Tujina

FOTO: 'Puigdemont in njegovi ministri niso politični ujetniki, bežijo iz demokratične države'

Madrid, 31. 10. 2017 10.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Odstavljeni katalonski predsednik Carles Puigdemont je v Bruslju nagovoril novinarje. Dejal je, da ne bo zaprosil za azil v Belgiji in da bo spoštoval rezultate regionalnih volitev v Kataloniji, ki jih je španska vlada razpisala za december. V domovino pa se vrne takoj, ko dobi zagotovilo, da bo sodni proces pravičen, je še dejal.

Odstavljeni katalonski predsednik Carles Puigdemont je danes na novinarski konferenci v Bruslju dejal, da bo spoštoval rezultate regionalnih volitev v Kataloniji, ki jih je Madrid napovedal za 21. decembra. Pozval pa je tudi španskega premierja Mariana Rajoya, naj jih prav tako spoštuje.

Po javnomnenjski raziskavi je podpora samostojnosti Katalonije narasla na najvišjo raven v skoraj treh letih, je razvidno iz podatkov raziskovalnega podjetja Centre d'Estudis d'Opinio. Kar 48,7 odstotkov Kataloncev jih je bilo mnenja, da bi morali biti samostojni. Junija je bil delež takih 41,1 odstotka. v javnomnenjsko raziskavo so vključil 1338 ljudi, ki so jih spraševali med 16. in 29. oktobrom.

Puigdemont je pojasnil, da v Belgiji ni, da bi zaprosil za politični azil, ob tem pa dodal, da se ne skriva pred španskim pravosodjem. "To ni vprašanje Belgije," je povedal. Sicer pa ni želel povedati, kdaj se bo vrnil v Španijo. To je odvisno od okoliščin, je dejal. "V Evropski uniji se lahko prosto gibamo," je dodal.

Odstavljeni vodja je v Bruslju dejal, da bi se morala želja in zagon njegove regije po osamosvojitvi upočasniti, da bi se izognili nemirom, ko je Madrid Kataloniji odvzel avtonomijo. "Ne moremo zgraditi republike za vse na temelju nasilja," je dejal in dodal, da če to pomeni upočasnitev razvoja republike, potem je treba to premisliti "kot smiselno plačilo".

Na Puigdemontovi današnji novinarski konferenci se je v sobi, namenjeni le 50 osebam, zbralo skoraj 200 novinarjev. Zunaj stavbe v bližini evropskih institucij pa so se zbrali številni radovedneži, med njimi tudi podporniki in nasprotniki samostojne Katalonije.

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je danes dejal, da odstavljeni katalonski predsednik ni politični ujetnik. "Puigdemont in njegovi ministri niso politični ujetniki, bežijo iz demokratične države," je dejal v pogovoru za italijanski radio Capital. Dodal je, da so vedno pozivali k dialogu in da Katalonija ni neodvisna država, ampak avtonomna regija, ki je glasovala za špansko ustavo in evropsko zakonodajo.

Čeprav je Puigdemont v Bruslju, se Evropska komisija ni želela odzvati na razmere v Kataloniji. Njihovo mnenje ostaja enako, je danes dejala tiskovna predstavnica. Evropska komisija je bila doslej namreč zadržana in je večkrat poudarila, da gre za notranje zadeve Španije.

Tiskovna predstavnica je še dodala, da ni bilo nobenega stika med Evropsko komisijo in Puigdemontom, odkar je ta v ponedeljek prispel v Bruselj.

Španska policija nadaljuje preiskavo o referendumu o neodvisnosti Katalonije.
Španska policija nadaljuje preiskavo o referendumu o neodvisnosti Katalonije. FOTO: AP

Kot ''vsak drug evropski državljan''

Belgijski premier Charles Michel je danes dejal, da bodo z odstavljenim katalonskim predsednikom Puigdemontom ravnali tako kot "z vsakim drugim evropskim državljanom"

"Puigdemont ima enake pravice in dolžnosti kot vsak drug evropski državljan, nič več in nič manj," je dejal Michel v izjavi. Poudaril pa je, da belgijska vlada ni povabila Puigdemonta v Bruselj.

Puigdemont naj bi se še ta teden pojavil pred sodiščem v Španiji

Puigdemont ter ostale vidne katalonske osebnosti naj bi se na sodišču v Španiji pojavile ta četrtek in petek. 14 obtoženih mora v treh dneh tudi plačati znesek 6,2 milijona evrov, je danes sporočila sodnica Carmen Lamela.

Pri omenjeni vsoti gre za ocenjene stroške za izvedbo referenduma o katalonski samostojnosti 1. oktobra.

Špansko tožilstvo je proti Puigdemontu in članom njegove vlade vložilo obtožnice, v katerih jim med drugim očita upor in nezakonito prisvajanje javnih sredstev. Za očitana dejanja naj bi jim grozilo kar do 30 let zapora. 

Španska Guardia Civil preiskala prostore katalonske policije

Španska policija Civil Guard je danes v okviru preiskave nezakonitega referenduma o neodvisnosti Katalonije preiskala glavne prostore katalonske policije Mossos d'Esquadra, je sporočil tiskovni predstavnik španske policije,

"Izvajamo inšpekcijo povezano s komuniciranjem Mossos d'Esquadra na dan nezakonitega referenduma 1. oktobra," je dejal tiskovni predstavnik. Pojasnil je, da španska policija preiskuje glavne prostore v katalonskem mestu Sabadell ter druge pisarne.

Madrid je pred referendumom o neodvisnosti katalonski policiji ukazal, naj ustavi glasovanje, ki ga je špansko ustavno sodišče označilo za nezakonitega. Višji predstavniki Mossos d'Esquadra pa so svojim policistom nato ukazali, da ne smejo uporabiti nasilja, prav tako se niso vmešali v izgrede med aktivisti, ki so branili volišča. Namesto njih je nato posredovala španska policija.

Katalonska policija se vse od takrat spopada z očitki, da se je uprla ukazom iz Madrida, ko ni zaprla volišč. Sami so očitke zavrnili, češ da so zaprli toliko volišč, kot jim je uspelo.

Katalonska separatistična skupina Katalonce poziva k skupni strategiji

Ena od glavnih katalonskih civilnih separatističnih skupin Assamblea Nacional Catalan (ANC), ki sicer meni, da je Španija nezakonito razpisala predčasne regionalne volitve, je kljub temu sporočila, da je to priložnost, da nova vlada dobi mandat za "ratifikacijo republike".

Dejali so tudi, da volitve, ki bodo 21. decembra, nimajo polnih demokratičnih garancij, saj jih je "vlada v Madridu razpisala nezakonito". Pozvali pa so vse organizacije, ki si prizadevajo za neodvisnost, da pripravijo "skupno strategijo" pred regionalnimi volitvami. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (238)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ferencz 1
01. 11. 2017 12.23
Zakaj ste zbrisal moj komentar, da so zavedni Španci pred 60 leti bežali pred fašistično Frankovo Španijo preko Pirenejev!
trdovrat
01. 11. 2017 12.12
-2
Ali sem prav prebral? Iz demokratične države? No, do sedaj nisem vedel, da volivce pred volišči v demokracijah pretepajo specialni fašisti! SMRT FAŠIZMU IN FRANKIZMU!
slovenc59
31. 10. 2017 21.42
+4
Španija ni nobena demokratična država, ni bila in nikoli ne bo ! Ne govort, da je država demokratična, ko se kralj šopiri po televiziji okoli Kataloncev ! Ma mi pride naprej, ko oni generali v Beogradu, so se prsili, ko smo mi šli ven ! Je pa razumljivo, da jih ne pustijo na svoje, koga bodo pa molzli , ko bodo ostali brez njih !!
BPGC
01. 11. 2017 10.33
BUONcaffee
31. 10. 2017 21.05
-2
Če bi vedel Tito, da bi mu EU preprečila razpad Jugoslavije bi med prvimi šel not. Smo pa res imeli srečo, ha, ha,.....
BUONcaffee
31. 10. 2017 21.02
+2
Hudooo, 30 let zapora zaradi politike. Pri nas še serijski morilci ne dobijo toliko.
BUONcaffee
31. 10. 2017 20.55
+2
Anglija je raje iztopila iz EU, da se v miru razpade v prah.
BUONcaffee
31. 10. 2017 20.51
+0
Za vse je kriva EU.
dipe
31. 10. 2017 19.37
+2
Svaka čast Špancem da niso dovolli enmo zgagarju, politikantu da zjebe dokaj normalno državo in je pretvori v Balkan, en kup feudov, med sabo skreganih, revnih, banana republik.
BPGC
31. 10. 2017 20.06
-3
BPGC
31. 10. 2017 20.19
-6
Jožajoža
31. 10. 2017 19.34
+4
evropa bo sodila izdajalcem.
zajebant2
31. 10. 2017 20.17
-1
Te si ti tudi izdajalec ko si glasoval za samostojno slovenijo seveda če si se takrat sploh rodil
Jožajoža
31. 10. 2017 20.24
+5
nisem glasoval.mi je bilo prelepo. še danes mi je, samo od sadov komunizma,sistema, ko se je dalo zelo lepo živet od dela. tako da kapitalističnih subvencij jaz ne potrebujem.
BPGC
31. 10. 2017 20.30
-11
Seveda je bila Yuga zlato; po prasek, kavo in cokolado v Avstrijo. Po obleke v Italijo ali na Cesko. Pred hisami in stanovanji nekaj, cemur se je reklo avto. Nicvreden denar, inflacija, ucenje srbo-hrvaskega jezika v soli (potujcevanje), priseljevanje Balkancev. V stanovanjih so imeli vcasih stanovalci le 1 WC, tusev ni bilo. Revscina, da te kap....in ti bi rad to nazaj? Izvoli. Preseli se v S Korejo.
BPGC
31. 10. 2017 20.32
-5
Milijarde so sle za nerazvite na Jug, za njihove ceste, vodovod in elektriko. Mi pa se danes pufamo in gradimo nekaj, kar bi ze zdavnaj morali imeti. Ce nam ne bi jugovina ukradla.
BUONcaffee
31. 10. 2017 20.53
-2
samuray1
31. 10. 2017 21.29
+10
BPGC,malo preveč serješ,toda skozi usta tako da bi ti rabil kar nekaj WC-jev za svojo lastno potrebo. Murine obleke smo ponosno kupovali,gradili lastne hiše in stanovanja,brez zahodnjaških kreditov kater boš sedaj večno odplačeval.Toda res je ,nismo imel obritih glav z rinkom v nosu,nismo imeli BMW-jev z na tri meseca za nikoli odplačan lizing..V šoli se učili slovenščino in živeli brezskrbno in svobodno.
BPGC
31. 10. 2017 21.53
-8
A sedaj se pa hise ne gradijo in stanovanja ne kupujejo ali kako? Ne zamerim tvoje pisanje, ker vem, da yugofile resnica boli. Bili smo revni kot cerkvene misi, svabi so zazigali papirnate dinarje, ker je bil nicvreden papir. Komunisti so zapirali vse drugomiscece,, udba je bila povsod. Toliko o svobodi. Ogromno je slo za nerazvite na jugu...kradli so nam. Ne prodajaj pravljic o Yugi, ker sem jo dozivel in dozivel tudi ucenje srbo-hrvascine ter cilirice v soli. A so se drugi narodi Yuge ucili slovenscine? Ce me pa vprasas; ja, bolje mi gre sedaj. Veliko bolje. Je pa treba delati....ne pa ziveti brezskrbno.
BPGC
31. 10. 2017 21.59
-7
Veliki komunisticni eksperiment je zelel iz slovencev, hrvatov, srbov, crnogorcev, bosancev in makedoncev narediti 1 narod. Eksperiment je propadel...torej, zakaj je torej tako lepa drzava, v kateri se je brezskrbno in svobodno zivelo - propadla? Sorry, ampak wc-jev na strbunk nic ne pogresam.
mackintosh
31. 10. 2017 22.47
+5
BPGC si pa res opran preveč gledaš noro tv v službi greznice. raje di kako svečko prižgi
mackintosh
31. 10. 2017 22.48
+4
BPGC
01. 11. 2017 10.36
-1
Zavracam tvoje aludiranje na slovensko desnico. Yuga je bila jeca narodov, drzava revna kot cerkvena mis, brez svobode govora in z zapiranjem politicnih nasprotnikov, diktatura. Malo daje nekatere ljudi nostalgija, to je to.
BPGC
01. 11. 2017 10.36
-2
BPGC
31. 10. 2017 19.27
+0
Fasisti so na oblasti v Spaniji. Politicne nasprotnike nameravajo zapreti, svobodno voljo ljudi pa zatreti s prisilnimi ukrepi. Kaj ta drzava dela v EU?
zajebant2
31. 10. 2017 19.01
+5
V spaniji vlada Erdogan ki je daleč od demokracije
Paštašutar
31. 10. 2017 18.44
-2
Zdaj,ce drzi VSE kar tuki pise je stvar enostavna! Spaci razpisejo mednerodno tiralico in Pokemon....:):) bi bil ze jutri lahko na hladnem v Madridu !!! Moje skromno mnenje pac !! Drgac pa vse skupaj postaja prava komedija,igranje...............ne vem mogoce celo vse skupaj dogovorjeno,med vsemi tremi trenutno vpletenimi !!!!!!
Jožajoža
31. 10. 2017 18.41
+1
v hagg z njimi. če so bili tam obsojeni tisti, ki so branili domovino, zakaj sedaj ne bi bili obsojeni in zaprti tisti, ki domovino razbijajo.
zajebant2
31. 10. 2017 19.27
+0
Tomvojo
31. 10. 2017 18.32
-1
Tomvojo
31. 10. 2017 18.32
+0
Ne vem kolikokrat sem napisu da je dempkracija ena velka svinjarija, ki jo vsak razlaga po svoje, kot pri nas ne velja zakonodaja ampak sodna praksa, oboje skregano z razumom normalnih smrtnikov.
Boris Plantan
31. 10. 2017 18.25
+12
Španija je dokazala, da je demokratična država samo na papirju
Tomvojo
31. 10. 2017 18.33
+4
Za marsikatero €U skrpucalo velja enako.
samuray1
31. 10. 2017 17.21
+4
26 letna tradicija secesionizma v svetu je v bistvu zarota zahodnjaške imperijalistične demagogije.V vsaki državi katero so zahodnjaki razbili, so zahodnjaški hegemonisti odkrito podpirali terorizem in v istih državah postavljali na oblast teroristične organizacije s sklicevanjem na demos-kracijo. UÇK je živi primer amerikanske sprenevedljive šizofrenije.....
Kollerik
31. 10. 2017 18.11
+4
samuray1
31. 10. 2017 18.58
-2
notrajnc05
31. 10. 2017 17.20
+13
Ko odprem komentarje pod katerokoli novico, hitro opazim, da na tem portalu non stop gor visi pet do deset biserov inteligence, ki se spoznajo na zunanjo in notranjo politiko, na jedersko tehnologijo, vreme, šport.... Dejte si biseri inteligence ustanovit eno debatno društvo in tam pametujte do onemoglosti, ker ste res naporni za nas normalne komentatorje.
puspan
31. 10. 2017 17.34
+6
notranjc05+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Kollerik
31. 10. 2017 18.13
-2
notranjski biser...če bi ti bil vsaj približno biser kakšne inteligence, potem ti za vse te non stop viseče sploh ne bi bilo mar....
Tomvojo
31. 10. 2017 18.34
-1
BPGC
31. 10. 2017 19.27
Infraping
31. 10. 2017 17.06
-1
Če it na hard, ma prou. Če je dihtik.
Kollerik
31. 10. 2017 16.09
+1
21. decembra na volitvah se bo menda videlo...
RavnateljSole
31. 10. 2017 20.18