Tujina

Prvi ovadeni zaradi črnih skladov HDZ

Zagreb, 02. 11. 2011 21.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu je vložil kazenske ovadbe proti petim osebam, med drugim tudi proti nekdanjemu direktorju in članu uprave Hrvaškega elektrogospodarstva Ivanu Mravaku.

Hrvaške kune
Hrvaške kune FOTO: POP TV

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je vložil kazenske ovadbe proti petim osebam zaradi financiranja domnevnih črnih skladov HDZ. Šlo naj bi za 600.000 kun oziroma 80.000 evrov, so sporočili iz Uskoka.

Prvoovadeni je nekdanji direktor Hepa Ivan Mravak, drugi ovadeni pa so še nekdanji direktor Hep Proizvodnje Petar Ćubelić, nekdanji član uprave Hepa Željko Kljaković Gašpić ter podjetnika Ljubo Bušić in Ante Matić, poročajo hrvaški mediji, medtem ko je Uskok objavil zgolj začetnice ovadenih. Kot navaja Uskok na svoji spletni strani, je nekdanji blagajničar HDZ Mladen Barišić septembra 2007 od Mravaka zahteval, da poslovanje Hepa s podjetji pogojuje s triodstotno provizijo od vrednosti posla, ta denar pa bi šel za financiranje vladajoče stranke. Mravak je z Barišićevo zahtevo seznanil Ćubelića in Kljakovića Gašpića, ki sta jo sprejela.

Mravak in Ćubelić naj bi nato provizijo zahtevala v treh primerih, v primeru zagrebškega podjetja Monting PIM pa jo delno tudi dobila. Ćubelić naj bi tako novembra 2008 od predsednika uprave Montinga Bušića v zameno za podpis pogodbe zahteval 900.000 kun (120.000 evrov) provizije, na kar je slednji tudi pristal.

Potem ko je bila pogodba sklenjena, je Bušić med majem in julijem 2009 Ćubeliću izročil del tega denarja oz. 600.000 kun. Ćubelić je nato ta denar predal Mravaku, ta pa ga je odnesel blagajničarju HDZ Barišiću. Bušić se je obenem zavezal, da bo preostanek denarja plačal naknadno, so še sporočili iz Uskoka.

Sanader, ki mu trenutno sodijo zaradi Hypa, naj bi bil vpleten tudi v primer prodaje elektrike Hepa.
Sanader, ki mu trenutno sodijo zaradi Hypa, naj bi bil vpleten tudi v primer prodaje elektrike Hepa. FOTO: Reuters

Mravak je bil sicer lani v priporu zaradi suma malverzacij pri prodaji elektrike Hepa, v katere naj bi bila vpletena tako nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader kot tudi nekdanji podpredsednik vlade Damir Polančec. Gre za prodajo elektrike po nižjih cenah mostarskemu Aluminiju in šibeniškemu TLM, s čimer naj bi oškodovali državni proračun za 600 milijonov kun (80 milijonov evrov). Hrvaški mediji so poročali, da bo ravno Mravak glavna priča proti Sanaderju v primeru oglaševalske agencije Fimi-media, preko katere naj bi najmanj 13,5 milijona evrov iz javnih podjetij in ministrstev končalo v črnih skladih HDZ in pri posameznikih. Kot so še dodali, so morali Mravaku po izpustitvi iz pripora vrniti delovno mesto v Hep, in sicer je zaposlen kot svetovalec. Poudarjajo tudi, da Hep – odkar je Sanader odstopil s premierskega položaja in Mravak ni več njegov direktor – posluje z dobičkom.

Hrvaško tožilstvo je prejšnji teden blokiralo premoženje HDZ do konca preiskave ali postopka na sodišču o domnevnih črnih skladih stranke. Pred tem so potrdili, da proti HDZ kot pravni osebi poteka preiskava zaradi nezakonitega finančnega poslovanja.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.