Tujina

Proti piratom tudi Medvedjev in Bush

Mogadiš/Lima, 23. 11. 2008 13.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ruski in ameriški predsednik sta se dogovorila za sodelovanje v boju proti somalijskim piratom, ki še naprej zadržujejo savdski tanker. Medtem islamisti piratom grozijo s spopadom.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev in njegov ameriški kolega George Bush sta se ob robu Azijsko-pacifiškega foruma o gospodarskem sodelovanju (Apec) v Limi sešla na poslovilnih pogovorih, na katerih sta se kljub razhajanjem med državama dogovorila za sodelovanje v boju proti somalijskim piratom.

Nasmejana Bush in Medvedjev sta govorila tudi o piratih.
Nasmejana Bush in Medvedjev sta govorila tudi o piratih. FOTO: Reuters

"Predsednika sta izpostavila, da v naših odnosih ostajajo razhajanja, obstaja pa tudi enotna volja – to je dejal predsednik Bush –, da se ne bi smeli oklepati tovrstnih problemov, ki so še vedno med velesilama," je povedal ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Kot področje sodelovanja je Lavrov izpostavil dogovor, sklenjen z njegovo ameriško kolegico Condoleezzo Rice, o sodelovanju v boju proti naraščajočemu piratstvu ob obalah Somalije.

Tovrstna pobuda se ne bi smela osredotočiti zgolj na pomorske operacije, ampak tudi na težave na kopnem. Pri tem bi morali skupaj s tamkajšnjo legitimno vlado in v okviru Varnostnega sveta ZN vzpostaviti red, je po po srečanju z Riceovo še povedal Lavrov.

Somalijski islamisti grozijo piratom

Somalijski islamistični borci so medtem pozvali pirate, ki že več kot teden dni zadržujejo savdski super tanker z za 100 milijonov dolarjev nafte na krovu, naj ladjo osvobodijo ali pa se bodo soočili z oboroženo akcijo.

Pirati so tanker zajeli 15. novembra.
Pirati so tanker zajeli 15. novembra. FOTO: Reuters
Sirius Star je največja ladja, ki so jo doslej zajeli pirati. 332 metrov dolgo ladjo so zajeli 830 kilometrov jugovzhodno od kenijske obale, zdaj pa je zasidrana v Harardhereju. Na tankerju je 25 članov posadke iz Velike Britanije, s Hrvaške, Filipinov, iz Poljske in Savdske Arabije.

Svarilo je somalijskim piratom izrekla skupina Šebab, ki nadzoruje večino južnega in osrednjega dela Somalije. Na območju obmorskega mesta Haradhere, kjer so se z ugrabljenim tankerjev zasidrali pirati, je ta skupina v minulih dneh namestila več borcev.

Islamistični voditelji v Somaliji so že pred tem sporočili, da je piratstvo v islamu eno najhujših kaznivih dejanj, ter obsodili njegov porast v somalijskih vodah. Član piratske ekipe, ki zadržuje savdski tanker, je odgovoril, da se njegovi možje ne bojijo grožnje. Vsak poskus napada na pirate pa je označil za samomorilni.

Pirati, ki so tanker Sirius Star zajeli 15. novembra, so pred dnevi zanj zahtevali 25 milijonov dolarjev odkupnine, ki jo je treba plačati do 30. novembra.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

izbruh@gmail.com
24. 11. 2008 11.08
V bistvu je takole piratstvo ravno tako učinkovito kot Islamski terorizem. Catch je v tem, da so zasegli Savdski tanker in Savdi so v tesni navezi s teroristi. V bistvu Islamisti branijo Savde, ki so prijatelji Bushev, ki oboji skupaj delajo biznis. Večina nasilja po svetu so pravljice za glupo rajo. Tisti, ki stojijo zadaj, eden drugemu rihtajo posel in se veselo smejijo, kako dobro farbajo rajo. Pri tem sploh ni treba, da se poznajo, družijo, dogovarjajo. Dovolj je da vejo, kakšen je interes nasprotnika in ostanejo v okviru tega. Hitler je počel stvari, ki niso bile interes nikogar, zato je pogorel na celi črti....
zogby
23. 11. 2008 21.44
Ariella tako je men se zdi da do 19.1.2009 ampak ziher februarja nau več ,drgač se pa že posvetuje z Obamo ko kam potuje ,da nekako predstavlja že bodočo politiko ZDA
Ariella
23. 11. 2008 21.20
a ni tko da uradno je še...do nevemkerga januarja???
nati12
23. 11. 2008 16.53
em a nitko da je bush bivši predsednik ZDA-ja??????
preprostež
23. 11. 2008 15.33
Hmm... se dogovarjajo, da bodo še naprej smetili Somalsko obalo. Bush bo primaknil oljne madeže, Putin pa jedrske odpadke.
damirg@email.si
23. 11. 2008 15.20
itak da majo američani prste vmes. so vidl da so se cene nafte znižale rekordno, sedaj pa želijo umetno dvignit cene, tako kot ponavadi...
voodooSLO
23. 11. 2008 14.56
kje so zdj nejvi silsi pa svatovci --- mogoce majo pa amerikacki in Cia spet prste vmes pa jih pustijo namiru
Dejanutd
23. 11. 2008 14.36
ai ai captain !!! arggghh!!!