Tujina

Protiraketni ščit še vedno jabolko spora

Bruselj, 08. 12. 2011 12.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nato in Rusija sta še vedno na različnih bregovih glede načrtov protiraketnega ščita v Evropi. Strani sta enotni le glede tega, da si bosta še naprej prizadevali za pogovor.

Zasedanje Sveta Nato-Rusija ni pripomoglo k zbližanju stališč glede protiraketnega ščita v Evropi. Strani sta namreč še vedno na različnih bregovih, je dejal generalni sekretar zavezništva Anders Fogh Rasmussen. Srečanje je trajalo uro dlje, kot je bilo sprva načrtovano, a napredka kljub temu ni bilo. "Vseeno smo enotni, da si bomo še naprej prizadevali za dogovor in da se moramo še naprej pogovarjati," je pojasnil Rasmussen.

Zatrdil je še, da je Nato pripravljen upoštevati pomisleke Rusije glede protiraketnega ščita v Evropi. "Če bi lahko dosegli soglasje o tem vprašanju, potem bi lahko naše odnose dvignili na višjo raven," je dejal.

Rasmussen in Medvedjev
Rasmussen in Medvedjev FOTO: Reuters

V Rusiji so se sicer v zadnjem času okrepile frustracije zaradi pomanjkanja napredka v pogovorih glede postavljanja protiraketnega ščita v Evropi. Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je prejšnji mesec celo napovedal, da bo Rusija namestila svoje rakete na meje z Evropo, če Nato ne bo prisluhnil pomislekom Moskve. V Evropi so se odzvali z upanjem, da so bile te napovedi namenjene predvsem domači javnosti za potrebe predvolilne kampanje.

Rusija sicer že vseskozi meni, da bi bil protiraketni ščit v Evropi uperjen proti ruskemu raketnemu arzenalu in bi na ta način porušil ravnotežje moči, ki temelji na jedrskih konicah medcelinskih raket, s tem pa sprožil novo oboroževalno tekmo. Nato z ZDA na čelu pa na drugi strani vseskozi zatrjuje, da je ščit uperjen predvsem proti raketam iz "odpadniških" držav, kot je na primer Iran. A Moskve s tovrstnimi trditvami ne prepriča

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bobocat
08. 12. 2011 21.14
+5
Uničenje in zasedba Rusuje ter prilastitev njihovih naravnih dobrin so že par stoletij mokre sanje zahodnih vladnih kriminalcev. Eden od načrtov ZDA z oznako JIC 329/I je predvideval jedrski napad na Sovjetsko zvezo z 20 do 30 jedrskimi bombami. V prvem udaru bi bilo z zemeljskega površja izbrisanih 20 sovjetskih mest: Moskva, Gorki, Kujbišev, Sverdlovsk, Novosibirsk, Omsk, Saratov, Kazan, Leningrad, Baku, Taškent, Čeljabinsk, Nižnji Tagil, Magnitogorsk, Molotov, Tbilisi, Stalinsk, Grozni, Irkutsk, in Jaroslav. ( To Win a Nuklear War: The Pentagons Secret War Plan, str. 30-31) In to v času, ko SSSR ZDA niso neposredno ogrožale. Preventivno vojno - za vsak slučaj pobiti vse kar bi jih lahko kdaj kasneje ogrožalo imajo tudi danes USA vampirji globoko v čislih. Ne samo proti Rusiji in Kitajski še raje se lotijo šibkih kar lahko vsakodnevno opazujemo. Prav zato bi privoščil njihovim žrtvam, da si pripravijo bogat arzenal nuklearnega orožja in jih v primeru napada z odgovarjajočo mero vsekajo po grabežljivem gobcu. S. Koreja je pravi odgovor USA vampirjem. Amerika ima okrog Rusije že kar neverjetnih 400 vojaških baz! Čemu služijo, če ne za napad na Rusijo! In zakaj le ima letos Amerika največji vojaški proračun v zgodovini Amerike? Zakaj se huje oborožuje kot v časih hladne vojne? Čemu služi najnovejša vojaška baza v Avstraliji? In Slovenija, kot članica NATO celo finacira te vojaške baze!
CrusaderKnight
09. 12. 2011 08.07
+0
bobocat, vsaka država ki ima lastno vojsko ima tudi pripravljene načrte v primeru napada oz. invazije! Čisto vsse tudi slovenija v primeru da nas napade hrvaška! Imajo tudi rusi načrte, o jedrskih napadih, imajo Iranci načrte kako uničiti izrael,... Ne vem pa kaj se rusija vmešava v Evropske zadeve, kaj njih briga kakšno obrambo imamo mi, to briga samo une ki imajo namen napasti in bi jim to prekrivalo načrte!
janez6b
09. 12. 2011 08.57
-1
Projekt PNAC tega se moramo bati, oni bi radi edino zda kot svetovno velesilo, to pa predvideva uničenje, sicer pa kdo je prvi začet provocirat z raketnim ščitom, hvala bogu da ga imajo tudi Rusi oz oni celo pred zda.
CrusaderKnight
09. 12. 2011 10.56
+1
Janez6b nebi šel rajši delat, in zaradi svoje lenobe nehal kriviti NWO, bilderberge in podobno. Spet si na netu izbrskal neko stran nacionalnih američanov oz. republikancov. Dej pojdi še mal po islamu izbrskat, boš videl njihove plabne, kaj mislijo z veropo, poklati vse ki nočejo sprejeti sislama, prvo imajo plan preko velikega priseljevanja in nato demokatičnega sistema uvesti islamsko pravo, nato pa začeti pokole na način Komunistov po 2 sv vojni! vir:
tinetone
08. 12. 2011 15.50
+0
protiraketni ščit je proti rakem približno tako učinkovit kot moj bingelj
CrusaderKnight
09. 12. 2011 08.07
+0
Niti ne v Izraelu so ga testirali in je uspešno sestrelil 8 od 10 raket! Kar je kr zadovoljivo, pa je šele v razvojni fazi!
Feels_good_man
08. 12. 2011 12.35
+12
Super ideja je tale protiraketni ščit. Dost učinkovito preusmerja pozornost evropske in ruske javnosti stran od resničnih problemov. V ozadju si pa politiki čestitajo in nazdravljajo na naivnost folka