Tujina

Psihotični voznik razložil morilski pohod: V glavi sem slišal glasove in bežal pred Turki. Ali samo igra?

Gradec, 24. 06. 2015 19.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Preiskovalni sodnik je Alena Rizvanovića, ki je z avtomobilom moril v Gradcu, poslal v pripor in ne na psihiatrijo, čeprav ta trdi, da sliši glasove. Obsežna preiskava se nadaljuje.

Napad v Gradcu - 5
Napad v Gradcu - 5 FOTO: AP

Alen Rizvanović, ki je v središču avstrijskega Gradca v soboto z avtomobilom namerno ubil tri ljudi, 36 pa ranil, od tega nekatere z nožem, je preiskovalnemu sodniku razložil, da "je v glavi slišal glasove in bežal pred Turki, ki bi ga naj zasledovali".

Kljub temu ga očitno ni prepričal, da je bil v času dejanja zagotovo pod vplivom psihoze, saj je ta 26-letnika namesto na psihiatrijo poslal v pripor. Predvsem na podlagi "osebnega vtisa", kot je po pisanju krone.at pojasnil tiskovni predstavnik tožilstva Christian Kroschl. O podaljšanju pripora bodo ponovno odločali 7. julija. Do takrat naj bi svoje mnenje spisal tudi izvedenec psihiatrije.

Policija je medtem razkrila, da v zvezi s primerom zaslišuje okoli 150 prič dogajanja, za podrobno rekonstrukcijo bodo pregledali tudi ves zbran foto in video material.

Potrdili so tudi, da so oblasti pred nekaj meseci Rizvanoviću zaradi "incidentov" zaplenile polavtomatsko orožje. Še vedno pa ostaja uganka, kaj je pred napadom storil s svojimi elektronskimi napravami, med drugim z mobilnim telefonom.

Medtem poročanja avstrijskim medijev pod vprašaj znova postavljajo teorijo o psihozi in nenačrtovanem napadu, ki bi naj bil le posledica zaradi jeze in izgube nadzora nad čustvi ob izgubi družine. Poročajo namreč, da se je Rizvanovič trudil, da bi mu vrnili orožje, kar bi naj vključevalo tudi oceno psihičnega stanja, kjer pa bi se naj marca vedel popolnoma normalno.

Tudi potem, ko so mu 28. maja zaradi družinskega nasilja prepovedali stike z ženo in otrokoma, naj sprva ne bi kazal znakov mračnih misli ali izražal ideje o nasilnem maščevanju. Depresiven naj bi postajal šele nekaj dni pred dejanjem, zato številni menijo, da ga je dlje časa načrtoval.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3