Tujina

Pozivi Trumpu: 'Takšna retorika ne more in ne sme voditi vladne politike'

Washington, 09. 11. 2016 09.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min

Z vsega sveta prihajajo čestitke novoizvoljenemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu. Njegove zmage se je zelo razveselil ruski predsednik Putin, predsednik Evropskega sveta Tusk pa je dejal, da je prihodnost čezatlantskih odnosov negotova. Kuba pa je na dan Trumpove zmage napovedala vojaške vaje.

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump, ki je postal novi predsednik ZDA že prejema čestitke, znani pa so tudi prvi odzivi številnih tujih državnikov.

Mehiške oblasti

Mehiški predsednik Enrique Pena Nieto je v odzivu na izvolitev Trumpa izrazil pripravljenost na sodelovanje z njim. Mehiška zunanja ministrica Claudia Ruiz Massieu je ob tem ponovila, da Mehika ne bo plačala zidu, ki naj bi ga Trump postavil na mejo med državama.

"Mehika in ZDA sta prijateljici, partnerici in zaveznici, ki bosta še naprej sodelovali z namenom konkurenčnosti in razvoja Severne Amerike," je mehiški predsednik zapisal na družbenem omrežju Twitter. "Verjamem, da bosta ZDA in Mehika še naprej gradili medsebojno odnose, sodelovanje in spoštovanje," je še zapisal.

Kasneje je Pena Nieto sporočil, da sta se s Trumpom v "prisrčnem, prijateljskem in spoštljivem" telefonskem pogovoru, v katerem mu je čestital za izvolizev, dogovorila za srečanje, na katerem se bosta pogovorila o prihodnosti dvostranskih odnosov med državama.

Trump je sicer v volilni kampanji Mehičane označil za kriminalce, v primeru zmage na volitvah pa je obljubil, da bo na mejo z Mehiko postavil zid, s katerim bi preprečil prihode priseljencev iz Mehike. Severnoameriški prostotrgovinski sporazum Nafta z Mehiko in Kanado je označil za "najslabši dogovor kdajkoli".

Mehiška zunanja ministrica Claudia Ruiz Massieu je ob tem ponovila, da Mehika zidu, ki ga namerava Trump postaviti na meji z Mehiko, ne bo plačala. Poudarila je, da se s Trumpovo zmago mehiški odnosi z ZDA ne bodo končali, poroča dpa. Dodala je, da so so bili ves čas v stiku s kampanjo republikanskega kandidata.

Novi ameriški predsednik je v času kampanje obljubil tudi, da bo deportiral več milijonov migrantov, ki ne bodo imeli dovoljenj za bivanje v ZDA. Poleg tega je dejal, da bo tiste, ki se bodo skušali vrniti, zaprl. V ZDA živi 11 milijonov migrantov brez ustreznih dokumentov, ki prihajajo predvsem iz Latinske Amerike. Največ je Mehičanov, okoli 1,5 milijona pa je tudi državljanov Gvatemale.

Gvatemalske oblasti so izrazile upanje, da bo novi ameriški predsednik zaščitil migrante. "Gvatemala upa, da bo njegova administracija sprejela ukrepe, ki bodo omogočili priznanje dragocenega doprinosa, ki ga imajo migranti za ZDA. Upa tudi, da bodo njegove politike spodbujale in zagotovile spoštovanje, blagostanje in zaščito migrantov," je v odzivu na Trumpovo izvolitev zapisalo gvatemalsko zunanje ministrstvo.

Kanada: Veselimo se tesnega dela z novoizvoljenim predsednikom

Justin Trudeau je čestital Trumpu.
Justin Trudeau je čestital Trumpu. FOTO: AP

Kanadski premier Justin Trudeau je Trumpu čestital ob presenetljivi zmagi. "Kanada nima bližjega prijatelja, partnerja, zaveznika, kot so ZDA," je v izjavi za javnost povedal kanadski premier. "Veselimo se tesnega dela z novoizvoljenim predsednikom Trumpom, njegovo administracijo in kongresom ZDA v prihodnjih letih in na področjih trgovanja, investiranja, mednarodnega miru in varnosti," je še dejal Trudeau.

Merklova Trumpa opomnila na odgovornost ZDA v svetu

Nemška kanclerka Angela Merkel je Trumpu ponudila tesno sodelovanje, ki bo temeljilo na skupnih vrednotah njunih liberalnih politik. Hkrati je Trumpa opomnila na odgovornost ZDA, ki jo ima v svetu. Izpostavila je, da je delo z ZDA še vedno ključni steber nemške zunanje politike.

Merklova je Trumpu ponudila tesno sodelovanje.
Merklova je Trumpu ponudila tesno sodelovanje. FOTO: AP
Kdorkoli vlada tako veliki državi, ki ima tako veliko ekonomsko moč, vojaški potencial, kulturno moč, nosi odgovornost, ki jo čuti skoraj ves svet. Angela Merkel v čestitki Donaldu Trumpu

"Nemčija in Amerika si delita vrednote demokracije, svobode, spoštovanja do vladavine prave in človeškega dostojanstva, ne glede na izvor, barvo kože, vero, spol, spolno usmerjenost ali politično prepričanje. Na osnovi teh vrednot prihodnjemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu ponujam tesno sodelovanje," je dejala Merklova.

Nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen je Trumpovo zmago pokomentirala z besedami, da gre za "velik šok" in da je Trump dobil "glasove, ki niso bili zanj, ampak proti Washingtonu, proti eliti." Nemški pravosodni minister Heiko Maas pa je na Twitterju zapisal: "Svet se ne bo končal, postal bo le bolj nor."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hollande: Pred nami obdobje negotovosti

Francoski predsednik Francois Hollande je v odzivu na izvolitev Trumpa ocenil, da se s tem začenja obdobje negotovosti. V televizijskem nagovoru je zato pozval k enotni Evropi.

"Te ameriške volitve odpirajo obdobje negotovosti," je izjavil francoski predsednik. "Ta kontekst poziva tudi k enotni Evropi, ki se bo sposobna izraziti in ki bo promovirala politike povsod, kjer so njeni interesi in vrednote pod vprašajem: svoboda, dostojanstvo, družbena povezanost, boj proti revščini," je dodal.

Srbski premier Aleksandar Vučić je Trumpu čestital za "veliko volilno zmago" in izrazil prepričanje, da bo predsedniške naloge opravljal z angažiranostjo in odločenostjo, ki jo je pokazal med "izjemnim predvolilnim bojem".

Zavzel se je tudi za močno Francijo. Pogovore z novo ameriško administracijo pa bo po 20. januarju prihodnje leto začel z "budnostjo in odprtostjo", je še napovedal Hollande, ki se je pred volitvami v ZDA izrekel za demokratsko predsedniško kandidatko Hillary Clinton.

Med prvimi Trumpu čestitala Le Penova

Med prvimi je Trumpu čestitala vodja francoske skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen. Le Penova je prek Twitterja čestitala Trumpu kot "novemu predsedniku ZDA in svobodnega ameriškega naroda". Francoska skrajna desničarka je sicer že med kampanjo odločno podpirala republikanskega kandidata.

Putin računa na boljše odnose med ZDA in Rusijo

Med prvimi svetovnimi voditelji, ki je čestital Trumpu, je tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je izrazil željo po boljših odnosih med Rusijo in ZDA ter po konstruktivnem dialogu. Putin si želi boljših odnosov med ZDA in Rusijo v teh kritičnih razmerah, v interesu obeh držav in sveta pa je konstruktiven dialog, osnovan na enakopravnosti in spoštovanju, je v izjavi za javnost zapisal Kremelj.

Ruski premier Dmitrij Medvedjev je dejal, da Moskva spoštuje odločitev Američanov in je pripravljena razvijati stike s Trumpom. Kot še poroča ruska tiskovna agencija Tass, je obenem poudaril, da bo prihodnji razvoj odnosov med državama odvisen od odnosa nove ameriške administracije.

"Če so pripravljeni na vsestransko sodelovanje z našo državo, pripravljeni obrniti to žalostno stran, ki jo je v zadnjih letih napisala sedanja ameriška administracija, potem smo tudi mi pripravljeni na to," je dejal Medvedjev. Kot je dodal, ZDA in Rusija nosita posebno odgovornost za ohranjanje stabilnosti v svetu.

Med prvimi svetovnimi voditelji, ki je čestital Trumpu, je bil ruski predsednik Vladimir Putin.
Med prvimi svetovnimi voditelji, ki je čestital Trumpu, je bil ruski predsednik Vladimir Putin. FOTO: AP

Boljših odnosov z ZDA si želi tudi predsednik ruskega parlamenta Vjačeslav Volodin. "Amerika lahko spet postane velika, če bo spoštovala ravnotežje sil in bo vstopila v skladno, multipolarno arhitekturo 21. stoletja skupaj z nami," pa je povedal Leonid Sluckij, predsednik odbora za zunanjo politiko.

Orban nad Trumpovo zmago navdušen

Viktor Orban
Viktor Orban FOTO: AP

"Kakšne čudovite novice. Demokracija še živi," pa je zapisal madžarski premier Viktor Orban na svoji uradni Facebook strani. Orban je bil eden izmed redkih vodilnih evropskih politikov, ki je že med kampanjo podpiral republikanskega kandidata.

Tudi drugi desničarji so se pridružili slavju ob Trumpovi zmagi. Nizozemski skrajni desničar Geert Wilders je na Twitterju zapisal "Američani so si vzeli nazaj svojo zemljo." Vodja britanske stranke Ukip Nigel Farage pa je pohvalil Trumpa, da se je pogumno boril.

Trumpu je čestital tudi ukrajinski predsednik Petro Porošenko, ki je izrazil upanje, da bo Washington še naprej podpiral Kijev, ob tem pa novega ameriškega predsednika povabil na obisk.

Nemška skrajna desničarska stranka AfD razume Trumpovo zmago, kot klic prebivalcev Zahoda, da si želijo politične spremembe. Članica stranke Beatrix von Storch je na Facebooku zapisala, da si tudi ameriški državljani želijo varne meje, manj globalizacije in politiko, ki je osredotočena na domačo državo.

Abe poudaril neomajno zavezništvo Japonske in ZDA

Japonski premier Shinzo Abe je v čestitki Trumpu zapisal: "Iz srca vam čestitam ob izvolitvi za naslednjega predsednika ZDA. Stabilnost azijsko-pacifiške regije, ki je gonilna sila globalne ekonomije, prinaša mir in blaginjo ZDA. Japonska in ZDA sta neomajna zaveznika, ki ju združujejo skupne vrednote, kot so svoboda, demokracija, osnovne človekove pravice in vladavina prava." Abe je dejal, da se veseli okrepitve medsebojnih odnosov, saj imata državi v omenjeni regiji glavno vlogo.

Iz Vatikana so Trumpa ob čestitkah za zmago pozvali k prizadevanjem za mir. "Danes moramo sodelovati vsi, da izboljšamo položaj sveta, ki je razklan in v globokih konfliktih," je dejal vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin.

Iranski zunanji minister Mohamad Džavad Zarif je Trumpa pozval, naj ZDA spoštujejo mednarodne sporazume. Trump je med kampanjo dejal, da bo raztrgal jedrski dogovor s Teheranom. "Vsak ameriški predsednik mora razumeti realnost današnjega sveta. Najpomembnejša stvar je, da se prihodnji ameriški predsednik drži dogovorov," je med obiskom v Romuniji povedal Zarif.

Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu je na Twitterju čestital Trumpu in zapisal, da bo Ankara z ZDA okrepila odnose in sodelovanje, ki bodo temeljili na zaupanju. Turški premier Binali Yildirim pa je ob čestitki Trumpu znova pozval ZDA, naj izročijo verskega voditelja Fehtullaha Gülena, ki ga turške oblasti krivijo za poskus vojaškega udara. Turčija po njegovih besedah upa na dobro sodelovanje med državama.

Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi je poleg čestitk Trumpu izrazil upanje, da bo nov predsednik prinesel "nov navdih v medsebojne odnose", ob tem pa je ZDA zaželel blaginjo, stabilnost in napredek.

Avstrijski kancler Christian Kern je po izvolitvi Trumpa povedal: "Volitve ne lažejo. To je izbira, ki so jo predvideli redki. Mnogi zavračajo politični sistem ZDA. Morali bomo počakati, da vidimo, v katero smer bo šla nova politika."

Nato se veseli sodelovanja s Trumpom

S čestitkami je pohitel tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg, ki je zapisal, da se veseli sodelovanja z novoizvoljenim predsednikom Trumpom, saj je vodstvo Amerike po njegovem mnenju bolj pomembno kot kdajkoli prej.

Italijanski premier Matteo Renzi je po Trumpovi zmagi povedal, da so bile ameriške volitve začetek novega obdobja svetovnih odnosov. "To je nov politični dogodek, ki z drugimi kaže na začetek novega obdobja," pravi Renzi, ki obljublja, da bo ameriško-italijansko zavezništvo še naprej močno.

Trumpu je čestitala tudi britanska premierka Theresa May. Zapisala je, da Velika Britanija in ZDA na področju trgovine, varnosti in obrambe ostajata močni in tesni partnerici. Izrazila je tudi upanje, da bo lahko s Trumpom čimprej spregovorila o posebnih odnosih med državama. "Velika Britanija in ZDA imata trajne in posebne odnose, ki temeljijo na vrednotah svobode, demokracije in podjetnosti," je v čestitki Trumpu zapisala Mayeva.

Odziv prvega moža WTO

Odzval se je tudi generalni direktor Svetovne trgovinske organizacije Roberto Azevedo, ki je izrazil pripravljenost na sodelovanje z administracijo Donalda Trumpa. Trump je sicer v predvolilni kampanji večkrat izrazil nasprotovanje liberalizaciji globalne trgovine.

Trump je sicer v volilni kampanji obljubil, da bo prekinil ponovno vzpostavitev in normalizacijo diplomatskih odnosov s Kubo, za kar se je zavzemal sedanji ameriški predsednik Barack Obama, še navaja časnik.

V začetku leta je sicer Trump WTO označil za katastrofo, ob tem pa je ves čas kampanje kritiziral mednarodne trgovinske sporazume. Med drugim je dejal, da so tovrstni sporazumi privedli do izgube ameriških delovnih mest.

Čestitke in odzivi predstavnikov EU

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je po Trumpovi zmagi poudarila, da bo EU še naprej sodelovala z ZDA. "Vezi med EU in ZDA so globlje od kakršne koli politične spremembe. Še naprej bomo sodelovali ob ponovnem odkrivanju moči Evrope," je tvitnila.

Tusk: 'Naše vezi so močne, nagonske, spiritualne, biološke'

Predsednika osrednjih institucij EU Donald Tusk in Jean-Claude Juncker sta v skupnem pismu čestitala Trumpu za zmago na ameriških volitvah in poudarila, da je danes pomembneje kot kdaj koli okrepiti čezatlantske odnose. Z vsemi močmi si moramo prizadevati za ohranitev močnih in trajnih vezi ter utrditi mostove čez Atlantik, sta pozvala.

Tusk je dejal, da se EU ob spoštovanju demokratične izbire Američanov zaveda novih izzivov, ki jih prinaša izid volitev, ter da je prihodnost čezatlantskih odnosov negotova.
V tej negotovosti se je po Poljakovih besedah dobro zavedati, da je vsak narod v EU pomagal graditi Ameriko in da so ZDA bolj kot kdor koli drug pomagale Evropi v njenih najbolj dramatičnih trenutkih.

Nedavni dogodki so po Tuskovih besedah opozorilo za vse, ki verjamejo v liberalno demokracijo.
Nedavni dogodki so po Tuskovih besedah opozorilo za vse, ki verjamejo v liberalno demokracijo. FOTO: AP

"Naše vezi so močne, nagonske, spiritualne, biološke. Nihče nam jih ne more odvzeti. Nihče nas ne more prisiliti, da bi se odpovedali skupnim spominom in vrednotam - svobodi, solidarnosti in spoštovanju posameznika," je poudaril Tusk.

Predsednika dveh osrednjih institucij EU sta novega ameriškega predsednika povabila, naj čim prej obišče Evropo ter pride na vrh EU in ZDA, kar bi omogočilo, da čezatlantski partnerici začrtata tok odnosov v prihodnjih štirih letih.

Odzval se je tudi predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz. Trumpova zmaga bo po njegovih besedah otežila delo za EU. "Težko bo. Težje kot s prejšnjimi administracijami, a to je svobodno izvoljen predsednik," je dejal za radio Europe 1.

Pozivi Trumpu naj spoštuje človekove pravice

'Strupena' retorika Donalda Trumpa ne sme diktirati politike prihodnje ameriške administracije, je v odzivu na izvolitev Trumpa opozorila organizacija Amnesty International. "ZDA so bile v času volilne kampanje priča zaskrbljujoči in včasih tudi strupeni retoriki predsednika Trumpa in drugih. Takšna retorika ne more in ne sme voditi vladne politike," je poudarila generalna direktorica mednarodne nevladne organizacije za človekove pravice AI v ZDA Margaret Huang. "Seksistične, ksenofobne in druge sovražne opazke, ki jih je izgovoril Trump, nimajo prostora v vladi," je še izpostavila. Donald Trump se mora "javno zavezati, da bo človekove pravice zagotovil vsem brez diskriminacije," je še dodala.

Na Trumpovo izvolitev pa so se odzvali tudi v organizaciji Novinarji brez meja. "Trumpova dejanja za omejitev svobode medijev v okviru predsedniške kampanje so bila slabo znamenje za njegove namene na mestu predsednika," je dejal generalni sekretar organizacije Christophe Deloire. Zato so Trumpa pozvali k spoštovanju svobode medijev in svobode govora. 

Kuba na dan Trumpove zmage napovedala vojaške vaje

Trump je sicer v volilni kampanji obljubil, da bo prekinil ponovno vzpostavitev in normalizacijo diplomatskih odnosov s Kubo, za kar se je zavzemal sedanji ameriški predsednik Barack Obama, še navaja časnik.

Kuba je danes napovedala petdnevne vojaške vaje po celotni državi, katerih namen je boj proti "nizu sovražnih akcij". Kubanska vlada sicer vaj ni povezala z izvolitvijo Trumpa za novega ameriškega predsednika, vendar pa je napoved prišla skoraj istočasno z najavo presenetljive Trumpove zmage, poroča ameriški časnik New York Post.

Vaje, ki se bodo začele 16. novembra, bodo že sedme tovrstne vaje, ponavadi pa pomenijo znak zaostrenih napetosti med državama. Prve so potekale leta 1980, ko je bil za ameriškega predsednika izvoljen republikanec Ronald Reagan.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (119)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ROMELS
10. 11. 2016 15.34
+1
Tile zdajšnji evropski voditelji mislijo pomešati kar svinje, krave, kure. osle, koze, celo s kamelami, opicami.............in so rekli kot butalci, pa bomo videl, kaj bo prišlo ven.
zez
10. 11. 2016 10.26
+2
Naše vezi so močne, nagonske, spiritualne, biološke. Nihče nam jih ne more odvzeti. Nihče nas ne more prisiliti, da bi se odpovedali skupnim spominom in vrednotam - svobodi, solidarnosti in spoštovanju posameznika," je poudaril Tusk. Poljski vazal finančne mafije je že pristavil svoj lonček. Levičarskega vazala FM Hollanda je pa strah. Levakarski protestniki v Californiji, protestirajo, ker so plačani in sploh ne vedo zakaj so tam. Upam samo, da se Trump nebo prodal. Možen je še atentat, ker mafija ne bo priznala poraza in se predala.
ROMELS
10. 11. 2016 10.14
+2
Tile, ki pozivajo Trumpa, ti vodijo napačno politiko, ki vodi do gorja.
Roxy79
10. 11. 2016 08.27
+1
Aha...a pa se bodo takšni pozivi glede retorike in obnašanja nanašale tudi na Ivana Janšo ob morebini izvolitvi? Vsaj glede na SDS-ovo nastopanje v medijih in javnosti, kjer malodane Slovenijo označujejo za rdečkarje, komuniste, udbaše,morilce,posiljevalce.... itd itd.
Našvasan_zob
09. 11. 2016 20.33
+15
Ja gospod Trump ! NIKOLI ne smete javno povedati kaj si mislite.. VEDNO morate blefirati in imeti 2 obraza.. ENEGA za javnost (OVCE) in drugega za svoj ŽEP ( $ $ $ $ $)..... To bi se že lahko naučili od Clintonove..
nevica
09. 11. 2016 19.47
+5
Pa kdo bluzi o retoriki, kot da so ZDA prvič imeli volitve - še vsak boj je bil umazan - potem pa je postala retorika politična, ker je oblast resna reč in moraš vsaj nekomu ustreči (tistim, ki te podpirajo).
nevica
09. 11. 2016 19.48
+1
Škoda časa za tovrstno poročanje, izpade skrajno naivno in patetično....
Našvasan_zob
09. 11. 2016 20.34
+4
Amerika je pokazala da ma polhn QURATS tako zvane "politične korektnosti" kjer se leporeči , v ozadji pa fura korupcijo in barabije !...
dj laško
09. 11. 2016 19.33
+5
24 ur objaula več in več proti trumpu, da nam perejo možgane :)
Našvasan_zob
09. 11. 2016 20.35
+9
NI panike.. Komentatorji opravljamo delo tehtnice..Več ko pljuvajo po Trumpu, več dejstev iz Wikileaks navedemo tukaj gor... Kar je pa samo po sebi sramota. da mediji ne upoštevajo WIkileaks... Še žal jim bo..Danes so že dobili 1. lekcijo!!! MLadi berejo interner inWikileaks.. Čas masovne propagande ovcam je končan...
macro
09. 11. 2016 22.27
+1
Bofur
09. 11. 2016 18.22
+20
Dejstvo je, da so se mediji ZMOTILI, in to vsi. Dejstvo je tudi, da se mi foteljaši in forumaši nismo zmotili, saj smo bili plebiscitarno proti Hillary. Mediji, novinarji so se zmotili, ker so bili leni, ker niso opravili svojega dela, ker so podcenjevali glasove tihe večine, ki ne uporablja socialnih omrežij, Twitterjev, Facebookov in ostalega, ki so podcenjevali protestne glasove, ki so podcenjevali protestne glasove podpornikov Sandersa, za katere je Clintonova simbol Borze, Kapitala, Neoliberalizma, Korupcije, Vojne... Nihče se ni zapeljal do ljudi v Montani, Michigenu, Kentuckyju, Idahu, Iowi, ni Amerika samo New York, Los Angeles in Hollywood.
Jožica2611
09. 11. 2016 18.44
-20
Torej volilci tudi!!! Pa ne moreš takega klovna imet za predsednika.
nikhrast
09. 11. 2016 19.44
-2
No, zdaj pa v ultra desnico, kapital, borze, neoliberalizem...vse to bo še večjega pomena.
ROMELS
09. 11. 2016 18.15
+25
V sloveniji je liberalna demokracija skoraj uničila državo. Kaj bluzi tale tusk.
NiVzdevka76
09. 11. 2016 17.51
+8
Mali Donald je pa izrezan ata..... )))))
MASTERSS
09. 11. 2016 17.21
+14
ja nevem jst mislim glede na medijsko pozornost ameriških volitev bi počasi morali dobiti volilno pravico...ni praviično da lahko v našem protektoratu volimo samo cmerarja...
gremonadesno
09. 11. 2016 17.19
+35
merklova bi morala poslusati Trumpove govore , bi ji bilo takoj jasno da je Trump ne more prebavljat , itak je pa po naslednih volitvah v nemciji ne bo vec !
290ktober
09. 11. 2016 17.28
+7
Jožica2611
09. 11. 2016 18.45
-12
DIWG
09. 11. 2016 17.19
+29
Eurobirokrati nakladajo o negotovosti? Te isti, ki so EU preplavili z milijonom teroristov, oslabili unijo kot celoto in uničili vse meddržavne odnose, razdelili EU na dva pola, povzročili da državljan sovraži državljana? Zaradi enih nepismenih osebkov nam sovražne ideologije iz tretjega sveta, ki so za nas nepomembni.
masni
09. 11. 2016 17.09
+6
Kdorkoli vlada tako veliki državi, ki ima tako veliko ekonomsko moč, vojaški potencial, kulturno moč, nosi odgovornost, ki jo čuti skoraj ves svet.,ANGELA MERKEL, lE NAŠI LEVI NOVINARJI MU BODO VSAKODNEVNO GROZILI,to bo še šov ...
ONniON
09. 11. 2016 16.49
+37
negotova je prihodnost illuminatov, bilderbergov in ostalih stricev iz ozadja to verjamem ja, naj vam štrene zmeša
Brakedirt
09. 11. 2016 18.06
-2
Jožica2611
09. 11. 2016 18.50
-3
Tolar kaj te bluziš - kake štrene neki - on bo kvečjemu za svojo denarnico in za bogataše poskrbel, pa še kako vojno bo sprožil, ker je pač orožarskem lobijem obljubil ko so mu donirali tistih borih nekaj 10 mio za kampanijo
juwel
09. 11. 2016 16.40
+6
Mislim, da je tu nor sam Maas s to izjavo...
gongash
09. 11. 2016 16.21
+18
francoski predsednik je beden
felixkp
09. 11. 2016 15.43
+5
super, svet postaja vedno bolj podoben svetu pred II sv. vojno
Raspunin777
09. 11. 2016 16.17
+5
do rtukaj so pripeljali pa vlade ki podpirajomnožične selitve, vojnem, nered, borzno mašetarjenjje, skratka vlade ki so polne teoretikov.
nikhrast
09. 11. 2016 15.38
-9
Bo se to ultradesničarstvo zdaj pojavilo še v Sloveniji? Predsednik, Congress, pa Senate vse v republikanskih rokah, slabo se piše delavskem razredu, ukinitev zdravstvenega zavarovanja, uničevanje sindikatov, stagnacija minimalne plače...
Salamandros
09. 11. 2016 16.22
+14
Dosti hujše kot je sedaj ne more biti. Že podatek, da je v administraciji Obame veliko več bomb padlo na bližnji vzhod kot v času Busha pove svoje. Obama je vojni industriji namenil skoraj še enkrat več denarja kot republikanec Bush. Demokrati so dokončno uničili afganistan, irak, libijo, sirijo in ukrajino. Mogoče sem pozabil še na kakšno državo, ker Obamine bombe demokracije so padale povsod :D
Ajmomali
09. 11. 2016 18.06
+4
nikhrast
09. 11. 2016 19.39
-1
Obama ima podporo 55%, neverjetno za predsednika v zadnjem letu. Brezposelnost je pod 5%, bomo videli kako bo pod Trumpom. Tu v Kanadi Trumpa ne bi izvolili.
llluuullliii
09. 11. 2016 15.17
+18
Kako mu vsi hitijo cestitat. Nemci in Francozi so me presenetili. Seveda, levicarji podolgem in pocez...
dostojevski II
09. 11. 2016 15.25
+3
Kaj pa si pričakoval ? Da bodo razglasili volive za neligitimne ?