Tujina

Prvi volivci že na volišča

London/Haag, 04. 06. 2009 08.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Začele so se evropske volitve. Na volišča so odšli v Veliki Britaniji in na Nizozemskem, večina držav pa bo volila v nedeljo.

Zastava EU
Zastava EU FOTO: Reuters

Na Nizozemskem so volivci volili na okoli 10.000 voliščih. Skoraj 13 milijonov volilnih upravičencev je izbiralo 25 nizozemskih članov Evropskega parlamenta. Za glasove se je potegovalo  289 kandidatov na 17 listah, največ možnosti za zmago pa raziskave javnega mnenja dajejo vladajočim krščanskim demokratom premiera Jana-Petra Balkenendeja.

Obeta se poraz laburistov

V Veliki Britaniji so prav tako že izbirali svoje kandidate. Britanci so izbrali 72 članov Evropskega parlamenta, ob tem pa so v Angliji potekale tudi lokalne volitve. Britanskim vladajočim laburistom se na evropskih volitvah obeta hud poraz, potem ko so mediji objavili, da so si dali številni poslanci stranke ter tudi člani vlade neupravičeno izplačati proračunska sredstva. Laburisti premiera Gordona Browna naj bi zasedli šele tretje mesto za opozicijskimi konservativci in liberalnimi demokrati. Volilna udeležba na Otoku bo po napovedih zelo nizka, precej glasov pa naj bi dobila tudi evroskeptična Stranka za neodvisnost (Ukip).

Uradni rezultati v nedeljo

Dogovor o tem, da se sme uradne izide volitev objaviti šele po zaprtju vseh volišč, je bil sprejet leta 1976, potem ko se države EU niso uspele dogovoriti o tem, da bi volitve povsod potekale hkrati. Posamezne države imajo namreč glede volitev različno prakso, v večini sicer volijo v nedeljo, v nekaterih, kot na Nizozemskem in v Veliki Britaniji, v četrtek, ponekod pa tudi v petek oziroma soboto. Letošnje volitve v Evropski parlament so tako od 4. do 7. junija.

V skladu z evropsko zakonodajo bodo uradni izidi volitev v 736-članski parlament znani šele v nedeljo po 22. uri, ko se bodo volišča zaprla še v zadnjih članicah unije.

Nizozemska volilna komisija je že sporočila začasne izide, ki kažejo na zmago skrajnih desničarjev Geerta Wildersa, ki nasprotuje priseljevanju tujcev v državo. V Bruslju so sicer objavi rezultatov nasprotovali, vendar so na Nizozemskem vztrajali, da gre za neuradne izide. Evropska komisija kljub temu vztraja, da bo proti Nizozemski začela postopek. Nizozemske oblasti so že na zadnjih volitvah pred petimi leti ob zaprtju volišč objavile začasne izide, vendar tedaj komisija proti državi kljub grožnjam ni sprožila nobenega postopka.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

erikon
04. 06. 2009 22.46
Politi-profesionalni lopovi
Alijen
04. 06. 2009 14.31
Evropska komisija kljub temu vztrala a tu nekaj ne štima?
alterego
04. 06. 2009 13.37
glej da boš u nedelo tud prvi na volišču
Bolivar
04. 06. 2009 10.53
ajd bom jaz enkrat prvi!