Tujina

Putin: Odgovor je ofenzivno orožje

Vladivostok, 29. 12. 2009 18.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ruski odgovor na ameriški protiraketni ščit je razvijanje ofenzivnega orožja. Putin pravi, da je bilo ravnotežje moči tisto, ki je ohranjalo mir v času hladne vojne, s ščitom pa bi ZDA pridobile preveč moči.

Vladimir Putin
Vladimir Putin FOTO: Reuters

"Če hočemo ohraniti ravnotežje, moramo vzpostaviti sistem izmenjave informacij. Naj nam naši partnerji v ZDA dajo informacije o njihovi protiraketni zaščiti, mi pa jim bomo dali informacije o našem ofenzivnem orožju,“ je dejal ruski premier Vladimir Putin.

Pozitivno je govoril o pogajanjih o novem dogovoru glede nadzora jedrskega orožja, ki potekajo med Rusijo in ZDA. Ta bo zamenjal stari dogovor, čigar veljavnost se je iztekla 5. decembra letos. Državi nameravata s pogajanji zaključiti v začetku leta 2010, ko bosta nov dogovor tudi podpisali. Z njim naj bi se na obeh straneh količina jedrskega orožja znatno zmanjšala. "Mislim, da glede omejevanja orožja potrebujemo določena pravila, ki bi jih vsi enako razumeli ter bi bila zlahka preverljiva in transparentna,“ je dejal Putin.

"Ravnotežje moči je bilo tisto, ki je ohranjalo mir v času hladne vojne,“ je dejal Putin. "Ne razvijamo lastne obrambe, tako da obstaja strah, da bi se naši partnerji (ZDA) počutili preveč varni, saj bi ustvarili dežnik proti našemu ofenzivnemu orožju. Nato bi naši partnerji lahko storili, kar koli bi želeli. Agresivnost v politiki in ekonomiji bi se povečala, saj ravnotežja ne bi bilo več," je pojasnil.

Podobno razlagal tudi Medvedjev

Protiraketni ščit
Protiraketni ščit FOTO: Reuters

Nekaj podobnega je sicer že prejšnji teden izjavil ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, ko je v intervjuju za rusko televizijo razložil, da bo Rusija nadaljevala z razvojem strateško ofenzivnih raket. "To je normalno,“ je dejal Medvedjev. "Ves svet počne to. Seveda, tak način dela mora potekati znotraj okvirja konvencij in dogovorov, vključujoč z našimi prihodnjimi dogovori z Američani. Ampak ta proces se bo nadaljeval," je dejal Medvedjev, ki je razložil, da bodo njihove odločitve glede razvoja orožja vedno take, da bodo ščitile ruski nacionalni interes. "To ne pomeni, da se ne moremo pogovarjati o svetu, kjer ne bi bilo jedrskega orožja. To je lep in pravi cilj. A do njega je treba priti postopoma," je pojasnil Medvedjev in dodal, da pri ustvarjanju takega sveta morajo sodelovati tudi tiste države, ki si želijo postati del 'jedrskega kluba' in ne le Rusija in ZDA.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

0601
30. 12. 2009 02.08
USSR in USA nekateri otroci nikoli ne odrastejo!
vetlan
30. 12. 2009 01.26
due @ .. in če nebi američani v 2 svetovni vojni nam pomagal nas danes ne bi bilo ker je hitler hotel slovence izničiti. A res? Nisem tega vedel (glede izničenja Slovencev). Hvala, da si mi povedal. Vem pa, da so kar nekaj časa Američani potrebovali za pomoč "v živo" (druga fronta) in pohiteli le, kadar je bilo že jasno, da Rusi zmagujejo in obstaja nevarnost, da bodo zasedli celo Evropo.
NENORMALEN
30. 12. 2009 01.06
zakaj pa ne bi bla Slovenija svetovni policaj, na to pa nihče ni pomislu, sej mamo nekaj patrij pa še JJ bi od kje privlekel par kontejnerjev kakih pušk, pa čao miki...
RagingPixel
30. 12. 2009 00.58
Konc je s hladno vojno, medtem ko sta se ZDA in Rusija slabš razvijali, so druge države lepo napredvale. To pomen, da se je država kot Kitajska razvila do te meje, da je v moči dohitela Rusijo, in kmalu bo tud ZDA, in to je problem. Komunistična država je vse močnejša, in ZDA ji teško še kej dopovejo. Včasih je bla Sovjetska Unija,..Zveza, čudn prevod pač,... in je bla moč v večini v rokah kapitalističnih velesil. Zdej so pa vsi te hipiji pršli na svoj račun, mir, mir, mir,... evo vam mir, a kaj zdej če bojo Kitajci napadl? Daš moč stran za par desetletij, in evo kaj se zgodi.
intermedius
30. 12. 2009 00.45
Za tiste, ki še vedno ne vejo Rusija in Kitajska NISTA VEČ ZAVEZNICI. In ZDA in Rusija sta prej zaveznici kot ne (imata skupnega sovražnika). Kitajska niti ne skriva več apatitov po ruskem ozemlju, izvaja modernizacijo vojske za katero zaparvlja enormne vsote. (Ima skoraj vso sovjetsko tehnologijo še svojo razvija) Poleg tega izvaja vojaške vaje, v katereh s tanki prodira 5000km v globino (le v katiro državo lahko prodiraš 5000km ?!!) Tako da Rusi če hočejo ohranit sibirijo morejo zelo modernizirat vojsko (od tod tudi skupni ravoj novega lovca z Indicij). Te "proti" ameriške geste pa so samo predstava za domačo javnost, da sprejme enormne izdatke za vojsko ob bedi v kateri živi. To, da sta ZDA in Rusija zaveznici dokazuje tudi dejstvo, da sta ustanovili skupno agencijo za boj proti "hekerjem" (mogoče se kdo spomni, da je bilo v začetku letošnjega leta odkrito, da so Kitajci vdrli v 50-75% vseh svetovnih ambasad in da jim svem po vrsti prisluškujejo) Pa upam da tiste jugonostalgike, ki vidijo ZDA kot badgaja in Rusijo kot goodgaja že počasi sreča pamet!!!
arhimed_33
30. 12. 2009 00.16
svet je že dodobra načet in izčrpan,to bi moralo svetovnim voditeljem nekaj povedat,vendar dogaja se ravno nasprotno,kako dolgo?
DedekLakai
30. 12. 2009 00.07
Na eni strani imamo ZDA ki se na veliko šopiri z svojim orožjem in vojnami. Na drugi strani pa Rusija ki samo tiho gleda in izpopolnjuje svoje orožje. Zakaj pa noben ne pogleda na Kitajsko ali Indijo? Slje kot prej bo amerika morala predati stolček "svetovnega policaja" komu drugemu. Čene zlepa pa zgrda. ZDA imajo zelo dobro izzurjeno pehoto in močno letalstvo in mornarico. Rusija je kralj v balistiki in artileriji. Če mene vprašate je le še vprašanje časa ko bo ZDA naredila napako z napadom na kakšno državo kot je Iran in dobila fajni focn od Rusije in Kitajske.
Nad.oblaki
30. 12. 2009 00.02
Amerika, Rusija, EU- Evropa in Avstralija bi morale skup držat... ne pa, da se vojaško spopadajo med seboj...samo v 1. in 2. sv. vojni je padlo več kot 80 miljonov ljudi... in ta primankljaj se še danes pozna predvsem v Evropi.
darvil
30. 12. 2009 00.00
V brezglave pohodu na Kavkaz in prilastitvi naravnih bogastev po načrtu Adolfa Hitlerja je amerika pripravljena na vse,no mormo se zavedati da za dosego svojih ciljev bo amerika v prvi vrsti žrtvovala majhne armade katere izrablja za spletkarstvo in za netenje ognja,Vsa sreča da mi nismo tako majhni ,smo premajhni za velike ambicije zahodnih kolonijalnih sil. Ruski div se prebuja in s tem nam daje upanje v boljši jutri ,zopet bomo znali tako kot nekoč spoštovati in ceniti svobodo.
due
29. 12. 2009 23.43
@ vetlan od takrat ko smo v natu. in če nebi američani v 2 svetovni vojni nam pomagal nas danes ne bi bilo ker je hitler hotel slovence izničiti. @ Aaron-Heydar kaj nisi svoboden?? pejt v rusijo živet 100% ti nobeden tega ne preprečuje. ko bojo razmere take ko so bile na kubi pa se oglaši na nimaš svobode!! a te ni sram govorit da nimaš svobode pa jo imaš, medtem ko jo nekateri res nimajo?? zamisli se!!!!!!!!
darvil
29. 12. 2009 23.40
že 70 letni zloumni nameni ZDA in nenih zaveznic ,se pošasi bližajo vrhuncu ,torej začel se bo neizogibni razplet ker zblazneli kreatorji nove kolonizacije so pozabili na dejstvo da poti nazaj ni. Namreč njihov zadnji strateški poskus kako izvlečti rusko vojsko izven meja Rusije je razbila srpska vojska na Kosovu in upočasila proces kolonizacije evroameriške imperijalne elite .
Nejc Novak 1
29. 12. 2009 23.39
rusija si samo sranje isče
vetlan
29. 12. 2009 22.49
due, od kdaj pa si zaveznik z ZDA? Prej bi rekel, da smo njeni hlapci.
vetlan
29. 12. 2009 22.38
arhimed_33 29.12.2009, 19:03 11 ne razumem,prej so se ZDA bale komunistov,zdaj komunistov ni več,želja po oboroževanju se pa nadaljuje..... hehe Komunisti je samo izgovor, tako kot pri nas.
Pepermint
29. 12. 2009 22.36
Amerika se je že preveč razpasla vsepovsod po svetu. Ruse lahko praktično že s fračami streljajo saj so dejansko pred njenimi vrati, med tem ko sejejo "demokracijo" na umetno narejenih žariščih. Ker se zavedajo, da imajo Rusi in Kitajci daleč zmogljivejše rakete, pa so si izmislili "miroljubni" protiraketni ščit. Zakaj Rusi ne gredo nikamor iz svoje regije? Zato ker spoštujejo dogovor in kot velesila na tem delu sveta nadzorujejo "svoj sektor". Američani pa bi radi prevladali nad celim planetom, zato bo slej ko prej počilo. Protiraketni ščit in ameriška baza bosta stala tudi na Kosovu - ozemlja, ki ga je Amerika nasilno iztrgala Srbiji in ga bolj kot Albancem poklonila sami sebi! Zakaj Rusi ne postavijo svoje baze na Kubi?? Verjetno bi se cel svet zgražal. KO pa Američani to počnejo po vsem svetu pa nihče ne pisne. Svetovnemu policaju bo slej ko prej treba dati lekcijo.
bitanga
29. 12. 2009 22.36
MI je iz dneva v dan bolj žal, da smo del EU in NATA..dobro so nas nasankali..Lahko bi bili res svobodni, tako smo pa vsi samo Bilderberg-ovi sužnji. O naši usodi odločajo degeneriranc, ki so izgubili stik z realnostjo.i
vetlan
29. 12. 2009 22.29
Čas bi že bil, da vspostavijo ravnotežje in se malo Amerika umiri. Dokler so Rusi "mirovali", je Amerika naredila veliko s...
Von_Clausewitz
29. 12. 2009 22.27
Putin želi ustvarit nekdanju USSSR in imam občutek, da mu bo uspelo ! Raje spadam pod Ruse...ker ko smo psadali pod Ruse nismo bili lačni in še manj smo se vtikali v njihove vojne ! ZDA izumira...in tega se še kako zaveda(mo)jo...! Živimo v Evropi...in nad nami naj vladajo neki na drugi strani sveta...dajte se že enkrat zbudit...Matrix se bliža.
due
29. 12. 2009 22.17
kako razmišljanje imate nekateri.... gorza! proti sebi nastopate! a se zavedate da smo mi zavezniki z zda in ne z rusijo?? izdajalci niso nikjer zaželjeni in menda se zavedate tega. če bo vojna in vas ne bojo rusi pokončali pa boste izbrisani zaradi izdajalstva ne čez 10 let jokat pa državo tožit!
Audy
29. 12. 2009 21.54
Zakaj novo orožje, a par tisoč ICBMov še ni zadost??