Tujina

Protiraketnega ščita (še) ne bo

Washington, 17. 09. 2009 08.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

ZDA naj bi za nekaj časa na stranski tir postavile svoje načrte glede gradnje protiraketnega ščita v vzhodni Evropi. Razlog: Iran na jedrskem področju ne napreduje tako hitro, kot so sprva mislili.

Medvedjev in Obama
Medvedjev in Obama FOTO: Reuters

Ameriški Wall Street Journal poroča, da bi morebitna odločitev Bele hiše o tem, da z načrti za gradnjo protiraketnega ščita na poljskih in čeških tleh malo počaka, ugodno vplivala na odnose med ZDA in Rusijo.

Administracija nekdanjega ameriškega predsednika Georga Busha se je zavzemala za postavitev ščita, saj je menila, da Iran razvija jedrsko orožje, pred katerim bi se bilo dobro zaščititi. Washington je vztrajal, da ti načrti niso usmerjeni proti Rusiji in da ne poskuša spet začeti s t. i. hladno vojno. Rusija je po drugi strani poteze ZDA videla kot oviro zase, medtem ko je Iran vztrajal in še vedno vztraja, da ne razvija jedrskega orožja, da bi napadel druge države. Njegov jedrski program naj bi bil izključno za samoobrambo.

ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Francija in Nemčija se bodo 1. oktobra začele pogovarjati z Iranom. Iran sicer vztraja, da o jedrskem programu ne bodo govorili, a šesterica se z njim vseeno želi srečati.

Wall Street Journal pa zdaj trdi, da si administracija Baracka Obame želi manj kontroverzne obrambe Evrope in seveda ZDA. Časnik se pri tem sklicuje na neimenovane, a zelo pomembne vire blizu ameriškemu predsedniku, Obama pa naj bi izbral pot, po kateri bi možnost gradnje protiraketnega ščita ostala odprta. Torej bi v primeru, da bi Iran v razvoju svojega orožja napredoval, ZDA lahko začele graditi.

Obama napovedal nov pristop

Obama je tako napovedal nov pristop ZDA do protiraketne obrambe, ki je predvsem z napovedanim ščitom v vzhodni Evropi razburil Rusijo. Dejal je, da bo nov način obrambe pred raketami v Evropi zagotovil močnejšo, pametnejšo in hitrejšo obrambo ameriških sil in zaveznikov. "Je bolj celovit kot prejšnji program, namešča zmogljivosti, ki so dokazane in stroškovno učinkovite ter gradi na naših zavezah za zaščito domovine pred grožnjami balističnih raket."

"Cenim odgovorno potezo ameriškega predsednika v smeri uresničitve našega dogovora. Pripravljen sem na nadaljevanje dialoga," je Obamino odločitev o opustitvi gradnje dela ameriškega protiraketnega ščita v vzhodni Evropi komentiral ruski predsednik Dmitri Medvedjev. Rusija je sicer zanikala, da je z ZDA sklenila tajen dogovor v zameno za opustitev gradnje dela ameriškega protiraketnega ščita v Evropi. Odločitev je pozdravila tudi zveza Nato, poleg nje pa še Nemčija in Velika Britanija.

Obama je sicer zagotovil, da so Rusiji dali jasno vedeti, da so bile njene skrbi zaradi opuščenega programa neutemeljene. "Pozdravljamo sodelovanje Rusije v skupnih prizadevanjih za končanje nezakonitega iranskega jedrskega programa," je povedal Obama in dodal, da se grožnja iranskih raket kratkega in srednjega dosega razvija hitreje, kot so sprva predvidevali.

ZDA zdaj načrtujejo načrt za raketno obrambo na terenu v štirih fazah do leta 2020. Prva faza bi naj bila dokončana v letu 2011 in za odvračanje raketnih groženj proti Evropi in ameriškim silam na terenu predvideva namestitev dokazanih sistemov protiraketne obrambe, med drugim pomorski sistem Aegis, prestreznike SM-3 in senzorje, kot je premični radarski sistem kopenske vojske (AN/TPY-2).

Druga faza ima časovni okvir do leta 2015 in predvideva namestitev boljših prestreznih raket SM-3 na vodi in na kopnem ter boljše senzorje, seveda oboje po končanem ustreznem testiranju. Tu ZDA še vedno računajo na Poljsko in Češko, da bi na njunem ozemlju namestili prestrezne rakete.

Tretja faza ima okvir do leta 2018 in predvideva namestitev še bolj izpopolnjenih prestreznih raket SM-3 proti raketam kratkega in srednjega dosega.

Zadnja, četrta, faza pa naj bi bila dokončana do leta 2020 in predvideva dokončanje namestitve prej omenjenih prestreznih raket tudi za obrambo ameriškega ozemlja pred medcelinskimi raketami.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flower.power
18. 09. 2009 13.54
če pa nimajo več denarja....vojne so drag šport svoboda vsem
ralu
18. 09. 2009 12.18
Hvala bogu, da me Amerika ščiti pred komunistično Rusijo in zlobnim Putinom. Amerika odreši nas!
demidov6
18. 09. 2009 06.16
mislim da zaradi gospodarske krize so se zda zacasno odpovedale samemu scitu v evropi. ne vem zakaj se rusi vedno neki vmesavajo, ce zelijo poljaki oz cehi scit v svoji drzavi je to njihova suverena pravica za tako odlocitev ne glede na to ali bi ta scit bil ameriski ali ruski(ce ga imajo). zda se zavedajo in prav tako tudi eu da pri nestabilnih sistemih posebej taksnimi kjer ne vlada demokracija pride do marsicesa, in ni receno nic da se Iran mogoce ne pripravlja u prihodnjosti tudi na sam napad z jedrskim orozjem na Izrael ter tudi napada na samo Evropo. rusi so proti samo zaradi nafte ter trgovanja z orozjem z iranom. glede tega da pa izrael cvika iran, pa poglejte mal zgodovino napada na izrael (arabske drzave so napadle izrael ker se niso hotele sprijazniti z resolucijo zdruzenih narodov o Palesitni kjer bi skupaj ziveli vsi pripadniki islamskih, judovskih ter krscanskih ver, ker si extremni islamisti zelijo pac lastiti celotno obmocje palestine ki nikoli ni bilo samo njihovo). napad na izrael pa so skupno izvedli: egipt, sirija, irak, libanon, jordanija, savdska arabija ter palestinci. to se je dogajalo od leta 47-48, 49 so arabci zgubili in podpisali premirje nato pa so leta 67 ponovno napadli izrael in ponovno izgubili. (pa samo 6 miljonov jih je) tko da majo kr fajn strenirano vojsko fantje in niso eni kukavicji mihci kot so to arabci.
umetnikvedno
17. 09. 2009 20.36
Ja Rusiija nepusti Obami dihati,zato se bojo raje spustili viransko puščavo po pesek!
DropBear
17. 09. 2009 17.59
ZDA se Irana bojijo, napasti si upajo samo državo, ki ima več kot 10x manj prebivalcev kot ZDA in še to le po 22-ih letih vojne ali debelih 12-ih letih strogih sankcij... Kitajski, ki pa nenehno grobo krši človekove pravice pa lezejo v rit, ker se je bojijo. Reve!
DedekLakai
17. 09. 2009 17.52
A Izraelci so rahlo v glavo tepeni? Seveda itak Izrael samo govori na veliko ker sami vedo (vsaj upam) da Irana sami ne morjo premagat. Polek tega pa še napadejo Iran bo takoj polek stopla Sirija pa še mogoče kaka država.
Alexander Bakharev
17. 09. 2009 17.36
Superca ... zidi provocirajo tretjo svetovno vojno . Izrael proti Irana ... Nato proti Rusiji in Kitajske . Ahhh , grem v klet zivet ... :)
Audy
17. 09. 2009 17.05
Izraelski "minister" Sneh, pa pravi da bodo sami napadli Iran do konca leta, če ne bo strožjih sankcij. Zmente se že enkrat, je bomba al ne?
Bohem
17. 09. 2009 15.13
Aha,......Iran je kriv, da američani rabijo ščit in zdaj je spet kriv, da ga ne bodo postavljali. američani se radi kregajo z ogledalom, medtem pa celemu svetu kradejo za ta svoj boj z mlini na veter.
Alexander Bakharev
17. 09. 2009 13.41
Bravo rusi , da zmenilli z ZDA . Obama pac razumel , da ziher dobi odgovor od Russiji , mozna je varianta ... rakete na Kubo ali Venezuelo ... ;) Upam da Iran cem prej zrihta orozije za svojo obrambo in arabci bodo imeli mir od zidov ( Izrael ) ... americanov ( kaj po moje isto )
delija_90
17. 09. 2009 12.30
pomoje sploh ne deluje toti scit njihova roba je vedno za ....
marko.peser@gmail.com
17. 09. 2009 11.16
ja zdaj pa se ven vlečejo češ iran še ni tako napreden LOL pa dajte no, še otroci v vrtcu vedo da je ZDA stisnila finančna kriza in nezmožnost obvladovanja več front istočasno, po domače povedano, TONEJO!
Desno
17. 09. 2009 10.22
tile irance so pa eni........ne vem kaj cakajo ,,,,,,zda in ostli bi morali ostreje sankcionirat iran