Tujina

'Ukaza za streljanje na protestnike ni bilo'

Kairo, 05. 09. 2011 11.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Policija med protesti v Egiptu ni dobila ukazov za streljanje na protestnike, je na procesu proti nekdanjemu predsedniku zatrdil policijski general Husein Musa. Tožilstvo meni, da je bil Musa deležen pritiska s strani obtožencev.

Mubarakovi obrambi se je pridružilo tudi deset kuvajtskih odvetnikov. Nekateri med njimi pravijo, da gre za gesto hvaležnosti Mubaraku, ki je podprl koalicijo pod vodstvom Združenih držav Amerike, ki je leta 1991 iz Kuvajta pregnala iraško vojsko Sadama Huseina.
Mubarakovi obrambi se je pridružilo tudi deset kuvajtskih odvetnikov. Nekateri med njimi pravijo, da gre za gesto hvaležnosti Mubaraku, ki je podprl koalicijo pod vodstvom Združenih držav Amerike, ki je leta 1991 iz Kuvajta pregnala iraško vojsko Sadama Huseina. FOTO: Reuters
Sodišče je že določilo datum naslednje obravnave, in sicer 7. september.

Policija med februarskimi protirežimskimi protesti v Egiptu ni dobila ukazov za streljanje na protestnike, je danes na procesu proti nekdanjemu egiptovskemu predsedniku Hosniju Mubaraku zatrdil policijski general Husein Musa. Zaslišanje so sicer zaznamovali tudi številni čustveni odzivi udeležencev.

Tožilstvo na Musove izjave ni bilo pripravljeno, saj je pričakovalo, da bo razkril, kdo je dal ukaze za nasilno obračunavanje s protestniki. Namesto tega pa je Musa dejal, da so dobili policisti zgolj navodila, da smejo proti protestnikom uporabljati le solzivec in gumijaste naboje.

S pravimi naboji je policija po Musovih besedah smela streljati le na protestnike, ki so želeli zavzeti policijske postaje, prostore varnostnih služb in zapore. Na trgu Tahrir, v središču protestov, pa so policisti po njegovih besedah smeli uporabljati le vodne topove in gumijaste naboje.

Tožilstvo meni, da je bil Musa deležen pritiska s strani obtožencev in da so njegove današnje izjave "izkrivljanje resnice", saj naj bi bile drugačne od njegovih prejšnjih navedb.

Prvo zaslišanje prič v procesu, ki se je sicer začel že 3. avgusta, a so ga ovirali številni problemi postopkovne narave, je zaznamovalo tudi ogorčenje številnih sorodnikov žrtev februarskih protestov, ki zaslišanja niso smeli spremljati in so si pravico vstopa v sodno dvorano poskušali priboriti s silo.

Mirno ni bilo niti v sodni dvorani, kjer je prišlo do fizičnih obračunov med privrženci in nasprotniki nekdanjega predsednika. Drug nad drugega so se spravili s čevlji in zmerljivkami. Prav tako je številne Egipčane, ki so želeli v živo gledati sojenje Mubaraku, ki je Egiptu vladal celih 30 let, razjezila odločitev sodišča, da procesa ne bodo predvajali po televiziji.

Mubarak, ki se mora pred sodiščem zagovarjati zaradi obtožb o korupciji in vpletenosti v nasilje proti protirežimskim protestnikom, je zaslišanje, tako kot prejšnje seje sodišča, spremljal z bolniške postelje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.