Tujina

Prvo sejo novega hrvaškega parlamenta prekinili

Zagreb, 03. 12. 2015 11.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na seji je bilo navzočih vseh 151 poslancev, edini kandidat za predsednika sabora pa je bil poslanec stranke Most Robert Podoljak, ki je kandidaturo zavrnil, ker ni bilo soglasja med največjima opcijama v saboru. Sejo so zato prekinili.

Na prvi seji novega hrvaškega parlamenta niso uspeli izbrati novega predsednika sabora in so sejo prekinili. Poslanci levosredinske koalicije Hrvaška raste so za predsednika sabora predlagali poslanca Mosta Roberta Podolnjaka, ki je kandidaturo danes zavrnil, potem ko je desna Domoljubna koalicija sporočila, da ne bo dobil njihove podpore.

Hrvaški sabor
Hrvaški sabor FOTO:

Na današnji seji je bilo navzočih vseh 151 poslancev, ki so bili izvoljeni na parlamentarnih volitvah 8. novembra. Da bi bil sabor konstituiran, bi morali poslanci z več kot polovico glasov izbrati novega predsednika sabora.

Edini kandidat je bil poslanec stranke Most neodvisnih seznamov in strokovnjak za ustavno pravo Podolnjak, ki ga je predlagalo 55 poslancev levosredinske koalicije. Predloga niso podpisali poslanci Mosta.

Do glasovanja o podpori ni prišlo. Poslanci HDZ so najprej dejali, da podpore Podolnjaku ne bodo dali. Nato je Podolnjak povedal, da zavrača kandidaturo, ker ni soglasja med dvema največjima političnima opcijama v saboru, desno- in levosredinsko koalicijo.

Predsednik sabora iz prejšnjega klica Josip Leko, ki bo začasno vodil sejo do konstituiranja novega, osmega sklica je potem prekinil današnjo sejo. Napovedal je, da se bo seja nadaljevala, ko bo oblikovana večina, ki bo lahko izvolila novega predsednika parlamenta.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

skorumpiranpolitik
03. 12. 2015 18.14
Pošten politik, mrtev politik!
skorumpiranpolitik
03. 12. 2015 17.54
+1
Hrčki, ajmo ponovno na volitve!
deathbite
03. 12. 2015 11.52
+4
Balkanci. Isto kot pri nas. "Ko če komu i za koliko !"