Tujina

Nizozemsko skrbi amnestija: Bo veljala tudi za sestrelitev letala?

Minsk, 12. 02. 2015 11.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

V Minsku je bil dosežen mirovni dogovor med separatisti in ukrajinskimi oblastmi. V soboto ob polnoči bodo prekinili ogenj na območju Doneškega bazena, sledil bo umik težkega orožja. Medtem pa iz Ukrajine poročajo o novih žrtvah spopadov, obkoljenih naj bi bilo tudi do 8000 ukrajinskih vojakov.

Ruski predsednik Vladimir Putin po pogajanjih v Minsku z zadovoljnim obrazom.
Ruski predsednik Vladimir Putin po pogajanjih v Minsku z zadovoljnim obrazom. FOTO: Reuters

Skoraj 17 ur so voditelji Ukrajine, Rusije, Francije in Nemčije sedeli za skupno mizo in iskali rešitev ukrajinske krize v Minsku. Zdaj naj bi dosegli dogovor o ključnih vprašanjih, je dejal ruski predsednik Vladimir Putin. Med drugim so se dogovorili za prekinitev ognja na območju Doneškega bazena, ki naj bi začel veljati z nedeljo, Ukrajina pa naj bi do konca leta vzpostavila nadzor nad mednarodno mejo.

Dogovor o prekinitvi ognja s 15. februarjem so potrdili tudi francoski predsednik Francois Hollande in nemški viri, ki so blizu pogajanjem. Dogovorili tudi za umik težkega orožja in vzpostavitev razširjenega tamponskega območja.

Putin je sprte strani na območju Doneškega bazena pozval, naj že zdaj kar se da kmalu ustavijo spopade. Dejal je še, da so se pogajanja v Minsku zavlekla predvsem zato, ker se Porošenko ni bil pripravljen neposredno pogajati s proruskimi uporniki.

Umik orožja naj bi se začel dva dneva po začetku prekinitve ognja in naj ne bi trajal dlje kot dva tedna. Ukrajinska vojska mora umakniti orožje s sedanje frontne črte, medtem ko za separatiste velja frontna linija z 19. septembra lani.

Vlagatelji so preboj glede Ukrajine pozdravili. Tako so newyorške borze dan začele z rastjo kljub neugodnim podatkom iz ameriškega gospodarstva.

"Prvič imamo jasen časovni okvir za uresničevanje zavez iz Minska iz septembra lani, med drugim glede volitev, nadzora meje in izmenjave ujetnikov," je pojasnil nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je dejal, da naj bi vse ujetnike izpustili v 19 dneh.

Ruski predsednik Vladimir Putin, ukrajinski predsednik Petro Poroshenko, nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande
Ruski predsednik Vladimir Putin, ukrajinski predsednik Petro Poroshenko, nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande FOTO: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je po pogajanjih izjavila, da dogovor vzbuja upanje, saj naj bi prekinitvi ognja sledil umik težko oboroženih sil. Francoski predsednik Hollande pa je dogovor označil za "olajšanje za Evropo in upanje za Ukrajino" ter dodal, da je to pomemben korak k izboljšanju stanja, a jih čaka še veliko dela. Dogovor namreč po poročanju ruske tiskovne agencije Tass vsebuje tudi zavezo Francije in Nemčije, da bosta priskrbeli tehnično podporo za obnovo bančnega sektorja na območjih spopadov. Mednarodni denarni sklad (IMF) je sicer s Kijevom dosegel načelni dogovor o 17,5 milijarde dolarjev vredni finančni pomoči Ukrajini. Program bo trajal štiri leta, Ukrajina pa bo v zameno za denar izvedla "ambiciozne" reforme. Dogovor mora potrditi še izvršni odbor IMF, kar naj bi se zgodilo še pred koncem meseca.

Dogovor o rešitvi ukrajinske krize pozdravlja tudi slovensko zunanje ministrstvo. Izrazili so upanje, da bo prevladal mir, sprte strani pa so pozvali k učinkovitemu uresničevanju dogovora.

Na maratonskih pogajanjih so po Putinovih besedah, ki jih povzemajo ruske tiskovne agencije, pripravili dva dokumenta. Pri prvem, ki sta ga podpisala tudi kontaktna skupina (Rusija, Ukrajina in Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi) in predstavniki proruskih separatistov na vzhodu Ukrajine, gre v 13 točkah za uresničevanje že septembra lani sklenjenega mirovnega sporazuma iz Minska. Drugi dokument pa je izjava, v kateri so Nemčija, Francija, Rusija in Ukrajina izrazile podporo mirovnemu procesu. Tega dokumenta po Putinovih besedah ne bodo podpisovali.

Sankcije EU v ponedeljek v veljavo

Danes pozno popoldne pa je Porošenko voditeljem Evropske unije dejal, naj proti Rusiji sprejemejo dodatne sankcije, če bo dogovor o premirju padel v vodo. "Če bo dogovor iz Minska kršen, potem je prav to razlog za nadaljnje restriktivne ukrepe Evropske unije in ZDA," je dejal Porošenko na vrhu EU v Bruslju.

Sicer pa bodo sankcije proti 19 posameznikom in devetim pravnim osebam, ki so jih članice EU sprejele minuli teden zaradi stopnjevanja nasilja na vzhodu Ukrajine, a obenem zadržale njihovo uveljavitev v podporo diplomatskim prizadevanjem za mirovni dogovor v Minsku, začele veljati v ponedeljek, so povedali viri pri EU.

Za zamik uveljavitve razširjenega kazenskega seznama so se v ponedeljek odločili zunanji ministri unije v podporo diplomatskim prizadevanjem Nemčije in Francije za dogovor o premirju v Ukrajini. Kljub današnjemu dogovoru bodo tako sankcije v ponedeljek začele veljati. Podrobnosti o razširjenem seznamu za zdaj niso znane, viri pri EU so pojasnili le, da je med 19 posamezniki tudi pet Rusov, a ne najvišji predstavniki, ter da je med devetimi pravnimi osebami tudi ena ruska.

Na seznamu posameznikov in pravnih oseb, kaznovanih z zamrznitvijo premoženja in prepovedjo potovanja v unijo zaradi spodkopavanja neodvisnosti in ozemeljske celovitosti Ukrajine, je sedaj 132 posameznikov in 28 pravnih oseb.

ZDA: To je lahko pomemben korak h končanju spopadov

V nemirih, ki so se začela pred približno enim letom, je na tem območju do zdaj umrlo že 5400 ljudi, več kot milijon ljudi je razseljenih, več deset tisoč pa se jih je zateklo v sosednje države.

Bela hiša je v odzivu sporočila, da dogovor predstavlja potencialno zelo pomemben korak k rešitvi spora. Dodala je, da je treba z območja spopadov umakniti težko orožje, hkrati pa mora Rusija iz Ukrajine umakniti tako vojake, kot opremo.

Pravi test za sprejet dogovor pa bosta predstavljala dolgoročno končanje sovražnosti in ponovna vzpostavitev nadzora meje z Rusijo, so prepričani v ameriški prestolnici. ZDA so tudi zaskrbljene zaradi današnje zaostritve bojev na vzhodu Ukrajine, ki je po mnenju Washingtona nekonsistentna z doseženim dogovorom v Minsku.

Bo amnestija veljala tudi za sestrelitev malezijskega letala?

Po sklenitvi dogovora ostajajo nekatera vprašanja še odprta. Nizozemsko skrbi, ali bo amnestija veljala tudi za sestrelitev malezijskega letala družbe Malaysia Airlines s pretežno nizozemskimi potniki julija lani nad konfliktnim območjem. Na letalu je bilo 298 ljudi, zaradi amnestije pa bi lahko storilci ubežali roki pravice.

Nizozemski zunanji minister Bert Koenders je zatrdil, da sestrelitev ne sme ostati nekaznovana. Tudi svojci žrtev z letala, ki je bilo na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur in na katerem so bili večinoma nizozemski državljani, so izrazili zaskrbljenost. "Trenutno še ne poznamo vseh dejstev, a za Nizozemsko sodni pregon in kaznovanje storilcev ostajata prioriteta," je povedal Koenders. Nizozemski parlament je medtem zahteval takojšnjo pojasnilo glede določila o amnestiji in neovirano nadaljevanje kazenskih preiskav.

Razbitine letala, ki je bilo sestreljeno nad Ukrajino.
Razbitine letala, ki je bilo sestreljeno nad Ukrajino. FOTO: Reuters

Kljub dolgotrajnim preiskavam krivda za sestrelitev uradno še ni bila pripisana nikomur. Ukrajina in Zahod krivdo pripisujeta proruskim separatistom, ki naj bi letalo sestrelili z rusko raketo. Moskva in separatisti na drugi strani uperjata prst v Kijev, ki prav tako uporablja takšne rakete.

Na vzhodu Ukrajine se nasilje nadaljuje

V spopadih na vzhodu Ukrajine je bilo v zadnjih 24 urah ubitih 16 ljudi, so danes ločeno sporočili separatisti in ukrajinska vojska. Spopadi so potekali tudi v času, ko so voditelji Ukrajine, Rusije, Nemčije in Francije na maratonskih pogovorih iskali rešitev za krizo v Ukrajini.

Tiskovni predstavnik generalštaba ukrajinske vojske Vladislav Seleznjov je povedal, da sta bila v spopadih ubita dva ukrajinska vojaka, 21 pa jih je bilo ranjenih.

Po tem, ko so hrvaški mediji objavili podatek, da se na strani ukrajinske vojske v enoti Azov, ki so jo oblikovali skrajni desničarji, bori več deset Hrvatov, je Moskva Zagreb in druge države pozvala, naj v Ukrajino ne pošiljajo svojih državljanov. Hrvaška odgovarja, da ne kršijo hrvaških zakonov, ker se borijo v legitimnih enotah. Mediji pa poročajo, da so se Hrvati postavili na stran Ukrajincev, da bi se borili s Srbi, ki se borijo na strani separatitov.

Oblasti v mestu Doneck, ki je pod nadzorom separatistov, so medtem sporočile, da je bilo ubitih sedem ljudi, 14 pa ranjenih. "V noči z 11. na 12. februar je bilo v Donecku napeto," so poudarili in dodali, da je bilo občasno slišati eksplozije in obstreljevanje. Med žrtvami je bil tudi civilist, ki je bil ubit v sredo zvečer med obstreljevanjem bolnišnice v Donecku.

Na območju samooklicane ljudske republike Lugansk so bili ubiti štirje civilisti in ranjena dva ukrajinska policista. V obstreljevanju mesta Avdijevka kakih 20 kilometrov severno od Donecka, ki je pod nadzorom ukrajinske vojske, so medtem po navedbah tamkajšnje policije umrli trije civilisti.

Tudi iz okolice pristaniškega mesta Mariupol so zgodaj davi poročali o hudih spopadih. "Razmere so vse bolj zapletene," so sporočili iz proukrajinskega prostovoljnega bataljona Azov. Po njihovih navedbah so separatisti obstreljevali vasi okoli Mariupola in skušali zadeti tudi mesto, a jim ni uspelo.

V noči z 11. na 12. februar je bilo v Donecku napeto.
V noči z 11. na 12. februar je bilo v Donecku napeto. FOTO: Reuters
Med vrhom v Minsku je po navedbah ukrajinske vojske v Ukrajino vdrlo kakih 50 ruskih tankov in 40 raketometov Grad. Predstavnik vojske Andrij Lisenko je dejal, da so tanki prečkali mejo blizu nadzorne točke Izvarine v proruski separatistični regiji Lugansk.

"Sovražnik še naprej utrjuje svoje položaje na najbolj nevarnih območjih: na severovzhodu regije Lugansk in blizu mesta Debalceve, strateškega železniškega vozlišča na pol poti med Doneckom in Luganskom, kjer so ukrajinski vojaki skoraj popolnoma obkoljeni," je poudaril.

Z ruskega obrambnega ministrstva pa prihajajo informacije, da je Rusija v 12-ih regijah začela z vojaškimi vajami, ki vključujejo 30 raketnih regimentov.

Putin ukrajinske vojake poziva k predaji

Proruski separatisti so na vzhodu Ukrajine obkolili od 6000 do 8000 ukrajinskih vojakov, je dejal ruski predsednik Vladimir Putin in obkoljene vojake pozval, naj se predajo še pred prekinitvijo ognja. Sicer ni pojasnil, kje so obkoljeni vojaki, a v mislih naj bi imel območje Debalceva.

Proruski separatisti obkolili od 6 tisoč do 8 tisoč ukrajinskih vojakov.
Proruski separatisti obkolili od 6 tisoč do 8 tisoč ukrajinskih vojakov. FOTO: Reuters

"Vse strani pozivam k zadržanosti, da bi se izognili nepotrebnemu prelivanju krvi pred začetkom prekinitve ognja, ki bo začela veljati s 15. februarjem," je poudaril ruski predsednik, ki je sodeloval v maratonskih pogovorih v Minsku v okviru t.i. normandijske četverice.

Priznal je, da je vprašanje Debalceva eno tistih, ki kljub dogovoru ostajajo odprta, saj se strani ne strinjata glede tega, ali so vojaki obkoljeni na območju, kjer v zadnjih dneh potekajo siloviti spopadi. Dodal je, da sta z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom že pooblastila vojaške strokovnjake, naj podrobno preučijo zadevo. Mesto Debalcevo je sicer na pol poti med Doneckom in Luganskom in je pomembno železniško vozlišče.

Ukrajina sicer ne priznava, da so vojaki na območju Debalceva obkoljeni, Seleznjov pa je poudaril, da so razmere na območju sicer napete in da se spopadi nadaljujejo.

Najbolj pomembne točke sporazuma

1. Prekinitev ognja v regijah Doneck in Lugansk 15. februarja.

2. Dva dni pozneje naj bi se začel umik težkega orožja za od 50 do 140 kilometrov, kar bi omogočilo vzpostavitev tamponskega območja. Umik naj ne bi trajal več kot dva tedna.

3. Prekinitev ognja in umik orožja bo nadzirala Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). I

4. Takojšen začetek pogovorov za izvedbo lokalnih volitev v pokrajinah Doneck in Lugansk.

5. Za vpletene v konflikt v Donecku in Lugansku bodo z zakonom zagotovili imuniteto.

6. Pet dni po začetku umika težkega orožja naj bi obe strani v skladu z dogovorom izpustili vse vojne ujetnike.

7. Zagotovili naj bi dostop do humanitarne pomoči in njeno razdeljevanje.

8. Obe strani si morata prizadevati za obnovitev gospodarskih in socialnih vezi, kar vključuje plačevanje davkov in izplačevanje pokojnin.

9. Ukrajina naj bi do konca leta vzpostavila nadzor nad mednarodno mejo.

10. Umik vseh tujih oboroženih skupin, orožja in plačancev iz države

11. Do konca leta bo po dogovoru stopila v veljavo tudi nova ukrajinska ustava, ki bo omogočala decentralizacijo oblasti.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (193)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

IQ007
16. 02. 2015 18.21
+2
nemška spezslužba je objavila o 10x več žrtev,kot jih daje kijev.torej preko 50 tisoč ukrajincev-civilov in veliko več ukro vojske,katere zavestno pošiljajo v smrt.če vzamemo debaljcevo-obkoljenih 8 -10 tisoč ukro vojske,sedaj pa se pogovarjajo od 5-6 tisoč vojakov.le kje se je izgubila razlika+ če vemo,da popušenko ni priznal v minsku,da je vojska v debaljcevu obkoljena se torej štejejo za ....... .
appollyon
13. 02. 2015 09.33
-6
Rusi so se mal spametoval, ker drugače bo kmalu uradna valuta dolar, ker bo rubelj tako padel
KLONJA
13. 02. 2015 06.43
+4
v Kijevu so eni lopovi zamenjali druge lopove,kriva pa izključno EU ki je ponudila Ukrajini bednih 600 mio € in že sporazum med Majdanom ki so ga v garant podpisali ministri Nemčije,Francije in Poljske lepi pokaže da je Amerika glavna v EU in že isto noC so poslali svoje snajperiste da vse dogovore zrušijo in še isti dan so streljali tudi na predsednika Ukrajine in ukunili Rusku jezik
appollyon
13. 02. 2015 09.32
-2
katerega predsednika tistega ki je ukraino spravil na kant, in ki se valja v miljardah, sedaj pa ga ščiti sam putin?!?
LOPOVI V AREST
13. 02. 2015 00.27
+7
Bravo Novorusija, brez Debalcevega (kotla) ne bi bilo podpisa KAPITULACIJE Ukrajinske hunte in njenih podpornikov! Putinu se lahko še fino smeji za ta pogajanja.
Skopušnik Janez
12. 02. 2015 23.18
+5
Gremo Rusija ponosen sem sem na vas. Skrajni desničarji so tisti ki kuhajo vojno in delajo zločine, skrajnim ukrajinskim desničarjem so se pridružili bratje iz hrvaške ki je prav tako znana po nacionalizmu in ekstremno desničarski ideologiji. Desničarstvo pelje svet v pogubo.
KLONJA
12. 02. 2015 23.06
+6
saj so že z Janukovičem podpisali sporazum o odhodu na volitve 2015 in pristal je na vse pogoje opizicije še plinsko kraljico je spustil iz zapora pa je čez 6 ur v Kijevu tekla kri
Bruhalnica24
12. 02. 2015 22.04
+14
Tudi mene skrbi kaj je Let MH 17 počelo izven koridorja točno nad konfliktnim območjem???? Kontrola letenja je pa v Kijevu, rusi so zahtevali odgovor, pa ga ni bilo.. Jasno je da je to Ameriška manipulacija...
sebo-.x
13. 02. 2015 00.04
-2
Let MH 17 je letel več ali manj po isti poti na dan nesreče in mesece pred njo, +/- nekaj km severno in južno, pa ni bilo edino lwtalo, ki je letelo po tej poti. Poglej v arhiv flightradarja, preden govoriš o manipulacijah....Je pa res da bi moral biti tam zračni prostor zaprt za vsa civilna letala, ne samo pod 10.000 m ....
KLONJA
12. 02. 2015 21.42
+4
vse kaže da Obama nima obeh jajc
korintos23
12. 02. 2015 21.52
+6
KLONJA
12. 02. 2015 21.40
-3
škoda vsi smo upali da bo tokrat res pičilo med Zda in Rusijo,spet ne bomi vedlu a bi Ameri branili Ukrajince v Gruziji so se pokakalu v hlače
-3
Zakaj širiš laži? V vseh teh letih bi ti že moralo biti jasno da Amerika posreduje le tam kjer ima kakšno korist... To ni povezano z nobeno "strahopetnostjo" ampak čisto preprosto z denarjem...
AtaAufbiks
12. 02. 2015 21.38
+8
Ubogi Američani, nič ne bo z vojno!
Bruhalnica24
12. 02. 2015 22.05
+2
Še imajo kakega aduta... Hitro lahko pade kako letalo, kak napad........
korintos23
12. 02. 2015 21.24
+4
A zato Obama fehta senat da mu da denar in da bo spet oral po bližnjem vzhodu, ker bo v Ukrajini mir?
Mb128
12. 02. 2015 20.58
-2
Hja, čisto nič ti ne pomaga razgledanost, inteligenca če ti v duši vlada moralnoetična dekadenca, če si po naturi prostitut brez načel in ti je glavno počelo le lasten prebavni trakt!
Nightyfly
12. 02. 2015 21.17
+2
Brez zamere ..... toda - inteligenten clovek je zmozen lastne moral . eticne dekadence .... biti prostitut ? Hmmm , potem pa ni zelo inteligenten . Intelekt cloveka ne zahteva placila za svoje take in drugacne uzitke -a ne ?
Krta?a 21
12. 02. 2015 20.38
+10
24 ur - vsaj točke mirovnega sporazuma se naučite prepisat! Sedi cvek!
KLONJA
12. 02. 2015 20.31
+5
upam da se med seboj pobijejo v Kijevu
KLONJA
12. 02. 2015 20.16
+14
in vsi so čakalu ali bodo Rusi izgubili in šele sedaj ko si jih vojaški porazili so prišlu prositi Putina
-1
Nihče ni nikogar porazil... Dogovor so sklenili ker bi drugače Amerika dobavila orožje ukrajinski vojski in bi prišlo do vojne v pravem pomenu besede... Drugače pa separatisti brez Rusije proti ukrajinski vojski ne bi imeli nobenih možnosti...
KLONJA
12. 02. 2015 20.13
+7
ta nemško francoska pobuda pa je čista hinavščina in ekonomija,spoznali so da so izgubili že 20 miljard medtem ko so ameri pivečali svoj izvoz v Rusiji,ob izbruhu prave vojne in uničenju cele Ukrajine ne bi mogli vračati pufov Nemškum in francoskum bankam,pa še begunci iz zahodne Ukrajine bi se zatekli k njim
+1
Kot že povedano, ta odločitev je bila sprejeta zaradi Amerike... Če ne bi podpisali sporazuma bi ZDA oborožile ukrajinsko vojsko... Tega si pa ne želita ne Evropa in ne Rusija...
KLONJA
12. 02. 2015 20.07
+8
mislim da so Zda vseeno dosegle svoj cilj,Rusi ne obvladujejo več cele ukrajine,Američani imajo svoje ljudi v samem vrhu ukrajine in lahko čez noč spet aktivirajo spopade,kljub premirju bodo vseeno prodali ogromno orožja ukrajini in vsem članicam Nata da jih nesramni Putin ne bi napadel,z vojno sankcijami in nafto je zelo oslabil Rusijo in kar je najbolj važno je spet evropo vezal na Zda in sporazum o GMO hrani bo sigurno sprejet,ameriške firme pa so že pokupile najboljše ukrajinske njive za izdelavo tega sranja
vetlan
12. 02. 2015 20.55
+4
imaš prav, za zdaj so delno dosegli svojega, bomo videli, kaj bo naprej
Nightyfly
12. 02. 2015 21.05
+2
klonja .... ali vi sploh veste kaksen je interes Rusije v Ukrajini ? Prvo morate pogledati kaj je nova vlada ,ki je nasilno prevzela oblast storila , oz , kaj je delu svojih drzavljanov odvzela .
Nightyfly
12. 02. 2015 21.08
+2
kljub vsemu mislim , da je najvecji orozarski konglomerat , to je ameriski - danes kislega obraza . Verjetno res se posredno podpirajo Isis , da vrzejo dol Asada , toda tudi to je vedno bolj jasno in bo treba najti novo vojno zarisce -Ukrajina ? Venezuela in spet Juzna Amerika ?
vetlan
12. 02. 2015 19.56
+16
Putin ne le car, on je car vseh carjev
KLONJA
12. 02. 2015 19.54
+9
Porošenko bi obstal le v primeru vojaške zmage na vzhodu,Ameriškim administratorjem v Ukrajinski vladi ta kapitulacija ne bo všeč i kmalu bo on tudi pobegnil v Rusijo kit njegov predhodnuk
KLONJA
12. 02. 2015 19.50
-1
lepo ogoreli naj preda nobelovi nagrado za mir gospe Merklovi
vetlan
12. 02. 2015 19.52
+23
se ne strinjam, Merklova se je zganila le takrat, ko razumela, da EU grozi vojna. Naj ta opica preda nagrado kar Putinu.
Nightyfly
12. 02. 2015 20.47
+3
klonja ..... nimate prav . Kar malo premislite zakaj ..!!
Nightyfly
12. 02. 2015 20.50
+5
Skoraj bi se prej strinjal z vetlanom . Puc v kijw+evu se nikakor ne bi zgdil brez tihega privoljenja Berlina .
TheGreatRusia
12. 02. 2015 21.56
+4
TO JE DEJSTVO, TA PUC NAJ BI BIL DELO NEMSKE OBVESCEVALNE,..