Tujina

FOTO: Volivcem v Egiptu na volišču pokažejo, koga voliti

Kairo, 23. 05. 2012 12.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Egiptu poteka prvi krog predsedniških volitev, ki so prve predsedniške volitve po padcu predsednika Hosnija Mubaraka in hkrati prve demokratične predsedniške volitve v državi.

Volišča na prvih predsedniških volitvah v Egiptu po padcu Hosnija Mubaraka so se odprla ob 6. uri po lokalnem času, še pred odprtjem volišč pa so pred njimi nastale dolge vrste čakajočih. Ponekod so se volišča odprla z zamudo. Ženske vrste so občutno daljše od moških, poročajo tuji mediji. Prvi krog volitev bo na okoli 13.000 voliščih potekal dva dni, volilno pravico v državi pa ima več kot 50 milijonov volivcev.

Še pred volitvami je včeraj med pregledom volišča v Kairu prišlo do napada, v katerem je neimenovani strelec s strelom ubil policista. Še en civilist je bil ranjen. Po navedbah opazovalcev pa same volitve večinoma potekajo mirno, čeprav se številni volivci bojijo novega vala nasilja, saj pričakujejo, da nekateri predsedniški kandidati poraza ne bodo sprejeli mirno.

Nekateri opazovalci poročajo tudi o poskusih vplivanja na volivce. Tako naj bi člani volilnih komisij na nekaterih voliščih nepismenim volivcem naročali, pred katerim kandidatom naj naredijo križec.

Morebitni drugi krog bo junija

Največ možnosti za zmago pripisujejo nekdanjemu zunanjemu ministru in vodji Arabske lige Amru Musi, zadnjemu premierju Mubarakovega režima Ahmedu Šafiku, Mohamedu Mursiju iz Muslimanske bratovščine, neodvisnemu islamistu Abdelu Monejmu Abulu Fatuhu ter naseristu Hamdinu Sabahiju.

Če v prvem krogu nobeden od kandidatov ne bo dobil absolutne večine, se bosta prva dva uvrstila v drugi krog, ki bo sredi junija.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Infadel
24. 05. 2012 09.39
+2
Muslimnaska bratovščina se na vsak način poskuša prebiti na položaj, tako bodo utrdili svoj polaožaj pri jihau nad evropo, tako kot omenjajo v parih dokumentarcih o muslimanski bratovščini. Me niti ne ćudi da so zelo dobri zavezniki z Klero-fašističnem iranskim režimom, ki ima podobne cilje, jihad!!! Bil bi že čas da se to zlo religijo pšrepove!
vzhod
02. 06. 2012 09.07
movoce. i bilo prav da malo pridejo in dajo za vedno spat eveopske masone ce ze nocemo sami ker za to nismo dovolj izonrazenni s pravim znanjem