Tujina

Obama ni zahteval izročitve Snowdna

St. Petersburg/New York, 06. 09. 2013 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
11

Putin je po pogovoru z Obamo dejal, da ameriški kolega ni zahteval izročitve Edwarda Snowdna. Ta tudi ne bi bila mogoča, dodaja Putin. Glede na nove informacije, ki jih je razkril Snowden, pa naj bi ameriški agenti na spletu lahko brali tudi šifrirane podatke.

Putin in Obama sta se sestala ob robu vrha skupine G20.
Putin in Obama sta se sestala ob robu vrha skupine G20. FOTO: POP TV

Ruski predsednik Vladimir Putin je po sestanku z ameriškim kolegom Barackom Obamo dejal, da Obama ni zahteval izročitve nekdanjega pogodbenega sodelavca ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) Edwarda Snowdna, ki je medijem predal veliko zaupnih podatkov. Najbolj so odmevali podatki o nadzoru komunikacij po vsem svetu, ki naj bi ga agencija izvajala tudi s pomočjo večjih informacijskih korporacij.

Snowden je po tem razkritju prebegnil iz ZDA. Trenutno je v Rusiji, kjer je dobil enoletni azil, Putin pa je danes dejal, da izročitev ne bi bila mogoča, saj Snowden na ruskem ozemlju ni storil nobenega zločina.

NSA lahko dešifrira spletne komunikacije

Danes sta ameriški časopis New York Times in britanski The Guardian na podlagi podatkov, ki jima jih je posredoval ravno Snowden, objavila članek o tem, da lahko NSA dostopa do podatkov, ki krožijo po spletu, tudi če so zaščiteni z zapletenim šifriranjem.

Agentje NSA naj bi uporabljali superračunalnike, tehnične trike, sodne naloge in pritiskali na podjetja za informacijsko tehnologijo, da bi dešifrirali večino sistemov in programov za šifriranje.

Guardian je tudi poročal, da so britanske obveščevalne službe prav tako uspešno dešifrirale večino sistemov šifriranja. Programska oprema za šifriranje je sicer zelo pomembna za spletne uporabnike, saj ščiti nihovo zasebnost, spletne transakcije in elektronsko pošto. Internetni ponudniki pa načeloma strankam zagotavljajo, da jim njihovi programi šifriranja zagotavljajo to zaščito.

Po poročanju New York Timesa pa je NSA dešifriranje izvajal v okviru več milijardnega tajnega programa Bullrun. Agencija pa uspeh pri dešifriranju obravnava kot eno svojih najbolj varovanih skrivnosti, še poroča časnik. Samo partnerske agencije v Veliki Britaniji, Kanadi, Avstraliji in na Novi Zelandiji naj bi še vedele o njem.

Nemčija: Želimo priti do pošte teroristov

Na ta poročila pa se je danes odzvala Nemčija, ki jih je označila za neresnične. "To so nedokazane trditve Snowdna. Že pred tem je trdil, da NSA vohuni za nemškimi državljani. Te domneve so bile neresnične in zato menimo, da tudi za nove očitke ni dokazov," je povedal tiskovni predstavnik nemškega notranjega ministrstva Jens Teschke. Po njegovih besedah se bo notranji minister Hans-Peter Friedrich o teh domnevah naslednji teden pogovarjal z ameriškim kolegom.

Nemške oblasti pa so državljanom svetovale uporabo enkripcij, predvsem za zaščito pred organiziranim kriminalom. "Nemčija nima zanimanja za branje elektronske pošte nedolžnih državljanov. A definitivno želimo priti do pošte teroristov. Poskušamo razviti programsko opremo, ki bi dešifrirala njihovo enkripcijo," je še dejal Teschke.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kkkkkkkyfgfdhfsdgd
08. 09. 2013 11.54
+4
hvala bogu da imamo ruse in kitajce da na američani ne serjejo čist po vsem!
HooplaToopla
10. 10. 2013 14.09
+1
Glavavtorbi
06. 09. 2013 16.52
+3
Unix, Linux in Windowsi so dejansko kriptografija, vse kar navidezno zakodiramo v njih, se prepošlje tudi sključem za hierarhijo matematične matrice.
Götterdämmerung
06. 09. 2013 21.28
+0
To je res, operacijski sistem zagotovo ve, kaj in kako v njem kodiramo, vprašanje je edino, kako se to prenese na naslovnikov računalnik, kjer je najbrž naložen podoben sistem. Če se ne motim, je podobno funkcionirala že Enigma, le da v virtualni obliki vse zgleda bolj zmedeno in zakomplicirano.
FCM
06. 09. 2013 16.34
+4
Sj nam navadnim smrtnikom to ne pomeni veliko ampak EU se pa lahko zamisli, VB je pa itak neke vrste ameriski vohun v EU.
DonMiltonFriedman
06. 09. 2013 16.20
-11
Smešni ste mi vsi, ki mislite da so preiskovali prav vas. Dragi moji, vi ste nepomembni k kamen v morju. Glede na ves terorizem, celice in radikalne puščavske bojevnike je pravilno da se ma kaj pod kontrolo. Če ne pa ne uporablat interneta in mobilnih telefonov. Noben ti ne brani. Če misliš, da ti NSA bere SMSe ko pišeš svoji dragi kot največji mentalni invalid, pol ti ni pomoči.
frako
06. 09. 2013 16.33
+4
fora je pač metadata ko u bistvu use podatke zbirajo s teh podatkou lohka ogromno extrapalirajo, pa glede na to da so multinacionalke dejansko tiste ki vodjo ameriko lohka podatke izkoristjo v namene ki niso glih moralni.
Shisui
06. 09. 2013 17.08
+7
Escobar več kot očitno ti je tehnologija španska vas, prosim te, ne pametuj o stvareh o katerih nimaš pojma :) Če si naiven do te mere, da leta 2013 verjameš, da NSA preiskuje posameznike in da ne dela vsega tega računalnik s posebnimi filtri, potem ti ni pomoči.
Götterdämmerung
06. 09. 2013 21.35
+2
Saj ni treba, da bere človek, mogoče bere virtualna davčna svetovalka VIda, njej je takoj jasno za kakšne finančne probleme gre in se zna pogovarjati tudi o oblekah in pričeskah. Na internetu ni nobenih črk, slik in zvokov, to so samo matematični algoritmi, ki jih naši hišni računalniki pretvorijo v določene oblike, ker imamo vsi podobne procesorje, operacijske sisteme ter druge standardne strojne komponente. Recimo še drugače, kar se interneta tiče, so vsi računalniki skupaj en sam stroj, kodiranje je podoben problem kot prestavljanje neke datoteke iz enega okna v drugo, menda je jasno, da lahko operacijski sistem oziroma lastnik nadzira oboje.
star chamber
06. 09. 2013 16.09
+4
SHA-512, algoritem za sifriranje, ki se ga uporablja najbolj pogosto je dizajnirala NSA. just saying.