Tujina

Prvi smrti zaradi virusa Zahodnega Nila v Makedoniji in na Kosovu

Skopje, 20. 09. 2012 16.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Skopju je zaradi okužbe z virusom Zahodnega Nila umrla ženska, v Prištini pa moški. Med slovenskimi vojaki na Kosovu doslej niso bili sprejeti kakšni dodatni preventivni pregledi. V Sloveniji okužbe še niso potrdili in ne izvajajo posebnih ukrepov.

Komar
Komar FOTO: Thinkstock

Smrtonosni virus Zahodnega Nila, zaradi katerega so v začetku septembra umrli trije ljudje v Srbiji, je terjal prvo smrtno žrtev še na Kosovu in v Makedoniji. V Skopju je zaradi okužbe z virusom umrla ženska, skupno pa so doslej zabeležili tri primere okužbe. Tudi v bolnišnici v Prištini imajo dva okužena s tem virusom.

Na Kosovu sta trenutno nameščena 302 vojaka Slovenske vojske. Tiskovni predstavnik generalštaba Slovenske vojske Simon Korez je pojasnil, da je običajno, da slovenski vojaki ob odhodu na misijo vedno dobijo preventivna zaščitna sredstva (v obliki pršil ali stikov), ki odvračajo insekte, to pa SV izvaja vedno, ne glede na sedanjo prisotnost omenjenega virusa. Kakšni drugi dodatni preventivni ukrepi pa po besedah Koreza še niso bili sprejeti.

Slovenija posebnih ukrepov, ki bi preprečili vstop virusa Zahodnega Nila v državo, ne izvaja. Ker pa obstaja možnost, da se ta virus prenese prek krvi, Zavod za transfuzijsko medicino vsakogar pred darovanjem krvi povpraša o bivanju v državah, kjer so primeri vročice virusa Zahodnega Nila.

Virus Zahodnega Nila ima podobne simptome kot gripa, v skrajnih primerih pa lahko povzroči komo ter smrtonosno zatekanje možganske opne, znano kot encefalitis. Lahko povzroča tudi meningitis.

Ime izvira iz ugandske pokrajine Zahodni Nil, kjer so virus leta 1937 prvič odkrili. Virus prenašajo ptiči, na človeka pa ga prenašajo komarji. Zdravila ni, vendar se pri kar 80 odstotkih okuženih nikoli ne razvijejo simptomi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
21. 09. 2012 15.26
Nekateri viri navajajo, da naj bi šlo za virus, ki je ušel iz laboratorijev v času Katrine v ZDA.
ZakoniZdravja
20. 09. 2012 21.47
+1
kako to mislite prva smrtna zrtev na kosovu ce pa ste pred kratkim porocali da je nekaj ljudi v srbiji ze umrlo ?
ferplay87
21. 09. 2012 10.49
+0
--Milan--
20. 09. 2012 20.41
-1
upam da ni kak srb :D
--Milan--
20. 09. 2012 22.40
-4