Tujina

Prvi rojstni dan Črne gore

Podgorica, 20. 05. 2007 10.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na referendumu pred letom dni so Črnogorci izbrali neodvisnost. Opozicija trdi, da so od tega pričakovali več.

Slavje po razglasitvi rezultatov referenduma
Slavje po razglasitvi rezultatov referenduma FOTO: Reuters

V Črni gori obeležujejo prvo obletnico neodvisnosti, pridobljene na referendumu 21. maja lani. Osrednja slovesnost je bila v Cetinju, kjer naj bi bil glavni govornik črnogorski predsednik Filip Vujanović. Parlament je zakon o
državnih praznikih, med katere je uvrstil tudi 21. maj kot dan neodvisnosti, sprejel šele v četrtek. Večina opozicijskih strank je njegovemu sprejetju nasprotovala, saj meni, da referendum ni pripeljal do sprave, ampak je poglobil razkole.

Najvišji predstavniki oblasti že več dni izpostavljajo dosežke Črne gore v prvem letu po ločitvi od Srbije, voditelji parlamentarnih opozicijskih strank pa medtem zatrjujejo, da se vladajoča večina po osamosvojitvi nima s čim pohvaliti.

Vujanović je pred dnevi obljubil, da bo tudi peto leto svojega predsedniškega mandata posvetil uveljavljanju interesov Črne gore, predsednik črnogorskega parlamenta Ranko Krivokapić pa je, da je Črna gora danes bolj zrela in politično bolj stabilna družba. Nekdanji premier Milo Đukanović, ki ga je vladajoča Demokratska stranka socialistov (DPS) v soboto ponovno izvolila za svojega predsednika, je povedal, da je druga strateška naloga Črne gore po osamosvojitvi doseganje evropske kakovosti življenja za vsakega prebivalca.

Črnogorci so pričakovali več, trdi opozicija
Črnogorci so pričakovali več, trdi opozicija FOTO: Reuters

Večina opozicijskih strank pa ob dnevu neodvisnosti razmišlja drugače. Tako Naroda stranka zatrjuje, da je Črna gora res formalno neodvisna država, v resnici pa je pod protektoratom tistih mednarodnih dejavnikov, ki mašijo luknje v njenem proračunu, kar velja zlasti za ZDA. Nekdanji vodja pred referendumom najbolj vplivne opozicijske stranke (SNP) Predrag Bulatović meni, da je leto dni od plebiscita minilo v prizadevanjih vladajoče DPS, da Črno goro "zacementira kot privatno državo". Andrija Mandić, ki je na čelu trenutno najbolj vplivne opozicijske stranke, Srbske liste, pa trdi, da ni mogoče govoriti o dobrih plateh neodvisnosti, saj večina prebivalstva živi v "hudem gospodarskem suženjstvu in pod okupacijo tajkunov".

Črnogorski parlament je neodvisnost slovesno razglasil 3. junija lani, do konca meseca pa je Črno goro kot samostojno državo priznalo že približno 60 držav. Črna gora tudi ni imela nobenih večjih težav pri vključevanju v mednarodne organizacije. Zlasti so se podvizali Združeni narodi, saj je Črna gora postala njihova 192. članica že 28. junija.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ka_te_briga
20. 05. 2007 22.16
A je kter od vas bil v ČG na kakšen drgačen način, kt pa turist.? Je kdo od vas živel spodaj vsaj mesec dni? po vaših komentarjih sodeč, niste... Kr takšna oseba ne bo napisala vse najboljše...ni vse kar čujete po Tv-ju res... Nič niso nardili...živeti v ČG je kt, da živis v getu...kr pišete neki v tri dni...
vox populis
20. 05. 2007 15.27
"Črnogorci so pričakovali več, trdi opozicija."Črnogorci že stoletja "nekaj pričakujejo"! Pomembno je da jutri, tako kot vedno, spet nekaj praznujejo! Luftbremzarji!
anzi_mahackala
20. 05. 2007 14.59
Kaj so pa mislal, da bodo v enem tednu v EU. Se dolgo jih ne bo tam.
victoriosus
20. 05. 2007 12.30
Dokaz, da se v Črni gori venderle nekaj "dela" :)
Prvo Bore
20. 05. 2007 12.28
Sedaj pa veselo prodajajo v Tivatu remontne delavnice od JNA. Za mesec dni bodo imel za čevape.
jsmazarot@email.si
20. 05. 2007 12.20
Vse najboljše?!