Tujina

'Pustite mojemu sinu dostojno umreti'

Varšava, 23. 02. 2009 16.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Po burni razpravi o evtanaziji Italijanke Eluane se je na Poljskem pojavila ženska, ki enako zahteva za svojega sina. Ta ni stika z zunanjim svetom vzpostavil že 24 let.

Eluana je bila v komi 17 let, preden so ji dovolili umreti.
Eluana je bila v komi 17 let, preden so ji dovolili umreti. FOTO: Reuters

Barbara Jackiewicz, mati 40-letnega Krzysztofa, trdi, da njen sin od hude bolezni pred 24 leti ni vzpostavil nikakršnega stika z zunanjim svetom. Takrat je namreč dobil ošpice, ki so po ocenah zdravnikov vodile v nepopravljivo krčenje možganov. Možnosti, da bi se mu stanje izboljšalo, praktično ni.

Njegova mati zato zdaj zahteva, da mu prekinejo umetno hranjenje. "Za svojega otroka želim evtanazijo. Pustite mu tako kot Italijanki Eluani dostojanstveno umreti," je dejala v pogovoru za poljski dnevnik Dziennik.

A če so v Italiji Eluaninemu očetu ugodili, bo to na Poljskem, ki je zelo tradicionalna katoliška država, veliko težje. "Na Poljskem te možnosti ni," je poudaril nekdanji predsednik poljskega ustavnega sodišča Andrzej Zoll, ki je tudi pojasnil, da noben sodnik v tej državi prekinitve umetnega hranjenja ne bi odobril.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nauders
24. 02. 2009 06.37
tale dolgcajtna tema u nedogled se bo vlekla še 10let ???
cristal
24. 02. 2009 04.44
Ne verjamem, da evtanazijo naredijo kar tako kot je nekdo napisal, ker naj bi imel raka, ki še ni bil potrjen- torej preden so dobili izvide. Evtanazija je nekaj o čemer odloča komisija in ne posameznik (en zdravnik). Osebno pa se z evtanazijo strinjam v primerih kot je tale v članku. Po 24 letih umetnega vzdrževanja njemu ne morejo škodit, mater pa lahko olajšajo skrbi in večnega trpljenja.
HooplaToopla
24. 02. 2009 00.48
Še ena od SVINJARIJ, za katere so odgovorni tako imenovani "krščanski" fundamentalisti, ki imajo žal precej pod kontrolo tako celo Ameriko, kot Evropo ... Zaradi njihovih idej, ki nimajo nobene zveze z kakršnokoli morebitno RESNIČNO BOŽJO BESEDO, trpi in je v zgodovini trpelo dobesedno milijarde ljudi. To, da ne dovolijo dostojanstveno umreti popolnoma invalidnemu človeku, ki se v najboljšem primeru že 20 let ne zaveda, kaj se okrog njega dogaja, v resnici pa morda nepopisno trpi, je še najmanj, kar si ta BANDA privošči. Normalen človek si sploh ne upa pomisliti, kakšno trpljenje doživljajo šele svojci. Zaradi nekoga, ki je ŽAL iz takšnih ali drugačnih razlogov klinično mrtev, ima zato, ker mu ne dovolijo dostojanstveno dokončno umreti, uničeno življenje še cela njegova ožja in v marsikaterem primeru tudi širša družina in okolica. ZAKAJ? Odgovor je jasen, vendar žal presega okvire tega foruma. Pa lep pozdrav!
pikapolonca11
23. 02. 2009 21.32
Uboga tale ženska in njen otrok.Ona sigurno trpi,sin se pa verjetno tko ne zaveda da živi...Ali ima smisel vztrajati in ga imeti na aparaturah??Bog ne daj da bi doživela podobno situacijo jaz.
tatymatic
23. 02. 2009 20.25
PA NEJ GA ŽE REŠIJO. REVČEK. TAKI ITAK NČ NE VEJO ZASE, SAM BLJIŽNI TRPIJO POLEG NJIH. NEJ JIH REŠJO AMPAK TO BI SE LOHK ZMENIL BREZ MEDIJOV, ANE!!
symy1
23. 02. 2009 18.56
dovolj je vsega tega...kot da jim ves ta kaos koristi. se ne morejo zmenit brez medijskega šundra? če starši želijo dobiti podporo ljudstva bodo mnenja vsekakor še vedno deljana in nebo nobene koristi. Sam sem seveda za to da človeka pustijo lepo dostojno umreti kot pravi naslov. vem da bi si zase in za svoje sorodnike želel isto.
zeze
23. 02. 2009 17.48
+1
Mislim da bi bilo prav da pustijo materi da se odloči po svoji vesti,to je mučenje za starše tudi oni s sinom hkrati doživljajo vsak dan svojo travmo.Mislim da je cerkev že naredila svoje in čas je da prisluhnejo ljudem in njihovim stiskam če so že v službi božji in za dobro ljudem na zemlji.
Hana88
23. 02. 2009 17.44
-1
evtanazijo zagovarjajo ljudej ki ne vedo, kaj vse prinaša..če je pravica do dostojne smrti to da te izstradajo do smrti to ni dostojna smrt..na nizozemskem, belgiji in drugih državah kjer je evtanazija dovoljena brez njihove privolitve letno evtanazirajo 1/3 ljudi..naš predavatelj nam je povedal primer iz nizozemske, kjer so evtanazirali moškega za katerega so sumili da ima raka, evtanazirali pa so ga preden so dobili rezultate izvidov, evtanazirali so ga brez njegivega dovoljenja.. v ameriki so do smrti stradali novorojenčka ker je je rodil v dawnovim sindromom in še z prirojeno srčno napako, in so sklepali da ni vredno da bi ga rešili, umiral je 14 dni, če je to dostojanstvena smrt.. vsi gledamo na kakovost življenja, ki ga vsi tako poudarjajo z svojega stališča, morali pa biga z stališča prizadetega, za nekoga je lahko že kakovost da lajko gre sam na stranišče, da lahko sam je..kakovost življenja je idividualna..
pijanec22
23. 02. 2009 17.20
+1
Poljska je zadnja država v Evropi, kjer bi dovolili kaj takega. Tam je Jezus še vedno bog in batina.
sandeeq
23. 02. 2009 16.55
joj a vididte ka se vse dogaja:[
inna@volja.net
23. 02. 2009 16.47
GOSPA ZOLL ZIVITE V DRZAVI KI NI SE DANDANES SAMOSTOJNA ! SAJ POLJSKI DIRIGIRA DRUGA DRZAVA ! SVETOVAL BI VAM DA VASEGA SINA PREMESTITE V KAKSNO BOLJ TOLERANTNO DRZAVO TIPA SVICA ALI HOLANDIJA ! TAM VAM BODO USTREGLI !!