Tujina

Prvi plin iz Severnega toka v Evropi 8. novembra

Moskva, 03. 10. 2011 14.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prvi plin bo po eni od dveh cevi Severnega toka v zahodno Evropo prispel 8. novembra, je v pogovoru z ruskim premierjem Vladimirjem Putinom napovedal izvršni direktor Gazproma Aleksej Miller.

Miller Putinu pripoveduje o napredovanju projekta Severni tok.
Miller Putinu pripoveduje o napredovanju projekta Severni tok. FOTO: Reuters
S klikom na miško je prvo polnjenje cevi Severnega toka s plinom v ruskem kraju Viborg v začetku septembra sprožil prav ruski predsednik vlade Vladimir Putin. Ta plin bo po besedah Alekseja Millerja Evropo dosegel 8. novembra.
Plinovod Severni tok je dolg 1224 kilometrov, iz Rusije pa pod Baltskim morjem vodi vse do Nemčije. Južni tok naj bi medtem potekal od Rusije pod Črnim morjem do Bolgarije, nato pa dva različna kraka (eden tudi čez Slovenijo) do Italije. Rusija EU zagotavlja četrtino vse potrebne količine plina, za Severni in Južni tok pa se je zavzela zato, da bi se izognila omejitvam dobave plina, do katerih lahko pride zaradi težav, ki jih ima Moskva s tranzitnimi državami, kot je Ukrajina.

Prvi mož Gazproma je ruskemu predsedniku vlade na tokratnem sestanku pojasnil še, da si družba prizadeva čim prej skleniti tudi izgradnjo druge cevi Severnega toka, ki bo tekla vzporedno z že delujočo. Kot je navedel, so do zdaj zgradili že 700 kilometrov te cevi, kar predstavlja okoli 60 odstotkov.

Po Millerjevih besedah je že sklenjen tudi dogovor, skladno s katerim bo ruska energetska družba začela financirati permanentni ekološki monitoring, povezan s Severnim tokom. Gazprom bo za to namenil 40 milijonov evrov.

Putinu, ki ga je zanimalo tudi napredovanje projekta Južni tok, je Miller povedal še, da je Gazprom že izdelal glavno študijo izvedljivosti tega projekta. Iz nje je po njegovih besedah razvidno, da je projekt ekonomsko učinkovit in tehnično izvedljiv. Dodal je, da se pri Južnem toku držijo urnika in da bo projekt zaključen do decembra 2015.

Moskva verjame, da se bo poraba plina v Evropi v naslednjem desetletju povečala za 200 milijard kubičnih metrov na leto oz. za več kot 50 odstotkov.

Putin spremlja preiskavo Bruslja, ki ima pod drobnogledom plinska podjetja

Sicer pa se je Putin danes odzval tudi na potrditev Bruslja, da so podjetja v srednji in vzhodni Evropi, dejavna na področju dobave, prenosa in shranjevanja zemeljskega plina, zaradi suma kršenja pravil, vezanih na varstvo konkurence, pod drobnogledom Evropske komisije.

Ruski premier je v tej luči dejal, da bo Rusija pozorno spremljala preiskavo. Millerju je naložil, da mora Gazprom komisiji predložiti vse potrebne podatke, hkrati pa ga je zanimalo, ali je bil kdor koli iz podjetja morebiti aretiran. Miller je odgovoril nikalno, izrazil pa je upanje, da bo EU spoštovala legitimne interese Gazproma.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lesnikovsok
03. 10. 2011 18.59
saj pri nas so tudi že po celi sloveniji te cevi.. kdaj bojo pa začel montirat... bi pa lahk novinarji kaj o tem napisal kje in kako...
tinetone
03. 10. 2011 15.48
poljaki pa vik in krik
wsharky
03. 10. 2011 14.37
... potem pa direkt do prijateljev Grkov ... da jih ne bo zeblo, ce se bo slucajno ohladilo na 10 stopinj ...