Tujina

FOTO in VIDEO: Protestniki napadli princa Charlesa in njegovo ženo

London, 09. 12. 2010 16.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Londonu potekajo nasilni protesti proti dvigu šolnin, poslanci pa so predlog že potrdili. Protestniki so napadli tudi vozilo, v katerem sta bila princ Charles in njegova žena Camilla.

Protesti po glasovanju poslancev o zvišanju šolnin:

Reševalci so v bolnišnico prepeljali že devet policistov. Eden je utrpel hujše telesne poškodbe. Med poškodovanimi so tudi protestniki, vrstijo pa se tudi aretacije.

Študenti so še popoldne upali, da lahko preprečijo potrditev zakona o dvigu šolnin. A zvečer je odjeknila novica: poslanci so glasovali za dvig šolnin.

Množica je popoldne poskušala vdreti v parlament, pri tem pa so se spopadali s policijo in rušili varnostne ograje. Policiste so potiskali proti želenemu cilju, v ozadju pa so možje v modrem postavljali nove ograje, da bi zaščitili parlament. Med tem so jih protestniki obmetavali s steklenicami in palicami. Obstajala je nevarnost, da se razmere hudo zaostrijo, je poročal novinar Sky Newsa.

Po glasovanju poslancev
Po glasovanju poslancev FOTO: Reuters

Po informaciji, da so poslanci potrdili sporno povišanje šolnin, pa so protestniki na londonskih ulicah podivjali. Spopadi s policijo se nadaljujejo, mečejo kamenje in razbijajo vse pred seboj, poskušajo priti do parlamenta, napadli so tudi vladno stavbo, kjer so razbili okna ...

Nato pa so mediji sporočili, da so protestniki na Regent Streetu napadli vozilo, v katerem sta bila princ Charles in njegova žena Camilla. Voznik je razjarjeni množici uspel uiti, urad princa pa dogodek še ni komentiral. Spletna stran BBC poroča, da princ in njegova soproga v incidentu nista bila poškodovana. Britanski mediji poročajo, da je prinčeva rolls-royce limuzina umazana z barvo, protestniki pa so razbili tudi eno okno na vozilu.

Princ Charles in Camilla med napadom
Princ Charles in Camilla med napadom FOTO:

Mediji opozarjajo, da niso vsi protestniki nasilni. Nekateri se namreč za svoje pravice borijo na miren način, spet drugi pa so izbrali bolj skrajne načine upora.

Napad na princa in njegovo ženo. Poglejte si fotogalerijo:

Številni podporniki mladih

Sicer pa so se danes pred parlamentom zbrali tudi sindikalisti, ki podpirajo študente v njihovem boju. Mlade podpirajo tudi številni akademiki. Delavec v javnem sektorju je danes novinarjem dejal, da ne gre več le za šolnine. Ljudje so jezni zaradi načina, kako vlada želi zmanjšati primanjkljaj, je razložil.

Med poslansko razpravo in pred glasovanjem
Med poslansko razpravo in pred glasovanjem FOTO: Reuters

Konservativno-liberalna koalicija premierja Davida Camerona v okviru varčevalnih ukrepov načrtuje trikratno zvišanje šolnin na do 9000 funtov (10.500 evrov) na leto. Cameron meni, da bo ta ukrep mladim nudil bolj kakovosten študij, a državljani se sprašujejo, ali bodo študirali le tisti, ki bodo imeli denar, da plačajo šolanje. Sicer pa je treba dodati, da je Cameron v predvolilnem času obljubil, da do dviga šolnin ne bo prišlo. Ko so ga izvolili za premierja, pa si je očitno premislil. Nad tem so razočarani tudi nekateri člani koalicije in člani Cameronove stranke.

Sicer pa je predstavnica policije dejala, da "so razočarani nad vedenjem protestnikov, saj v prestolnico niso prišli mirno protestirat, temveč povzročat težave".

Nekateri protestniki pravijo, da je policija obkrožila celotno območje, kjer potekajo protesti, in nikomur ne dovoli prehoda. Predstavnica policije na to odgovarja, da vsakemu protestniku, ki se strinja, da območje zapusti mirno, omogočijo varen prehod, poročajo britanski mediji. A mladenič, ki je ujet na območju, zatrjuje drugače: "Bili smo že na vseh izhodih, policija nam enostavno ne dovoli odhoda. Znotraj območja, kjer potekajo protesti, pa so tudi skupine nasilnežev, ki s palicami napadajo ljudi. Policija pa ne stori ničesar."

Kaj se je dogajalo čez dan, ko so poslanci še razpravljali o zvišanju šolnin? Poglejte fotogalerijo:

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yarrick
10. 12. 2010 14.36
@zan25 09.12.2010, 22:50 Točno tako, problem je le v tem, da ta NOVI SVETOVNI RED ne bo čisto NIČ boljši kot je sedanji.Če ne še slabši. Seveda me bodo nekateri sedaj skritiziali do konca, ker OČITNO podpiram narhiste oz vse te"upornike brez razloga" a mi je čisto vseeno. Ko vlada reče da ni več denarja za ŠTUDIJ, se pravi da zavestno krči proračun za izobrazbo, ki bimorala biti ena izmed POGLAVITNIH prioritet v vsaki državi, si lastnoročno pljuva v skledo.še bolj verjetno pa je da namenoma poneumljajo nižji sloj da jim je lažje vladati.Vsekakor pa kapo dol VSEM, ki so se udeležili protesta.Čeprav sam verjamem da nasilje ni dolgoročna rešitev, v tem primeru podpiram to dejanje.skoraj 100% sem prepričan da so jim najprej lepo povedali, a kaj ko glas vpijočega naleti na gluha ušesa.potem pa sledi, kar je sledilo.In kar še bo. Kar pa se tiče policije: nekateri bodo zvesti do groba policijskim vrstam, neglede komu služijo.Spet drugi so tam iz čisto praktičnega razloga-denarja. Da branijo svoje SKORUMPIRANE NADREJENE, kljub temu da vedo, da njihovi otroci ne bodo imeli možnosti šolanja je pa že prav bolano.... Je bil pa pred kakim letom zanimiv primer ravno nasprotnega: ko je policist prestopil iz vrst policije med protestnike pred očmi verjetno začudenih kolegov(srečanje bilderbergov v španiji lansko leto, če se ne motim).Očitno še obstaja kanček upanja tudi za njih...
korintos1
10. 12. 2010 09.49
soony: So ti vso robo pobrali?
korintos1
10. 12. 2010 09.15
Sc0ut1: Če si policaj in tvoj otrok študira, to si vprašal. A ni lepo, da jaz po ulici luftarje mlatim, moj otrok pa lepo v miru sedi na fakulteti in se uči. Vedno sem bil za demnstracije, uničevat pa lastnino vseh, to pa ne. Pendrek je že nekdaj bil car drumova.
korintos1
10. 12. 2010 09.10
Milivoje Hajduković: Romuni so bili lačni, Angleži pa ne. Zato pa je policija da premlati nezadovoljneži s pono ritjo, kateri iz dolgočasja razbijajo po državi. Premalo jih tepejo. Saj delavci delajo za policijo.
soony
10. 12. 2010 08.55
pri nas je isto samo noben ne gre na cesto tud pri nas bi mogli kaj pred skupščino stovčt ker nas bojo čist izropal
MOSSAD001
10. 12. 2010 08.55
Lukšič prštimi se,tole čaka tudi tebe in vlado!! Študentje,vi pa na fitnes,judo itd,prštimite se za vas gre!!
Krematorij666
10. 12. 2010 08.49
Na prvem posnetku 0:31 - 0:34 se na spodnjem delu ekrana lepo vidi, kako policaj nekoga poči in nato vrže na tla... Zaradi takih podlih potez se folku zmeša in na koncu jih bo fasala policija. Zapomnite si enkrat dragi policaji da ste tu zaradi zagotavljanja miru in ne provociranja... Študentje pa se le borite za svoje pravice a se včasih tudi malo zadržujte. Razjarjeni in ponekod tudi vinjeni študentje so lahko manj nevarni kot užaljeni policaji. Njih ščiti zakon oz. oblast in ne bodo izbirali sredstev da vas umirijo... Zato pamet v glavo...
mate08
10. 12. 2010 08.18
je kdo v našem socializmu spraševal za šolnine???? odgovor je NE .....ampak mi gremo po poti "kao naprednih" držav.....
janez6bbb
10. 12. 2010 08.03
Generacija X se zbuja. Poglejte si posnetek govora 15 letnega dijaka o protestih ki so se odvijali ne dolgo nazaj in kako jih je policija obkolila in zaprla na trg za več ur. Posnetek najdete na strani:ujet.si Protest britanskih študentov
SEBASTI
10. 12. 2010 06.37
Policaj je eden večjihi paradoksov našega časa. Brani tiste, ki ga izkoriščajo.
Sc0ut1
10. 12. 2010 06.21
Kaj pa če si policaj in tvoj otrok študira?
Milivoje Hajdukovi?
10. 12. 2010 05.56
Kakorkoli že, najbolj neumni izpadejo policisti. Kaj jim z slo banijo uveljavljati voljo svojo?. Saj so ljudstvo, ki gre na volitve in postavlja svoje oblasti. Kot takšni imajo ravnotako moralno pravico jih odstaviti, če ji ta oblast po njihovo ne odgovarja, kaj policisti natavljajo svoje glave. Naj narod naredi svoje. V romunji so naredili kar so si želeli in na koncu ugotavljajo, da ljudstvo, kot takšno rabi diktatorja. Teh neumnosti, brez pravega smisla bo vse več. Naj bo, itak bo kmalu vse odnesla voda: kar je tudi edino prav: Naj voda nosi nič vredno ljudstvo in nič vredno oblast.
nikhrast
10. 12. 2010 05.11
Vsaka malca se more enkrat plačat, pa saj ne bodo zategnili pas samo anrhisti, ampak vsi.
erikon
10. 12. 2010 02.19
Po mirni poti se še ničesar ni doseglo...torej udri po parlemantarcih
dope1337
10. 12. 2010 02.03
Kje so anarhisti ko jih nucaš... tule bi tak agadir nared... ttih bogih 100-200 policajev bi tak bežal, ko še v živlej ne... sei ga bo začel pokat počas vsepovsod. Ampak bi rajši mel, da bi vsi politiki potegnal svoje glave vn iz riti, vidl realno situacijo pa resno naredl neki za blagor celotnega naroda, ne pa le za ozek spekter posameznikov. Potem do takih situacij sploh ne bi prišlo... sam jbg, bo treba granitne kocke s5 začet nabirat zgleda :D
Aumorium
10. 12. 2010 01.06
V Londonu živim in študiram. Tukaj se ljudje dejansko borijo za svoje pravice in voham revolucijo. 3 protesti v enem mesecu in zdaj, ko je zakon sprejet, bo tukaj nastal kaos. Tudi podzemna protestira dokaj pogosto in zaprejo skoraj vse linije. Če se bo tak nadaljevalo bo sledil propad vlade, kar je tudi prav, ker nam samo kradejo pujsi kapitalistični!
nisem.snifala
10. 12. 2010 00.11
šola, kako je treba pri nas nardit: zvlečt vse ven iz parlamenta na trg Revolucije, pa dat vsakmu protestniku 2 granitni kocki. nadaljevanje je vsakemu jasno. pa dajte si ruto ali šal prek ust: ko začnemo, bo koka letela po zraku, vse bo belo, ko za božič! kmalu potem pa bo vse rdeče. rdeča barva nima kaj iskat v parlamentu: na asfaltu pred njim pa je dobrodošla!
deko66
09. 12. 2010 23.37
Problem je vedet ali ti bo gruča sledila...ali boš pol sam ostal,ker bojo ostali tekli nazaj :P Sam si lahek plen za aretacijo...bi mogli ljudje tud na svoje gledat, da pride gruča na pomoč posameznikom, kot policija ka ščiti svoje. Usklajeno bi gvišno prebili jih pa še pregazli, če je treba. lp
aristotel
09. 12. 2010 23.36
njegovi predniki so bilo blago rečeno gusarji kaj so ti delali vemo in zaradi tega ker so bili kruti so se legalizirali in živijo na stari slavi če je to slava vedo zakaj so ga napadli svet se spreminja očitno to nekateri ne vidijo ali pa nočejo...
pbx
09. 12. 2010 23.31
Skoz je policija tista, ki "opravlja" svoje delo in ne glede na etičnost ravna po zakonu ali ukazih. Podpiram marsikaj, a še dražjega izobraževanja nikakor ne. Naj študira tudi reven, ne samo bogat! Denar sveta vladar..žal!