Tujina

Protestniki o Mursiju: Diktator s še večjo močjo kot Mubarak

Kairo, 24. 11. 2012 10.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko je egiptovski predsednik Mursi razglasil spremembe ustave, s katerimi si je podelil široka pooblastila, so se na osrednjem trgu Tahrir zbrali protestniki, ki mu očitajo, da je s tem postal diktator s še večjo močjo kot Mubarak. Opozicija se z njim sploh noče več pogajati.

Egiptovska policija je davi s solzivcem razgnala protestnike, ki so se zbrali na osrednjem kairskem trgu Tahrir in protestirali proti samovolji egiptovskega predsednika Mohameda Mursija.

Kljub temu danes na Tahrirju še naprej vztrajajo manjše skupine demonstrantov. Večinoma mladi in sekularno usmerjeni aktivisti so napovedali, da ne bodo odnehali in da bodo množične demonstracije na Tahrirju znova organizirali v torek. Pozivu k torkovemu protestu se je pridružila vrsta opozicijskih strank.

Protestniki na trgu Tahrir v Kairu - 1
Protestniki na trgu Tahrir v Kairu - 1 FOTO: Reuters

Protestniki so besni, ker je Mursi v četrtek razglasil spremembe ustave, s katerimi si je podelil široka pooblastila, ki se bodo iztekla predvidoma sredi februarja, ko naj bi bila sprejeta nova egiptovska ustava. Med drugim je uvedel, da so vse ustavne razglasitve, odločitve in zakoni, ki jih izda predsednik, končne in proti njim ni možna pritožba. Po novem tudi ne more noben sodni organ razpustiti ustavodajne skupščine in zgornjega doma parlamenta, v katerih imajo večino islamisti in ki piše novo egiptovsko ustavo. Prav tako je Mursi odstavil generalnega državnega tožilca, ki je bil na tem položaju še iz časa režima prejšnjega predsednika Hosnija Mubaraka, ter odredil vnovično sojenje vodilnim članom Mubarakovega režima.

Nasprotniki Mursiju očitajo, da je s tem postal diktator s še večjo močjo kot nekdanji avtoritarni predsednik Hosni Mubarak, ki je bil odstavljen po ljudski vstaji v začetku lanskega leta. Kot pravijo, želijo, da se ukinejo spremembe, s katerimi je Mursi omejil pristojnosti pravosodja. Prav tako zahtevajo razpustitev ustavodajne skupščine, ki je pristojna za oblikovanje nove ustave in v kateri prevladujejo islamisti, saj "ne predstavlja celotnega egiptovskega naroda".

Protestniki na trgu Tahrir v Kairu - 2
Protestniki na trgu Tahrir v Kairu - 2 FOTO: Reuters

Protesti liberalnih in sekularnih organizacij so potekali tudi v drugih egiptovskih mestih, med drugim v Aleksandriji, Suezu, Port Saidu in Ismailiji. Med najhujšimi protesti, odkar je Mursi prišel na oblast, so se nasprotniki predsednika spoprijeli z njegovimi podporniki in zažgali več uradov Muslimanske bratovščine. Po vsej državi, ki postaja vse bolj razdeljena, je bilo v nasilju poškodovanih okoli 100 ljudi.

Opozicija noče govoriti z Mursijem

Ugledni voditelj egiptovske opozicije Mohamed El Baradej pa je dejal, da dialog z Mursijem ne bo mogoč, vse dokler predsednik ne razveljavi "diktatorskega ukrepa", s katerim je dobil "moč faraona". "Ko diktator uveljavi najbolj zatiralna in gnusna merila, ne more biti prostora za dialog. Potem pa še reče, naj premostimo razlike," pravi El Baradej, ki pričakuje, da bo postal koordinator nove opozicijske Narodne rešilne fronte.

'Nezaslišan napad na pravosodje'

Tudi najvišje sodno telo v Egiptu, vrhovni sodni svet, je nad Mursijevo potezo izrazilo razočaranje. "Spremembe so nezaslišan napad na razsodbe in neodvisnost pravosodja," so sporočili in Mursija pozvali, naj se izogne "vsemu, kar je v nasprotju s sodno avtoriteto".

Sodniški klub v Aleksandriji pa je sporočil, da prekinja delo na vseh sodiščih in tožilstvih v provincah Aleksandrija in Beheira, vse dokler ne bodo Mursijeve spremembe umaknjene.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tali?ni tom
24. 11. 2012 23.29
+4
opa isto so pal egipčani na finto kot slovenci ! skratka iz dežja v tornado ! so se najedli "belega kruha" kot mi leta 91 ! pa ne tle nakladat o jugonostalgiji čeprav mi ni blo slabo in leta 91 sem mel 21 let in torej nisem bil ne en ne drug ampak smo se slovenci temeljito zafrknl ko smo spustil vraga s ketne !
olpop
24. 11. 2012 18.46
+2
Morsi deluje po ukazih Muslimanske bratovščine, katera pa je bila ustanovljena leta 1928 s strani Britanske obveščevalne službe...Morsi se je tudi šolal v ZDA
suckers
24. 11. 2012 16.59
-3
Dajmo uganit kdo ga je postavil ? Ni treba, že vemo => komentar pod cavez 24.11.2012 10:38:24
pridnaov?ka
24. 11. 2012 13.58
+1
ko zamenjajo tega ,bo še slabše
Jimi1
24. 11. 2012 13.42
+11
Ukradena revolucija, kot naša osvobodilna vojna leta 91.... Iz dežja pod kap, se temu reče !
tali?ni tom
24. 11. 2012 23.29
+1
velesperun
24. 11. 2012 12.24
+10
he,he, arabska pomlad
drrmrr
24. 11. 2012 12.20
+6
Neka bližnja preteklost izpred dobrih 20 let me spominja na to!
Skdesni
24. 11. 2012 10.38
+9
Amerikanizem bo uničil svet.