Tujina

FOTO: Protestniki zapuščajo središče Madrida

Madrid, 12. 06. 2011 16.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Mladi protestniki, ki so več kot tri tedne taborili na enem od glavnih trgov španske prestolnice Madrid in izkazovali svoje nezadovoljstvo s slabim gospodarskim stanjem države, so začeli pospravljati šotore.

Protesti, ki so trajali od 15. maja, so zajeli veliko španskih mest in se razširili tudi drugod po Evropi. Udeležilo se jih je več sto tisoč ljudi.
Protesti, ki so trajali od 15. maja, so zajeli veliko španskih mest in se razširili tudi drugod po Evropi. Udeležilo se jih je več sto tisoč ljudi. FOTO: Reuters

V sredo so protestniki izvedli glasovanje o vprašanju, ali s protesti nadaljevati ali pa jih nasprotno končati. Nekateri protestniki so sicer glasovali za nadaljevanje protestov proti več kot 20-odstotni brezposelnosti in korupciji med politiki, vendar jih je večina v sredo dvignila roko za predlog o koncu protestov.

Protestniki podirajo tabor na madridskem trgu Puerta del Sol
Protestniki podirajo tabor na madridskem trgu Puerta del Sol FOTO: Reuters

Čistilci so tako danes opoldne lahko začeli s pospravljanjem trga Puerta del Sol nasproti madridske mestne hiše, nekateri še vedno jezni aktivisti pa so se umaknili na druge lokacije v mestu. Napovedujejo pa nov val demonstracij, ki ga bodo začeli z enodnevnim protestom 19. junija.

Prav tako so se protestniki odločili, da bodo še naprej imeli zborovanja na trgu ter kot medij za proteste aktivno uporabljali internet. Na trgu Puerta del Sol so pred odhodom sestavili slavolok iz desk, ki bo odslej služil kot njihova informacijska točka.

Španski protestniki si prizadevajo za spremembe volilne zakonodaje, večjo transparentnost političnih in ekonomskih institucij ter več možnosti za politično udeležbo državljanov. Manjkajo pa jim konkretni predlogi in organizirano vodstvo, kar postavlja pod vprašaj trajnost in učinkovitost gibanja.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tekavcminka56
13. 06. 2011 10.41
sajn frane...ko nas bo 4 miljarde po svetu stavkal proti eliti in za enakovredni denarni sistem, proti farmacetvskim in naftnim lobijem bodo spremembe ampak če je veliko posameznikov takšnega mišljenja kot ti da se itak ne da nič spremenit na tem svetu, pa kar bodmo v takem dreku kot smo....lepo življenje ti želim pod novim svetovnim redom, upam da jim boš zvesto služil ko te bodo imeli na povodcu!
Frane Šajn
13. 06. 2011 08.48
NO ZDAJ VIDITE ,KAJ ZALEŽEJO PROTESTI, BREZ DEJANJ? NIČ! TULJENJE BOGATINOM PRED BAJTO JE KOT PRIVEZAN PES ČUVAJ, OKROH NJEGA SE SPREHAJAJO GODNE PSIČKE ON PA NA VRVICI TULI V LUNO. NE BLEBETANJA , DESTVA ŠTEJEJO. LJUDJE NAJ VZAMEJO STVARI V SVOJE ROKE IN GRADIJO PO SVOJE NE PO DIKTATU KAPITALA TA VEDNO NAJDE MILJON NAČINOV , DA TE V IMENU DOBIČKA POŠLJE V PEKEL IN NAZAJ. BREZOBRAZEN KAPITALIZEM TO JE RAK RANA EVROPE.
Ulikses
12. 06. 2011 23.40
Mladi protestniki, ki so več kot tri tedne taborili na enem od glavnih trgov španske prestolnice Madrid in izkazovali svoje nezadovoljstvo s slabim gospodarskim stanjem države, so začeli pospravljati šotore. zmanjkalo drog in kondomov pa so morali it k mamicam in očkom po dinarčke za nove doze...ni kej, demonstracije koštajo...