Tujina

Barack Obama ostaja predsednik ZDA, Romney priznal poraz

Chicago/Boston, 06. 11. 2012 08.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
159

Obama ostaja predsednik, kažejo projekcije več ameriških medijev. Osvojil je Ohio, Virginijo in najverjetneje tudi Florido, države, kjer je potekal najbolj srdit boj za glasove. Romneyja je premagal tudi v Pensilvaniji, na katero je ta zelo računal, in celo v njegovem domačem Massachusettsu. Romney je poraz že priznal.

Ameriški predsednik Barack Obama bo tudi naslednja štiri leta prebival v Beli hiši, kažejo projekcije več ameriških medijev, med drugim CNN. V njegovem domačem Chicagu, kjer razvoj dogodkov spremlja tudi sam, že slavijo. Dogajanje spremljamo v živo. Slavje se je začelo tudi v Keniji, kjer ima Obama korenine.

Barack Obama ostaja v Beli hiši.
Barack Obama ostaja v Beli hiši. FOTO: Reuters

Romney priznal poraz

Republikanski kandidat Mitt Romney je Obamo že poklical, priznal poraz in mu čestital, nato pa stopil pred svoje privržence. Prve besede je namenil družini Obama. "Želim jim vse dobro, še posebej predsedniku, prvi dami in njunima hčerama," je dejal in Obami zaželel, da bi dobro vodil državo, ter mu objubil, da bo molil zanj in "za to veliko nacijo".

Pohvalil je svojega kandidata za podpredsednika Paula Ryana in požel velik aplavz z besedami "poleg moje žene Ann je Paul najboljša odločitev, kar sem jih kadar koli sprejel". Zatem se je zahvalil soprogi, "ljubezni mojega življenja" in ji polaskal z besedami, da bi bila čudovita prva dama. Besede zahvale je namenil tudi ostalim družinsim članom in vsem ostalim, ki so se trudili med kampanjo.

Svoje privržence je nato pozval, naj pozabijo na razlike, saj je v kriznih časih to treba storiti.

Mit Romney po porazu na volitvah
Mit Romney po porazu na volitvah FOTO: Reuters

Za Romneyjem bo na oder stopil Obama.

Romneyjevi pristaši so razočarani, njihove odzive si lahko pogledate v galeriji.

Volitve izjemno tesne

V predvolilni kampanji se je boj bil predvsem za glasove na Floridi ter v Virginiji in še posebej v Ohiu, ki imajo skupaj 60 elektorskih glasov. Brez njih Romney preprosto ni mogel računati na delovno mesto v Ovalni pisarni. Štetje glasov še traja, za zdaj pa kaže, da je v vseh treh zmagal Obama.

Te države veljajo za nihajoče oziroma neodločene, saj volivci podprejo enkrat republikanskega, drugič demokratskega kandidata. V večini ostalih glasove tradicionalno namenijo eni ali drugi strani, zato je rezultate tam mogoče napovedati vnaprej. In prav to je razlog, da nazadnje nihajoče države odločijo o zmagovalcu.

Na Floridi je izid zelo tesen. Potem ko so prešteli dobrih sedem milijonov glasov, je bilo med kandidatoma le 636 glasov razlike in postavljalo se je vprašanje, ali se lahko ponovi leto 2000. Takrat je bil podobno tesen rezultat med Georgem Bushem in Alom Gorom, spor o zmagovalcu pa je razrešilo šele vrhovno sodišče. Tokrat tega scenarija vendarle ne bomo doživeli, saj je razlika znova narasla v prid Obame.

Projekcije napovedujejo tudi zmago Obame v Ohiu in prav na podlagi teh podatkov so ga že raglasili za zmagovalca volitev.

Za 18 elektorskih glasov iz Ohia se je v predvolilni kampanji bil najbolj vnet boj in oba kandidata sta to zvezno državo zato tudi večkrat obiskala. Statistika pravi, da še noben republikanski kandidat ni osvojil Bele hiše, če ni prej osvojil Ohia. Tamkajšnji volivci naj bi znali tudi odlično napovedati zmagovalca, saj v zadnjih 50 letih še niso podprli poraženca. Tradiciji se tudi tokraz niso izneverili.

V galeriji si lahko pogledate, kako je potekal volilni dan:

Barack Obama in Mitt Romney sta tudi na volilni dan nadaljevala kampanjo. Volilnega molka namreč v ZDA ne poznajo.
Barack Obama in Mitt Romney sta tudi na volilni dan nadaljevala kampanjo. Volilnega molka namreč v ZDA ne poznajo. FOTO: Reuters

Romney in Obama izjemno izenačena

Obama se je veselil zmage v Kaliforniji. To sicer ni presenečenje, a njenih 55 elektorskih glasov je še kako pomembnih. Prav tako je osvojil New York (29 elektorskih glasov), New Jersey (14), Washington (12) in Michigan (16). Pričakovana je njegova zmaga v domačem Illionoisu (20 elektorjev), manj pa v Massachusettsu (11), od koder prihaja republikanski izzivalec. Še hujši udarec, ki je podobno kot Ohio in tudi Florida odločil presediško tekmo, je Romney doživel v Pensilvaniji. Do zadnjega se je namreč trudil za njenih 20 elektorjev. Wisconsin, od koder prihaja Romneyjev kandidat za podpredsednika Paul Ryan, naj bi pav tako osvojil Obama, večina volivcev naj bi ga podprla tudi v prestolnici države.

Romney naj bi osvojil Teksas, ki je glede na število elektorskih glasov – kar 38 jih ima – med pomembnejšimi državami, a volivci tam tradicionalno volijo "rdeče", torej republikance, zato bi bil drugačen rezultat pravi čudež. Nekaj podobnega velja za Georgio (16) pa tudi za Severno in Južno Karolino, ki imata skupaj 24 glasov. Romney naj bi me drugim dobil še Alabamo (9), Indiano (11), Kentucky (8), Tenessee (11).

Anketa Arhiv
Barack Obama ostaja predsednik ZDA, Romney priznal poraz
Kateri kandidat vam je bližje?
Barack Obama ostaja predsednik ZDA, Romney priznal poraz

Prvih deset glasov sta si kandidata pravično razdelila

Prvi se že tradicionalno na volišče odpravijo volivci v kraju Dixville Notch.
Prvi se že tradicionalno na volišče odpravijo volivci v kraju Dixville Notch. FOTO: Reuters
Uradno so se prva volišča v zvezni državi Vermont odprla ob peti uri po lokalnem času oziroma ob 11. uri po srednjeevropskem, zadnja volišča pa bodo zaprli šele v sredo ob 6. uri po srednjeevropskem času na Aljaski.

Ameriški volilni dan se je pravzaprav začel sredi noči. Natančneje opolnoči po lokalnem času v vasici Dixville Notch v zvezni državi New Hampshire. Kraju z le nekaj nad deset prebivalci namreč že od leta 1960 pripada čast, da je prvi. Opolnoči se je tako vseh deset tamkajšnjih volilnih upravičencev zbralo, da bi oddali svoj glas. Zgodilo pa se je nekaj, kar se doslej še ni: Izid glasovanja je bil neodločen, Obama in Romney sta dobila vsak po pet glasov. 

V resnici deset vaščanov iz Dixville Notcha ni glasovalo prvih. Prehitelo jih je več milijonov volivcev, ki so glas oddali predčasno. Možnosti za to so imeli že od začetka oktobra.

Romney potuje, Obama ostal doma

Mitt Romney na enem od predvolilnih shodov na volilni dan.
Mitt Romney na enem od predvolilnih shodov na volilni dan. FOTO: Reuters

Tokratne volitve so bile izjemno izenačene in rezultata si zatrdno ni upal napovedati nihče. Tako predsednik Obama kot republikanski izzivalec Romney si zato tudi na volilni dan nista privoščila oddiha in sta do zadnjega nagovarjala privržence, naj oddajo svoj glas. Volilnega molk namreč v ZDA ne poznajo.

Romney je na volilni dan predvsem potoval in govoril. V boju za glasove je obiskal Cleveland v Ohiu in Pittsburgh v Pensilvaniji, kampanjo pa zaključil v kraju Manchester v New Hampshiru, prav tam, kjer jo je tudi začel. "Samo še dan nas loči od novega začetka," je obljubil zbranim.

Obama je volilni dan preživel v domačem Chicagu, kar pa ne pomeni, da je počival. Volivce je nagovarjal preko kamer, saj je imel kar nekaj intervjujev. Zadnje uradno zborovanje pa je imel v ponedeljek zvečer v Des Moinesu v Iowu, kjer se je, kot je poudarila njegova žena Michelle, pred šestimi leti vse skupaj začelo.

Mitt Romney volil v družbi žene

Volil je v domačem kraju Belmont pri Bostonu v ameriški zvezni državi Massachusetts. Ko so ga novinarji vprašali, koga je volil, jim je v smehu odgovoril: "Mislim, da veste." Dodal je še, da ima "zelo, zelo dober" občutek glede svojih možnosti.

Obama, ki je glasoval predčasno, že 25. oktobra, meni podobno o svojih možnostih. "Veselim se rezultatov in pričakujem, da bomo imeli dobro noč," je dejal med obiskom volilne pisarne v domačem Chicagu. Ob tem je nasprotniku čestital za zavzeto kampanjo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (159)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tony_abcde@yahoo.com
07. 11. 2012 08.11
+11
Za cel svet je bolje, da je zmagal Obama.
yarrick
07. 11. 2012 12.29
+0
je res? pa veš da je dolžan bibiju podporo pri napadih na iran? a je to zate res" najboljše za cel svet"?
BULDOH
07. 11. 2012 08.11
+4
Vnedeljo bo vsa Amerika pozorno spremljala volitve v Sloveniji.....
weinheim
07. 11. 2012 07.48
+3
Upam da pri nas ne bo zmagal "stari" predsednik,predsednik ki je pomilostil prekupčevalce z mamili,zatajil bančni račun v tujini,ker podpira nečednosti liderja Jankovića,ki zaradi močnega vpliva celo prepreči rubež pri sinu.....Skratka imamo predsednika,ki samo diplomatsko naklada in deli državljane.
iChi
07. 11. 2012 10.28
+1
GetYourFactsRight
07. 11. 2012 07.28
+19
Romney priznal poraz... S tem je dokazal da je vseeno precej bolj racionalen in razumen človek, vsekakor boljši od našega poraženca na volitvah, Janeza Janše. Ki je takoj po porazu zagrozil vsem Slovencem (Enako tudi plemeniti) s ponovnimi volitvami, itn
Lux Ferre
07. 11. 2012 07.32
+3
Do pozicije je prišel zaradi nesposobnosti ZJ ;)
22345
07. 11. 2012 08.00
+1
ne , dobro veš, da ni tako lux, to je bilo navodilo Virantu, da izigrava. Nagrada Janše je sledila
RoXiO
07. 11. 2012 07.23
+6
Nebi bilo dovolj o tem napisati 1 prispevek ...potrebujemo 3 ?
Sputnik
07. 11. 2012 07.25
+4
to je medij kolega. obama je zmagal ali zmagal je obama sta lahko dva članka. pol boš bral še enega o izjavah po volitvah od obame, drugi bo o izjavi romneyja, potem bo o prvi dami... in iz enih volitev boš dobil 30 člankov. za naše volitve recimo bo manj
RoXiO
07. 11. 2012 07.31
+12
Naših volitev bolje da nebi bilo - zapravljanje denarja ,denar ki je namenjen volitvam naj namenijo za sanacijo poplav predsednika pa naj določijo po službeni dolžnosti - če ga že morajo,ker itak nima nobene funkcije in zapravlja naš denar .
-Gannicus-
07. 11. 2012 07.23
+8
O temu itak ni bilo dvoma kdo bo zmagal na volitvah...Republikanci z Chuk Norrisom naj gredo si iskat drugo zemljo=Mars. Morda jim tam uspe ?
porka.malorka
07. 11. 2012 07.49
+2
ne bodi navien no. Vodijo jih isti ljudje.
BULDOH
07. 11. 2012 07.21
+10
Upam, da bo pri nas v nedeljo obratno, da ne bo zmagal stari predsednik....
Static
07. 11. 2012 07.38
+7
Je res tako pomembno katero maskoto imamo?
Piškica
07. 11. 2012 07.42
+4
trenerka, a ti bi žverco, a? da ojačamo malo obrambo države pa to?
silur
07. 11. 2012 07.42
+2
BULDOH
07. 11. 2012 07.51
+0
Dezek1-ni pomembno zame lohk je tidi Pahor-samo ta Curek ne......
Draža
07. 11. 2012 07.13
+5
Kaj sploh pišete tako na veliko o Ameriki, a ste prodane duše,a vam kruh daje,kot da jih ima cel svet rad,a so največji morilci v vojnah po svetu.
Sputnik
07. 11. 2012 07.01
+5
kaj to pomeni? bo kruh v sloveniji dražji? nafta bo šla gor? bom imel zdaj redno zaposlitev? .... BS
Lejchy19
07. 11. 2012 07.07
+8
To pomeni, da je Barack Obama spet predsednik ZDA ;)
yarrick
07. 11. 2012 07.15
+3
Bomo videli, kaj bo njegova izvolitev prinesla.v končnem je dolžan izraelu povrniti usugo za ponovno izvolitev (v ameriki naj bi živelo 13 miljonov židov, večina naj bi po političnih poteh volila ravno za obamo), in ta usluga bo verjetno precej draga, kajti bibi zahteva podporo amerike pri preventivnih napadih na iranske jedrske objekte...Da o nadaljevanju porazne ekonomske in finančne politike ZDa pod komando FED rezerv raje sploh ne omenjam..
Sputnik
07. 11. 2012 07.31
+0
lejchy a dej no? sem mislil da dobi mandat romney ker je dobil manj glasov. a ni to tako kot pri nas? čudna ta amerika :) drugače pa so moji komentarji dostikrat sarkastični če nisi opazila. ta komentar zgoraj se pa nanaša na razmere pri nas hlapcih ki delamo za ameriko
USA today
07. 11. 2012 07.00
+4
jack1234407.11.2012 05:24:49 Obama daleč od idealnega ampak hvala vsem bogovom ehm :P, da ni zmagal Romney :( Mogoče se res z Obamo stvari premikajo počasi ampak z Romneyem bi šlo pa vse za 2 koraka nazaj. Ne more imeti človek, ki verjame v Mormonske pravljice dostop do Jederskega orožja --------------------------------------------------------- Močno dvomim da poznaš Mit-a Romneya, saj ti ne dam več kot 25 let. Sicer pa, mi imamo predsednika, ki pomilisti prekupčevalce z mamili, ima prikrite odnose z VS, odlikuje človeka ki je poveljeval organizaciji najhujšega totalitarnega sistema, troši davkoplačevalski denar brezglavo....... TO PA JE NAŠ PREDSEDNIK !!!!
Dejan Keuc
07. 11. 2012 07.03
+2
Kakšne veze pa ima to s člankom ali z zgornjim komentarjem?
rossi66
07. 11. 2012 06.21
-40
Jajc. Sem tiho upal na boljsi razplet, ampak se zal ni zgodilo.
dani1704
07. 11. 2012 05.41
+7
Barak Obama je zmagal in euro je že pridobil proti dollarju in zlato se se precej dvignilo
rhiness
07. 11. 2012 05.39
+60
Hvala Američanom - izbrali so manjše zlo! :D
yarrick
07. 11. 2012 07.16
-6
-Gannicus-
07. 11. 2012 07.24
+6
22345
07. 11. 2012 08.03
+1
SEVEDA, JE BOLJŠI OBAMA, KAJ BOŠ DAL VLADAVINO KONSERVATIVCEM ?, DA JE MORMON ME NE MOTI, MANJ GORJA SO NAREDILI NA SVETU KOT KRISTJANI, BERI VATIKAN, KATERI ŠE DANES POVELJUJE SVETU
yarrick
07. 11. 2012 12.32
boste povedali, ko bo nov val krize, za katerga bodo krive največje borze na svetu( city of london wall street) zajel svet.Bomo videli kako se bo odzval bamsy. oz že vemo, le vi še tega NE VIDITE. Boste pa kmalu občutili, ko boste imeli prazne denarnice !
lolipoly
07. 11. 2012 05.25
+16
Barak Obama ponovno izvoljen za predsenika ZDA..!
jack12344
07. 11. 2012 05.24
+53
Obama daleč od idealnega ampak hvala vsem bogovom ehm :P, da ni zmagal Romney :( Mogoče se res z Obamo stvari premikajo počasi ampak z Romneyem bi šlo pa vse za 2 koraka nazaj. Ne more imeti človek, ki verjame v Mormonske pravljice dostop do Jederskega orožja ...
JurijGrmMlajsi
07. 11. 2012 16.59
jack Obama verjame v krščanske, če jim že rečeš ''pravljice''. Toliko da razblinem nekatere iluzije naših kvazilevakov. Ravno tako Obama NI socialist, in NE bo uvajal socilaističnih ukrepov, tako da se malo skulirajte. Drugače je to boljša izbira zaradi Romneyevega odnosa do Rusije
slovencl92
07. 11. 2012 05.19
+1
obama 251 romney203
slovencl92
07. 11. 2012 05.24
+2
TheReal
07. 11. 2012 05.15
+58
Celo noč že spremljam na CNNu volitve. Resnično upam, da Obama zmaga, ker republikanci bodo Ameriko popeljali v srednji vek. Ampak žalostno, da me dejansko bolj zanimajo ameriške volitve kot naše, kjer ne glede na zmagovalca, bo isti šmorn. :)
Biribombiribom
07. 11. 2012 05.45
+15
rossi66
07. 11. 2012 06.23
-16
@Lucas Privat Bojim se, da nimas pojma kaj govoris. Je pa lahko motoviliti o tem, kam bo kdo koga pripeljal in kako posamezni kandidat vpliva na zivljenje v ZDA kot to pocnes ti, iz naslonjaca v Sloveniji. Dejstvo je, da za nas, ki zivimo od dejanskega biznisa v Ameriki, taksen razplet ni dober.
lolipoly
07. 11. 2012 05.15
-1
To ni v zivo rezultat je 249 Obama 191 Romney.....ni konec , dokler ni konec)
lpower2
07. 11. 2012 04.33
+13
če obama izgubi je največja zguba vseh časov.
hinko.murovec@siol.net
07. 11. 2012 04.26
+0
Bože se smiluj, a sem jaz v USA ali v Sloveniji ?? Če je to USA potem bi rad imel vsaj plačo smetarja v Čikagu, drugače pa malo miru pred še njihovimi volitvami je že naših več kot dovolj.
GetYourFactsRight
07. 11. 2012 07.17
-1
Ahm, a si res tako slep da ne vidiš koliko ZDA vpliva na cel svet? Vključno z nami? Drugače je tvoja plača najmanj pomembna tukaj...