Tujina

Prvi obisk generalnega sekretarja ZN v Srebrenici: prepozno in premalo!

Srebrenica, 26. 07. 2012 15.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ban Ki Mun je prvi generalni sekretar ZN, ki je obiskal Srebrenico, kjer so enote bosanskih Srbov julija 1995 ubile okoli 8000 muslimanskih moških, čeprav je bilo mesto, v katero so se zatekli prebivalci številnih okoliških krajev, pod zaščito ZN.

Ban Ki Mun je v okviru balkanske turneje, ki jo je prejšnji teden začel v Sloveniji, obiskal tudi BiH. Danes je obiskal spominski park v Potoćarih pri Srebrenici, kjer je položil cvetje na spomenik žrtvam najhujšega pokola v Evropi po drugi svetovni vojni. Sestal se je tudi s sorodniki srebreniških žrtev.

Ban Ki Mun se je poklonil srebreniškim žrtvam.
Ban Ki Mun se je poklonil srebreniškim žrtvam. FOTO: Reuters

Že v sredo je v parlamentu BiH priznal, da ZN tedaj niso izpolnili svoje dolžnosti. "Mednarodna skupnost ni uspela preprečiti genocida. Ampak iz tega smo se nekaj naučili in se še vedno učimo," je dejal.

Srebrenica je bila v času genocida pod zaščito sil ZN, ki pa niso uspele preprečiti grozljivih pobojev.
Srebrenica je bila v času genocida pod zaščito sil ZN, ki pa niso uspele preprečiti grozljivih pobojev. FOTO: Reuters

Banov obisk v Srebrenici lokalno prebivalstvo spremlja z mešanimi občutki. Nekateri so zadovoljni in upajo, da bodo ZN v prihodnje bolj pozorni, drugi pa obisk označujejo z besedami "premalo in prepozno". Mnogi, ki so preživeli strahote srebreniškega pokola oziroma so v pokolu izgubili svoje najbližje, menijo, da je odgovornost za grozodejstva izključno na strani ZN. "Modre čelade so predale moje starše srbskim vojakom," je prepričan eden od preživelih, ki pričakuje, da bodo ZN priznali svojo odgovornost.

Ban Ki Mun je obiskal tudi olimpijski stadion v Sarajevu. Skupaj z bosanskim maratoncem je simbolično odtekel en krog, nato pa se je odpravil na letališče, saj odhaja na odprtje olimpijskih iger v London.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
26. 07. 2012 18.32
+1
tisti ko poznajo zgodovino vedo zakaj je prišlo do tega nihče pa ne odgovarja ali se pa opraviči za zločine ki so jih oni njihovi predniki delali številka je 20 krat večja očitno vse kaj je manj je več vredno kaj je pa več je pa za pozabiti s to srebrenico . zakaj nonstop naši mediji govorijo o tem treba je obdelati vse podatke pol pa soditi .
Dobskibelozapornik
26. 07. 2012 19.24
+0
@dannyer Pravijo tako da resnica boli, sedaj je problem ta da vi srbi še kolektivno zagovarjate genocid, ki ste ga naredili v osrčju Evrope pred očimi celega sveta. tako da tukaj ni nič spornega.
DeadBull
26. 07. 2012 19.59
+1
Kaj se je pa potem dogajalo med 2. sv. vojno? Kako bomo pa to poimenovali?
acim
27. 07. 2012 12.33
+2
Način na kateri muslimanski nacionalisti manipulirajo in zlorabljajo Srebrenico je skoraj bolj gnusno dejanje kot sam zločin.Je pa še en dokaz kakšno BiH želijo,Srbom pa še en argument več da je rešitev v samostojni Republiki Srbski.
dannyer
28. 07. 2012 12.26
+1
odbogaposlan
26. 07. 2012 18.32
+2
ma ta ban ki mun, bi šel lahko bos in peš od sarajeva do srebrenice, pa še ne bi poprvil škode, ki so jo naredili njegovi vojaki tam!
slovan2
26. 07. 2012 18.38
+3
Stari k se je to dogajal ban ki mun ni bil precednik zn-ja.
acim
26. 07. 2012 16.32
+6
Zadnji čas je da se dogodki okrog Srebrenice raziščejo iz vseh zornih kotov.Vse tisto kar je o Srebrenici znano je da se je tam dogajalo ogromno tega in onega.A se resnice o Srebrenici nekateri bojijo in zakaj?