Tujina

Prvo sojenje Sanaderju se bo začelo 28. oktobra

Zagreb, 14. 10. 2011 12.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tožilstvo Iva Sanaderja bremeni, da je v 90. letih kot tedanji pomočnik zunanjega ministra od koroške banke prejel pol milijona evrov nezakonite provizije za posredovanje pri posojilu. Sanader je krivdo zanikal.

Ivo Sanader in Stjepan Mesić
Ivo Sanader in Stjepan Mesić FOTO: Reuters

Sojenje nekdanjemu hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju zaradi suma sprejetja nezakonite provizije od celovške banke Hypo Alpe Adria sredi 90. let prejšnjega stoletja se bo začelo 28. oktobra, je danes za zaprtimi vrati odločilo zagrebško sodišče. Gre za prvo sojenje proti Sanaderju, ki je obtožen in osumljen v šestih primerih korupcije.

Tožilstvo Sanaderja bremeni, da je kot tedanji pomočnik zunanjega ministra od koroške banke prejel pol milijona evrov nezakonite provizije za posredovanje pri posojilu v višini 20 milijonov evrov za hrvaško diplomacijo v letih 1994–1995. Obtožen je tudi vojnega dobičkarstva, saj je bila Hrvaška takrat v vojni.

Sanader je tudi danes ponovil, da se ne počuti odgovornega glede obtožnice Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok).

Obtožnica v primeru Hypo banke je prva, ki jo je protikorupcijski urad vložil proti nekdanjemu premierju. Sledila je obtožnica zaradi sprejema podkupnine od madžarskega energetskega giganta Mol za prevzem upravljavskih pravic v hrvaški naftni družbi Ina. Preiskovalci Sanaderja sumijo korupcije ter zlorabe položaja in pooblastil še v štirih primerih.

Zagrebško sodišče bo do 18. oktobra vnovič odločalo o priporu Sanaderju, ki je v preiskovalnem zaporu v Zagrebu od 18. julija, ko ga je Avstrija izročila Hrvaški.

Njegovi odvetniki so napovedali, da se bodo odvisno od odločitve sodišča, odločili o morebitni zahtevi za izpustitev Sanaderja ob večmilijonski varščini, da bi se nekdanji premier lahko branil s prostosti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

x_freak
15. 10. 2011 10.15
* V naslovu članka ste napisali, da je Sanader dobil od Koroške banke pol milijona €. Koroška banka je bila do leta 2008 samostojna banka. Potem se je priključila skupini NLB d.d., tako, da je nekdanja Koroška banka d.d., sedaj NLB d.d.. Pa še to koroške banke, kot ste omenili. Koroške banke v SLOVENIJI ALI kOROŠKE ČESA, KATERE, KJE? Koroška je v Sloveniji, v AVSTRIJI je pa Avstrijska koroška! Še zdaj tega ne veste! Pa se greste neke novinarje! :) Aja obstaja tudi spletna stran wikipedija
prehlad
14. 10. 2011 20.23
BRIGA ME ZA NJEGA. KAJ SE PA PRI NAS DOGAJA.PA NIČ.