Tujina

Prva obletnica vstaje proti Gadafiju

Tripoli/Bengazi, 17. 02. 2012 14.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š./M.R.
Komentarji
8

Minilo je leto dni od začetka vstaje Libijcev, s katero se je končala 40-letna vladavina Moamerja Gadafija. Po vsej državi se že vrstijo praznovanja, ki pa jih uradne oblasti ne organizirajo. Položaj v Libiji je še vedno nestabilen.

Praznovanja obletnice v mestu Bengazi se je udeležila množica ljudi.
Praznovanja obletnice v mestu Bengazi se je udeležila množica ljudi. FOTO: Reuters

Libijci že nekaj dni praznujejo prvo obletnico vstaje in upora proti režimu Moamerja Gadafija, kljub temu pa oblasti ne načrtujejo uradnih praznovanj, saj s tem želijo izkazati spoštovanje do umrlih v boju. Ljudje so se zato udeležili lokalnih praznovanj po vsej državi. Prve spominske slovesnosti so se začele v Bengaziju, kjer se je na novo poimenovanem Trgu svobode (prej Tahrir) zbralo več sto ljudi, ki so vzklikali protigadafijeva gesla. Prav to mesto je bilo pred natanko letom dni prizorišče prvega večjega protestnega shoda proti Gadafiju in je nato postalo glavno oporišče upornikov.

Veselo so praznovali tudi otroci, ki so s prsti kazali črko "V" v znak zmage.
Veselo so praznovali tudi otroci, ki so s prsti kazali črko "V" v znak zmage. FOTO: Reuters

Libija je še vedno nestabilna

Kljub odstranitvi Gadafijevega režima pa država še vedno ni popolnoma stabilna, zato so v glavnem mestu Tripoli postavili cestne zapore, da bi preprečili morebitne incidente med praznovanjem. Začasni libijski vodja Mustafa Abdul Jalil je zato že opozoril, da bodo oblasti odločno odgovorile na vsako varnostno grožnjo v času praznovanj.

Na predvečer obletnice je v televizijskem nagovoru dejal: "Naša vlada je z odprtimi rokami sprejela vse Libijce ne glede na to, ali so podpirali revolucijo ali ne. Vendar naša tolerantnost ne pomeni, da nismo sposobni ohranjati stabilnosti v naši državi." Nato pa je še dodal, da bodo ostro ukrepali proti vsakomur, ki bo poskušal načeti stabilnost.

Za nestabilnost Libijci krivijo tako prehodno vlado kot tudi številne milice, ki so še vedno prisotne kljub koncu spopadov.

Prehodni voditelj Mustafa Abdel Jalil je tarča ostrih kritik zaradi nestabilnosti v državi.
Prehodni voditelj Mustafa Abdel Jalil je tarča ostrih kritik zaradi nestabilnosti v državi. FOTO: Reuters

Začelo se je v Bengaziju

Libijska vstaja se je začela 17. februarja 2011, ko so prebivalci mesta Bengazi prvič organizirali demonstracije proti takratnemu voditelju polkovniku Moamerju Gadafiju. Protesti so se hitro razširili po vsej državi, vendar je zaradi krvavega spopada med uporniki in Gadafijevo vojsko moral vojaško posredovati tudi Nato. Vstaja se je uradno končala z Gadafijevo smrtjo 20. oktobra 2011, ko so ga ujeli in ubili v njegovem rojstnem kraju Sirta.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sputnik
17. 02. 2012 19.18
+4
praznik ameriške drekokracije in evropske idijokracije ker leze v ameriško rit. vse civilne žrtve niso pomembne. pomemben je denar in monopol nad naravnimi viri ter to da ima amerika dovolj psihopatskih privržencev tipa EU ki gredo z njo veselo v neupravičeno vojno širit svojo drekokracijo in indijokracijo. to da smo zraven za nas ni nobena čast. prej sramota ker silimo tja kamor nam ni mesto in od tega niti nič ne bomo imeli. glede na to da imamo največ vojakov na št. prebivalstva bi lahko vsaj nafto in plin dobivali ceneje ampak ne... enkrat hlapci vedno hlapci. slovenija je za v HALL OF SHAME!!!!
platon26
17. 02. 2012 19.46
+2
Amerki valdajoEvropejci iz Anglije! Tako da Zda ne deluje sama niti se ji ne prilizuje EU obe sinhrono delujeta v svetovni geopolitiki saj imata enako vodstvo!
tali?ni tom
17. 02. 2012 20.46
+2
platon tole je hudimano bliz temu kar jaz mislim ! pa vidim d smo nekak ljudje vseeno razgledani kljub bebavim izpadom admina pa podobnim ki lupajo v prazno ! BRAVO ZA TO MISEL ALI OPIS RESNICE ! dejstvo pa je da v libiji nikoli več ne bo miru kot je bil pod Gadafijem ker če bo mir libija ne bo več v teh mejah kot je al bo pa kažin ! isto kot so naredil v Jugoslaviji kjer smo jo mi odnesli relativno dobro ker je oblast takoj zlezla v rit vazalom in ni pustila razdejanja pri nas , pa lejmo egipt pa tunizijo pa sirija sedaj krvavi zarad "demokracije" pa iran hočjo ! skratka kjer se pojavi demokracija je konec ali države ali miru ! in to vse za par ničvrednih zelencev !
Sputnik
17. 02. 2012 21.17
platon to je res kar ti praviš. anglija sploh ne spada v EU. take hinavce ko so angleži ne prenesem. vržt jih iz EU in uni otoček poln grdavš naj si odvlečejo pred obalo amerike
Abacus
18. 02. 2012 22.52
+1
Kako pa je potem recimo demokracija tako zelo uspešna v Skandinaviji, Avstraliji, Švici tudi tam se je demokracija enkrat pojavila. Dejstvo je da demokracija mora dozoreti, to ni nek projekt čez noč. Zato pa se dogaja to zdaj v Libiji, ker imajo ljudje miselnost, katero jim je Gadafi vsiljeval 40 let in več, samo tako znajo delati kakor jih je naučil.
platon26
17. 02. 2012 17.57
+14
hahaha Pop lepo vas prosim kaj bo to kmalu portal za otroške zgodbice? V libiji je trenutno okoli 100 različnih vojaških skupin/celic/plemen ki vsaka nadzoruje svoj del ozemlja! Ne priznavajo vlade! Pravijo ji vlada za medije! Tako stanje so predvidevali vsi strokovnjaki ki so poznali razmere v Libiji! Nemreč da se bodo plemena obnila drug proti drugemu! V Libiji poteka dobesedno državljanska vojna in nič manj! Proslavljali so ja hahaha oh ja upam da boste odgovarjali za svoje laži pa četudi so copy paste!
tali?ni tom
17. 02. 2012 17.15
+5
se jim bo še presneto kolcalo po gadafiju !
kim llsung
17. 02. 2012 17.11
+6
resnica je drugacana KAJ CES DEMOKRACIJA JE NA POHODU