Tujina

Psihološki test za bodoče duhovnike

Vatikan, 30. 10. 2008 15.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Da bi cerkev lažje preprečevala spolne zlorabe, bodo kandidati za duhovnike od zdaj opravljali psihološke teste.


V Vatikanu so se odločili, da bodo zaradi škandalov, ki pretresajo svetovno javnost, uvedli psihološke teste za bodoče duhovnike. Ta ukrep je že drugi v treh letih. Heteroseksualce, ki ne morejo zadržati spolne sle, in tiste z močnimi homoseksualnimi nagnjenji bi morali po njihovih besedah resneje obravnavati že med študijem teologije. Opravljanje duhovniške službe jim bodo preprečili, če bodo rezultati psihološkega testa pokazali, da ima kandidat težave pri življenju v čistosti celibata.

Vatikan bo uvedel psihološke teste za duhovniške kandidate.
Vatikan bo uvedel psihološke teste za duhovniške kandidate. FOTO: Kanal A

Člani obče skupščine Kongregacije za katoliško vzgojo trdijo, da je Katoliška cerkev dolžna preveriti primernost kandidatov za duhovnike. Objavljeni vatikanski dokument pravi tudi, da ˝ni dovolj le prepričanje, da se je kandidat pripravljen odpovedati spolnim aktivnostim, pač pa je treba tudi oceniti njegovo spolno usmerjenost˝. Če cerkev sama ne bi mogla preučiti duševnih lastnosti duhovniških kandidatov, bodo psihološke teste opravljali tudi poklicni psihoterapevti.

Področja čustvene nezrelosti, ki jih bodo preverjali s testi, vključujejo čustvene odvisnosti, kot so negotovost spolne identitete, globoko zakoreninjene homoseksualne tendence, pomanjkanje svobode v razmerjih, pomanjkanje lojalnosti in pretirana togost značaja.

Velik korak naprej

V Vatikanu dodajajo, da testi ne bodo obvezni. Rektorji za zdaj še ne bodo mogli prisiliti bodočih duhovnikov v psihološke teste, vendar pa je po njihovih besedah to velik korak naprej v borbi za preprečevanje spolnih škandalov v tej instituciji.

Predstavniki Katoliške cerkve na Slovenskem so na svojih spletnih straneh zapisali: “Kandidati za duhovništvo so vsi polnoletni, posvečeni pa so po 24. letu starosti. Če se med šestletno pripravo na duhovništvo pokažejo kakšna deviantna spolna nagnjenja, je kandidat iz bogoslovja odslovljen in v duhovnika ni posvečen.“

Opravičilo papeža

Spolne zlorabe so v letu 2002 močno razburile ameriško javnost in povzročile verižne odzive odkrivanja grdih dejanj po vsem svetu. Na dan so začele prihajati nove zgodbe, zlasti o zlorabah najstniških otrok.

Papež Benedikt XVI. se je žrtvam zlorab opravičil.
Papež Benedikt XVI. se je žrtvam zlorab opravičil. FOTO: Reuters

Papež Benedikt XVI. se je letos žrtvam spolnih zlorab opravičil. Dejal je, da so takšna dejanja sramotna, storilce pa je treba pripeljati pred sodišče. "Resnično mi je žal za bolečine in trpljenje, ki so jih morale prenašati žrtve, in zagotavljam jim, da delim to trpljenje z njimi," je papež povedal med mašo v Sydneyju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

superseb
04. 11. 2008 19.29
+1
ej ateistek...a veš da se mi prov malo smiliš...bogi k mors brat pa gledat take in drugačne cerkvene stvari...pa miži pa bo boljs...mal poglej potrato denarja..( ja tudi tvojega) v svoji okolici..ti ni treba v vatikan..lahk skočiš sam mal proti šentvidu...pa tja na trg republike pejt mal avte pogledat...ti bo vse jasno
MojcaCoh
01. 11. 2008 09.12
-1
Nobenega testa ni potrebno opravljati, Cerkev tako ni Normalna Organizacija, vsi tam so malo čez les in sodija v ustanove zaprtega tipa doživljensko bolje to kot pa da celo življnje težačijo naokoli..?? Mojlah Ko vidiš tega Pezdeta na sliki je vse jasno..??
googca
31. 10. 2008 16.13
+1
dejstvo je, da Cerku nima dnarja, da bi mela dost zupnikov in teologov zaposlenih, za pomoc bolnim in pomoci potrebnim. dejstvo je, da ce ne poznate dejstev in ne vidte dlje od 24ur.com niste pravi za debatirat o tej zadevi. dejstvo je, da celibat ne vpliva na pedofilijo, kvecjemu na manjse stevilo duhovnikov. dejstvo je, da se Cerkev trudi izboljsati razmere, ki so v svetu zaradi njene pomoci ali zaradi pomoci raznih drzavnih organizacij. dejstvo je, da je Cerkev tista institucija, ki je najbolj pod drobnogledom ljudi, ki samo cakajo, kdaj bo spet kaj narobe. dejstvo je, da je veliko slabih duhovnikov, ki ne znajo ucit in pridigat, ki ne zivijo vzornega zivljenja, kar pa ne pomeni, da je za to kriva Cerkev. to so gola dejstva. ce verjamete raznim filmom, ki podpirajo vaso teorijo namesto kaksne druge, vas to morda ne naredi vernike?? verujete v nekaj nedokazljivega? to zagovarjate? v cem ste torej boljsi od kogarkoli? najbolj me zjezi, ko se spravljate na osebno raven pri pisanju komentarjev.. ce poznate stare mame ki hodijo v cerkev in darujejo bankovce, to nikakor ne da pravega pogleda nad vso verujoco populacijo. aja.. stevilo vernikov nikakor ne upada.. stevilo narasca, le da vera postaja vse bolj osebna vez z Bogom in nedeljska masa izgublja na pomenu. ce bi radi resnicen vpogled v zadevo, vam priporocam, da preberete tudi kaksno zadevo ki jo napisejo rimokatolicani. ko se odlocamo za stranke menda poizkusamo izvedeti cimvec o vsaki?? zakaj je tu tako drugace? dva pedofila v celi sloveniji med duhovscino, in takoj se vse poenoti z njima! kaksen narod pa smo? sem jaz pijanka zaradi pijancev v druzini?? me res zanima po kaksni logiki ste poenotili vse duhovnike s tistima pedofiloma.. aja, se nekaj.. marko milic ima novga terenca.. kje je clanek o tem? od kje njemu denar? od idiotov ki so vsak teden na tekmi?? mogoce?? ampak ne, Rode, ki je med glavami Vatikana, on bi mogu imet pa jugota ane.
Morana666
31. 10. 2008 13.36
KrasMan, se popolnoma strinjam s tabo... še je nekaj pametnih ljudi.
007i
31. 10. 2008 10.18
+1
Živjo! Ne zagovarjam nikogar. Dejstvo pa je, da če bi Cerkev v tem trenutku podarila vse gozdove pa ne vem kaj še vse, kar pravite da ima, bi ostala še vedno splošni trn v peti ali kamenček v kolesju. Ena kanta, kamor ljudje odlagamo SVOJE smeti, pač mora bit. Drugače bi bil svet preveč umazan ;) Lep dan vsem
Alexxsaso@yahoo.ca
31. 10. 2008 06.41
-1
Krasman...hehehehe, pa ja...Ves denar gre za vzdrzevanje objektov...Ja, pa kaksnega SL mercedesa za Rodeta, da o zakladnici v Vatikanu ne govorim...Medtem, ko na svetu vlada lakota... Zupnikom naj odpravijo celibat in bo stvar resena. A to se ne bo zgodilo kajti njihovi otroci bi lahko zahtevali dediscino...In tako bi cerkev pocasi bila ob premozenje...Imam znanca, ki je celo otrostvo sanjal, da bo postal duhovnik. Na koncu se je izkazalo, da je homoseksualno usmerjen in bi z celibatom zakril svojo usmerjenost...No, na koncu je le zbral pogum in se razkril...Vsa mu cast.
gordo
30. 10. 2008 23.37
-1
zaka pa nuca cerkev dnar spet jim vse pobrat pa bo mir
anunaki
30. 10. 2008 21.40
-1
psihološke teste za vse: za sedanje duhovnike, za bodoče in za vse vernike v RKC. če veruješ v to institucijo in se ji klanjaš, hmm, ne vem, če nisi potreben kakšnega tretmana.
Nauders
30. 10. 2008 19.37
ateistek, lol, čist prav si povedu
focus2031
30. 10. 2008 19.28
vinadap: da je 200.000 revnih res ni kriva cerkev, tega tudi nisem rekel, če si pozorno prebral kar sem napisal. Rekel pa sem, da cerkev ravno tem revežem pobira iz žepov še tisto malo kar jim je ostalo....to je bistvo vsega ...če simpatiziraš s cerkvijo je pa tvoja čisto osebna stvar in se me ne tiče..povedal sem samo svoje mnenje...vzgoja pri tem nima nič, ker ćže dolgo razmišljam s svojo glavo in zelo dobro poznam zgodovino...
vinadap
30. 10. 2008 19.20
ratetimestime - imaš pa enkratni besedni zaklad. Kar tako naprej!
ratetimestime
30. 10. 2008 19.08
I&039;m straight Pax Vobisucum Got a hand up my ass.
Bostjan Petek
30. 10. 2008 18.48
-1
KrasMan Slabo mi je ko te berem! KAj pa je potem cerkev revna ustanova????? Večino denarja gre za vzdrževanje objektov praviš. Potemtakem še nekaj denarje vedno ostane ki se porabi za druge namene. Le zakaj potem ko rabi cerkev denar za recimo novo streho, hodijo okrog ali prinesejo verniki sami denar za to streho v cerkev?? Kje je on denar ki ga verniki darujejo? Ga mar ni dovolj, ne to mi ne bo noben rekel. To je le en delček vse te žovce ki smrdi. Da ne omenjam vseh tisočih hektarjev gozdov ki jih ima v lasti cerkev samo v Sloveniji. Skratka premoženje je ogromno in ne da se mi pisat o tem, ker se itak ve o čem govorim. Kar se zbiranja denarja tiče in to da zbere cerkev nevem koliko denarja in se le ta pravično razdeli in gre v prave roke...... No to misliš ti jas na srečo ne, nevem si mlad še pa naiven ali si že starejši pa te še na žalost ni srečala pamet, kakorkoli že žal mi je ko se pustite takole po domače rečeno nategniti! Pa še komentar na tole: \"Kako ste nekateri smešni...cerkve na rabite dokler ni potrebno koga pokopat...pole pa zvonit z vsemi zvonovi in župnike klicat...\" Vse to si je izmislila Cerkev seveda z namenom da mastno služi ker ko ti nekdo umre seveda žaluješ in takrat je prisotna žalost, stiska itd... ob tej priliki pa ljudje darujejo in darujejo komu drugemu kot cerkvi, zraven še veliki delež pokasira župnik ki se mu lepo smeji, smeji se onim ki so že tako prizadeti, ko so izgubili dragoceno življenje, ampak ravno takrat je treba pritisnit na pravo tipko in izstržiti kar se da največ denarja. Koliko stane ena sveta maša? Nevem ker nikoli ne darujem za te stvari kakor koli že pomoje 20 evrov sigurno, svetih maš se pa nabere malo morje takrat. Kam gre denar? V prave roke :) Če verjameš. To da cerkev rabimo takrat to mi ne govorit kajti to da cerkev rabimo to si je cerkel izmislila mi pa ovce in gremo naši. Vse to bi lahko uredila pogrebna služba brez župnika, ki itak ne vem kaj je njegova vloga razen seveda ta da pokasira denar. Ampak to smo si zmislili sami. Cerkve jaz osebno ne rabim in je nikoli ne bom zato tudi nikoli ne darujem, darujem pa rade volje gasilcem in drugim podobnim ustanovam ki imajo neko koristno funkcijo in niso zato poslani da samo kasirajo ampak tudi naredijo kaj zelo koristnega. vinadap Ja saj to imaš prav glede misionarjev. Ampak jas mislim na premoženje ki ga ima cerkev in če primerjamo koliko tile misionarji dejansko pripomorejo k temu da je manj lačnih otrok po svetu, se pravi če povsplošim koliko cerkev pripomore k temu glede na svoje premoženje je to sramotno malo in tako kot sem rekel če bi cerkev darovala desetino pa recimo desetino svojega premoženja ali 1/50 premoženja, ker premoženje cerkve je ogromno to se ve, bi bila lakota po svetu zgodovina. Ampak tu je tudi politika pa pustimo to.
pikanet
30. 10. 2008 18.39
itak se ve ,da ni nobeden dobr poštelan,kaj bodo zdej psiho teste delal.Pa me zbrište,če hočte.
RADO62
30. 10. 2008 18.39
Najbolje da jih posedejo v kakšen night... In tistemu, ki mu ustane ta mali, vzamejo licenco za opravljanje duhovniškega poklica... heh
vinadap
30. 10. 2008 18.34
ateistek- vsekakor zelo obsojam pedofilijo v Cerkvi,in vsakega takšnega duhovnika bi izločil iz cerkvenega občestva za vedno. Vendar vedi,da je pedofilija najbolj razširjena v civilnem življenju,oziroma svetu,en sam primer imaš krut primer,Fritzl itd.
ateistek
30. 10. 2008 18.17
@KrasMan: Si bil kdaj v Vatikanu? Jaz nisem bil, ker bi to bilo zame preveč stresno. Želodec in živci tega ne bi prenesli. Že obisk Jeruzalema, kjer religija, takšna ali drugačna, smrdi iz prav vsake pore, sem obžaloval. Vendar pa sem po tistem, kar so mi drugi povedali in kar sem videl na TV- ju ali internetu, dobil občutek, da v Vatikanu prav nič ne skrivajo svojega bogatstva. Žal so verniki, ki jih obiskujejo tako zaplombirani z njihovo ideologijo, da tega sploh ne vidijo v pravi luči. Monumentalnost stavb in razkošje cerkva, večini vernikov zapre usta in prepreči nadaljnje razmišljanje zakaj vendar tako in od kje? Ne, kje pa, raje plehko uživajo ob vsem tem. Še huje, še bolj so veseli, da lahko ob tem vizualnem ugodju prevare, rečejo, da so katoliki. Da globalna katoliška cerkev razpolaga z neslutenim bogatstvom, je konec koncev tudi logično, če vzameš v obzir dejstvo, da obstaja okoli 2 tisočletja in da imajo duhovniki celibat zaradi možnosti dedovanja. Do zdaj jim je ogromno ljudi pustilo svoje premoženje. V srednjem veku je bila RKC eden največjih fevdalnih lastnikov. V nekaterih državah je imela v svoji lasti več kot sama država ali kraljevske glave. To premoženje ni kar izginilo. Samo poglej jo danes pri nas, kako se puli po sodiščih za vsak ped zemlje. Pustimo zdaj to, kako je prišla do vsega tega (z žulji nikakor ne!). Premoženje se je lahko le še bolj in bolj kopičilo, danes pa dosega na globalnem nivoju že astronomske številke. V to sem prepričan. Ker se pa tiče dobrodelnosti RKC: RKC ni nič drugega kot posrednik pri distribuciji podarjenega. Kar pa se mi zdi perverzno pri tej raboti je to, da zelo rada servira v javnosti sliko svoje dobrodelnosti, v resnici pa je vse to tudi sama dobila zastonj. Pravi doborotniki pa bodo šele takrat, ko bodo ljudem delili priboljške iz virov svojih tisočerih podjetij in multinacionalk, ki nastopajo na trgu. RKC se zelo dobro zaveda, da lahko z denarjem kupuješ marsikaj; vpliv v družbi, podjetjih. Zdaj je recimo popularno, da RKC gradi šole, vrtce in podobno zato, da tudi s tem pokaže, kako je družbeno odgovorna, v resnici pa to ne naredi zastonj. Vedno v ozadju tiči še nekaj in to je njihova ideologija. Dokler bo tako, tega ne delajo zaradi pomoči ljudem ampak zaradi boljšega družbenega vpliva in reklame. Nekdo bi znal reči, da je tudi to bolje kot nič, vendar to pravzaprav pomeni, da RKC spet potihoma prevzema funkcijo države in njenih nalog. Denarja ima dovolj. Res upam, da družba ne bo prodala lastne laičnosti za njene usluge. Ne želim si nekega dne zbuditi v državi, kjer bodo še javni WC- ji cerkveni.
ateistek
30. 10. 2008 18.12
Vse delajo narobe. Namesto, da bi bila RKC odprta za vse in odpravila celibat, dela ravno nasprotno. Še utrjuje celibatno pozicijo in odganja ljudi. Imeti nekaj tako naravnega kot je spolni nagon je v RKC tretirano kot nekaj nečistega. Saj potem ni čudno, da se po Vatikanu potika 90 starcev, ki so že tako ali tako izgubili libido in z lahkoto mlajšim duhovnikom flancajo, kako je spolnost nečista...Si predstavljate, da bi celo življenje le žulili lulčka namesto dejansko uporabljali? Pedofilija v RKC je rezultat patološkega strahu pred spolnostjo in neartikuliranim prepričanjem, kako je umazana saj če zlorabiš otroka ne boš dobil tako agresivnih povratnih odzivov kot če to narediš nad odraslim človekom. Otrok je nemočen, odrasel človek pa se lahko brani. Bolj kot je otrok nemočen, manj bo zlorabljalec imel občutka, da je storil kaj narobe, čeprav ve, da se to ne sme početi.
KrasMan
30. 10. 2008 18.12
Kako ste nekateri smešni...cerkve na rabite dokler ni potrebno koga pokopat...pole pa zvonit z vsemi zvonovi in župnike klicat...
KrasMan
30. 10. 2008 18.07
Tisti, ki govorite da je cerkev bogata...ne hodite v cerkev in nimate pojma! Cerkev je tolko bogata, kolikor ljudje darujejo...Večina denarja gre za vzdrževanje objektov. Kar se tiče dobrodelnosti...Katoliška Cerkev zbere veliko več denarja za ljudi v potrebah, misionarje, kot jih zberejo druge organizacije po svetu! In ta denar dobijo tisti, ki ga rabijo, ne kot pri rdečem križu...ko se z njim plačuje odvetnike in tožbe!