoisa Hollandeja, s katerima je ločeno izmenjal stališča o krizi v Ukrajini.

Bela hiša je sporočila, da so vsi trije pozdravili napoved ukrajinskega predsednika Petra Porošenka o enostranski enotenski prekinitvi ognja na vzhodu Ukrajine. Znova so tudi poudarili, da mora Rusija umakniti z meje svojo vojsko, ki je dejavnik destabilizacije.

Strinjali so se tudi, da mora Rusija prekiniti dotok orožja proruskim skrajnežem v Ukrajini in vplivati nanje, da odložijo orožje in se odpovedo nasilju.

Voditelji ZDA, Nemčije in Francije so se prav tako strinjali, da bodo ZDA skupaj z EU sprejele usklajene ukrepe za ceno, ki jo bo morala Rusija plačati, če takoj ne sprejme konkretne ukrepe za umiritev razmer na vzhodu Ukrajine.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yarrick
22. 06. 2014 10.37
+1
Bolj ko bo EU trmoglavila(se pravi lezla v * amerom) večjo ceno bo plačala v trgovski oz gopodarski vojni ki se bije v ekonomkih vodah.Mislite, da bo ruija res tako nora da bo trgovala z posameznimi članicami v DOLARJIH, ko pa imajo na voljo ostale valute? Amerika je propadajoč imperij, pa še vedno trmoglavijo z idejo da bodo svetovni vladar...
Ranunculus
22. 06. 2014 09.22
+4
Medtem so ukrajinske obmejne straže sporočile, da proruski uporniki nadaljujejo napade na vladne sile na separatističnem vzhodu, in to kljub temu, da je v petek nov ukrajinski predsednik Petro Porošenko odredil enotedensko enostransko prekinitev ognja... Verjamem, sploh ker je premirje enostransko in ker vojska uboga ukaze. Skoda pa je, da moramo bralci presojati kvaliteto novic in ugibati kaj se res dogaja. V Siriji je recimo v identicni situaciji 24 ur porocal o spopadih po razglasitvi premirja, a na povsem drugacen nacin, saj je za potrebe propagande tam bilo potrebno okriviti Asada. Me prav zanima, koliko bralcev na 24ur takoj verjame tisto, kar prebere.... verjetno skoraj nihce, tako da bo 24ur pocasi zacel za potrebe propagande pisati resnico, ker ji nihce ne bo verjel...
dreko123
22. 06. 2014 08.20
+12
dobro da ima Putin tolk dolgo lajtngo in živce ter da je diplomat - če bi bil na vrhu kater drug... bi že zdavnaj izgubil živce kar jim kuha in podtika zahod na pragu... najprej destabilizirajo prorusko ukrajino - zmečejo 5 miljard dolarjev za cel plan, potem z nasiljem vržejo oblast in postavijo na položaje razne radikalce (edini ki so proti rusiji) in svoje lutke - nazadnje neke volitve kjer so na izbiro zopet samo skorumpirane tajkunske zahodne lutke... v ukrajino vlačijo plačance blackwater, potem razne vojne svetovalce pa šefi cie itd itd... začnejo na polno bombardirat pokrajine ki se hočejo demokratično odcepit od fašističnega kijeva - vse skupaj pa ob vsej hinavščini še dodatno valijo na rusijo in jo obsojajo, ker to mirno prenaša in hoče zadeve rešit preko diplomatskih kanalov - in ko vse skupaj prestopa že vse meje dobrega okusa seveda rusija postavi enote na mejo - na svojo mejo na SVOJI ZEMLJI in se začnejo kavboji in druge eu lutke spet oglašat - kako si lahko rusija dovoli postavit svojo vojsko na svojo mejo oz. na svoje ozemlje, med tem ko cel nato in plačanci okupirajo že pol zemlje napadajo vse žive države... po domače imajo enote povsod drugje, sploh okoli rusije in na njeni meji, samo DOMA NE! ... kaj bi dal da bi se rusija "pobratila" s kako mehiko in postavila svoje enote na mejo z ameriko, al pa da vsaj postavi bazo na kubi in da začnejo izvajat skupne vojaške vaje na ameriških mejah! - pa da potem vidimo to hinavščino kako bi reagirali kavboji v tem primeru!
dreko123
22. 06. 2014 08.30
+8
na meji z rusijo se vse konča - to se bodo mogli zahodni satanisti sprijaznit! - nekje je meja in nekje se vse konča... lahko si podrejajo banana države vključno z EU... pri rusiji se pa konča tako kot se je vedno končalo
BorcPrimorc
21. 06. 2014 19.46
+13
UUURAAAAAAAAA !
Prihaja
21. 06. 2014 19.05
+40
V tej zgodbi se Rusija edina obnaša civilizirano. Pa ne verjamem da se tako obnšajo zaradi tega ker bi mislili da bodo s dosegli karkoli glede trenutnega dogajanja. Čas teče, zgodovina zapisuje...
bozicki
21. 06. 2014 18.38
+30
Samo nekaj, nedvomno dokazanih, genocidnih dejanj Kijeva: 1. MARIUPOLski poboj: namerno ubijanje neoboroženih oseb s strani vladnih agentov; 2. ODESSA masaker - izveden s strani "neuradnih" ,zasebnih skupin,,spodbujenih s strani vlade; 3. Bombandiranje LUGANSKA - bombandiranje civilnih ciljev (nezakonito na podlagi člena 48 Ženevske konvencije); 4. Obstreljevanje SLAVJANSKA - obstreljevanje civilnih ciljev (nezakonito na podlagi člena 48 Ženevske konvencije); 5.Obstreljevanje KRAMATORSKA- obstreljevanje civilnih ciljev (nezakonito na podlagi člena 48 Ženevske konvencije). TO JE NA HITRO BILANCA "MIRNIH" UKREPOV VLADE V KIJEVU!!! Dodamo pa lahko še, SLOVENIJI ZAMOLČANA, ideja vd. ministra za obrambo Ukrajine o FILTRIRNIH TABORIŠČIH za VZHODNE UKRAJINCE. Da ne omenim ponudbe Ukrajinske Agencije za okolje, ki je ponudila zastojn zemljo tistim, ki so pripravljeni narediti genocis. Na to izjavo URADNE AGENCIJE UKRAJINE bi bil ponosen celo Hitler, bila pa je na njo ponosna tudi tiskovna predstavnica State Departmenta - Jen PSAKI. To lahko potrdijo novinarji, prisotni na tisti tiskovki. Eden izmed njih je Matt Lee iz Associated Press-a, ki je bil nad njeno izjavo ZGROŽEN.
bozicki
21. 06. 2014 18.38
+16
Za detalnejšo utemeljitev GENOCIDA, ki ga izvaja KIJEV si preberite članek dotične gospe.
bozicki
21. 06. 2014 18.43
+17
Pa da ne bom obtožen izmišljevanja: zastojn zemlja - KyivPost - June 16, 2014, 3:44 p.m. (Ukraine's Land Agency give land to soldiers in the east for free)
ljx
21. 06. 2014 18.26
+9
Rusi si morajo čim prej zrihtat in zavarovat center,ker južno od svojih meja jih čaka kar veliko dela z zajezitvijo Islamskih skrajnežev in tuki je tudi ta navezava z Šiitskim Iranom in Sirijo,katerim Al Kaidi sorodne Sunitske organizacije ne ugajajo.Samo še Kurde bi morali oborožiti preko Armenije in by by Erdoganova Turčija.
ljx
21. 06. 2014 18.27
+3
Iz severnega tečajo zaenkrat ne vidim nevarnosti,na vzhodu so se pa zaenkrat zmenil iz Kitajci.
bozicki
21. 06. 2014 18.20
+11
Priporočam Tomažu Peroviču, da si kod odgovorni urednik prebere članek Vera Graziadei: Ukrajinski genocid in njegov Fan klub (Ukrainian Genocide and its Cheerleaders)
totalka
21. 06. 2014 18.26
+13
ma ne smejo to delat na 24.ur biti nepristranski......odpoved dobijo takoj !!!
+6
V sloviniji je vreme tako, da se lahko vsak čas zjoče....
torkov
21. 06. 2014 17.41
+13
Sicer pa bi lahko dopisali, da ukrajinska vojska že nekaj dni obstreljuje rusko ozemlje kilometer za mejo in sta bila poškodovana že dva človeka - en civilist in en mejni delavec. Po napadu na ambasado gre za direkten napad na drugo državo. Nacionalna garda, ki se podreja Kolomojskemu (tajkun z lastno vojsko) še naprej obstreljuje civiliste ter poseljena območja in Kolomojski za medije pravi, da ne bo spoštoval premirja ampak da bo v tem tednu pobil največ ljudi (po njegovo teroristov, kljub temu da obstreljujejo območja, poseljena s civilisti), kolikor jih lahko. Premirja se držijo vojaki, ki pa od ljudi, ki so jih poslali na vzhod države, predstavljajo manjšino. Ostali so najemniki Kolomojskega in se premirja ne držijo, saj pravi, da ne bo nehal, dokler ne bo 'počistil' regije.
torkov
21. 06. 2014 17.44
+17
Rusija pa se ni odzvala tako, kot bi se vsaka država ampak je uvedla preiskavo in te 'incidente' dodala v svojo knjigo dokazov za proces, ki ga organizirajo na mednarodnem sodišču. Del te zbirke je že bil objavljen in lahko rečem, da se dejansko lahko tudi Hitler skrije pred ukrajinsko hunto.
bozicki
21. 06. 2014 17.16
+8
Drugače pa "naj bi" vsak mirovni načrt predvideval pogovore med sprtimi stranmi. Naj mi prosim eden razloži, v kateri od teh 15ih točk je ta poziv na pogajanja?
torkov
21. 06. 2014 17.46
+13
Porošenko je takoj izjavil, da se tudi med premirjem ne bo pogovarjal z nobenim predstavnikom novih republik. Rekel je samo, naj se razorožijo ali pa bodo uničeni. To je vbistvu zadnja faza pred razglasitvijo vojaškega stanja, kjer bo zravnal z zemljo dve regiji države. Upam, da to Merklovo končno sreča pamet pa ga neha cuzat Obami pa pove, da je dovolj, saj je tudi ona zaradi te podpore izgubila svojo podporo v Nemčiji in je vsak dan tarča kritik iz svoje stranke in še bolj iz drugih.
bozicki
21. 06. 2014 17.14
+33
Predragi, kje pa je v tem tekstu poročilo, da si sile iz Kijeva napadle z minometnim ognjem ozemlje Ruske Federacije? Incident se je zgodil v regiji Rostov. Več obmejnih uslužbencev Ruske Federacije je bilo ranjenih, od tega eden huje in je v kritičnem stanju. Kje je poročilo o novem letalskem napadu s FOSFORNIMI BOMBAMI na Slavijansk? Kje je v tem tekstu poročilo, da je za posledicami napada umrl pet letni fantek Arseny Danchenko in njegova mama? Mar ta fantek ni zaslužil življenja? Nimate človeškega čuta?
dreko123
22. 06. 2014 08.12
+5
po 24ur ta fantek ali kater drug otrok ni pomemben - za njih je pomemben eden in edini otrok na tem svetu - maddy
CucurbitaPepo
21. 06. 2014 15.48
-22
Slovenčki pa kr podpirajte psihopate.
Kremna rezina
21. 06. 2014 16.12
+33
Mislim da kijevski nacisti nimajo glih velke podpore v Sloveniji
tutankamon86
21. 06. 2014 16.34
+25
Da podpiramo psihopate? Kaj ne vidiš v komentarjih, da vsi kritizirajo Kijevske psihopate?
bozicki
21. 06. 2014 16.44
+26
Žal je MEDIJSKA BLOKADA in MEDIJSKA VOJNA tudi v naši SLOVENIJI dosegla NESLUTENE RAZSEŽNOSTI. Tako naprimer novinarka Vesna Vaupotič piše, da so vsi čivki in komentarji , ki podpiraji PRO-RUSKE borce za ustajnike, dejansko naročeni iz MOSKVE! (Od kod proruski čivki ). Za mene je to velika OSEBNA ŽALITEV in bom od dotične ZAHTEVAL JAVNO OPRAVIČILO!
tutankamon86
21. 06. 2014 17.04
+15
Za nekatere očitno pomeni, da če NE podpiraš pobojev oz. umorov v Ukrajini, krajšenje človekovih pravic in drugih nacističnih (žal se lahko že ta beseda uporablja) in moralno spornih dejanj, potem si "prorus".
MarsAudiac
21. 06. 2014 17.11
+8
Ampak veš v čem je največji problem Vesne Vavpotič?Da res verjame v to,kar je izjavila!Tudo ona bo nekoč odrasla in bo mogoče postala kompententna neodvisna novinarka.Če pa ta njena navezanost na prozahodno propagando izvira iz ekonomskih razlogov,jo delno razumem.
zeleni_janez
21. 06. 2014 15.27
-32
in potem se folk cudi zakaj nam je drzava u qur... polek takih ljudi kot so teli komentatorji ni sans da bo kdaj boljse. sploh jim ni jasno kdo jih hrani, da zivijo v najboljsem delu sveta. poglejte si mal ameriko,azijo,afriko,...al pa mal lazje vprasanje za pametnjakovice.kateri drzavi je rusija prinesla kaj dobrega??al pa kaj mas doma ruskega?? zakaj vsi rinejo v EU in ne v rusijo,kitajsko,sirijo,korejo,...??
Juzni
21. 06. 2014 15.49
+46
Res si zaslepljen ali pa zivis zelo dobro in nisi v krogu navadnih drzavljanov. Kdo nas hrani?? Hrani nas EU z plasticnim mesom ter Amerika nam prodaja kokakolo ki ni dobra niti za v skoljko. A ti se zdi normalno da ljudje vedno vec casa morajo preziveti na delovnem mestu za vsak mesec nizjo placo in vsak mesec visjimi cenami? A ti se zdi normalno da nam po Sloveniji stojijo zarascene njive med tem ko uvazamo sadje in zelenjavo iz bog ve kje. V tak nacin zivljenja nas je prisilil prav zahod,ki ga hvalis. Ce mi na tak nacin ne bi pristali bi bili izolirani Rusija pa nam ne bi bogla pomagati,ker je predalec. Zato vsi silijo v EU,ker drugace so vsi obsojeni na propad. Osebno smatram da nam ne rabi niti Rusija niti EU in ZDA. Mi rabimo svojo glavo in svojo pamet.
zeleni_janez
21. 06. 2014 16.02
-16
juzni.. EU ni slovenija..je pa slovenija v EU! zaslepljen sigurno nisem in hvalabogu vedno razmisljam z svojo glavo.. amerike ne hvalim niti ne podpiram v ogromno stvareh.. EU je dalec pred amerikanci kar se tice standarda,zdravstva in nasploh zivljenja.. ampak clovek ce pa govorimo o rusiji potem pa samo vse najslabse... cista diktatura, lazna propaganda in zivljenje brez svobode(o kitajski,siriji,koreji se sploh ne splaca zgubljat besed). zahod nas ni prisili v nec o cemu ti govoris, ker slovaki,cehi,poljaki,islandci so tudi del EU pa nimajo tezav kot mi..nam je pa EU prinesel da koncno lahko zapremo razne tajkune in politike, kar prej ni bilo mozno. je pa res da nam je sodstvo se kar komedija(zal). te bedarije o kokakoli so brezveze..nihce te ne sili da jo kupis.
Gavrane20
21. 06. 2014 16.40
+10
Takoj ko hoces v EU mores odpreti vse svoje markete za EU robo katera je subvencionirana in drugorazredna ... ta potem unici totalno naso proizvodnjo vedno manj denarja imamo in zato moramo dvigovati davke in si sposojati denar od bank katere nas obirajo z obrestmi ce pa se to ni dovolj pa moras zaceti prodajati svoje firme zahodnim drzavam katere dobijo le te po smesno nizki ceni to pomeni da sami vec nismo nikakrsen gospodar ampak nam zivlenje narekujejo drugi .. to je bila vsa poanta EU .. da zasuznji in vi vsi priznam tudi jaz smo se prodali za novi racunalnik pa 10 vrst cokolad malo sadja pospricanga za pametne telefone .. no jaz sem spregledal in mislim da je caz da tudi ostali in nehamo biti suznji in spet graditi tako kot smo nekoc ko smo bili samozadostni seveda nismo imeli vsega nismo pa bili suznji drugim .. imeli smo tisto kar smo imeli bilo je nase zato pa ni bilo problemov z placami z sluzbami z krediti .. kakorkoli tudi prejsni sistem ni bil idilicen ampak smo vsaj dobro ziveli napram sedaj
ales alless
21. 06. 2014 17.03
-7
@zeleni_janez nemoreš se s takimi tu prepirat pa jim nekaj dopovedat ker je takim lažje če s prstom na druge kažejo, tak pač je v slo pa vedno bo...
tutankamon86
21. 06. 2014 17.08
+4
Kaj ima vse to o čemer govorite vezo s poboji v Ukrajini?
LLLEPI
21. 06. 2014 19.23
+3
Tajkuni so ustvarjeni ravno s pomocjo EU za dosego njenih ciljev
F50.
21. 06. 2014 15.26
+25
to, da EU grozi z gospodarskimi ukrepi je pa katastrofično!! če bo zaradi tega povzročila novo recesijo v EU, bo ljudem dovolj in bo miselnost postala še bolj antiameriška, kar sicer lahko vidimo že tu po komentarjih. tisti ljudje, ki tovrstne ukrepe podpirajo in vidijo putina kot negativno figuro, so prežeti s propagando zahodnih medijev in vidijo sliko skozi interese ZDA in ne evrope ali slovenije. to, da evropski voditelji kimajo na poteze ZDA pa le kaže na skorumpiranost vodstva EU, zlasti konservativcev po mojem mnenju, ki je na oblasti zadnjih 10 let - najslabših 10 let v EU, o tem menim, da ni dvoma, in na žalost smo ravno v tem času prisotni tudi slovenci... zato pa imamo tako slabo mnenje o EU. to je tudi razlog, zakaj bi se slovenci lahko vsaj v kakšnem procentu več pojavili na evropskih volitvah... 24 ur pa bi se tu lahko pokazal kot malenkost manj pristranski medij in prikazal vsaj kakšno novico iz vidika nasprotne strani. s tem bi pridobil tudi nekaj malega na kredibilnosti!
zeleni_janez
21. 06. 2014 15.44
-13
ni EU kriva da smo mi politicno neumen narod ki ne razume sistema v katerem zivi. dober primer EU so drzave ki so se umaknile iz SZ. kot npr. poljska,ceska,slovaska... vse te drzave so bile opustosene iz strani rusije in odkar so v EU neverjetno hitro napredujejo..to pa da pr nas ene in iste face vladajo ze 20 let je kriv narod in ne EU al pa politiki sami!
MarsAudiac
21. 06. 2014 17.32
+10
Vidim,da vztrajno enačiš nekdanji režim ZSSR z današnjo Rusijo.Se ti ne zdi,da se je Rusija v zadnjih petnajstih letih močno spremenila?In to občutno v pozitivno smer.To nekaterim sploh ni všeč.In še nekaj,Green John.V očeh Germanov in drugih zahodnjakov boš zmeraj Slovan.Takoj za židi in cigani smo bili na vrsti.Se spomniš,kje!?
Gavrane20
21. 06. 2014 22.58
+5
Mars strinjam se z vsem razn tem da ne nismo bili 3 na vrsti ... prvi v vrsti smo bili ... 35 milionov zrtev vojsko+civilno med slovani je dalec najvec od vseh
AlternativeFacts
21. 06. 2014 15.24
+4
cena fržola gre v nebo...fižolčkova para bo pa podirala rekorde, tako da pripravte kozarce za shranjevanje te pare....
glej ovega
21. 06. 2014 15.23
+34
amerika je sramota tega planeta..vse kar rečejo je laž...če koga iščejo je laž..če koga ubijejo...šment se zgodi...samo nafta je njim prioriteta... kak bi bil vesel če bi se začeli gobasti oblaki množično širit čez ameriko..vriskal bi od veselja...ona mafija lahko napade koga hoče pa ništa..če pa rusija al bilo kdo kakšne vojake kam pošlje pa že ukrepi...mcdonalds in coca colo nagnat ven iz evrope!
totalka
21. 06. 2014 15.18
+24
Kriza v Ukrajini je začela ko se je tam pred pol leta prikazal Mckainov sin in je hotel tam delat bizniz...gnili ameri !!!
totalka
21. 06. 2014 15.11
+34
Letos bo mrzla zima...Evropa se bo grela na prdce....
totalka
21. 06. 2014 15.10
+44
Največji sovražnik EVROPE je v današnjem času AMERIKA !!!!