Tujina

Putin o vpletanju v ameriške volitve: To je kot nekakšna histerija. Ne morete prenehati. Potrebujete kakšne tablete?

New York/Sankt Peterburg, 05. 06. 2017 07.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Putin je v pogovoru z voditeljico Megyn Kelly, ki je sicer na televizijskih soočenjih hudo razjezila Trumpa z vprašanji o njegovem obnašanju, odločno zavrnil obtožbe o vpletanju v ameriške volitve. "Ali mislite, da o vsakemu zbiramo kočljive informacije, ali kaj? A ste tam vsi izgubili pamet?"

Ruski predsednik Vladimir Putin in voditeljica Megyn Kelly
Ruski predsednik Vladimir Putin in voditeljica Megyn Kelly FOTO: AP

Ruski predsednik Vladimir Putin je v pogovoru za ameriško televizijo NBC odločno zavrnil obtožbe o ruskem vpletanju v lanskoletne ameriške predsedniške volitve na strani Donalda Trumpa. Namige, da ima Rusija kočljive informacije o Trumpu, je označil za kup nesmislov. Američani s preiskavo afere sicer nadaljujejo.

Putin se je pogovarjal z voditeljico Megyn Kelly, ki je lani na televizijskih soočenjih predsedniških kandidatov na ameriški televiziji Fox hudo razjezila Trumpa z neposrednimi vprašanji o njegovem obnašanju. Kasneje se je zaradi zapletov s spolnimi nadlegovanji vodilnih pri Foxu preselila na NBC, za katero je v Sankt Peterburgu posnela pogovor s Putinom, ki so ga prikazali v nedeljo zvečer.

Putin: Veliko Američanov nas kdaj obišče. Mislite, da o vsakem zbiramo informacije? Ste vsi izgubili pamet?

Putin je v pogovoru zanikal vse po vrsti. Zatrdil je, da se ni nikoli srečal s Trumpom. "Veliko Američanov nas kdaj obišče. Ali mislite, da o vsakemu zbiramo kočljive informacije, ali kaj? A ste tam vsi izgubili pamet?" je vprašal Putin in zanikal, da bi imel kdajkoli kakršnekoli odnose s sedanjim predsednikom ZDA.

Putin je tudi zanikal, da bi vedel karkoli o domnevnih poskusih Trumpovega zeta Jareda Kushnerja, da vzpostavi stranski kanal za neposredno zvezo med Kremljem in Belo hišo mimo ameriških diplomatov in obveščevalnih agencij.

"Z veleposlanikom Sergejem Kisljakom sploh nisem govoril o tem. Če bi bilo kaj bistvenega, bi veleposlanik poročal ministru, ta pa meni. Sploh ni bilo nobenih poročil in ni kaj za povedati. Ni bilo nobene razprave o odpravi sankcij ZDA proti Rusiji. Zame je neverjetno, da so iz nič naredili takšno senzacijo," je povedal Putin.

Vpletanje v ameriške volitve je odločno zanikal in je krivdo skušal zvaliti na ameriške obveščevalne agencije, ki so lani ugotovile, da se je Rusija s hekerji vpletala v ameriške volitve na strani Trumpa.

"Hekerji so zelo sposobni tudi v ZDA in lahko zvalijo krivdo na Rusijo. ZDA so tiste, ki se aktivno vpletajo v volilne kampanje drugih držav. Samo prst daš na zemljevid sveta in najdeš državo, ki se pritožuje o vpletanju ameriških uradnikov v notranje volilne procese," je dejal ruski predsednik.

Vladimir Putin in voditeljica Megyn Kelly
Vladimir Putin in voditeljica Megyn Kelly FOTO: AP

Menil je še, da so bili ameriški obveščevalci zavedeni, ali so sami delali to, česar obtožujejo Rusijo. Pri tem je omenil atentat na predsednika ZDA Johna F. Kennedyja in dejal, da če so ameriške obveščevalne agencije ubile predsednika, potem lahko zlahka organizirajo kampanjo zavajanja in krivdo prelevijo na Rusijo.

ZDA nadaljuje preiskavo o vpletanju Rusije

V ZDA se sicer nadaljuje preiskava vpletanja Rusije v ameriške predsedniške volitve. Posebni tožilec Robert Mueller je nekdanjemu direktorju FBI Jamesu Comeyju dovolil javno pričanje v senatnem odboru za obveščevalne zadeve, ki je predvideno v četrtek. Comey naj bi govoril o pogovorih s Trumpom, preden ga je ta odpustil, domnevno zato, ker ni hotel končati preiskave nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna v povezavi ruskega vpletanja v volitve in domnevnega sodelovanja Rusov s Trumpovo kampanjo.

Trump naj bi razmišljal, ali Comeyju prepove pričanje s sklicevanjem na tako imenovani izvršni privilegij in nacionalno varnost. Trump bi se lahko na to skliceval le, če bi pričakoval, da pogovori s Comeyjem ostanejo zasebni, vendar pa je sam o njih že toliko javno povedal, da je ta vlak odpeljal.

Senatorji obeh strank so predsednika ZDA v nedeljskih političnih oddajah na ameriških televizijah pozivali, naj Comeyja pusti pričati. Republikanski član senatnega odbora za obveščevalne dejavnosti Roy Blunt je na televiziji Fox povedal, da bo pričanje ključno za odgovor na vse več vprašanj o domnevnem oviranju preiskave.

Na zaslišanje naj bi prišla tudi nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti Dan Coats in direktor agencije za nacionalno varnost (NSA) Mike Rogers. Demokrati naj bi ju vprašali, ali jima je Trump res naročil, naj javno povesta, da ne obstajajo nobeni dokazi sodelovanja med Trumpovo kampanjo in Rusi.

Zaslišana bosta tudi vršilec dolžnosti direktorja FBI Andrew McCabe in namestnik pravosodnega ministra ZDA Rod Rosenstein. V podrobnosti glede same preiskave ne bo šel nihče, ker je ta sedaj v rokah Muellerja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

big_foot
06. 06. 2017 13.17
+2
Ajde tudi Puti ni ravno čist samo lahko pa rečem le "bog nas obvaruj ameriške demokracije"... ker tja kjer jo izvažajo na ameriški način niti trava več ne rate.
nikhrast
06. 06. 2017 15.57
-2
Kakšno demokracijo pa priporočaš, v bistvu je povsod enaka. Problem ni demokracija, problem je folk sam, poglej Slovenijo.
nikhrast
06. 06. 2017 10.09
Pa kaj je problem, Putin je vsaj priznal, enostavno je povedal da to delajo vsi. Megyn je pa potrdila da zdaj vsaj vemo zakaj.
Kollerik
05. 06. 2017 19.18
-8
....tablete potrebujete tudi vsi tisti, ki verjamete Putinu. On se vplata med drugim tudi v notranje zadeve EU (recimo z finančno podporo stranki lepenke). Njegov interes je več kot jasen, razbitje EU.
AntiNATO
05. 06. 2017 19.33
+2
pa prav ima, ker eu ni nic dobrega. Prav tako je bila eu obsojena na prodad ze ob samem nastanku, ker namen elit je da dobimo zde- zdruzene drzave evrope, kker suverenosti sploh ne bo. Podobna fora kot po 1 svetovni vojni, ko so zaveznice oblikovale mirovni sporazum ki je bil ze tlakovanje novi vojni, 2 ww:) ni zgodovina tko enostavno kot zgleda v oš;)
nikhrast
05. 06. 2017 22.29
-5
Pusti ubogega Putina na tabletkah, manjšinski kompleks ima, jasno.
Našvasan__zob
05. 06. 2017 18.35
+5
Lov na čarovnice leta 2017... ali drugače rečeno vso to "Rusko vpletanje" so FAKE NEWS....
Rde?iAlarm
05. 06. 2017 17.38
+1
politika ni za slovenke ovčke politika je le navaden biznis tramp je prodal saudijcem za 100 miljar ameriškega orožja in s tem je putinu naredil protiuslugo ki bo katarcem prodal za 100 miljar ruskega orožja
murinar
05. 06. 2017 11.23
+54
Edini še normalni politik je Gospod VlDIMIR PUTIN ! Človek ima prav!
nikhrast
05. 06. 2017 12.54
-5
To se mi pa dopade da je gospod, da ni kakšen tovariš.
Frane Šajn
05. 06. 2017 10.29
+50
Bravo Putin kar tako naprej samo trezno in mirno kri pa vsako toliko kakšno bodico v eter naj jih zaskeli netilce kolapsa..
Frane Šajn
05. 06. 2017 10.41
+31
Samo še močna neomajna Rusija je v tem trenutku ali pa še dlje, garant miru v Evropi to si zapišimo za uho. Kajti človeka vredne politike ne zaslediš več.
nikhrast
05. 06. 2017 12.57
-11
No saj vsi desno usmerjeni podpiramo kapitalizem, samo saj vidiš, precej korupcije je še v Rusiji.
Kollerik
05. 06. 2017 19.19
-1
frane.... garant miru v Evropi je najprej in največ stabilna in trdna EU. Torej vse tisto, proti čemu je tvoj idol.
nikhrast
05. 06. 2017 10.26
-44
Problem da Putin nima nobene kredibilnosti, isto kot Trump. Poglej Putinovo falirano demokracijo in skorumpiran kapitalizem, samo folk v Sloveniji ga podpira, korupcija je v glavi Slovencev.
Frane Šajn
05. 06. 2017 10.31
+28
Evo kanadskega hrasta , za razliko od Trumpa je Putin predsednik z veliko začetnico in težo v džavi, ne pa kot Trump medijska lutka z nitkami iz turbokapitalističnega ozadja.
dostojevski II
05. 06. 2017 10.39
+39
Obama, Clintonka, Trump so samo marionete ameriških korporacij. Ker Putina ne krmilijo korporacije, ga skušajo diskreditirati, češ da je diktator, koruptivnež...
AntiNATO
05. 06. 2017 11.19
+12
dejte pustit tega hrasta, drevo ma visji iq kot ta pacient:)
DeBill
05. 06. 2017 11.35
+7
najboljšo demokracijo me t4renutno GB pa Francija pa Nemčija ne? Tam nisi vreden nič, če nisi emigrant, po možnosti ekonomski.
nikhrast
05. 06. 2017 12.53
-6
Pa saj smo vsi marionete velikih korporacij, kje pa imamo svoje investicije, od kje pridejo dividende, od kje pride penzion..., samo Slovenci živijo od lufta.
proofreader
05. 06. 2017 10.17
+35
ZDA že ves čas postavljajo voditelje po svoji meri. Nekaterim so celo ugrabili državo in poskrbeli za likvidacijo (Irak, Libija).
Frane Šajn
05. 06. 2017 10.45
+20
No pa si oglejte razliko za ta živelj, pred posegom vsiljevanja najbolj pokvarjene demokracije s strani dežurnega žandarja čez lužo in njegovih hlapcev včlanjenih v NATO. Zaradi teh navez bo izraz demokracija postal najbolj popljuvan politični sistem.
BildiTheEmperor
05. 06. 2017 10.09
+0
Ameriški levaki so očitno klovni isto kot naši. Ko nimaš nobene performanse, ko nisi sposoben vlagat, reskirat in oplemenitit talent,....., garat, ... ti ostane samo blefiranje in trolanje. Laži, podtikanja, prevare, korupcija, parazitizem in kriminal. Levak lahko vedno uniči več kot normalen pošten človek ustvari.
vertex
05. 06. 2017 10.16
+13
BildiTheEmperor
05. 06. 2017 10.16
-6
Evo ga. Enodimenzionalni simplistični post nepoštenega enostavneža ki se deklarira za levičarja. V bistvu gre samo za malega kriminalca.
nikhrast
05. 06. 2017 10.20
-2
Ameriški levaki, oksimoron, kje pa so, še klošarji so zagrizeni kapitalisti, hočejo pa seveda socialo, ne pa socializem.
vertex
05. 06. 2017 10.22
+6
sinko,jaz sem desničar,denar si sam zaslužim ne kot vi janšistični fdv lefakarji prisesani celo življenje na proračun
Frane Šajn
05. 06. 2017 10.37
+4
Poznani ameriški režiser in kritik Michael Moor, nam je hvala bogu že večkrat odprl oči kaj je Amerika. Samo hrast je pač hrast toliko let skoraj sobivanja tam čez lužo z Ameriji pa tako slepo demokratičen.
BildiTheEmperor
05. 06. 2017 10.46
-5
Zato se je preselil v socializem in več ne živi v Ameriki?
Frane Šajn
05. 06. 2017 10.51
+3
nik hrast ni še nikoli slišal očitno, da je bilo treba ob prejemanju socijale, pristati na sterilizacijo. Sedaj potekajo poravnalne tožbe, tam čez lužo, ja in to je poznala tudi Švedska kot vzor socialne politike v EU do 2008 leta. Medtem ko so na Dahavskih procesih obsojali nacije, ki so nekatere ljudi na robu poslali v zaplinjenje, pod oznako neprištevni. Ah kaj bi nam zgodovina in njena dejstva.
Frane Šajn
05. 06. 2017 10.56
+2
Gaius ne širi laži če ne premoreš vsaj za lase privlečenega argumenta. Predlani in lani je snemal primerjalno reportažo za Ameriške televizijske hiše po evropi in celo Slovenijo dal za primer , kot državo z brezplačnim šolstvom in zdravstvom. Poskusi najti to njegovo delo seveda ob tem dobijo desnajki kurjo polt nevem za kaj jih tako boli resnica.
razocarani
05. 06. 2017 11.41
+7
kaktusar vse zastonj taki bedniki kot je on niso dosegli zeljenih polozajev kot zakrknjeni komunisti zato so se obrnili na drugo stran ,,tudi musolini in adolf ter janzek so zaceli kot levicarji in fanaticni komunisti ,,NO ENKRAT FANATIK ZA VEDNO FANATIK zalostno pa je da janzku toliko junaskih slovenckov leze v rit ,mora biti janzek res cudno usmerjen da ima toliko ritolizcev ,,,cudna so pota nase desnic e res cudna ,,
Ka pa mislis
05. 06. 2017 12.12
+7
Kollerik
05. 06. 2017 19.21
+0
enocelični um de bildeja alias Gajusa že seje razne trumpizme & janšizme...
nikhrast
05. 06. 2017 22.27
-1
Francl, v Evropi sem že par tednov, pa bom do septembra. Ne vem zakaj zavidaš uspeh ostalim.
Verbena
05. 06. 2017 10.04
+14
Ameriška politika je ponavadi tista , ki se rada posredno ali neposredno meša v volitve posameznih držav ... vse z izgovorom , da širijo demokracijo ... zadnji primer je Sirija ... no , vseeno pa se je Putin izvil le z malo diplomatskim odgovorom ... vsak Američan ali drug zemljan jih res ne zanima , vsekakor pa želijo imeti določene informacije o političnih osebah , ki krojijo ali želijo krojiti svet ... kar je nekaj povsem naravnega , da spoznaš kolega , ki je lahko tvoj nasprotnik ali prijatelj ...da ima vsaka država službo , ki ščiti lastne interese in ki pridobiva informacije o drugih voditeljih je dejstvo ...je samo vprašanje kako uspešna je taka služba !!!
HalaaaMadrid
05. 06. 2017 10.01
-15
Putin je lepo pljunil na naše rdeče hlapce,ki mu ob tem celo rit ližejo.
vertex
05. 06. 2017 10.17
+3
ja na rdečga janškota,po g.kučana in trumpa pa pošlje kar zasebno latalo
HalaaaMadrid
05. 06. 2017 10.19
-1
vertex
05. 06. 2017 10.25
+1
seveda,trump je bil v moskvi,z rusijo sodeluje tako kot kučan
Kollerik
05. 06. 2017 19.23
omejeni, neumni komentar čisto v stilu realovega navijača, kajne Haala.... :))
foxterier
05. 06. 2017 09.59
+12
pa za vraga....še vedno okoli Ruskega vpletanja. Pa se je ameriški folk sploh vprašal, kaj "so baje Rusi" objavili? Objavili so, (baje) kako so demokrati goljufali, kako je Klingonova na nespodoben - že kar kriminalen - način odpravila Bernija. Skratka, ljudje tam na drugi strani Atlantika poslušajo že dolgo kako naj bi se Rusi vmešavali, niti malo pa jih ne boli dejstvo, da je "največja demokracija" ena sama farsa......
nikhrast
05. 06. 2017 10.23
-9
dostojevski II
05. 06. 2017 09.49
+17
ZDA so tiste, ki se aktivno vpletajo v volilne kampanje drugih držav. Samo prst daš na zemljevid sveta in najdeš državo, ki se pritožuje o vpletanju ameriških uradnikov v notranje volilne procese," je dejal ruski predsednik.... TUDI V SLOVENIJI....Kako so torej lahko v State Departmentu in na ameriškem veleposlaništvu v Sloveniji že nekaj ur po zaprtju volišč v Washington poročali, da bo Jankoviću "verjetno težko" sestaviti vlado? Kako so vedeli, kaj se bo v slovenski politiki zgodilo čez dober mesec dni? Na prvi pogled povsem običajno, skorajda faktografsko sporočilo, ki ga je prejela Hillary Clinton, ima močan podton. V resnici bi lahko šlo za enega od manjkajočih koščkov mozaika razumevanja dogajanj v Sloveniji v burnih zadnjih tednih leta 2011. Takratni ameriški veleposlanik Joseph Mussomeli je veljal za zelo dobro obveščenega diplomata, ki je rad javno delil svoja mnenja o državi in njeni politiki. V slovenski politiki je najboljše odnose spletel z Virantom, ki se je z Mussomelijem uradno sestal že slaba dva meseca po prihodu na položaj predsednika državnega zbora.Malo zatem je predsednica NSi Ljudmila Novak javno dejala, da si ameriški veleposlanik želi bolj desno vlado. To, kar so v ZDA z "verjetnostjo" napovedovali že na dan volitev, se je kmalu zatem uresničilo.
boy36
05. 06. 2017 09.48
+7
...ma ti Ameri se v bistvu bojijo sami sebe.Vpletanje v tuje posle je pa njim bolj znano dejanje,kot vsem ostalim državam na svetu.Če je bilo pa res ,je pa kar prav ,da so tudi oni enkrat na pladnju,tako kot prav oni delajo z državami po svetu......sj kako gre že tisti rek,da nobeno kolo ni tako veliko da enkrat ne bi prišlo naookoli :)
frako
05. 06. 2017 09.41
-6
al pa će bi janšo pa baučarja uprašal o njihovih spornih poslih odgovor bi bil isti. Glaun da američani vračajo ruska poslopja ki so od regana dalje bla označena s špijunskimi poslopji, in nič ne dobijo v zameno.
LLxx
05. 06. 2017 09.46
+5
Banion
05. 06. 2017 09.34
+7
Ja biti prepričan v zamago in zgubiti je res šok in nekateri se s tem nikakor ne morejo sprijazniti a to ni samo v Ameriki so tudi pri nas taki
tornadotex
05. 06. 2017 09.26
+41
Putin jim je zelo dobro povedal,kdo so histeriki v tej zgodbi....
Heinke
05. 06. 2017 09.25
+32
Američani ne morejo sprejeti, da je Trump zmagal, sedaj so pa vsi drugi krivi.
ficfiric 1
05. 06. 2017 08.47
+70
Putin povedal tisto kar ze vsi vemo sam se amerikanosi nas prepricujejo v nasprotno...