Tujina

Prvi primer v Evropi: kopalka umrla zaradi ožiga meduze

Cagliari, 27. 08. 2010 08.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Za posledicami ožiga meduze, imenovane 'portugalska ladjica', je na Sardiniji umrla neka 69-letna Italijanka. Gre za prvo smrt v Evropi zaradi ožiga meduze.

Kot poročajo italijanski mediji, je do napada meduze, imenovane portugalska ladjica (Physalia physalis), na 69-letno Italijanko Mario Furcas, prišlo v kraju Porto Tramatzu v bližini Cagliarija na vzhodni obali Sardinije, ki je priljubljeno letovišče predvsem britanskih turistov. Nesrečno kopalko, ki je plavala s svojo sestro, je ožgalo po nogi, nakar je še uspela priti na obalo in poklicala na pomoč, a se je kmalu zatem onesvestila in umrla sredi množice ljudi, ki ji ni mogla pomagati.

"Prišla je iz vode, vlekla nogo za seboj in kričala, da jo je ožgala meduza. Na desni nogi je mela vidno rdečo liso. Potem se je zgrudila na tla, ljudje so ji prihiteli na pomoč. Prišli so tudi reševalci, a je bilo že prepozno,“ je dogajanje opisala priča.

Meduza je dobila ime po portugalski vojaški ladji iz 16. stoletja, ker naj bi oblika meduze spominjala na njeno jadro.
Meduza je dobila ime po portugalski vojaški ladji iz 16. stoletja, ker naj bi oblika meduze spominjala na njeno jadro. FOTO:

Gre za prvi smrtni primer zaradi ožiga portugalske ladjice, ki je sicer običajno prisotna v Atlantiku, zaplava pa tudi v Sredozemlje. Ima lahko tudi do 20 metrov dolge lovke in sodi med precej nevarne vrste meduz, katerih strup v ožigalkah je za ljudi zelo boleč. V določenih primerih lahko njen strup povzroči tudi alergično reakcijo, vendar pa ob hitri pomoči še ni bilo znanega smrtnega primera. Bil pa naj bi zdaj usoden za nesrečno Italijanko, ki je zaradi hude alergične reakcije padla v anafilaktični šok.

"Meduze, ki jih najdemo v Sredozemlju, ne ubijajo. Če te opečejo, boli in je nelagodno. A tokrat prvič slišim za smrtni primer. Očitno je opeklina sprožila alergijsko reakcijo, kar je pripeljalo do smrti," je incident ocenila Maria De Giacomo, zdravnica v splošni bolnišnici v Rimu.

Ferdinando Boero, morski biolog z Univerze v Lecceju, pa je dodal: "Bili smo obveščeni, da so ljudje v Sredozemskem morju opazili te meduze, a nikoli ni bilo nič hujšega. Smrtne primere so do zdaj beležili le na Floridi ali v Avstraliji."

Letos se je ta vrsta meduz namnožila predvsem ob atlantskih obalah Španije, od koder poročajo o okoli 700 ožigih kopalcev. Razlog za tako namnožitev biologom ni povsem znan, domnevajo pa, da gre predvsem za posledico globalnega segrevanja ozračja.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xBubblex
27. 08. 2010 11.34
kje je moder link?! :O
Misija1
27. 08. 2010 11.08
-1
Povprecno so dolge 10m, lahko pa zrastejo tudi do 22m. So pa baje najdli ze taksne ki so imele 50m dolge ozigalke. Ja tudi meni so ble znane oziroma v filmih prikazane kot smrtno nevarne. Pa baje niso. Razen za starejse in otroke, ki so bolj dovzetni za strup in lahko padejo v anafilakticni sok..
Misija1
27. 08. 2010 11.06
Povprecno so dolge 10m, lahko pa zrastejo tudi do 22m. So pa baje najdli ze taksne ki so imele 50m dolge ozigalke. Ja tudi meni so ble znane oziroma v filmih prikazane kot smrtno nevarne. Pa baje niso. Razen za starejse in otroke, ki so bolj dovzetni za strup in lahko padejo v anafilakticni sok.
Tristan_
27. 08. 2010 10.41
+1
A ni portugalska ladjica že dolgo znana kot smrtonosna... a ni noben gledu baywatch-a ;)
izaija
27. 08. 2010 09.49
slovenac3
27. 08. 2010 09.24
Zdaj ste me pa prestrašili, saj sem nameraval iti v Cagliari na Sardinijo. Pa ne bom nič plaval, le lovil italijanke.
PPN
27. 08. 2010 08.38
galeja pa res!
Fukofakic
27. 08. 2010 08.25