Tujina

Izrael znova grozi

New York, 10. 08. 2010 09.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izrael je zagrozil, da ne bo sodeloval v komisiji ZN, katere naloga je preiskati napad izraelske vojske na konvoj ladij za Gazo. Moti jih namreč, da komisija zahteva zaslišanje vojakov, ki so sodelovali v napadu.

Izrael je danes zagrozil, da ne bo sodeloval v komisiji Združenih narodov, katere naloga je preiskati napad izraelske vojske na konvoj ladij s humanitarno pomočjo za Gazo 31. maja. Kot so opozorili v Jeruzalemu, v komisiji ne bodo sodelovali, če bo ta zahtevala zaslišanje vojakov, vpletenih v operacijo, v kateri je umrlo devet Turkov.

Štiričlanska komisija ZN naj bi prav danes začela z delom. Vodil jo bo nekdanji novozelandski premier Geoffrey Palmer ob pomoči nekdanjega kolumbijskega predsednika Alvara Uribeja, vanjo pa sta bila imenovana še predstavnik Turčije Özdem Sanberk in Izraelec Jozef Čihanover.

Izraelski komandosi na turški ladji
Izraelski komandosi na turški ladji FOTO: Reuters

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je v ponedeljek povedal, da bo naloga komisije v prvi vrsti pregled že predloženih poročil o incidentu iz Izraela in Turčije. "Komisija ima nalogo preveriti dejstva in okoliščine, ki so privedli do nasilja na krovu ene izmed ladij v konvoju, nato pa mora odločiti, kakšne korake bi bilo potrebno sprejeti za naprej, da bi incident še nadalje preiskali," je napovedal Ban.

Generalni sekretar ZN je tudi zanikal obstoj dokumenta, ki bi komisiji preprečeval zaslišanje pripadnikov izraelskih komandosov, ki so izvedli operacijo proti konvoju humanitarnih ladij. "Tovrsten dogovor ni bil sklenjen za kulisami," je dejal Ban.

Tiskovni predstavnik izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja Nir Hefec je medtem danes za izraelski vojaški radio poudaril, da je dal "predsednik vlade jasno vedeti, da Izrael ne bo sodeloval v komisiji, ki bo zahtevala zaslišanje vojakov".

Kot je pojasnil, je Izrael pred pristankom na sodelovanje v komisiji v "intenzivnih zakulisnih pogajanjih zagotovil, da bo mandat te komisije nepristranski, odgovoren ter da ne bo posegal v vitalne interese in varnost" judovske držav.

V Izraelu so sicer uvedli tudi dve interni preiskavi majskega incidenta, kar pa po mnenju Turčije in drugih držav ne zadostuje. Pred komisijo, ki jo vodi upokojeni sodnik izraelskega vrhovnega sodišča Jakov Turkel, je v ponedeljek nastopil izraelski premier Netanjahu, ki je izrazil prepričanje, da bo preiskava pokazala, da je judovska država delovala v skladu z mednarodnim pravom.

Akcija izraelskih komandosov, v kateri je umrlo devet turških državljanov.
Akcija izraelskih komandosov, v kateri je umrlo devet turških državljanov. FOTO: Reuters

Danes pa je pred komisijo stopil izraelski obrambni minister Ehud Barak. Dejal je, da je bila plovba konvoja ladij proti Gazi "načrtovana provokacija" in da je Izrael že tedne pred incidentom pričakoval, da bo prišlo do nasilja.

Barak je še povedal, da je že tedne pred incidentom sam skupaj z drugimi visokimi predstavniki razmišljal o tem, da bi aktivisti na ladjah lahko napadli vojake. "Obžalujemo vsako izgubo življenja. A če bi se obnašali drugače, bi izgubili še več življenj," je poudaril Barak. Pri tem je prav tako zagovarjal pomorsko blokado in mejne omejitve za Gazo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Northwest
11. 08. 2010 08.47
Z tem ko so rekli da ne bodo sodelovali ce se zaslisi vojake so zame za priznali krivdo.
Martian
10. 08. 2010 19.31
@Lisjak se strinjam s tabo....sam,to bi lohk preiskovalcem vojaki vse lepo razložili...ne vem,zakaj izraelci delajo probleme s tem..
ninja.bloc
10. 08. 2010 17.01
Lisjak. kaj pa vsi mrtvi otroci v palestni, pokol vasice dir yassin, je bila tudi to fotomontaža?
Nad.oblaki
10. 08. 2010 16.44
Martian: vsem je jasno, kaj se je takrat dogajalo, tako da ni potrebno nobenih zaslišanj... dejstvo je, da so Izraelci večkat pozvali ladjo naj se ustavi v Izraelskem pristanišču za pregled humanitarne pomoči nato bi ladjo prepustili skupaj z tovorom naprej... ampak ladja se ni hotela ustaviti, posredovala je Izraelska vojska, katera je bila napadena iz strani "mirovnikov" z noži in palicami (tu je potrebno še omeniti, da so amatersko grafično obdelali slike in zakrili nože in kri na vojaku, nato pa slike poslali v svet in upali, da jih ne razkrinkajo)...
Martian
10. 08. 2010 16.25
@Ferdox ne hvala..ker se bodo Turki enako odzvali kot Izraelci....jst mam pa preveč rad svojo rit..sm se jo že orenk navadu... sam..morš pa priznat..da je bedarija to,da izraelci ne pustijo zaslišati vojakov...ja kdo pa bo govoril o tem,kaj se je dogajalo tam?
Nad.oblaki
10. 08. 2010 15.53
Čisto prav, da Izrael pregleda vsako ladjo pod okriljem "dobrodelnosti".... v preteklosti so že odkrili med paketi pomoči, skrito orožje in eksplozivna sredstva...z katerimi teroristi pobijajo nedolžno civilno prebivalstvo (obenem pa kažejo z prstom, kako so Izraelci zlobni). Glede na to, da je Turcija tudi islamska država in vedno bolj postaja radikalna je prav, da so pozorni tudi na njih.
Ferdo Crni
10. 08. 2010 14.37
Jest sem pa zato, da organiziramo konvoj za Turške Kurde in kar vpademo v Turčijo. Ajde junaški revolucinarji. A vas je dost v hlačah?
nosferatu
10. 08. 2010 14.27
"intenzivnih zakulisnih pogajanjih zagotovil, da bo mandat te komisije nepristranski, odgovoren ter da ne bo posegal v vitalne interese in varnost" Z drugimi besedami: "da bo komisija na strani Izraela, da bo mižala na obe oči ter da ne bodo druge države niti pisknile ali slučajno omenjale kakšnih nezakonitosti". Počasi začenjam razumet Ahmenidjadovo militantno držo...
Martian
10. 08. 2010 13.38
hahaha..tle se pa morm z našim ta hudim Robijem strinjat...
ninja.bloc
10. 08. 2010 13.23
izrael je tumor lažne demokracije !
RobinHood
10. 08. 2010 13.20
"..Izrael ne bo sodeloval v komisiji, ki bo zahtevala zaslišanje vojakov". KOGA PA SE NAJ ZASLIŠI? BRANJEVKE NA TRŽNICI? jaoo Ishrael
porka.malorka
10. 08. 2010 10.06
hahahaha. A ste pozabili kako so načrtno raketirali UN vojake. Pa se je vse pozablo zato še enkrat hahahahaha