Tujina

Prvi asteroid v zemljini orbiti

Ljubljana, 02. 08. 2011 11.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Sandi Sadar Šoba
Komentarji
23

Astronomi so s teleskopom Wise v zemljini orbiti opazili trojanski asteroid, ki potuje po isti tirnici kot Zemlja. Našega planeta ne ogroža, oči astronomov pa so usmerjene v bolj privlačno Vesto.

Astronomi so asteroid opazili nedaleč od Zemlje, utiril pa naj bi se na isto tirnico, po kateri kroži naš planet okoli Sonca. Od 200 do 300 metrov velika skala se je zaradi gravitacije usidrala na točki, kjer našega planeta ne ogroža. Zaradi svojega stelarnega položaja ga strokovnjaki uvrščajo v skupino tako imenovanih trojanskih asteroidov, ki so jih doslej opažali pri Jupitru, Neptunu in Marsu. 60 stopinj pred in za Jupitrom, Neptunom in Marsom se v njihovih tirnicah t. i. Lagrangeovih točkah nahajajo skupki asteroidov. V Jupitrovi tirnici je tako zdaj usidranih kar 1000 trojancev.

2010 TK7, kot je njegovo registrirano ime, so astronomi odkrili z Nasinim teleskopom Wise. Odkritje je toliko bolj osupljivo, ker bodo trojanski asteroidi zavoljo svoje stabilnosti in bližine možna tarča astronavtskih misij v času, ko se bodo te odpravljale dlje od vesoljske postaje.

Prvi asteroid v zemljini orbiti, kot ga vidi umetnik.
Prvi asteroid v zemljini orbiti, kot ga vidi umetnik. FOTO: Reuters

2010 TK7 misije najverjetneje ne bo dočakal, saj potuje bodisi previsoko bodisi prenizko od idealne zemljine tirnice, za kar bi odprava za let do asteroida porabila preveč goriva. Ne glede na to se z odkritjem odpirajo možnosti, da se v bližini našega planeta nahajajo za obisk primernejši trojanci, ki pa še čakajo, da jih odkrijemo. Vsemu navkljub tovrstne misije zaenkrat ne predstavljajo prioritete pri vesoljskih programih.

Širokopasovni teleskop Wise je Nasa lansirala leta 2009 in je doslej preučil več kot 500 teles v bližini našega planeta, med katerimi je bilo kar 123 takih, ki so bila doslej znanosti popolnoma neznana. Eden je tudi 2010 TK7, za katerega so status trojanca potrdili še s teleskopom Canada-France-Hawaii. Asteroidova pot po orbiti je precej zapletena, zdaj pa se nahaja na oddaljenosti približno 80 milijonov kilometrov od Zemlje, kateri naj se predvidoma ne bi približal bolj kot na razdaljo 25 milijonov kilometrov. Po izračunih astronomov je njegova orbita stabilna že zadnjih 10.000 let.

Nasin teleskop je razkril prvi trojanski asteroid v zemljini tirnici na poti okoli Sonca.
Nasin teleskop je razkril prvi trojanski asteroid v zemljini tirnici na poti okoli Sonca. FOTO: Reuters

"Tovrstna nebesna telesa ne predstavljajo nikakršne nevarnosti za naš planet, saj so premajhna. Večjo grožnjo predstavljajo asteroidi večjega premera, ki letijo mimo našega planeta v dometu Lune ali na pol poti med Luno in Zemljo, kot smo bili temu priča pred dnevi. V sedanjem času je v ospredju predvsem raziskovanje večjih asteroidov – denimo asteroida Vesta, ki je drugi največji asteroid v našem osončju," je za 24ur.com povedal slovenski astronom Herman Mikuž.

Sonda Dawn bo po letu dni poletela proti pritlikavemu planetu Ceres.
Sonda Dawn bo po letu dni poletela proti pritlikavemu planetu Ceres. FOTO: Reuters

V tujini obstaja več centrov za odkrivanje asteroidov oz. planetoidov, kot tudi pravimo malim planetom. Pri odkrivanju so zelo uspešni, saj lahko v mesecu dni odkrijejo tudi nekaj 100 asteroidov. Uporabljajo zelo izpopolnjeno opremo, ki je posebej prirejena tako za odkrivanje samo kot tudi za spremljanje takšnih predmetov. Pri nas tako dobre opreme še nimamo, jo pa razvijamo; kot pa je potrdil naš sogovornik, je eden takšnih centrov, primernih za odkrivanje planetoidov in asteroidov, observatorij na Črnem Vrhu nad Idrijo.

Drugi največji asteroid Vesta, kot ga je posnela sonda Dawn.
Drugi največji asteroid Vesta, kot ga je posnela sonda Dawn. FOTO: Reuters

Pred dnevi je Nasa uspešno utirila raziskovalno sondo Dawn v krožnico Veste, s čimer se je v nedeljo začela večletna študija tega orjaka v asteroidnem pasu. Dawn je prva sonda, ki kroži okoli kakšnega nebesnega telesa v asteroidnem pasu med Marsom in Jupitrom. Proti Vesti je bila izstreljena že leta 2007, prvi postanek na dobre pol milijarde dolarjev vredni poti pa je razkril ščepec skrivnosti o nastanku našega osončja pred 4,5 milijarde let. Vesto bo proučevala leto dni, julija prihodnje leto pa se bo odpravila proti pritlikavemu planetu Ceres. Vesta in Ceres sta dva izmed največjih še obstoječih protoplanetov – kamnitih teles, ki imata skoraj zadostno maso, da bi lahko postala popolnoma prava planeta – v našem osončju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Davincy_XD
05. 08. 2011 10.11
Če bi vidl na videou kakšno pot ma tale asteroid bi se nehali sekirat! Kr neki gor pa dol pa nazaj pa naprej... Čudno. Ne se sekirat ;)
Gr@bnv@ler
03. 08. 2011 07.45
.,.........KDOR SE SEKIRA NAJ SI KUPI SEKIRO ČE JE ŽE NIMA
Raztezje
03. 08. 2011 07.35
Res zanimivo, zakaj bi NASA v tej krizi pošiljala tako drago napravo slikat kup kamenja, ki se je "zataknil" na poti okoli sonca. Zanima me, kakšne močna je gravitacija na tem asteroidu, po luni so lahko astronavti fino skakali, na Ceresu pa bi mogoče odskočili kar v vesolje. Prijetna stran tega bi bila, da vesoljske ladje ne bi rabile veliko energije, a bi se odgnale od njega. Na Mars so poslali dva roverja, zato bi jih lahko tudi na Ceres in Vesto. Sicer na videz ne bi imela kaj pametnega početi, vendar je pri raziskovanju vesolja vse zanimivo. Lahko bi jima postavili tudi hiško, da se odpočijeta in si napolnita baterije za nov "dan", podobno kot oni robotski sesalec, ki se sam znajde po stanovanju, medtem ko bi druge naprave obdelovale nabrano rudo in pošiljale podatke nazaj na zemljo. Še obro, da je konec hladne vojne, drugače bi lahko ko tam namestil tudi kakšne jedrske rakete ali protiraketni ščit, potem bi asteroid postal res nevaren. Tudi Slovenci bi morali na Ceres, če bi začeli razvijati vesoljski program, kolikor smo brihtni, bi lahko kmalu postali največja država na svetu. Tam bi lahko ustanovili 2.republiko, pa še tretjo in tako naprej. Novi svetovi sicer ne bi bili tako zeleni, v spot Slovenija moja dežela bi morali dodati še prazne lunarne pejsaže, vendar se po splošni obiskanosti, predvsem pa vzdušju ne bi dosti razlikovali od 1.republike. Vendar Slovenci smo zategli, radi hodimo po hribih, bi si že kaj domislili. Če bi spravili gor še vodo, bi lahko tam nemara gojili zelenjavo, s čimer bi poskrbeli za samozadostnost, ni vrag da se ne bi prijele tudi lipe. Pol milijarde dolarjev je za nas drobiž, toliko mi zmečemo le v Grčijo, dajmo tja izstreliti Pahorja, vlada bo itak rabila neko državo, na kateri bi eksperimentirala s svojimi reformami, mogoče bodo pristali še zainetresirani marsovci, nastali bodo slovenski pahorijanci in bodo sami fantastični dnevi ;)
karabas
03. 08. 2011 02.00
Da gre za prikrivanje nas uči zgodovina! Na luni so pristali /verjemimo da so res-dokazi v ta prid to potrjujejo/ že v 60.-tih letih! Za ponovni pristanek z današnjo tehnologijo pa bi rabili čas do leta 2020??!!/ Tako so objavili sami!/. Seveda tukaj nekaj ne štima!! Nekaj, kar si že večkrat uspešno opravil in ponovil pred 4-imi desetletji, ne moreš ponoviti zdaj, za ponovitev že opravljenega pred 40 leti rabiš ta hip dodatnih 10 let????!!!!!/s tem da imaš zdaj tehnologijo in računalnike, ki so 100.000 x bolj napredni, kot takrat!!/. To lahko pomeni zgolj, da na Luni, kljub vsem dokazom tako ali drugače, NIKOLI niso bili, ali pa da je na Luni nekaj, čemur se je treba izogibat, kar oni seveda vedo, iz tega razloga pa tja nikoli več ne bodo šli! Kaj je to, žal ne vemo, a nekaj zagotovo je, saj se po množici uspešnih obiskov Lune izogibajo poti ponovno nanjo kot hudič križa!! Le kaj je na Luni, pa nikoli nismo izvedeli, ker nikoli niti nismo imeli možnosti vprašati po nečem, za kar niti ne vemo da obstaja?? Preklemansko HUDO ZANIMIVI morajo biti NASI-ni zaprti arhivi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
veselo-na-delo
02. 08. 2011 23.57
Ojoj slaba znanost če so komaj sedaj odkrili toti asteorid ki je tako blizu nas, ali je pa to vse skup ena velika laš,katera naj ustrahuje ljud i- nasplošno celi svet.
pankration
02. 08. 2011 22.14
"Tovrstna nebesna telesa ne predstavljajo nikakršne nevarnosti za naš planet, saj so premajhna" Me zanima, koko veliko mesto, bi ta asterid s premerom 300m, izbrisal z zemlje.
raff43
02. 08. 2011 21.03
ja in kaj teb ninele pomen???
Kolani
02. 08. 2011 20.57
Ali ste slišali za ELENIN? Zakaj takšno ime? Preberite ELENIN nazaj NINELE.... Našel naj bi ga ruski astronom Leonid Elenin. Ampak za čuda o tem človeku nihče ne ve nič. Niti wikipedija.
karabas
02. 08. 2011 20.38
Tudi sonda Dawn, izstreljena 2007 /za POL MILJARDE DOLARJEV/, proti asteroidu-velikanu Vesti mi ne da miru!! Da bi pomirili javnost, in upravičili 500.000.000,00 USA dollars, pa nas pitajo o razkritju ŠČEPCA skrivnosti o nastanku našega osončja????? Kot bi se "kuhalo" nekaj hudo in zelo resnega, kar je treba radi nevarnosti panike /od borz do vsesplošne/ pomiriti in pod krinko tako ali drugače poskušati rešit! Srčno upam, da se globoko motim!!!!!
bogata
02. 08. 2011 20.35
Saj nas bo KFOR zaščitil ali pa vsemogočni NATO.
karabas
02. 08. 2011 20.17
Če bo šlo hudo-zares, ne bomo izvedeli nikoli, ker itak ne bo možno rešit! Uasno bo postalo šele, ko bo tik pred trkom brez rešitve! Kardinalno vprašanje za zamislit se pa je: Kaj nam niso in tudi nikoli ne bodo povedali, če nas dražijo s sveže odkritim "trojancem", ki pa je tu že 10.000 let, kot pravijo??????? Še posebej sumljiva je pripomba, da bi nam morebiti lahko celo koristil, kot neka odskočna deska za nadalje, čeprav vemo da potrebe po takšnih "odskočnih deskah" ne bo še zeloooooo lep in doooooolg čas!!!!!!!!!!!!!!!!!!
elloco
02. 08. 2011 20.03
evo...in se uresničuje še predzadnje ustrahovanje, ki je bilo napovedano! naslednja in s tem zadnja točka s katero nas bojo ustrahovali bojo nezemljani..... in oboroževanje vesolja se je s to točko zares začelo...
rudra
02. 08. 2011 19.48
exaglijot Ja res je. V večini ste piščančki,ki mislijo da so petelini.Ko bi vedel samo resnico,da si življenjsko omejen na ta planet,bi se zamislil kdo sploh si.Ti razumeš svet po zemeljski piščančji paradigmi,ne po pravi vesoljni.
rudra
02. 08. 2011 17.38
Res katastrofa!
rudra
02. 08. 2011 17.38
ME NE ČUDIJO MINUSI! SEM JIH NAMERNO IZVAL,da vidim slepoto nekaterih.Težko je ko po 20 letih šolanja(poneumljenja)ugotoviš,da so ti lagali in da te niso naučili misliti s svojo glavo.-
rudra
02. 08. 2011 16.27
Naše osončje ni nikoli nastalo ampak ima cikle od samozlitja do samozlitja točno 15milijard let. ZAKON SAMOZADOSTNOSTI SAMOOHRANITVE IN SAMODELOVANJA MASE-ENERGIJE. VELJA OD A DO Ž ZA VSO IN VSAKO VESOLJNO SAMOPOJAVNOST.
luckyss
02. 08. 2011 15.37
To je le prvi asteroid v zemeljski orbiti, ki je bil odkrit, torej jih je verjetno kar precej in res je - so v svojih "Lagrangeovih točkah" dokaj nenevarni... Toda "obiskovalec" kot je Elenin bi takšen objekt lahko premaknil iz te točke in potem bi bilo lahko še kako "zanimivo" Seveda se o tem ne govori....
skodelica kave
02. 08. 2011 14.32
Olga, kdo je kaj reku o Marsu???
purja kolt
02. 08. 2011 14.14
čudno, da letimo na mars , a še nismo dodobra proučili lastno orbito. če nismo tako dolgo znali za asteroidi v svoji orbiti, potem ne bi ,vse do zadnjega, videli asteroid , ki bo treščil v zemljo nekje od drugje .
TA_RDEC
02. 08. 2011 13.20
opa opa, tale Vesta pa je res privlačna, si že odpenjam hlače, da "zalaufam mašino"...