Tujina

FOTO: Prvo soočenje republikanskih kandidatov analitiki označili za Trumpov šov

Cleveland, 07. 08. 2015 07.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Prvo soočenje republikanskih predsedniških kandidatov za ameriške volitve leta 2016 je v Clevelandu minilo v znamenju Donalda Trumpa ter dveh demokratov — predsednika ZDA Baracka Obame in demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton, ki ju na odru sicer ni bilo, a so ju nenehno omenjali, večinoma kot največje zlo, ki je doletelo ZDA.

Na ameriški televiziji Fox so sinoči pripravili prvo soočenje republikanskih kandidatov za novega ameriškega predsednika. To pa se je po mnenju analitikov prevesilo v nov resničnostni šov Donalda Trumpa

Televizija Fox je sicer morala zaradi množice kandidatov pripraviti dve soočenji. Na prvem soočenju sedmih republikanskih kandidatov z najmanj podpore v anketah se je po mnenju medijskih analitikov najbolje odrezala nekdanja glavna izvršna direktorica Hewlett-Packarda Carly Fiorina, ki je Clintonovo označila za lažnivko, vodilnega republikanskega kandidata Trumpa pa obtožila, da je pomagal financirati senatno kampanjo te nekdanje prve dame ZDA.

To vprašanje je prišlo na dan tudi na glavnem soočenju vodilne deseterice kandidatov, ko je Trump hladnokrvno priznal, da izkorišča ameriški sistem v svojo poslovno korist ter kupuje politike, da mu ti nato vračajo usluge. Na vprašanje, kaj je dobil od Clintonove, je milijarder povedal, da je prišla na njegovo poroko, ker ni imela druge izbire. To je bila poroka z manekenko slovenskega rodu Melanijo Knavs.

Trumpovo vodstvo v anketah spravlja v zadrego republikansko stranko in tudi njeno televizijo Fox. Njegove priljubljenosti sicer med soočenjem ni bilo opaziti, saj je bil deležen največ žvižgov in vzklikov neodobravanja občinstva. Voditelji so ga postavili na "oslovsko klop" že takoj na začetku s pozivom, naj dvigne roko tisti, ki zase ne bo prisegel, da ne bo zapustil stranke in se podal v neodvisno kandidaturo. Roko je dvignil le Trump, ki je doslej že večkrat zagrozil, da bo nastopil kot neodvisni kandidat, če se stranka ne bo lepše obnašala do njega. Senator iz Kentuckyja Rand Paul ga je nemudoma napadel, da s tem pomaga Clintonovi.

Pričakovanja, da bo soočenje grda besedna vojna med Trumpom in ostalimi, se sicer večinoma niso uresničila, ne glede na to da so ga voditelji skušali izzvati. Trump se med drugim ni odzval na izjave, da ga je nekdanji guverner Floride in tekmec za republikansko predsedniško nominacijo Jeb Bush označil za klovna, za vse nesporazume glede svojih izjav pa je okrivil novinarje, ki so po njegovem v osnovi nepošteni lažnivci.

Donald Trump (levo) in Jeb Bush (desno).
Donald Trump (levo) in Jeb Bush (desno). FOTO: Reuters

Trump: 'Nimam časa za politično korektnost'

Vztrajal je pri svojih izjavah, da Mehika čez mejo v ZDA pošilja kriminalce, ki jih "neumni" ameriški politiki sprejemajo, zatrdil, da brez njega sploh ne bi govorili o problemu nezakonitega priseljevanja, in znova napovedal, da bo zgradil velik zid na južni meji.

Bush, ki se po drugi strani zaveda, da brez glasov volivcev latinsko-ameriškega izvora noben republikanec več ne bo videl notranjosti Bele hiše, je medtem vztrajal, da nezakoniti priseljenci niso kriminalci, ampak si le želijo boljše življenje. Tudi zaradi tega stališča je sicer Bushu uvodna prednost v anketah med republikanskimi volivci skopnela.

Trump se je izogibal jasnim odgovorom na vprašanja o stečajih njegovih podjetij, podpori splavu in plačevanju za kampanje demokratskim politikom s ponavljanjem, da Amerika zaradi neumnih politikov izgublja proti Mehiki, Kitajski in Japonski, sam pa je bogat in bo vse uredil.

Voditeljici televizije Fox je ob vprašanju, da je ženske doslej med drugim označil za debele prasice, psice in umazane živali, na hitro odvrnil, da nima časa za politično korektnost in če ji to ni všeč, mu je pač žal. Pri tem je namignil, da bi lahko bil tudi do nje še bolj nesramen.

Prvo soočenje republikanskih predsedniških kandidatov - 4
Prvo soočenje republikanskih predsedniških kandidatov - 4 FOTO: Reuters

Republikanski kandidati bi odpravili Obamovo zdravstveno reformo

Spopadli so se sicer tudi drugi kandidati. Najbolj ostro guverner New Jerseyja Chris Christie in senator Paul. Slednji se je na Christiejevo bahanje o nacionalni varnosti odzval s trditvijo, da raje prisluškuje teroristom kot nedolžnim državljanom, Christie pa ga je označil za bedaka.

Paul se je skušal prepirati tudi s Trumpom, medtem ko so ostali bolj ali manj ohranili mirno kri in se posvetili kritikam zunanje in notranje politike Obame ter Hillary Clinton na splošno in pa zaklinjanju, da bodo po nastopu na oblast odpravili Obamovo zdravstveno reformo. Nihče med njimi sicer ni ponudil bistveno drugačne alternative reformi.

Poleg Busha sta se z uglajenostjo in zmernostjo izkazala še guverner Ohia John Kasich, ki je imel največ podpore v domači dvorani, ter edini temnopolti kandidat, kirurg Ben Carson. Na kritike, da nedolgo nazaj sploh še ni vedel, da so baltske države članice zveze Nato ali karkoli drugega glede zunanje politike, je Carson odvrnil, da ima možgane, s katerimi hitro dojema zadeve.

Vsak kandidat se je hvalil s svojimi dosežki, vsi so izražali nasprotovanje pravici do splava, napovedovali odpravo vseh dosežkov Obame, Kasich pa se je moral zagovarjati, da je v Ohiu sprejel zdravstveno reformo in da pomaga revnim brez zavarovanja.

Bush je med drugim zagotavljal, da štiriodstotna gospodarska rast ZDA pod njegovim vodstvom nikakor ni fantazija, floridski senator Marco Rubio pa je nenehno opozarjal, kako ga preteklost — Bush, Clinton in ostali — ne zanima, ampak se posveča prihodnosti, čeprav je Clintonove napadel v vsakem stavku. Nekdanji guverner Arkansasa Mike Huckabee bi spremenil ustavo z zaščito pravic zarodkov, ki jih želi po pravicah izenačiti z živimi ljudmi, ter reformiral pokojninski sistem z obdavčitvijo zvodnikov in prostitutk.

Zaradi zaenkrat velikega števila kandidatov prvo soočenje sicer na koncu ni razkadilo veliko megle okrog republikanske predsedniške tekme, ki bolj ali manj ostaja odprta. Sedaj bo treba najprej počakati na prve ankete.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Eridanus
08. 08. 2015 17.01
@Friedmanov Milton; res so Američani v vrhu izumiteljstva in inovatorstva, sploh na področju elektronike in sodobne tehnologije, ampak Rusi jih nesejo. Pa presenetljivo visoko so tudi Nemci, Italijani in mogoče presenetljivo- Škoti. To vem, ker sem pred leti na faksu delal seminar iz tega in sem operiral z zelo točnimi podatki.
Eridanus
08. 08. 2015 17.00
+1
@Friedmanov Milton; res so Američani v vrhu izumiteljstva in inovatorstva, sploh na področju elektronike in sodobne tehnologije, ampak Rusi jih nesejo. Pa presenetljivo visoko so tudi Nemci, Italijani in mogoče presenetljivo- Škoti. To vem, ker sem pred leti na faksu delal seminar iz tega in sem operiral z zelo točnimi podatki.
samuray1
08. 08. 2015 16.34
Tale zločinska in skorumpirana država je z sedanjo marioneto Barak Osamo pokzala da sploh več ne potrebuje predsednika.Če pa veseno organizirajo volitve na katerih itak ne upoštevajo mnenja državljanov,ter če nastavijo tisto žensko škropocalo,pomeni da bodo ZDA še naprej na ustaljeni in zdaavnaj začrtani trasi zločinskih aktov. Tale kučka in češ zvesta soproga experta za masovne zločine brez kazne je že pokazala da je nemoralna malverzantka.ki je zvesto podpirala pošast od moža ko je brezskrbno izdajal ukaze za izvršitev številnih zločinov nad nedolžnimi prebivalci številnih držav. Privoščim jim da bi še njim za mizo ob družinskem kosilu eksplodirala krmača.
Eridanus
08. 08. 2015 15.29
+3
Itak da bo Hillary zmagala, to je v zraku že dolgo, ker je že zdavnaj dogovorjeno, in Ameriko čaka »7 years of tribulation«, to je 7 let najtežjih let preizušenj, trpljenja in kaosa (in seveda svet z njimi vred). Trump je samo sponzor, ne pa tudi braintrust. Vse je farsa, teater za rajo, ki je čedalje bolj obubožana, zmedena in ne ve, za kaj v resnici gre.
kakafonijaprava
08. 08. 2015 11.34
+1
Izžente ameriškega veleposlanika zaradi vgohunjenja iz Slovenije! Če bodo pa našega bomo imeli pa ITAK korist, saj bomo prišparali denar v času izgnanstva, ker itak sam bluzi po Wašingtonu!
kakafonijaprava
08. 08. 2015 11.34
+0
BOJKOT AMERIŠKIH IZDE;LKOV ZARADI VOHUNJENJA!
CestniKolesar370Wattov
08. 08. 2015 16.24
kakafonijaprava
08. 08. 2015 11.34
+1
Bojkotirajte ameriške izdelke zaradi vohunjenja! kaj nas brigajo te bebci!
vozilo1234
08. 08. 2015 10.31
+1
še gršega moškega nisem videl nikoli. ta mora dati za sabo približbo 30 lepotnih operacij pa še takrat ne verjamem da bi ga usposobili za takšen položaj
catman
08. 08. 2015 07.57
+3
Trump, preseli se ti z Melanijo v Slovenijo, tudi mi imamo težave z "mehičani", jih je več sort.
Aijn Prenn
08. 08. 2015 07.32
+3
Zanimivo, da se zdi možakarju prioriteta ukiniti ObamaCare... Človek mora biti res možganski trust, da si postavi takšne prioritete.
Aijn Prenn
08. 08. 2015 07.30
+3
Ena paurska punca iz Sevnice mu nastavi, pa je pečen... Pa, da bi bil možakar izvoljen za predsednika ZDA, mu kdo pokaže par mio, pa bo 9/11 ponavljal vsaj 2x letno... Ni to neka moralna trdnjava, bi rekel ;-))
šlogar
08. 08. 2015 07.26
Do teh soočenj sem vedno mislil, da je Trump nekaj posebnega. Ja pa je res, samo v drugačnem smislu.
Zrkizz
08. 08. 2015 07.25
+2
Vsi skupaj so katastrofa in to je najvecja tezava politike. Ti ljudje bodo odlocali katero drzavo bod nato napadli in se marsikaj. Mora nas biti strah taksnih politikov. Nasi delajo skodo ves cas samo nam, ti jo bodo v svetovnem merilu.
periot22
07. 08. 2015 22.19
+3
Trump podn od podna!
ONniON
07. 08. 2015 20.57
+8
najbolj bogati Američani so tako bogati kot še nikoli po 2.svetovni vojni, na drugi strani pa ogromna revščina in izključenost
ficfiric 1
08. 08. 2015 06.52
+1
Jah to je demokracija....pravjo da vsak lahko....hahaha...ta izjava me zmeri spravi v krohot do solz...
ONniON
07. 08. 2015 20.55
+2
zda so globoko v zosuuu
tomi.passion@gmail.com
07. 08. 2015 20.46
-1
BREZ VEZE. CLINTONOVA JE ITAK ŽE ZMAGALA, ZGOLJ ZATO, KER JE ŽENSKA. NE POTEKA BREZ VEZE V AMERIŠKIH MEDIJIH ZADNJE 3 ALI 4 LETA, RADIKALNA FEMINISTIČNA KAMPANJA. ŽENSKE GOR, ŽENSKE DOL, ŽENSKE NA VSE VODILNE POLOŽAJE, ŽENSKE OH, ŽENSKE SPLOH. NIČ NIMAM PROTI ŽENSKAM, SAMO TA SEKSIZEM, KI GA FEMINISTIČNI LOBIJ IZVAJA, PREDVSEM V AMERIŠKIH MEDIJIH JE TAKO OČITEN IN TAKO RADIKALEN, DA BI BIL PRAVI ČUDEŽ, ČE CLINTONOVA NEBI ZMAGALA, KLJUB NJENI PRETEKLOSTI IN VOJNAM, UMOROM ITD., KI JIH JE POMAGALA "USTVARITI".
nekdonekje
08. 08. 2015 03.49
Vidiš, 24 ur bere 50 procentov moških in prav toliko žensk, vsaj po minusih sodeč.
falconSI
07. 08. 2015 20.12
+2
lepo bi bilo videt najlepšo Slovenko na mestu prve dame ZDA
ante-fante
07. 08. 2015 22.08
+4
ah, ta manjvrednostni kompleks slovencljev. Ženska se sramuje svojih slovenskih korenin, govori, da je Avstrijka, in se za slavo poroči z neotesanim veprom (se opravičujem tej živali). Jap, res primerek, na katerega je človek lahko ponosen.
aaaaaa122121
07. 08. 2015 10.29
+4
VOLITVE BI BILE PREPOVEDANE CE BI LAHKO KAJ SPREMENIL, clovek kapitala bo spet vodil ameriko kot zadnjih nekaj desetletji, ne glede na to kdo bo
pkorosec
07. 08. 2015 15.12
-2
Se pocutis dobro? Pozabil si napisat besedo ofce.
aaaaaa122121
07. 08. 2015 15.35
+5
bohinj je zakon
07. 08. 2015 10.06
-5
če bi Melani ....zmagala.....................uf. to bi bilo.............slovenka predsednica amerike....
Infraping
07. 08. 2015 18.53
+2