Tujina

Prvič v tem stoletju zabeležili povišanje števila tigrov

London, 11. 04. 2016 18.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Številka navdaja z upanjem, da se populacija veča, a nekateri strokovnjaki svarijo, da bi lahko na novo številko vplivalo le boljše zbiranje podatkov.

Tiger
Tiger FOTO: AP

Prvič v tem stoletju se je ocenjeno število tigrov v divjini povišalo, so sporočili iz Svetovnega sklada za naravo (WWF).

V zadnjem ocenjevanju so namreč našteli 3890 tigrov. Leta 2010 jih je bilo v divjini le 3200. Za primerjavo, leta 1900 pa jih je bilo 100.000.

Številka navdaja z upanjem, da se populacija veča, a nekateri strokovnjaki svarijo, da bi lahko na novo številko vplivalo le boljše zbiranje podatkov.

''Bolj pomembno kot absolutne številke je trend, ki gre v pravo smer,'' je dejala Ginette Hemley iz WWF. Marco Lambertini je dodal, da te številke pomenijo, da lahko ohranimo vrsto in njihovo življenjsko območje, če vlade, lokalne skupnosti in okoljevarstveniki delujejo skupaj.

Nove ocene so sporočili pred sestankom ministrov 13 držav, v katerih živijo tigri. Na konferenci bodo skušali doseči dogovor, da podvojijo svetovno populacijo tigrov do leta 2022.

Največ tigrov sicer živi v Indiji, kjer jih je okoli 2226. Izrazito upadanje števila tigrov pa so zabeležili v Indoneziji, kjer izsekavajo gozdove zaradi globalne potrebe po palmovem olju in papirju. V Kambodži zdaj razmišljajo, da bi jih znova naselili, potem ko so nedavno razglasili, da so tigri v tej državi povem izginili.

Tigri so najbolj ogroženi zaradi uničevanja njihovega življenjskega prostora, a ubijajo jih tudi divji lovci zaradi določenih delov telesa, ki se uporabljajo v tradicionalni kitajski medicini, prav tako pa so tigri tarče lokalnih prebivalcev, ki se jih bojijo oziroma tigri ogrožajo njihovo imetje.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Infraping
11. 04. 2016 20.13
takole prežijo pa se množijo, kluni