Tujina

Prve poroke homoseksualcev

Boston, 17. 05. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Magistrati v občinah ameriške zvezne države Massachusetts bodo od danes dalje začeli izdajati poročna dovoljenja za homoseksualne pare.

Prvi ženski par, ki mu je uspelo dobiti dovoljenje za poroko. Razlog za veselje je bil ogromen
Prvi ženski par, ki mu je uspelo dobiti dovoljenje za poroko. Razlog za veselje je bil ogromen FOTO: Reuters

Z izdajanjem poročnih dovoljenj za homoseksualne pare bodo magistrati občin zvezne države Massachusetts začeli izpolnjevati navodilo vrhovnega sodišča države, ki je lani ukazalo odpravo diskriminacije. Konservativne skupine konec preteklega tedna niso uspele doseči prepovedi na zveznih sodiščih, saj se zvezno vrhovno sodišče v petek ni vmešalo in obveljala je odločitev prvostopenjskega sodišča, da je bila odločitev državnega vrhovnega sodišča v skladu z njegovimi pooblastili.

Zgodbe pa s tem ni konec. Massachusetts bodo preplavili homoseksualni pari, ki si želijo zakonske potrditve svojih zvez, nasprotniki porok med homoseksualci pa napovedujejo ogorčen sodni in zakonodajni boj po vseh zveznih državah. "Vedno se mi je zdelo, da pri tej zadevi ne gre samo za pravice, ampak za korektnost. S tem bom legitimiral samega sebe," je povedal Tod Davis, ki se namerava poročiti s svojim partnerjem Josephom Winkleyem, s katerim sta par že devet let. "Dokler ne bom poročen, bom veljal zgolj za drugorazrednega državljana," je še dodal Davis.

Nasprotniki porok se niso najbolj kulturno izkazali (Foto: Reuters)
Nasprotniki porok se niso najbolj kulturno izkazali (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Pred magistratom divje trobijo avtomobili, trume radovednežev pa so zasedle pločnike. Zbralo se je tudi nekaj demonstrantov s transparenti, na katerih piše Bog sovraži pedre. "Če jim sedaj dovolijo poroke, zakaj ne bi dovoliti tudi incesta? Zakaj se ljudje ne poročamo z živalmi? Zakaj nimamo poligamije?" se je spraševal ogorčeni protestnik.

Na obzidju bližnje cerkve, kamor bodo v prihodnosti zakorakali tudi istospolni pari, so se svetlili rdeči srčki
Na obzidju bližnje cerkve, kamor bodo v prihodnosti zakorakali tudi istospolni pari, so se svetlili rdeči srčki FOTO: Reuters

Republikanski guverner liberalne države Mitt Romney je sicer občinskim uradnikom ukazal, da lahko izdajo poročna dovoljenja le parom s stalnim bivališčem v Massachusettsu in tistim, ki prisežejo, da se bodo kmalu priselili. Sklicuje se na zakon iz leta 1913, ki pravi, da se lahko v Massachusettsu poročijo le tisti, katerih poroke bodo priznale tudi njihove domače države. Del magistratov se je odločil, da bo župana ubogal, del pa ne in napoveduje se zmešnjava.

Newyorški pravosodni minister Eliot Spitzer je že napovedal, da bodo pri njih poroke iz Massachusettsa priznavali, podobno pa razmišljajo še v nekaterih liberalnih državah ameriškega vzhoda. Večina držav sicer ne bo tako prožna in obetajo se sodni spopadi. Homoseksualni par, ki se bo poročil, bo namreč v domači državi zahteval pravice, kot je skupno vlaganje davčne napovedi in zdravstveno zavarovanje zakonskega partnerja, in če bodo države to zavrnile, bo prihajalo do tožb.

Zakoni se na srečo spreminjajo. V preteklosti bi bila poroka med Davidom Bowiejem in njegovo Iman nemogoča
Zakoni se na srečo spreminjajo. V preteklosti bi bila poroka med Davidom Bowiejem in njegovo Iman nemogoča FOTO: Reuters

Američani so nekaj podobnega v zgodovini že doživeli, saj so zvezne države vse do leta 1948 prepovedovale poroke med rasno mešanimi pari. Omenjenega leta je tak zakon prvo odpravilo vrhovno sodišče Kalifornije, zvezno vrhovno sodišče pa šele leta 1967. Homoseksualci upajo, da se bo sčasoma Amerika navadila tudi na njihove poroke, toda več zveznih držav je že sprejelo zakone, ki poroke med homoseksualci prepovedujejo, predsednik ZDA George Bush pa celo grozi z zveznim ustavnim amandmajem. Poroke homoseksualcev lahko postanejo pomembna predvolilna tema, kar bi Bushu prišlo prav, zdaj ko se ubada s težavami zaradi Iraka. Homoseksualci, ki se bodo poročili v Massachusettsu, bodo prihajali v svoje domače države, kjer se bo šele začel boj za pravice in dolžnosti, ki izhajajo iz zakonske zveze.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou