Tujina

Ptičja gripa na Češkem

Hanoi/Akra/Praga, 21. 06. 2007 14.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na češki farmi je bilo 1.800 puranov okuženih z virusom H5N1, ki je nevaren tudi za človeka.

Virus ptičje gripe se je letos v EU najprej pojavil januarja na Madžarskem, nato pa še februarja v Veliki Britaniji. Virus na Češkem je tako tretji primer ptičje gripe v EU letos.

Na Češkem v osrednji regiji Pardubicky so potrdili virus ptičje gripe na farmi s 6.000 purani, je sporočila Evropska komisija. Sum se je pojavil potem, ko je poginilo okoli 1.800 puranov. Laboratorij državnega veterinarskega inštituta v Jihlavi ter nacionalni referenčni laboratorij iz Prage sta na osnovi testov potrdila, da gre za pojav človeku nevarne vrste virusa ptičje gripe H5N1.

Vzorce so že poslali tudi v referenčni laboratorij Eevropske unije v britanskem Weybridgu, češke oblasti so po podatkih Evropske komisije že sprejele vse potrebne ukrepe, vključno z uvedbo trikilometrskega zaščitnega pasu okoli žarišča in desetkilometrskega pasu nadzora ter prepovedjo prostega gibanja za živali.

Nova smrt v Vietnamu

Zaradi ptičje gripe je doslej umrlo 191 ljudi.
Zaradi ptičje gripe je doslej umrlo 191 ljudi. FOTO: Reuters

V Vietnamu pa je za posledicami okužbe s smrtonosnim virusom ptičje gripe H5N1 umrla 28-letna ženska. To je že druga smrtna žrtve ptičje gripe v desetih dneh v Vietnamu in tretja letos, potem ko v državi od novembra 2005 niso zabeležili nobene smrtne žrtve. Ženska je umrla po dveh tednih v bolnišnici v Hanoju, z njo pa je število smrtnih žrtev zaradi ptičje gripe v Vietnamu naraslo na 44.

Zahodnoafriška država Gana je medtem na vzhodu države zabeležila že tretji izbruh smrtonosnega virusa H5N1 med perutnino v zadnjih dveh mesecih. Tokrat so ga zabeležili v kraju Aflao na meji s Togom, pred tem pa še v kraju Tema blizu prestolnice Akra in v kraju Sunjani na severu. Predstavniki ministrstva so sporočili, da so na farmi, kjer so odkrili okužbo, na območju kraja Aflao pokončali kakih tisoč kosov perutnine.

Ptičja gripa je po vsem svetu v nekaj letih doslej zahtevala življenja 191 ljudi od 313 okuženih, kažejo podatki Svetovne zdravstvene organizacije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.