Tujina

Generalni sekretar Združenih narodov: Konflikt s Severno Korejo je najnevarnejša kriza na svetu

Moskva/Seul, 05. 09. 2017 09.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š.K./STA/B.G.
Komentarji
420

Ruski predsednik svari, da lahko vojaška histerija glede Severne Koreje pripelje do planetarne katastrofe in da vojaške grožnje ter sankcije ne bodo umirile Pjongjanga. Predlaga umirjen dialog. Južnokorejski časnik pa medtem poroča, da Severna Koreja premešča raketo proti svoji zahodni obali.

Kim Džong Un
Kim Džong Un FOTO: AP

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je danes novinarjem v New Yorku dejal, da tveganje jedrskega konflikta s Severno Korejo predstavlja najnevarnejšo krizo na svetu. Vojno je potrebno brezpogojno preprečiti, je še dejal. Dodal je, da bi bile morebitne posledice vojaške akcije preveč grozljive.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes posvaril pred globalno katastrofo, če v sporu s Severno Korejo ne bo dosežena diplomatska rešitev. Morebitne nadaljnje sankcije proti državi je označil za nekoristne. 

Kot je po koncu vrha skupine Brics na Kitajskem dejal Putin, Rusija obsoja dejanja Severne Koreje kot provokacije. "A zatekanje k sankcijam bi bilo v tej situaciji nekoristno in neučinkovito," je dejal novinarjem.

Prepričan je namreč, da se Pjongjang ne bo odrekel vojaškemu programu pod pritiskom sankcij in vojaških groženj. Kot pravi, bi se morali na osnovi Iraka in Libije naučiti, da je prepričevanje držav, da opustijo jedrsko oboroževanje, edini pravi način, da zagotovimo globalno varnost.

Putin nasprotuje novim sankcijam proti Severni Koreji in svari pred katastrofo
Putin nasprotuje novim sankcijam proti Severni Koreji in svari pred katastrofo FOTO: AP

"Stopnjevanje vojaške histerije v teh razmerah je nesmiselno. To pelje v slepo ulico," pravi Putin in dodaja, da bi lahko takšna histerija vodila do svetovne katastrofe in številnih človeških žrtev. Predlaga umirjen dialog kot edino pravo rešitev severnokorejskega jedrskega vprašanja. "Kot sem rekel svojim sodelavcem, oni (Severnokorejci) bodo raje jedli travo, kot da bi ustavili svoj jedrski program v času, ko se ne počutijo varne," je dejal ruski predsednik in na vprašanje, kako naj zagotovimo, da se bodo počutili varne, odgovoril: "Vzpostavitev mednarodnega prava."

Seul zahteva konkretne akcije mednarodne skupnosti

Predstavnica južnokorejskega zunanjega ministrstva Enna Park je danes na blejskem strateškem forumu izpostavila, da Južna Koreja po šestem jedrskem poskusu Severne Koreje od mednarodne skupnosti ne pričakuje samo obsodbe Pjongjanga, ampak tudi konkretne akcije. Z ostalimi udeleženci panela se je strinjala, da pomeni Pjongjang grožnjo vsemu svetu.

Pojasnila je, da od mednarodne skupnosti Seul pričakuje, da "ostane enotna v pritisku na Severno Korejo do točke, da ta spremeni svoje namere glede jedrskega programa", da spozna, da jedrsko orožje ni garant za preživetje izoliranega režima. "Izvajati morajo vse diplomatske ukrepe, da se Severna Koreja vrne za pogajalsko mizo," je poudarila ter izpostavila, da so "pogajanja edina rešitev, vprašanje pa je, kako Severno Korejo pripeljati za pogajalsko mizo".

Na panelu je tudi opozorila, da pomeni Severna Koreja grožnjo za ves svet tudi zato, ker bi lahko preko nezakonite trgovine dobavljala jedrsko tehnologijo in materiale za jedrsko orožje teroristom in nasilnim skrajnežem.

Opozorila je še, da je bil šesti jedrski poskus, ki ga je Pjongjang izvedel v nedeljo, 7 do 8-krat močnejši od tistega pred tem in da je tudi že dokazal, da lahko z raketo z jedrsko konico doseže tudi ZDA.

Trump Japonski in Južni Koreji ponudil napredno ameriško vojaško opremo

Trump
Trump FOTO: AP

Ameriški predsednik Donald Trump je danes preko družbenega omrežja Twitter sporočil, da bo omogočil Japonski in Južni Koreji, da od ZDA kupita napredno vojaško opremo. Njegova ponudba prihaja v luči napetih odnosov zaradi severnokorejske krize.

"Dovoljujem Japonski in Južni Koreji, da od ZDA kupita znatne količine tehnološko dovršene vojaške opreme," je Trump objavil na Twitterju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trump ni podal podrobnosti o vrsti orožja in opreme, ki jih je dal na voljo svojim azijskim zaveznicam. Iz Bele hiše so medtem sporočili, da je Trump pripravljen Seulu odobriti prodajo orožja in opreme v vrednosti več milijard dolarjev.

Prav tako so potrdili, da bodo ZDA odpravile omejitev nosilnosti južnokorejskih raket. Seul je bil zaradi sporazuma iz 2001 do zdaj omejen na 500 kilogramov težke jedrske konice na svojih balističnih raketah.

Severna Koreje je v nedeljo izvedla šesti jedrski poskus. Šlo naj bi za vodikovo bombo, ki naj bi jo bil Pjongjang po lastnih navedbah sposoben namestiti na raketo dolgega dosega. Glede na nekatere ugotovitve naj bi šlo za največji in najuspešnejši jedrski poskus Severne Koreje doslej.

Južna Koreja je kot odgovor v ponedeljek izvedla raketne vaje, s katerimi je simulirala napad na prizorišče jedrskih poskusov svoje severne sosede.

ZDA so pozvale Varnostni svet ZN, da se na severnokorejske jedrske poizkuse odzove z "najmočnejšimi možnimi ukrepi", čemur nasprotujeta Kitajska in Rusija, ki zagovarjata reševanje krize po diplomatski poti.

Južna Koreja nadaljuje z vojaškimi vajami, tokrat v morju

Po številnih provokacijah Severne Koreje je Južna Koreja danes nadaljevala z vojaškimi vajami. Južnokorejska mornarica je v Japonskem morju izvedla vaje, s katerimi je želela severno sosedo posvariti pred kakršnokoli provokacijo na morju, saj da so sposobni nemudoma odgovoriti, so sporočili iz mornarice.

Severna Koreja je v nedeljo izvedla svoj šest jedrski poskus. Šlo naj bi za vodikovo bombo, ki jo je po trditvah Pjongjanga mogoče namestiti na raketo dolgega dosega.

V vajah v Japonskem morju so med drugim sodelovali 2500 ton težka fregata ter več vojnih ladij, opremljenih z raketami.

Pred južno obalo Korejskega polotoka nameravajo s pomorskimi vajami nadaljevati do sobote. Že v ponedeljek je južnokorejska vojska izvedla raketne vaje, s katerimi je simulirala napad na prizorišče jedrskih poskusov svoje severne sosede po tistem, ko je Pjongjang v nedeljo izvedel že svoj šesti tovrstni poskus.

Južnokorejski predsednik Moon Džae In in ameriški predsednik Donald Trump sta se v ponedeljek pogovarjala po telefonu in dosegla dogovor o odpravi omejitev nosilnosti južnokorejski rake. Zgornja meja velja od sklenitve dvostranskega sporazuma leta 2001, v skladu s katerim je teža bojne glave omejena na 500 kilogramov.

Tako kot že v pogovoru z japonskim premierjem Shinzom Abejem je Trump tudi Moonu zagotovil, da bodo ZDA branile svoje zaveznike. Južnokorejskemu kolegu pa je še dejal, da je pripravljen odobriti prodajo "več milijard dolarjev" vrednega vojaškega orožja in opreme iz ZDA, so sporočili iz Bele hiše.

Mediji: Severna Koreja premešča raketo na zahodno obalo

Južnokorejski časnik Asia Business Daily je ob navajanju neimenovanih virov danes sicer poročal, da Severna Koreja premešča raketo proti svoji zahodni obali. Najverjetneje gre za medcelinsko balistično raketo, poročanje časnika povzema Reuters.

Raketo so začeli premeščati v ponedeljek, ampak so zabeležili premike le ponoči. Takrat naj bi jih izvajali, da jih ne bi opazili.

Južnokorejsko ministrstvo je v ponedeljek sicer sporočilo, da od nedeljskega jedrskega poskusa dosledno opažajo znake, da se Severna Koreja pripravlja na novo izstrelitev balistične rakete. Niso pa pojasnili ali nakazali, kdaj naj bi Severna Koreja nameravala izstreliti raketo, niti niso potrdili današnjega poročila o premeščanju rakete.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (420)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CURVANORD Zanetti
06. 09. 2017 18.42
Debelega na dieto saj ga bo razneslo kot atomsko bombo
flojdi
06. 09. 2017 18.13
.A meričani iščejo . in Našli bodo.
grozjak
06. 09. 2017 14.47
+1
pojma nimam, kaj bo iz tega......
brddd
06. 09. 2017 13.29
+2
Konflikta ne bo , če se ne bodo AMERIČANI vmešavali
Kollerik
06. 09. 2017 14.36
-2
naj torej debelibimbo še naprej nekaznovano obstreljuje Japonsko?
Al83
06. 09. 2017 13.03
-3
Komunisti spet ogrožajo cel svet, ko male debeli hereditarni despot grozi z jederskim oržjem.
nebi
06. 09. 2017 12.15
+5
Južna Koreja dobi leta 2001 jedrske konice in rakete s strani ZDA. Severna Koreja sama razvije podobno orožje, zaradi strahu pred ZDA in svetom. Jaz nekako razumem Kima...
tornadotex
06. 09. 2017 10.17
-3
Sizofrenični smeh debelinkota,res ima nekaj koleščkov utrganih.....
BUONcaffee
06. 09. 2017 09.05
Kim izziva Melanijo in ne Trumpa. Boste videli, kaj zmore naša Slovenka.
BUONcaffee
06. 09. 2017 08.44
-5
Severna Koreja nam bo dala popra, če ne bodo ukrepali.
jzkzfzmz
06. 09. 2017 09.05
+1
caffe a ti še kar nisi naredil domače naloge? Al ti moderator plačuje za takšne neumnosti? :)
BUONcaffee
06. 09. 2017 09.07
detect
06. 09. 2017 08.04
+5
prav simpatičen je tale kim.
BUONcaffee
06. 09. 2017 08.42
-4
flojdi
06. 09. 2017 18.15
+1
komarec
05. 09. 2017 22.34
-1
Kako se Kim lepo smeji na zgornji sliki.
BUONcaffee
06. 09. 2017 08.43
-5
arizonadream
05. 09. 2017 22.25
-5
Naj že enkrat sprožijo to raketo pol pa da vidimo kaj je komu namenjenosej na koncu vsak dobi tisto kar mu je namenjeno ne pa tisto kar si želi
BUONcaffee
06. 09. 2017 08.43
+1
ni_mi_vse_eno
05. 09. 2017 22.24
+0
Oboroževanje ZDA bo vodilo v bolj zagotovi spopad.
arizonadream
05. 09. 2017 22.27
+2
Amer jim bo prodal orožje da se med sabo fentajo pol bo pa vladu unim k ostanejo
flojdi
06. 09. 2017 18.16
komarec
05. 09. 2017 22.16
+7
Treba je enkrat tudi Ameriki povedat svoje v ksiht, da naj skrbi zase in druge posti na miru.
BUONcaffee
05. 09. 2017 21.54
-8
Ne gre samo za testiranje orožja. Dejstvo je, da Severna Koreja grozi sosednjim državam in ZDA. Eni pa to podpirate.
?ampl
05. 09. 2017 22.03
+1
Kolega opran tuki se ne gre da se buhtla podpira ampak da je treba prodat orozje v katerega se je v zadnjih letih na veliko proizvajalo v Usa kitajska in rusija.Tuki je vse zmenen kaj in kako.Kaksna bomba ne seri no.saddam je nu mel pa so ga sesul...zakaj?...NAFTA...tuki pa letijo po luftu pa nic....vprasi se zakaj???
komarec
05. 09. 2017 22.15
+7
CAFFE ti nekaterih stvari ne razumeš, jih ne priznaš, ko je Amerika druge pretepala po nedolžnem je bilo v redu, sedaj ko drugi testirajo orožje, ki bi bilo učinkovito v slučaju ameriških napadov je pa vse narobe, to pa ti zagovarjaš.
detect
06. 09. 2017 08.05
nikhrast
06. 09. 2017 08.37
-3
Ali ni Severna Koreja enkrat že napadla jug, ste pozabili?
jzkzfzmz
06. 09. 2017 09.08
+2
S. Koreja ni začela napadat J- Koreje. Začelo se je z ameriško demokracijo v J. Koreji
Maffia
05. 09. 2017 21.52
+2
Dober duo kim trump..ostalim pa drago orozje prodat ,)
?ampl
05. 09. 2017 21.51
+13
In amerikanc proda enorme kolicine orozja....kar je na tem kosu sveta edini biznis.Tuki ni nafte.Bolj ko se bahajo bolj USA, Kitajska in Rusija sluzjo mastne dnarje s prodajo orozja....Pa nobena atomska bomba ne bo anbenmu padla na betico...mediji pa po planu svojih sefov
vozl123
05. 09. 2017 21.46
+1
tud američani so enkrat sprubaval urožje pa jih ni noben j e b o v
komarec
05. 09. 2017 22.11
+0
vozl123
05. 09. 2017 21.45
+5
s koreja sprobava svoje orožje drugi se pa pripravlajo na vojno
BUONcaffee
05. 09. 2017 21.53
-4
Severna Koreja grozi. Eno je samo probavat orožje, drugo pa še grozit.
Zrkizz
05. 09. 2017 22.09
+2
Americani so povedali ze ogromnokrat mimo mednarodnega prava, da bodo tudi nazadnje s korejo izbrisali
komarec
05. 09. 2017 22.19
+4
COFI za kaj imajo lahko Izraelci jedrsko orožje? A oni ne grozijo Iranu in vsem arabskim narodom?
jzkzfzmz
06. 09. 2017 09.09
+2
Caffe američani grozijo S. Koreji vse od nastanka! Malo preberi zgodovino preden pišeš neumnosti.
BUONcaffee
05. 09. 2017 21.29
-12
Putin je glavni krivec za nastalo situacijo.
ginger 1
05. 09. 2017 21.38
-6
CAFFE ++ namerno povzroca svetovne krize. Zgleda,da se mascuje za sankcije,ki so bile uvedene proti Rusiji. Isce nova trzisca in snuje vojaska zaveznistva. Ampak posle sklepa z revnimi drzavami,ki namenjajo vecino proracuna za vojsko.
BUONcaffee
05. 09. 2017 21.51
-4
komarec
05. 09. 2017 22.08
+5
CAFFE; GINGI, ta mali Kim mu je pognal strah v kosti vašemu Donaldu. Nič od vsega kar je obljubljal. Postal je plah kot srnica, v predvolillni kampanji in na začetku mandata je vse ignoriral in se prerival do kamer, pa ni se želel rokovati in take fore. Sedaj je videti, da je, populist, še to slab. On je bil prepričan, če je Američan bojo kar vsi se mu umikali in mu kimali. Kim mu je pokazal kimanje ne je... e ga za suho slivo, bi včasih rekli.