Tujina

Psihotični voznik ženo davil in pretepal, dokler ni nosila pokrivala. Vsi najhuje poškodovani so izven smrtne nevarnosti

Gradec, 23. 06. 2015 06.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Bi drugačna obravnava nasilnežev preprečila tragedijo, se po pokolu z avtomobilom sprašujejo Avstrijci in razmišljajo o spremembah pravil. Medtem na dan prihajajo nove podrobnosti o storilcu.

Napad v Gradcu - 3
Napad v Gradcu - 3 FOTO: AP

V Avstriji še naprej žalujejo za tremi žrtvami morilskega pohoda, ki ga je z avtomobilom in nožem v soboto v Gradcu izvedel Alen Rizvanović.

Iz bolnišnice je medtem prišla dobra novica. Če sta bili še včeraj dve od skupaj šest žrtev, ki so utrpele poškodbe, ki so ogrožale njihovo življenje, v kritičnem stanju, danes temu ni več tako - vsi so izven smrtne nevarnosti.

Še največ je ugibanj o motivu, 26-letni storilec namreč še naprej večinoma molči, oblasti in strokovnjaki se očitno še niso povsem odločili, kakšna je stopnja njegove prištevnosti.
Vse kar je preiskovalcem povedal doslej, naj bi po poročanju kurier.at bilo, da sovraži Turke. To po mnenju mnogih pojasnjuje njegovo izbiro žrtev. Prva sta bila mladoporočenca iz Bosne, žena je imela na glavi ruto in se je več dni po napadu borila življenje, medtem ko je mož umrl. Tudi ženska, ki ji je pred trgovino grozil z nožem, je imela na glavi ruto. 4-letni deček, ki je umrl je bil otrok, Avstrijke in Bolgara.

Prav tako je policistom, ko so v takrat še skupnem domu posredovali nazadnje, dejala, da jo mož redno pretepa, davi in zaklepa. Z udarci naj bi jo prisilil, da je nosila ruto, še poroča kleinezeitung.at.

Te informacije so sicer v nasprotju z doslej objavljenimi uradnimi podatki, da za dejanje niso krivi verski ali drugi sovražni motivi, ampak zgolj psihoza in izguba družine. Slednji se storilec zaradi zgodovine nasilništva ni smel več približati od 28. maja. Žena, s katero ima dva otroka, je včeraj policistom dejala, da Alena že dolgo ni videla, da takšnega dejanja ni nikoli napovedoval.

So se pa že dan po tragediji oglasili psihologi, ki so dejali, da nekatera dejanja tekom tragedije bolj kot na psihozo, spominjajo na načrtovano dejanje.

Preiskovalci so medtem zaplenili Razvanovićev računalnik, preiskovali naj bi tudi, ali je na Facebooku res objavljal sovražne zapise.

Nasilneže bi pošiljali na svetovanje

V Avstriji se je potem, ko je v javnost prišla informacija, da gre pri storilcu za starega znanca policije, ki so ga obravnavali zaradi nasilja v družini, razplamtela debata, kako bi lahko bili tragedijo preprečili.

V državi so sicer lani skupno izdali 7587 nalogov za prepoved približevanja družinskim članom.

Notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner je že napovedala, da se želi s koalicijskimi partnerji pogovoriti o tem, da bi v obravnavo nasilnežev vključili obvezno obiskovanje terapije, kjer bi ti opravili s svojimi nasilnimi vzgibi.

Gre za predlog, ki ga podpira tudi terapevt Arno Dalpra. Ta opozarja, da se po nasilnih dejanjih žrtvi ponudi psihosocialna pomoč, storilec pa ostane sam. Kaj več od tega, da par ur ne sme domov, se ne zgodi, to pa vodi v ponavljanje vzorca, ki lahko privede do najhujših dejanj.

Množični umor z avtomobilom nova sprevržena praksa

Nerazumno dejanje, ki ga je izvedel storilec v Gradcu, sicer ni edino te vrste, čeprav se marsikomu zdi izbrano morilsko orožje - avto, nenavadno.

21. decembra lani je v francoskem Dijonu moški zapeljal v skupino pešcev in pri tem poškodoval 11 ljudi. Čeprav je pri tem vpil "Alah je velik", so oblasti kasneje sporočile, da ni šlo za terorizem, ampak za psihičnega bolnika.

Junija lani je Avstrijec dvakrat namerno zapeljal v skupino ljudi. Poškodoval je dve osebi. V istem mesecu je v poljskem mestu Sopot moški namerno zapeljal v cono za pešce in poškodoval 22 ljudi.

Oktobra 2012 je v valižanskem Cardiffu moški med pešce zapeljal s kombijem. Ena oseba je umrla, 13 je bilo poškodovanih. Moški je pešcem ob tem grozil še z orožjem.
Kar 20 minut pa je leta 2006 trajal morilski pohod z avtomobilom v ameriškem San Franciscu. 29-letnik je pri tem ubil enega pešca, 14 pa jih je ranil.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1