Tujina

Putin 'neprimerna izbira' za dobitnika nagrade nemške enotnosti

Berlin, 16. 07. 2011 17.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nemško nagrado Quadriga, ki jo vsako leto podeljujejo na dan nemške enotnosti, naj bi letos dobil ruski premier Vladimir Putin. A ideja je naletela na številne kritike, zato so predlog umaknili.

Številni menijo, da Putin ni prava izbira za dobitnika nagrade nemške enotnosti.
Številni menijo, da Putin ni prava izbira za dobitnika nagrade nemške enotnosti. FOTO: Reuters

Nagrada, ki je poimenovana po sloviti četverovpregi na Brandenburških vratih, simbolu delitev v času hladne vojne, je danes simbol boja za slogo in enotnost. Podeljujejo jo od leta 2003, na obletnico združitve obeh Nemčij 3. oktobra v Berlinu.
Žirija za podelitev nagrade je za letošnjega dobitnika izbrala ruskega premierja Vladimira Putina, in sicer zaradi njegovega "prispevka k zanesljivosti in stabilnosti nemško-ruskih odnosov". A je s to potezo žirija dvignila veliko prahu.

Odločitev je vodila do odstopa vodje nemških Zelenih Cema Ozdemirja in še nekaterih drugih članov upravnega odbora organizacije Werkstatt Deutschland, ki podeljuje nagrado. Zelo kritični so bili tudi nekateri prejšnji dobitniki te nagrade, med drugim nekdanji češki predsednik Vaclav Havel, in organizacije za človekove pravice, ki so spomnili na kršitve človekovih pravic v Rusiji.

Nagrado Quadriga so sicer med drugim dobili nekdanji nemški kancler Helmut Kohl, turški premier Recep Tayyip Erdogan, afganistanski predsednik Hamid Karzaj, luksemburški premier Jean-Claude Juncker in srbski predsednik Boris Tadić. Lani jo je prejel danski umetnik Olafur Eliasson.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krivulja
17. 07. 2011 16.31
Močna Rusija garantira varnost slovanskemu narodu pred nenačelnim zahodom.
krivulja
17. 07. 2011 16.21
Ha ha Res je,da Slovenci nimajo občutka smo Slovani. EU nam bo kmalu pokazala zakaj si še želii na slovansko področje .Hvala bogu,da imamo Slovani Putina in močno Rusijo. Vse t.ii.indoevropejce že tisočletja muči slovanska veličina. Mi se ne damo zbeganemu in neetičnemu zahodu samo zaradi močne Rusije!! Rusija je naš branik.
KosezVeliki
17. 07. 2011 16.04
Danes pa to idejo prevzemajo novodobni ruski liberalci, ki so mentalno in intelektualno zaostali.
KosezVeliki
17. 07. 2011 16.01
Prof. dr. Natalija Narocniska, doktorica zgodovine in sociologije je v svoji knjigi nekoc opisala od kod izvira visoko zromantizirana ideja o Kavkazu kot zrtvi ruskega imperializma. Izhaja iz radikalnih krogov ruske socialisticne in anarhisticne mescanske inteligence 19. stoletja. Predvsem od liberalnih demagogov in populistov iz krogov Chernisevskega, Bakunina in drugih. To ideologijo so kasneje prevzeli tudi boljseviki in socialisticni revolucionarji (katerih boj je bil teroristicne narave in ne intelektualne).
KosezVeliki
17. 07. 2011 15.15
Osvald ti pa si en tragikomicni romanticni liberalni moron. A potlej bi morali Kanadcani, Americani, Spanci, Francozi, Anglezi, Turki, Arabci... in drugi vrniti staroselcem vsa ozemlja, ki so jih osvojili tekom zgodovinske ekspanzije na njihova ozemlja. Dej ne serji neumnosti. Rusija je prisotna na Kavkazu ze 200 let. Pa ce se ti postavis na glavo. To pojasnjuje tudi pisava cirilica in kultura, ki so jo ti narodi od Rusov prevzeli v preteklosti. Tudi njihov jezik vsebuje danes mnogo ruskih besed in prvin. Tudi ti narodi so mesani in prepleteni z etnicnimi ruskimi koreninami. Rusija ne bo dopustila nikakrsnih romanticnih idej in tuje ideologije na svojem ozemlju. To si lahko izbrises iz svoje betice.
Osvald
17. 07. 2011 14.26
Rusija bi morala vrniti aneksirana ozemlja nazaj državam keterim so jih ukradli.
12345s
17. 07. 2011 14.18
Lahko bi tudi Ertla predlagali
franceljtancelj
17. 07. 2011 13.57
Vem kakšna je bila Moskva neke avgustne noči, vem kakšna je bila po njej in vem kakšna je danes. Težko je stvari urediti, da bodo vsem po godu. Rusija je od Moskve do Čeljabinska in še naprej eno samo gradbišče in pravim, da ta človek to nagrado nedvomno zasluži.
KosezVeliki
17. 07. 2011 12.59
Nerazsodnost in dezorientiranost zahodne liberalne inteligence je grozljiva. Cloveku, ki trenutno vodi dve krvavi vojni v Iraku in Afganistanu, posilja brezpilotna vojaska letala v Pakistan, oborozuje islamske despote v Saudijski Arabiji z visoko tehnoloskim orozjem, posilja vojasko pomoc libijskim kriminalcem in fanatikom na ulicah...so dali Nobelovo nagrado za mir. Kaksna ironija. Ocitno bi po liberalni logiki bil primeren za nagrado sele takrat, ko bi razzagal in potopil svojo lastno drzavo tako kot jo je Gorbacov. Putin je osebnost, ki je vecja od vseh liberalnih naslovov, titul, simbolov in priznanj. Putin je jeklo in disciplina. Simbolizira ideal Cezarja in Avgusta, ki sta rimsko drzavo resila pred kaoticnim kolapsom in propadom, kar je bila posledica krize republike in erozije vrednot liberalizma. Mogoce ga lahko primerjamo tudi z velikim reformatorjem cesarjem Dioklecianom. "Preganjaj liberalca tako dolgo in tako mocno, dokler ne bo izgubil vso vero v zivljenje" Nevem kdo tocno je izrekel te preroske besede, ampak drzijo kot pribite.
KosezVeliki
17. 07. 2011 12.55
Nerazsodnost in dezorientiranost zahodne liberalne inteligence je grozljiva. Cloveku, ki trenutno vodi dve krvavi vojni v Iraku in Afganistanu, posilja brezpilotna vojaska letala v Pakistan, oborozuje islamske despote v Saudijski Arabiji z visoko tehnoloskim orozjem, posilja vojasko pomoc libijskim kriminalcem in fanatikom na ulicah...so dali Nobelovo nagrado za mir. Kaksna ironija. Ocitno bi po liberalni logiki bil primeren za nagrado sele takrat, ko bi razzagal in potopil svojo lastno drzavo tako kot jo je Gorbacov. Putin je osebnost, ki je vecja od vseh liberalnih naslovov, titul, simbolov in priznanj. Putin je jeklo in disciplina. Simbolizira ideal Cezarja in Avgusta, ki sta rimsko drzavo resila pred kaoticnim kolapsom in propadom, kar je bila posledica krize republike in erozije vrednot liberalizma. Mogoce ga lahko primerjamo tudi z velikim reformatorjem cesarjem Dioklecianom. "Pretepaj liberalca tako dolgo in tako mocno, dokler ne bo izgubil vso vero v zivljenje" Nevem kdo tocno je izrekel te preroske besede, ampak drzijo kot pribite..
KosezVeliki
17. 07. 2011 12.55
Nerazsodnost in dezorientiranost zahodne liberalne inteligence je grozljiva. Cloveku, ki trenutno vodi dve krvavi vojni v Iraku in Afganistanu, posilja brezpilotna vojaska letala v Pakistan, oborozuje islamske despote v Saudijski Arabiji z visoko tehnoloskim orozjem, posilja vojasko pomoc libijskim kriminalcem in fanatikom na ulicah...so dali Nobelovo nagrado za mir. Kaksna ironija. Ocitno bi po liberalni logiki bil primeren za nagrado sele takrat, ko bi razzagal in potopil svojo lastno drzavo tako kot jo je Gorbacov. Putin je osebnost, ki je vecja od vseh liberalnih naslovov, titul, simbolov in priznanj. Putin je jeklo in disciplina. Simbolizira ideal Cezarja in Avgusta, ki sta rimsko drzavo resila pred kaoticnim kolapsom in propadom, kar je bila posledica krize republike in erozije vrednot liberalizma. Mogoce ga lahko primerjamo tudi z velikim reformatorjem cesarjem Dioklecianom. "Pretepaj liberalca tako dolgo in tako mocno, dokler ne bo izgubil vso vero v zivljenje" Nevem kdo tocno je izrekel te preroske besede, ampak drzijo kot pribite.
evasle
17. 07. 2011 10.12
Bivši KGB-jevec ne more biti kandidat za takšno nagrado. Kot da bi jo dali komu od Stasija. Najbolj primeren za to bi bil Gorbačov. Samo on je zaslužen za prebujenje narodov, ki so dolga leta životarili v trdem komunizmu. Ampak očitno danes to ni več tako pomembno.
Sputnik
17. 07. 2011 07.00
moj glas gre putinu vabim ga na mesto slo premierja
zunaj
17. 07. 2011 03.58
če je pa Karzaj dobil to nagrado, pol je pa itak že kompromitirana
Raztezje
17. 07. 2011 01.12
Glede na to, kateri so že dobil to čudovito nagrado, si jo najmanj zasluži tudi KGB. V Rusiji vlada podobna oligarhija kot pri nas, zato se njim to ne zdi nič kaj nenavanega, kar poglejte po naših občinah, kdo prejema najvišja priznanja. Doma so ljudje tiho, tu se pa čudijo?
cucjetina
16. 07. 2011 23.19
komi čakam konec sveta
hymen
16. 07. 2011 18.48
@titovka Ahahahahaha, ahahahahahaha, ahahahaha.... Zaradi takih butastih ljudi kot si ti slovenija propada. Kaj pa mislis. da je Jansa delu pred pahorjem on je zaceu potaplat slovenijo, Pahor pa je to le pospesiu in dokoncau. Jansa je biu za cas Pahorja skoz tih zdej k pa se volitve blizajo je pa glsen z tem ka je narobe in kaj bi on nardiu ce dobi Pahorjevo pisarno. In se to 4 leta je mev casa da se je dokazu kak dober je pa ni nic druga delu k pa kradu denar pa se prestavlju od sodisca do sodisca zaradi korupcije ampak normalno elita se vedno zvlece ven. Edini politik, ki je mu je gdaj blo res mar za Slovenijo, ki je dejansko imeu rad Slovenijo in narod in probau nekaj nardit zanjo je bil Janez Drnovsek. Naj mu bo lahka zemlja..
titovka
16. 07. 2011 18.03
to nagrado bi moral dobiti naš ivan janša!!on je edini človek, ki združuje in, ki ne deli narod!! njegove največje vrline so SLOGA IN ENOTNOST...samo zato še živi!!!