Tujina

Po svetu žrtev vse več, pri nas bakterije ni

Praga, 01. 06. 2011 13.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
84

Število umrlih zaradi okužbe z bakterijo Ehec še naprej raste, njen izvor pa ostaja neznanka. Pri nas so prve analize zelenjave pokazale, da bakterije ni. Vurs pa zdaj preverja, ali se je pri nas znašla okužena salama iz Italije.

Strokovnjaki napovedujejo, da bo bakterija zahtevala še več življenj.
Strokovnjaki napovedujejo, da bo bakterija zahtevala še več življenj. FOTO: Reuters
Epicenter izbruha je v severnonemškem Hamburgu. Španija napoveduje odškodninsko tožbo proti Nemčiji zaradi škode, ki so jo španski pridelovalci zelenjave utrpeli zaradi nemškega kazanja s prstom nanje. Ta škoda znaša 200 milijonov dolarjev na teden. Ker so Nemci sprva domnevali, da so za številne okužbe krive španske kumare, je namreč več držav ustavilo uvoz več vrst španske zelenjave.

Število smrtnih žrtev bakterije se je povzpelo na 17, potem ko so oblasti Spodnje Saške v Nemčiji danes sporočile, da je za posledicami okužbe na severu Nemčije v nedeljo umrla 84-letna ženska. Umrla je zaradi hemolitičnega uremičnega sindroma (HUS), ki ga povzroča bakterija Ehec.

Na Švedskem, kjer je s smrtno nevarnim sevom bakterije E. coli okuženih 15 ljudi, je včeraj za posledicami okužbe umrla ženska sredi petdesetih, ki se je z bakterijo okužila na potovanju po severu Nemčije. Na Češkem pa je ameriška turistka zbolela za drisko, ki jo je povzročila okužba z bakterijo Ehec. Američanka je okužena s smrtno nevarnim sevom bakterije E. coli (Ehec) serotipa 0104, ki je v Nemčiji sprožil val okužb, je sporočil pristojni laboratorij v Pragi.

Američanka je na Češko pripotovala s severa Nemčije, kjer je po lastnih navedbah jedla solato. Zdravijo jo v bolnišnici v češki prestolnici. Predstavniki Evropske unije so danes sporočili, da so trije pacienti v Združenih državah, ki kažejo posledice okužbe z Ehec bakterijo, bodisi nemški državljani bodisi ljudje, ki so v ZDA pripotovali iz severa Nemčije.

Samo v sredo so v Nemčiji zabeležili 365 novih primerov okužbe, so sporočili iz inštituta Roberta Kocha.
Po dosedanjih ugibanjih naj bi bile za širjenje nevarne bakterije krive španske kumare, a so jih znanstveniki v nemškem Hamburgu z laboratorijskimi testi oprali krivde. Izvor bakterije, ki je do zdaj zahtevala že 17 življenj, v torek prvo tudi zunaj Nemčije, je tako znova popolna skrivnost.

Avstrijske zdravstvene oblasti so medtem bakterijo Ehec odkrile tudi v jelenovi salami italijanskega proizvajalca Norc Toscana in posvarile pred njenim uživanjem. Sev bakterije Ehec v salami lahko vodi v hudo drisko in posledično tudi v odpoved ledvic. Avstrijska agencija za zdravje in prehransko varnost ob tem opozarja, da preiskava ni povezana s trenutnim izbruhom okužb z bakterijo Ehec v Nemčiji.

Iz slovenske veterinarske uprave (VURS) so sporočili, da po podatkih avstrijskega pristojnega organa salame iz Avstrije niso  distribuirali v druge države. Italijanski pristojni organi pa naj bi v kratkem podali poročilo o ugotovitvah in o tem, ali se je salama morda znašla še v drugih evropskih državah. Potrditve o tem, ali je sporna salama tudi v Sloveniji, tako še ni, bodo pa na Vursu poizvedeli pri trgovskih mrežah v Sloveniji in v kolikor bodo ugotovili, da je bil proizvod distribuiran na slovensko tržišče, bodo takoj izvedli odpoklic salame s trga.

Slovensko kmetijsko ministrstvo: Na naši zelenjavi bakterije ni bilo

Prvi rezultati analiz vzorcev sveže zelenjave, ki so jih na slovenskem trgu odvzeli konec prejšnjega tedna, so pokazali, da E. coli pri nas ni. Rezultate mikrobioloških analiz ostalih vzorcev sicer na ministrstvu za kmetijstvo pričakujejo v prihodnjih dneh. Kmetijski inšpektorat pa ob vsaki novi informaciji, vezani na distribucijsko listo sporne zelenjave, pridobljene iz hitrega sistema obveščanja za živila in krmo, o tem sproti seznanja nosilce živilske dejavnosti, ki so vključeni v distribucijo sveže zelenjave, in tako skrbi za poostren nadzor nad dobavitelji.

Odbor Evropskega parlamenta za okolje, javno zdravje in varnost hrane je od Evropske komisije zahteval, naj pripravi oceno, kakšna je dejanska nevarnost tveganja širitve okužb z bakterijo E. coli med državami članicami EU.
Nemške pristojne oblasti so prav danes posredovale rezultate primerjalnih analiz bakterij na spornih kumarah ter bakterij, ki so povzročile hude zastrupitve v Nemčiji. Te kažejo, da ni neposredne povezave med zastrupitvami in uživanjem kumar nekaterih španskih pridelovalcev, so pa na kumarah spornih španskih pridelovalcev, vzorčenih v Nemčiji, našli drug sev E. coli, ki je zdravju škodljiv zaradi prisotnosti gena za tvorbo toksina. Zato je treba navedene pošiljke kumar spornih pridelovalcev iz Španije še vedno obravnavati kot zdravju škodljive, so še sporočili iz kmetijskega ministrstva.

Za kakovost zelenjave smo odgovorni tudi kupci sami

Ravno v času izbruha bakterije Ehec, za katero so nemške zdravstvene oblasti sprva obtoževale španske kumare, so v Zvezi potrošnikov Slovenije predstavili analize kakovosti zelenjave na slovenskih prodajnih policah.

70 odstotkov zelenjave v akciji je neuporabne.
70 odstotkov zelenjave v akciji je neuporabne. FOTO: Reuters

Pregled je pokazal, da naši sosedje ponujajo bolj kakovostno zelenjavo, ki je tudi bolj jasno in pregledno označena. Pri večini zelenjave je bil označen I. kakovostni razred. V tujini je bila tudi večja ponudba ekološke zelenjave, so sporočili iz Zveze potrošnikov.

Zdravnica dr. Tanja Pajk Žontar pravi, da smo za kakovost zelenjave ''odgovorni tudi kupci. Rokavice uporabljajo le maloštevilni kupci, premetavanje, brskanje in stiskanje zelenjave seveda vpliva na njeno kakovost ter je nekorektno do kupcev, ki bodo prišli za nami.''

Pri zelenjavi v akcijski ponudbi pa potrošnikom svetujejo, naj natančno preverijo, koliko odstotkov zelenjave je še užitne oz. ali gre res za ugoden nakup. Njihov pregled je namreč pokazal, da ni bilo uporabnih vsaj 70 odstotkov delov zelenjave, čeprav znižanje cene običajno ni bilo tolikšno.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gonepteryxcleopatra
02. 06. 2011 19.14
nikol u zgodovini ni bilo v enem stoletju tolkiko različnih bakterij, od genskega inžiniringa pa puuf!! se je zamislit, kako je svet zblaznel in mahnil inteligenco v napačno smer...
ma5t3r
02. 06. 2011 17.58
spet biznis farmacije
skodelica kave
02. 06. 2011 15.54
najboukše gé fajn domače z ogračeka!!! PREKMURJE REPUBLIKA
Tonček Balonček
02. 06. 2011 12.12
Mi smo vedno korak zadaj! Ne le v razvoju in mentalnem stanju, tudi kar s etiče raznih svinjskih grip, AIDS-a, korupcije, krize, E.coli in še česa. Pri nas ni ničesar razen referendumov in komemoracij pred brezni iz leta 45!
Gabriela Kace
02. 06. 2011 11.30
nisem pa izvedela... kako pa ta bakterija pride na zelenjavo? trgovine se bom čimbolj sicer izogibala, saj bo tak vsak čas doma zelenjava... torej, kako dobi zelenjava bakterijo, ve kdo?
eagle_18
02. 06. 2011 10.01
smešno je da vsako leto pride na obzorje nek nov virus, oz. bakterija, od sarsa,ptičje in prašičje gripe, itd. novinarji zaženejo vik in krik, ljudje pa takoj hop po cepivo ko je le-ta na voljo. farmacevtske družbe pa seveda s tem mastno zaslužijo. logično sklepanje iz vsega tega=> farmacija sama ustvari viruse in bakterije, da jih potem lahko "zdravi". to bando bo treba počas spucat iz obličja zemlje.
Dont.Panic
02. 06. 2011 09.01
G-i-z-m-o tvoj komentar pa je neumnost brez primere, kaj hudiča pa ima odprta meja s tem? Tudi ko so bile zaprte, niso pregledovali vsakega avta, tako da to nima nikakršne veze in ne bi imelo učinka. Pa tudi, kakšna hinavščina. Na referendumu za Eu si pa da obrkrožil, kajne? Ker bo tako fino, da bomo šli brez pasoša čez mejo. Dvojna morala.
bitchslap
02. 06. 2011 08.26
Mogoče pa se Al Kaida subtilno maščuje za smrt Bin Ladna!
G-i-z-m-o
02. 06. 2011 08.26
država spet zavaja....država ne more GARANTIRATI, da te hrane ni pri nas, ker imamo odprte meje
MOSSAD001
02. 06. 2011 08.22
Bom pa rozine grizu,pa cviček pil-domače ,-))
shotalick
02. 06. 2011 08.11
cepivo prihaja. Naivneži bejšte se cept :D :D :D.. hahaha
jagoda_fp
02. 06. 2011 08.09
kako lahko država trdi da okužene hrane ni pri nas? Tudi to so "prednosti" prosto carinskega območja! Nekdo kupi v španiji, pelje v nemčijo pošlje na madžarsko, tam prepakirajo, kot da je zraslo tam in kupi tuš, špar, hofer, lidl, seveda s poreklom EU. In kako lahko MKGP to kontrolira????
jezni_jezek
02. 06. 2011 07.59
kumare in praradajz v Tus so iz Spanje
racket
02. 06. 2011 07.39
@ maryko sej nisi resno mislu tega an?! Res ti čestitam za tako razmišlanje. "Načrtno zastrupljanje hrane" hahahaha. dej no. e se hecat. To je isto, ko da bi nekdo sprožil virusno angino ali kaj podobnega (stopnja umrljivosti pod 1%) Če bi se kdo hotel "maščevati", zakaj nebi spustu v nek zaprt prostor nekaj NO(dušikov monoksid)?
racket
02. 06. 2011 07.34
@JeansBurger Halo!? a si ti mogoče z lune? Ti veš da je ta bakterija čisto navadna bakterija, ki se jo da čisto normalno odpraviti?? Če umiraajo 84 leetni in 5 letni ljudje je to zato ker spadajo v RIZIČNO skupino. Daj preberi si kaj preden kaj tako butastega rečeš
racket
02. 06. 2011 07.32
Bedarija. Zakaj ne pišejo kako razsaja AIDS, ali gripa, ali prehlad ali pljučnica????? Ljudje to je načrtno postavljanje ljudi v skrbi. s tem bojo farmacevtske družbe zaslužile miljone s prodajo "magičnih" razkužil za roke ipd. prepričan sem, da vas je vsaj 60% vas, ki ste prebrali članek zgrabil sttrah/panika. S tem je namen dosežen. Odprite si oči. 100x bolj smrtonosne stvari razsajajo po svetu vsak dan. in vi hodite mimo njih, ampak jim ne posvečate pozornosti, ker vam nihče ni rekel, da morate!!!!!!!!!!!!!
strom
02. 06. 2011 07.32
Naša vlada je največja bakterija na svetu!!!
Sputnik
02. 06. 2011 07.31
novinarju in politiku ne moreš nikoli vrjet pomoje je tudi pri nas samo noče nihče povedat da ne pride do panike tisti ki je bakterijo razvil ima tudi "zdravilo" ampak ni dovolj okuženih da bi začeli prodajat cepivo. premalo denarja je v igri za zdaj
netete1
02. 06. 2011 04.39
zlokmalu verjetno lahko pricakujemo novico: na trgu cepivo proti ehec... Pa bojo spet vse drzave evrope zapravle miljarde za naku zalog za 100 let..... ah ta svet
netete1
02. 06. 2011 04.37
nemcija, ceska in svedska se niso cel svet. tudi vse vec zrtev pomeni od 15 v ponedeljke so 17 danes. Dajte novinarji ze enkrat pustit ta senzacionalizem in umiritre zogice... Mogoce bo kak klik manj, zato boste pa oglase drazje zakasirali. Tud zarad vas gre svet v maloro.