Tujina

Putin: Naslednjič lahko na voliščih namestimo kamere

Moskva, 15. 12. 2011 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vladimir Putin je prepričan, da rezultati volitev odražajo realno politično stanje, opozicijo pa je obtožil, da želi le zasaditi dvom v predsedniške volitve, ki državo še čakajo. Predlagal je, da dogajanje naslednjič nadzorujejo s kamerami.

Predsednik ruske vlade Vladimir Putin je v televizijskem pogovoru z državljani zavrnil obtožbe na račun izvedbe parlamentarnih volitev v državi 4. decembra. Dejal je, da rezultati odražajo realno politično stanje. Glede protestov po volitvah pa je povedal, da lahko vsak izraža svoje mnenje, a mora ostati v okvirih zakonov.

"Rezultati teh volitev nedvomno odražajo pravo razmerje moči v državi," je dejal v letni televizijski oddaji, v kateri je v živo odgovarjal na vprašanja državljanov. Kot "dobro" je ocenil tudi dejstvo, da je njegova stranka Enotna Rusija obdržala vodilni položaj, vzrok za padec podpore pa vidi predvsem v posledicah finančne krize, ki je prizadela tudi Rusijo.

Kamere na voliščih

Putin pred kamerami
Putin pred kamerami FOTO: Reuters

Opozicijo je obtožil, da je njen glavni cilj v obtožbah o poneverbah na volitvah predvsem v naprej zasaditi dvom v predsedniške volitve 4. marca 2012, na katerih bo sam glavni kandidat. Zato je predlagal, da bi na naslednjih volitvah na vseh voliščih namestili kamere.

"Imamo 90.000 volišč. Naj država vidi, kaj se dogaja na vsakem od njih. Opozicija bi morala imeti možnost nadzirati vse, kar se dogaja na voliščih," je dejal Putin in hkrati ocenil, da bi morala o pritožbah razsoditi sodišča. Opozicija sicer zahteva ponovitev parlamentarnih volitev.

Kaj meni o protestih?

V soboto se je na protestih v Moskvi zbralo več deset tisoč ljudi, kar je bil največji izraz nezadovoljstva ljudi po turbulentnih časih ob razpadu Sovjetske zveze v 90. letih prejšnjega stoletja. Protesti so sicer minili mirno, v tednu pred tem pa so oblasti prijele več sto protestnikov.

Poleg tega je pravzaprav pozdravil množične proteste, ki so prejšnji teden po volitvah preplavili državo. "Na televiziji sem videl večinoma mlade ljudi, ki so jasno izražali svoja stališča. To me veseli. Če je to rezultat Putinovega režima, potem je to dobro. Nič nenavadnega ne vidim v tem," je dejal.

"Dejstvo, da ljudje izražajo svoje mnenje glede procesov v državi, v gospodarstvu, na socialnem področju, v politiki, je povsem normalno, seveda dokler ostajajo v okviru zakonov," je dejal Putin in izrazil pričakovanje, da bodo protesti "še naprej potekali v okviru zakonov".

Protesti so sicer močno načeli Putinov položaj pred predsedniškimi volitvami, na katerih je veljal za glavnega favorita. Sicer je še vedno favorit, kljub temu pa je danes prav izrecno pozval državljane k udeležbi na volitvah 4. marca prihodnje leto in jim dejal, da je potrebno politični sistem v Rusiji še dodatno okrepiti.

Pri tem jih je še opozoril, naj resno razmislijo, "kdo bo vodil zunanjo politiko, kdo bo predstavljal državo v mednarodnem prostoru, kdo bo zagotavljal varnost, tako notranjo in zunanjo, kdo se bo soočal s socialnimi vprašanji in kdo se bo ukvarjal z gospodarskimi zadevami".

Bo pomilostil Hodorkovskega?

Vladimir Putin
Vladimir Putin FOTO: Reuters

Kot je še dejal, bo, če bo izvoljen za predsednika, preučil morebitno zahtevo za pomilostitev ruskega mogotca Mihaila Hodorkovskega, ki je pristal v zaporu zaradi poneverb med vodenjem Jukosa, neuradno pa zaradi kritik Putina, ko je bil prvič predsednik države.

Pomilostitev Hodorkovskega je sicer danes napovedal tudi ruski milijarder Mihail Prohorov, ki je prav tako napovedal kandidaturo za predsednika. To bo njegovo prvo dejanje, če bo izvoljen, je napovedal.

Iz protestnikov se je tudi ponorčeval

Putin se je sicer tudi ponorčeval iz protestnikov. Kot je dejal, je sprva mislil, da so bele pentlje, ki so si jih pripeli, pravzaprav kondomi in da gre za kampanjo za boj proti aidsu. "Mislil sem, da gre za kampanjo proti aidsu in da so si pripeli kondome. Le, da so jih na čuden način zložili," je dejal.

Poleg tega je namignil, da so bili nekateri protestniki najeti, da bi protestirali proti vladi. "Vem, da so nekateri študentje dobili denar. Dobro, so vsaj nekaj zaslužili," je dejal. Prejšnji teden je obtožil ameriško državno sekretarko Hillary Clinton, da je s svojimi ocenami volitev posredno spodbudila proteste.

Dotaknil se je tudi odnosov z Zahodom, predvsem ZDA in dejal, da se ti odnosi znova zapletajo. ZDA je obtožil tudi vpletenosti v uboj libijskega samodržca Moamerja Gadafija, ki da so mu s tem odrekli pravico do sojenja, v katerem bi ugotovili, kaj se je dogajalo v Libiji.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

von thc
16. 12. 2011 02.22
+1
mene pa zanima, kaj se bo zgodil, če pridejo eni v rusiji na oblast... ker pol bo pa veselica...
moster
15. 12. 2011 23.54
+1
NASLJEDNIČ NE BOŠ VEČ KANDIDIRAL,SIR
Uporabnik113189
15. 12. 2011 23.53
+1
Putin je "pozabil" omeniti, da bodo kamere nameščene tako da bodo videli koga je kdo obkrožil.
steiermark1918
15. 12. 2011 23.45
+3
Žalostno je dejstvo, da Slovenci nismo sposobni tega, kar so Rusi, ki kljub 70-letni komunajzarski diktaturi ter nadaljevanju le.te s Putinom, so sposobni spoznati prevarante in njihove prevare ter se jim končno tudi upirajo, pri nas se pa lahko narod na-teguje v nedogled ter se ga kljub demokraciji zastrašuje z kaznimi .- z rdečo inkvizicijo, v kolikor si kdo dovoli povedati resnico ter zahtevati i pravico .
franceljtancelj
15. 12. 2011 23.10
+0
Ko bodo naši ša,la,baj zer,ji vodili državo tako kot g. Putin vodi rusijo bo naš delavec imel 1500eur osnovne plače. Če bi bili pametni bi se kaj naučili od njega ne pa da samo kažejo falsificirane diplome.
Bolivar
15. 12. 2011 20.55
+2
Zakaj protestnike enkrat podpirate, drugič jim nasprotujete? Protestnik je protestnik pa ni važno če protestira na Wall Streetu, Atenah , Madridu, Kairu, Tripoliju ali pa v Moskvi!
odbogaposlan
15. 12. 2011 18.08
+4
putko pdkur amerijem! sem zadnjič poslušal enga indoktriniranega upokojenega američana - ko je govoru, ma to je slabš kot 70 let star udbovc v osemdesetih letih v SLO. kakšna indoktirnacija ateh američanov, da dol padeš? še sedaj se na smrt bojijo socializma! a še nikoli niso bili v socialistični državi!
legnum
15. 12. 2011 17.33
+1
Kakšne, slepe verjetn.
+3
ja frako,naj bolj smešno je opazovati slovence kako po kramarskih sejmih nakupujejo trenirke ,v katerih se potem sprehajajo po trg.centrih z nataknjenimi špičaki in to lakastimi.
frako
15. 12. 2011 11.42
+4
kamere na usa volišča v sloveniji pa da vidmo kolk jih pride v trenirkah volit:P
franceljtancelj
15. 12. 2011 11.38
+1
A nimate nobene druge slike???
Roxy79
15. 12. 2011 10.28
+8
Sej jih bodo tud pri nas začeli nameščati na vhodna vrata volišč......da bodo lahko nekateri šteli strankarske pripadnosti.