Slovenija

MZZ: Slovenija je zavarovala svoj interes

Zagreb, 09. 01. 2012 10.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenija in Hrvaška v mesecu dni nista uspeli podrobno opredeliti vsebine spora, kot to določa arbitražni sporazum. Slovenija bo tako opredelitev podala v svoji utemeljitvi.

Slovensko zunanje ministrstvo je obvestilo Hrvaško, da državi nista uspeli podrobno opredeliti vsebine spora v mesecu dni, kot to določa arbitražni sporazum. Slovenija bo zato podrobno opredelitev vsebine spora podala v svoji utemeljitvi, ki jo bo v skladu s sporazumom predložila arbitražnemu sodišču.

V primeru, da bo Hrvaška predložila ločeni dokument pred predložitvijo zagovora iz prvega odstavka 6. člena, pa si Slovenija pridružuje pravico, da stori enako, so zapisali na MZZ ter dodali, da bodo z vsebino pisma seznanili tudi Evropsko komisijo.

Prvi odstavek 6. člena arbitražnega sporazuma sicer določa, da vsaka pogodbenica arbitražnemu sodišču v 12 mesecih predloži memorandum, kar naj bi pomenilo do 9. decembra letos. Danes se je sicer iztekel enomesečni rok, do katerega bi državi po arbitražnem sporazumu o meji med državama morali podrobneje opredeliti predmet spora.

V torek pa se naj bi na pogovorih glede izpolnjevanja obveznosti iz arbitražnega sporazuma v Bruslju sestali slovenski zunanji minister Samuel Žbogar, ki opravlja tekoče posle, njegova nova hrvaška kolegica Vesna Pusić in evropski komisar za širitev Štefan Fülle. Obe strani pričakujeta seznam kandidatov za arbitre, ali ga bosta dobili, pa še ni znano.

Pusićeva je medtem ocenila, da so po enomesečni zamudi Evropske komisije pri objavi seznama mednarodnih pravnih strokovnjakov za popolnitev preostalih sedežev v petčlanskem arbitražnem sodišču nesmiselni vsi roki, ki so zapisani v arbitražnem sporazumu med Slovenijo in Hrvaško. Pričakuje, da bo petnajstdnevni rok, ki ga bosta imeli državi za dogovor o predsedniku in dveh članih arbitražnega sodišča, začel teči, ko bosta državi dobili seznam arbitrov.

Komisija drugače interpretira roke

Roki so se zamaknili, saj jih Komisija interpretira nekoliko drugače, kot sta jih sprva Slovenija in Hrvaška. Po mnenju Komisije namreč roki dejansko začnejo teči šele z dnem, ko Komisija predloži seznam potencialnih arbitrov, in ne z datumom, ko je Hrvaška podpisala pristopno pogodbo, torej 9. decembra lani. Tako po tej interpretaciji roki v bistvu sploh še niso stekli, so poročali v oddaji 24UR OB ENIH.

Dejstvo, da v Sloveniji nismo oblikovali nove vlade po decembrskih parlamentarnih volitvah, naj ne bi bilo ovira v začetni fazi izvajanja arbitražnega sporazuma.
Dejstvo, da v Sloveniji nismo oblikovali nove vlade po decembrskih parlamentarnih volitvah, naj ne bi bilo ovira v začetni fazi izvajanja arbitražnega sporazuma. FOTO: Alesh Maatko

"Vlada naj nemudoma oblikuje zahtevo glede vsebine mejnega spora"

Zavod 25. junij poziva slovensko vlado v odhodu in novo vlado, naj pristopijo k oblikovanju ustrezne slovenske zahteve, da bo arbitražno sodišče ob hrvaških zahtevah lahko enakovredno obravnavalo tudi vse dokumente in druge argumente iz različnih zgodovinskih obdobij v korist Slovenije.

Arbitražni sporazum namreč predvideva, da v primeru neuskladitve podrobne opredelitve vsebine spora s strani Slovenije in Hrvaške državi podata vsaka svoje stališče, opominja zavod. Arbitražno sodišče bo torej v primeru, da Slovenija ne bo podala svoje ustrezne zahteve, odločalo zgolj o območju, ki je bilo ob osamosvojitvi dokazljivo slovensko, še pišejo.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LJUBLJANA.
09. 01. 2012 19.07
da vidimo kaj bo
odbogaposlan
09. 01. 2012 18.12
+2
zaliv ste itak prodali, tko kot fabrke!
haarpo
09. 01. 2012 20.01
Max_Headroom
09. 01. 2012 17.18
+3
Slovenija bi morala opozoriti tudi, da je tolerirala zasedenost svojih ozemelj v Istri, kot tudi dugod po Sloveniji, s strani raznih paravojaških frakcij, ker je sprejela begunce iz hrvaških ozemelj, kjer je divjala državljanska vojna. Za benevolentnost in altruizem, nas je naš predsednik, po rodu delno hrvat, spravil pač do arbitraže, vendar to še ne pomeni, da se s postopkom mudi, Hrvaška je v EU že sprejeta tudi brez jasno določenih mej, dokler še ni polnopravna članica je treba le še poskrbeti, da se bodo tudi dostojno obnašali ter spoštovali pravni red, ki velja v Uniji. Evropa pač ni Jugoslavija, da bi se jo dalo izsiljevati s političnimi umori, izdajami, hinavščino ter psihosocialnimi spletkami.
gruber74
09. 01. 2012 16.54
+1
Itak je vse brezveze ker je ze vse prodano.Vprasanje casa je samo kdaj bo javnost izvedela resnico da so nas Prodali:-(Situacija je zelo podobna kot Srbija-Kosovo.Kjer je bilo ze pred nekaj desetletji vsega konec,sam folk se vedn misli da temu ni tako.Zal.
Max_Headroom
09. 01. 2012 17.23
Dejstvo je, da so bivši udbaši res govorili o tem že pred dobrimi desetimi leti, ko so jim Američani predstavili pogoje predaje, naši ugledni predstavniki javnosti in avtoritete pa o veleizdaji že pred dvjsetimi leti, ker so že pred osamosvojitvijo vedeli, kako je Slovenija premajhna in preveč nacionalistično razdeljena, da bi lahko bila brez hrvaške samostojna. Takoj saj meni tisti del prebivalstva, ki ima za sorodnike hrvate, avstrijce, madžare ali italijane, ostali so vse skupaj videli seveda v povsem drugi luči ampak na koncu je itak važno le, v kaj dominantna večina verjame.
1adler
09. 01. 2012 15.53
+2
Lopov KARDEL je dal Istro Hrvatom,ko so ga Hrvati napili in mu dali listino v podpis,pa smo tiho,tak da naj imajo še to drobtinico spornega ozemlja
1adler
09. 01. 2012 15.54
+0
Max_Headroom
09. 01. 2012 17.13
jester1970
09. 01. 2012 14.58
+3
V tistem ključnem času bi morali naši t.i. pomladniki odreagirati in preprečiti Hrvatom postavljanje njihovi mejnih kioskov, zabojnikov, kontejnerjev,.. Domoljubnost pa taka.
haarpo
09. 01. 2012 15.09
+5
Janša&company je bi in bo domoljuben le do lastne denarnice!!!
zavedenSlovenec
09. 01. 2012 15.16
+3
odreagirati in preprečiti? motiš se oz. ne poznaš vsega, dali s(m)o jim: tam pri Jorasu je Slovenija zabetonirala ploščo za mejni kiosk, a so Hrvati prosili, da zbog turističke sezone postavijo oni tam ZAČASNI kiosk, mi pa zraven (čez most), ker že imamo tam stroje. Dokument je na netu. In tako je ostalo, le revež Joras je bil kar naenkrat na Hrvaškem.
jester1970
09. 01. 2012 15.25
+1
In kako mislijo zdaj to zagato rešiti? Takrat, ko bi morali ukrepati, niso, oziroma so jim še celo omogočili in dali.
mark54
09. 01. 2012 15.30
+1
Problem nebi rešili z kontejnerji tudi če bi bil postavljen na katasterski meji. Namreč ista takoj za hrvaškimi kontejnerji konča v morju. Žal so jo baje nekoš darovali hrvaški. majo ki je šla po vrhu hriba do savudrije. Takrat je bilo vsega konec za SLO. Če nekaj daš potem baje ne moreš zahtevati nazaj. Rusi bi danes tudi aljasko kupili nazaj.
zavedenSlovenec
09. 01. 2012 15.42
Veliko je bilo predlogov, pa jih je ljudstvo zavrnilo. Zaradi nepoznavanja situacije in ker nočejo sporov, ali pa ker vedo, da se Hrvati ne bodo umaknili. Tito (oče Hrvat) je pač pripajal ozemlja Hrvaški, ostali so pa kimali in zato ima Hrvaška spore z vsemi mejnimi državami, nikoli v svojo škodo. Upajmo na čim boljši rezultat arbitraže.
zavedenSlovenec
09. 01. 2012 14.50
+0
Če sosed prinese kavč v mojo dnevno sobo, ne more zahtevat, da je pol njegova. Tako je vsaj s Piranskim zalivom, ki je naš. (Zato da se onim ni treba okrog rta vozit, ker se s tu vidi cel zaliv.) Itak bi moralo bit do Reke naše, oz. so se takrat zmenili, da bo Reka Madžarska. Južno od Reke sta namreč vasi Meja in Križišče, čemur se po Hrvaško reče granica in razkrište, torej nič podobno. Seveda so bili v slovenski provinci še Krk in zahodni otoki.
haarpo
09. 01. 2012 15.12
+1
Kras razprodajajo navečji Slovenci in to italjanom( ko mu rečeš nacionalna zavest, zakaj ne prodaš Slovencem, ti reče da da italjan več).... Tako da se zavednost Slovencev VEDNO konča pri denarju!!!
mark54
09. 01. 2012 15.27
+1
Ti si pa optimist. Škoda ko se nisi rodil malo prej in bil na položaju ki bi dolaočal meje. Joj tuđman je ene kraje v iranu tolmačil po hrvaško in ugotovil da so hrvati iz irana. To tvoje \"dokazovanje \" res nima nobenega smisla. \" RAZKRIŠTE \" pa ne pomeni NIČ. ne na hrvaškem pa tudi v srbiji ne.
mark54
09. 01. 2012 15.37
+1
Žal zaliv še zdaleč NI NAŠ. Če bi bilo enostavno nebi bili na arbitraži. Pa ni tako enostavno. Nikjer na svetu ni da bi kopno imela ena država morje pa druga. Tu je izvirni greh ko se je dalo hrvaški kopno na južni strani zaliva. Baje so to potrdili v skupščini pred 50.leti. In če je to res bo maksimalno kar bomo dobili bo dimnik kot sta ga račan in drnovšek narisala. To bo velik uspeh če bo tako. Zato bomo pa dali del prekmurja ( ki bi sicer lahko bil naš če bi obveljalo da so meje po rekah. samo takrat bo joras doma na hrvaškem- ŽAL ! meni tudi ni zadeva všeč ampak žal tako pač je danes. in ne si delati iluzij da nam bo gdo karkoli dal. Avstroogrska pa jekaj čisto drugega in na njene meje se nima smisla opirati ker je to adacta že cca 90 let !
Domen Lorencin
09. 01. 2012 15.57
+1
mark54 - ne veš kako prav imaš... kok je pa dokazljivo pa ne vem, ker je bil tovariš Kardelj preveč pijan na sestanku, - vem iz besednega vira!, da bi razloču Mirno od Dragonje in so ga po domač povedan nategnil..., drugač pa ja črta bi moral potekati po Mirni..., tko da bi bla naša še Umag in Novigrad, pa imam istrianske korenine, sam dejstva so dejstva!
fuckchelsea
09. 01. 2012 18.51
S.GOVOR
09. 01. 2012 14.33
+5
pa kdo je zdaj to spet, 25. junij, nešteto odborov, pododborov, komisij ipd, na koncu pa samo dnar žrejo pa nič nihče ne naredi, slovencelni pohlepni...
HLAPCI.HLAPCI
09. 01. 2012 15.36
+1
mark54
09. 01. 2012 13.39
+7
Ni mi jasno. če je nekaj DOKAZLJIVO naše o čem pa se pol kregamo ? Mi ( zavod 25 maj) trdimo da je neše do Mirne ! DOKAZLJIVO ? Za dokazljivi del mislim da ni sporen in arbitraža tam ni potrebna. Potrebna je le tam kjer ni zadeva DOKAZLJIVA. ! Po moje ni tako enostavno za ozemlja ki so jih hrvatje OKUPIRALI kot trdijo v zavodu. Kaj pa če smo mi okupirali njihovo ? TRDINOV VRH. Po moje je važen princip ki bo obveljal. ali velja kataster ali druge naravne "meje" ( reke, potoki itd ) Hrvatjenekje vstrajajo na katastru ( mura ) nekje pa na reki ( dragonja ) Problem je da ne vemo kaj nam bolj paše . Ker če gremo po katastru zgubimo v pomurju in dobimo 3 vasi ob dragonji. Odprto morje pa je v vsakem pogledu zelo daleč. Razen če bi lahko razveljavili neke sklepe in kaj vem kaj ko smo dali južno obalo hrvatom ( katasterki del. Vendar kar si dal si baje dal. Tako pravijo eni od pravnikov.
wsharky
09. 01. 2012 13.31
+0
... 25. junij bi moral priti v parlament ... he he he ...
unja1.m
09. 01. 2012 13.11
+0
25 juncev za vodo
proti.sem
09. 01. 2012 12.38
+4
Kdaj bomo imeli pa referendum o vstopu CRO v EU?
wsharky
09. 01. 2012 12.45
+6
... ko bos zbral 4mio eur in ga placal ... he he he ...
1Iam
09. 01. 2012 13.00
+7
saj jim naredimo še uslugo, na dolgi rok, če ne gredo v EU...
LovecNaKomuniste
09. 01. 2012 13.36
+1
Bol bi že bil pameten referendum, ko pa un od Primca in RKCja...
wsharky
09. 01. 2012 12.28
+4
.... oooo Marjan P. se je prebudil ... sedaj pa se Josko J. pa kaksno kopanje v potoku ... he he he ...
nono1
09. 01. 2012 13.21
+2
he...he...he... vsi bomo plesali kot drugi igrajo . he- he . he ....
haarpo
09. 01. 2012 12.27
+1
podobnikova junca sanjata....
nono1
09. 01. 2012 12.26
+11
Kot sem povedal. Mi smo mali Hrvaška je mala, Ta veliki pa manipulirajo z nami kot, da smo marionetjke....