Tujina

Otroka čakata, da se oče vrne domov ...

Zagreb/Kairo, 08. 08. 2015 07.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
S.S./N.Š.
Komentarji
0

Nadaljuje se mrzlično iskanje rešitev, ki bi iz ujetništva skrajne Islamske države rešile ugrabljenega Hrvata. Rok, ki so ga skrajneži postavili Egiptu, da izpolni njihove zahteve, se je iztekel, svojci pa še upajo na najboljše.

Tomislav Salopek na posnetku IS, ki so ga objavili v sredo.
Tomislav Salopek na posnetku IS, ki so ga objavili v sredo. FOTO: Reuters video

Egiptovski predsednik Abdel Fatah Al Sisi je policijske in vojaške sile ter pripadnike obveščevalnih služb poslal na lov za ugrabljenim Hrvatom Tomislavom Salopekom.

Kot poročajo hrvaški mediji, ki se sklicujejo na poročanja egiptovskih kolegov, nad mesti Sheikh, Zuweid, Rafah in Arish krožijo helikopterji in iščejo morebitno lokacijo, kjer bi lahko skrajneži lokalne celice skrajne skupine Islamska država skrivali Salopeka.

Hrvaški so pomoč pri prizadevanjih za Salopekovo varno izpustitev ponudile številne države, med drugim je v stikih z Egiptom Francija, saj je Salopek kot geodet delal za francosko podjetje. Kot je povedala francoska veleposlanica v Zagrebu Michele Boccoz, so egiptovske oblasti ključni faktor v reševanju situacije, bi pa naj prišlo do "napredka", a več podrobnosti ni znanih, piše hrvaški portal 24sata.hr.

Medtem najhujše trenutke preživlja Salopekova družina. Ugrabljeni Hrvat je oče 2-letnega dečka in 7-letne deklice, ki po izjavah družine nestrpno čaka očeta, ki bi se moral domov vrniti že konec julija. Zgroženi pa so tudi Salopekovi sovaščani, ki opozarjajo, da je to očitno usoda, ki lahko po novem doleti vsakega, ki odide v svet, da bi kaj zaslužil.

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić se je medtem vrnila iz Egipta, kjer je reševala krizno situacijo. ''Hrvaška vlada in ministrstvo nadaljujemo z reševanjem primera, a zaradi občutljivosti situacije, ne moremo govoriti o podrobnostih,'' so bili skopi v izjavi, navajajo hrvaški mediji.

Tomislav Salopek, delavec francoskega podjetja, je bil ugrabljen na območju Kaira. V sredo popoldne je IS objavil posnetek, na katerem Salopek kleči v puščavi in z lista bere, da ga bodo v roku 48 ur usmrtili, če Egipt ne bo izpustil vseh prijetih muslimank. Kdaj se rok izteče, v posnetku ni bilo navedeno, a so na podlagi analiz predvidevali, da se je ta iztekel včeraj okoli 17.30.

Kakšna je bila njegova usoda, ni znano. Jasno pa je, da egiptovske oblasti nadaljujejo z intenzivnim iskanjem Hrvata, tudi po izteku roka. Nekateri egiptovski mediji so sicer že včeraj navajali, da obstaja možnost podaljšanja roka še za 48 ur.

S Pusićevo je v Egipt odpotovala tudi Salopekova žena. V reševanje državljana se je vpletla tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović, ki je poklicala egiptovskega kolega, a o podrobnostih pogovora ni mogla govoriti.

V reševanje se je vpletel tudi zagrebški mufti Aziz Hasanović, ki je najvplivnejše v Egiptu prosil, da naj pomagajo rešiti Salopeka.

''Med drugim smo apelirali na egiptovsko vlado in vrhovnega muftija Egipta, da s svojim vplivom naredijo vse, da bi rešili življenje Tomislava Salopeka,'' je dejal zagrebški mufti.

Več ciljev ugrabitve

Strokovnjaki, ki se ukvarjajo z analiziranjem sporočil IS, ocenjujejo, da je skupina z ugrabitvijo imela več ciljev. Prvi je bil odpreti krizo med Egiptom in tujino, drugi pa pokvariti slovesno otvoritev Sueškega kanala, ki naj bi kazal moč in potrjuje legitimnost trenutne egiptovske oblasti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3