Tujina

Protikadilski zakon tudi na Hrvaškem?

Zagreb, 11. 09. 2008 14.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaška vlada bo predlagala zakon, ki bo popolnoma prepovedal kajenje v javnih prostorih. Z zakonom želijo zaščititi nekadilce.

Zakon bi bil lahko uveljavljen marca ali aprila naslednje leto.
Zakon bi bil lahko uveljavljen marca ali aprila naslednje leto. FOTO: POP TV

Hrvaška vlada bo predlagala zakon, ki bo popolnoma prepovedal kajenje v javnih prostorih, je danes napovedal minister za zdravstvo Darko Milinović. Še v začetku tedna sta vodilna hrvaška časnika Jutarnji in Večernji list navajala ministrove izjave, češ da vlada pripravlja milejši protikadilski zakon.

Kadilci, ki bodo prižgali cigareto v nasprotju z omenjenim zakonom, bodo morali plačati 1.000 kun (139 evrov) kazni, delodajalci pa bodo plačali od 10.000 do 20.000 kun (od 1.390 do 2.780 evrov) kazni.

Milinović je danes pojasnil, da vlada predlaga popolno prepoved kajenja v vseh vzgojnih, izobraževalnih, zdravstvenih in socialnih ustanovah ter v delovnih prostorih. Dodal je, da bo v kavarnah dovoljeno kajenje le na terasah, medtem ko bodo v restavracijah morali določiti posebne oddelke za kadilce, kjer ne bo možno streči hrane ali pijače. Delodajalci bodo lahko določili posebne prostore za kadilce, ki bodo ločeni od nekadilcev.

Zakon sprejet jeseni?

Minister je poudaril, da zakon podpirajo vse stranke vladne koalicije. Pričakuje, da bo sabor zakon sprejel jeseni. Zakon o prepovedi kajenja v javnih prostorih bo uveljavljen šest mesecev po potrditvi v saboru, torej marca ali aprila naslednje leto, je dejal Milinović. Obenem je povedal, da šestmesečni rok za prilagajanje ne velja za zgoraj omenjene javne ustanove, ki bodo morale uveljaviti zakon v osmih dneh po njegovem sprejetju.

'Želimo zaščititi nekadilce'

"Z zakonom želimo zaščititi nekadilce ter vplivati na spremembo obnašanja kadilcev," je pojasnil Milinović, ki je ponovil, da je na Hrvaškem več kot dve tretjini prebivalstva nekadilcev. Dodal je, da natakar v baru v času osemurnega delovnika pasivno pokadi 36 cigaret. Po podatkih hrvaškega ministrstva za zdravje na Hrvaškem letno umre okoli 10.000 kadilcev, zaradi posledic pasivnega kajenja pa približno 3000 oseb.

Zakon bo prepovedal tudi neposredno in posredno oglaševanje cigaret, izdelkov, ki spodbujajo porabo cigaret, ter dogodkov, ki lahko sponzorirajo porabo cigaret.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ci.nik
12. 09. 2008 01.54
eto pa lah napišem: hrvati popušili ste svoje