Tujina

Prva istospolna poroka v Španiji

Madrid, 11. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Španiji so teden dni zatem, ko je v veljavo stopil zakon o istospolnih porokah, zabeležili prvo homoseksualno poroko.

Vesela mladoporočenca (Foto: Reuteres)
Vesela mladoporočenca (Foto: Reuteres) FOTO: Reuters


Dober teden dni zatem, ko je v Španiji stopil v veljavo zakon, ki istospolno usmerjenim parom omogoča pravico do poroke in posvojitve otrok, so danes zabeležili prvo homoseksualno poroko. V kraju Tres Cantos nedaleč od prestolnice Madrid sta se poročila moška, ki skupaj živita že 30 let.

Vlogo za sklenitev zakonske zveze je v Španiji vložilo že kakih 50 homoseksualnih parov
Vlogo za sklenitev zakonske zveze je v Španiji vložilo že kakih 50 homoseksualnih parov FOTO: Reuters


Po navedbah španskih medijev sta Emilio Menendez in Carlos Barutin usodni da dahnila v mestni hiši madridskega predmestja, poročno slovesnost pa je vodil mestni svetnik iz stranke Združena Levica, ki je v španskem parlamentu podprla sprejetje zakona o istospolnih porokah.

Odkar je omenjeni zakon 3. julija stopil v veljavo, je vlogo za sklenitev zakonske zveze vložilo že kakih 50 homoseksualnih parov.

Španski poslanci so zakon, s katerim so istospolno usmerjeni dobili pravico do poroke in posvojitve otrok, sprejeli 30. junija. Zakon je predlagala socialistična vlada premiera Joseja Luisa Rodrigueza Zapatera. Njegovemu sprejetju sta ostro nasprotovali vplivna katoliška cerkev in opozicijska konservativna Ljudska stranka (PP).

Španija je za Nizozemsko in Belgijo postala tretja država na svetu, ki dovoljuje poroke istospolno usmerjenih. Špansko ministrstvo za pravosodje ocenjuje, da istospolno usmerjeni predstavljajo 10 odstotkov od skupno 43 milijonov prebivalcev Španije.

SORODNI ČLANKI